İçeriğe atla

Nimara Mağarası

Nimara Mağarası
Harita
KonumuCennet Adası, Marmaris, Muğla
Koordinatlar36°48′47″N 28°17′49″E / 36.813°K 28.297°D / 36.813; 28.297
Rakım350 m
JeolojiKireçtaşı
Mağara açılışı2008
Mağara araştırması2007
Web sitesihttp://www.marmaris.bel.tr/icerik/46/3471/nimara-magarasi.aspx

Nimara Mağarası, Muğla ili Marmaris ilçesi sınırlarında, Cennet Adası'nda bulunan arkeolojik mağara.

Cennet, Yıldız veya Nimara Adası olarak isimlendirilen yarımada üzerinde, 350 m yüksekliktedir. Mağara içi geniştir ve sarkıt-dikitler bulunur. Mağaranın yaşı sarkıt ve dikitlerden 100.000 yıl olarak tespit edilmiştir.[1]

İlk olarak 1998'de kumtaşından iki kadın heykeli bulunmuştur. Artan tahribatı önlemek amacıyla Marmaris Belediyesi öncülüğünde 2007'de kazı çalışmalarına başlanmıştır.[2]

Mağarada yapılan kazılarda 12 bin yıl öncesinden kalan insan izlerine rastlanmıştır. Antik tarihçi Herodot Marmaris'in tarihinin M.Ö 3000 yıllarına kadar gittiğini aktarmaktadır. Nimara'da M.Ö 10.000 yılına tarihlenen eşyaların bulunması Heredot'u yanıldığını göstermektedir. Kazılarda; 500 renkli cam, delgiler, keskiler, taş ve kemikten yapılma delici aletler bulunmuştur.[3] Fazla miktarda renkli cam boncuk bulunması burasının Tunç Çağına kadar boncuk atölyesi olarak kullanıldığını düşündürmektedir. Paleolitik çağdan, Tunç Çağına kadar kullanılan buluntulara ulaşılmıştır.[4]

Mağara Roma devrinde ise adak ve tapınak yeri olarak kullanılmıştır. İki taş teras (adak alanı), kap parçaları, 50 adet pişmiş topraktan insan figürü, bol miktarda sikke Roma devrinde de mağarada insan yaşadığına delildir.[3]

Mağara 1999 yılında I. derece arkeolojik sit ilan edilmiştir.[2]

Kaynakça

  1. ^ "12 Bin Yıllık Mağara Ziyaretçilerini Bekliyor". arkeolojihaber.net. 29 Ekim 2012. 13 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2017. 
  2. ^ a b "Nimara Mağarası". docplayer.biz.tr. 2012. 18 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2017. 
  3. ^ a b "Tarih değiştiren mağara". hurriyet.com.tr. 18 Eylül 2007. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2017. 
  4. ^ Yüzbaşıoğulları, Hidayet (23 Eylül 2007). "Nimara Mağarası'ndan tarihi eser fışkırdı". turkiyegazetesi.com.tr. 1 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dupnisa Mağarası</span>

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5 – 6 km güneybatısında yer almaktadır ve Trakya'nın turizme açılmış tek mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Karain Mağarası</span> Döşemealtıda bir mağara

Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biridir. Denizden yüksekliği 430-450 metredir. Antalya'nın 30 km kuzeybatısında eski Antalya-Burdur kara yoluna 5–6 km uzaklıkta bulunan Yağca mahallesi sınırları içinde bulunur. Antalya-Burdur kara yolunun 13. km'sinde Karain işaret levhasından sola dönülerek Karain Mağarası yoluna girilir. Antalya'ya uzaklığı 27 km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Keloğlan Mağarası</span>

Keloğlan Mağarası, Denizli 'nin Acıpayam ilçesine bağlı Dodurgalar kasabasının sınırları içerisinde bir mağaradır. Mağaranın bulunduğu nokta, Denizli-Antalya karayoluna 3 km mesafededir. Mağaranın ortalama yüksekliği 5-6 metre, gezi alanı 145 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Ballıca Mağarası</span>

Ballıca Mağarası, bilinen diğer adıyla İndere, Karadeniz Bölgesi'nde, Tokat'ın ismini de verdiği Ballıca köyünde bulunan mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Gökgöl Mağarası</span> Zonguldakın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarası

Gökgöl Mağarası, Zonguldak'ın Üzülmez bölgesinde bulunan aktif bir damlataş mağarasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gombasek Mağarası</span> Slovakyanın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarası

Gombasek Mağarası, Gombasecká jaskyňa (Slovakça) veya Gombaszögi-barlang (Macarca), Slovakya'nın Slovak Karst bölgesinde bulunan bir sarkıt ve dikit mağarasıdır. Adını, Slavec köyüne ait olan Gombasek yerleşiminden almıştır. Rožňava'nın yaklaşık 15 km güneyinde, Slaná nehri vadisinde, Slovak Karst Ulusal Parkı içinde yer almaktadır. Mağara 21 Kasım 1951'de gönüllü mağaracılar tarafından keşfedildi. 1955 yılında, 300 metresi halka açıldı. 2017 itibarıyla, ziyaretçiler için olan güzergâh 530 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 30 dakika sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cennet Adası</span>

Cennet Adası , Muğla ili, Marmaris ilçesi sınırlarındaki yarımada. 1999 yılında arkeolojik ve doğal sit alanı kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zindan Mağarası</span>

Zindan Mağarası, Isparta ili, Aksu ilçesi sınırlarındadır. Aksu merkezin yaklaşık 2 km KD yönünde, 37°48′58.41″K 31°05′10.80″D konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Quadiriki Mağaraları</span>

Quadiriki Mağaraları ya da Guadirikiri Mağaraları ya da Quadirikiri Mağarası, Aruba adasındaki Arikok Millî Parkı'nda yer alan mağaralardır. Turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği üç mağara bulunur. Mağaralar bir kireç taşı uçurumun tabanında yer almaktadır. Amerindian petroglifler içermektedirler. Mağaraların adı Arawak kökenlidir.

Çımağıl Mağarası veya Çimağıl Mağarası, Bayburt ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir mağaradır. Bazı kaynaklara göre 110, bazı kaynaklara göre 600 metre, bazı kaynaklara göre ise 1010 uzunluğunda olan mağaranın bazı yerlerde yüksekliği 30 metreye ulaşmaktadır. İl merkezine olan uzaklığı bazı kaynaklara göre 35, bazı kaynaklara göre 50 bazı kaynaklara göre ise 57 kilometre olan mağara, 2470-2550 metre yüksekliktedir. 2007 yılında turizme açılan mağaranın içinde açık sarı, beyaz, koyu sarı ve kahverengi damlataşı sütunları gözlemlenebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kaklık Mağarası</span> Denizli, Honaz, Kaklıkta düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara

Kaklık Mağarası, Denizli - Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km mesafede Honaz ilçesinin Kaklık kasabasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İncirliin Mağarası</span>

İncirliin Mağarası, Muğla ilinde bulunan halka açık bir turistik mağaradır.

<span class="mw-page-title-main">Alepotrypa mağarası</span>

Alepotrypa mağarası, Mora yarımadasının Manya bölgesinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Sit alanı, ilk çiftçilerin yaşadığı bir yer olmasının yanı sıra, mezar alanı ve ibadet alanı olarak da kullanılmıştır. Arkeolojik kanıtlar, mağara alanının Avrupa'da günümüze kadar bulunan en büyük Neolitik mezar alanlarından biri olduğunu ortaya koydu. Bölgede MÖ 4. binyıla tarihlenen bir mezardan iki yetişkin insan iskeleti ve en az 170 ayrı kişiye ait kalıntılar bulundu. Arkeologlar, MÖ 2. binyıla tarihlenen ve Alepotrypa'da yeniden gömüldüğü anlaşılan bir Miken mezarını ortaya çıkardılar. Yeniden defin işleminin nedeni ortaya çıkarılamadı. Doğrudan bir kanıt bulunmamakla birlikte, mezar alanının Alepotrypa'yı klasik mitolojide Hades'in Tainaron'a giriş yaptığı kapıya bağladığına inanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Devetaşka mağarası</span>

Devetaşka mağarası, Bulgaristan'da, Letniça'nın yaklaşık 7 km doğusunda ve Lofça'nın 15 km kuzeydoğusunda, Osam Nehri'nin doğu kıyısındaki Devetaki köyü yakınlarında yer alan büyük bir karstik mağaradır. Bölge, on binlerce yıldır Paleo-insanlar tarafından sürekli olarak yerleşim görmüş, uzun dönemler boyunca çeşitli fauna türleri için bir barınak görevi görmüştür ve günümüzde yaklaşık 30.000 yarasaya ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vela Spila</span>

Vela Spila mağarası, Hırvatistan'da, Korčula adasındaki Vela Luka kasabasının yukarısında, Pinski Rat tepesinde, yaklaşık 130 metre (430 ft) yükseklikte yer alan bir mağaradır. Mağara, 40 m (130 ft) uzunluğunda, 17 m (56 ft) yüksekliğinde ve yaklaşık 40 m (130 ft) genişliğinde eliptik şekilli bir mağaradan oluşmaktadır. Mağaranın çatısında, Almanya'daki Brillenhöhle'ye benzer şekilde, henüz belirlenemeyen bir zamanda çökmenin neden olduğu iki açıklık bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İlithiya Mağarası</span>

İlithiya Mağarası, ayrıca İlithiya'nın Mağarası da bilinir, Yunanistan'ın Girit adasında doğum tanrıçası Eileithyia'ya adanmış, Neolitik çağdan Roma dönemine kadar kullanılmış, Geç Minos döneminde tapınma için kullanılan kutsal bir mağaraydı. Mağara içindeki kaya oluşumlarının kadın figürlerine benzediği, en belirgin olarak merkezde ayakta duran bir kadın olarak görünen bir dikit olduğu öne sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Szelim mağarası</span>

Szelim mağarası kuzeybatı Macaristan'da, Gerecse Dağları'nın batı kenarında, Tatabánya şehri yakınlarındaki Által-ér Vadisi'nin 289 metre (948 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Mağaranın içi 45 metre (148 ft) uzunluğunda ve 14 metre (46 ft) yüksekliğindedir. Bölge, kolay erişilebilir konumundan dolayı yüzyıllar boyunca yerel köylüler tarafından düzenli olarak ziyaret edilmiş ve sığınak olarak kullanılmıştır. Mağaranın devasa dikdörtgen girişinde Tuğrul'un bir anıtı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Risovača Mağarası</span>

Risovača Mağarası, Sırbistan'ın merkezindeki Aranđelovac kasabasının tam girişinde, Kubršnica nehri vadisinin 17 metre (56 ft) yukarısında yer alan bir mağaradır. Kragujevac yakınlarındaki Gradac Mağarası'nın yanı sıra Sırbistan'daki Paleolitik döneme tarihlenen en önemli arkeolojik alanlarından biridir. Keşfi, Sava - Tuna hattının güneyindeki Paleolitik kültürün varlığını doğruladı ve Avrupa'daki tarih öncesi insanların yaşamı hakkında yeni bilgiler sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Astım Mağarası</span>

Astım Mağarası Mersin iline bağlı Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde bulunan bir mağaradır. Astım Mağarası 200 m uzunluktaki bu mağara binlerce yılda oluşmuş sarkıt-dikit ve doğal bir mağara oluşumudur. Havasının astımlılara iyi geldiğine inanılmaktatır. Çevresindeki ağaçlara bez bağlanıp dilekte bulunulduğundan bu adı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İncirli Mağarası</span>

İncirli Mağarası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa ilçesine bağlı Çınarlı köyü sınırları içerisindedir.