Hayvan, canlılar dünyasının ökaryotlar (Eukaryota) üst âlemindeki hayvanlar (Animalia) âleminde sınıflanan canlıların ortak adıdır. Arapça "canlı varlık" anlamındaki ḥayevān sözcüğünden Türkçeye geçmiş olan "hayvan" sözcüğü, günlük kullanımda esasen insan dışı, nefes alan ve hareket eden canlıları ifade etmek için kullanılsa da, biyolojik bağlamda insanı da içerir. Anadolu ağızlarında hayvan anlamında bav, bobos, böçü, çer, çokgal, dölük, evcimen, evlük, karaböcü, karaltı, medek, tereke, töm gibi sözcükler kullanılmaktadır. Hayvan sözcüğünün eş anlamlısı döngül sözcüğüdür. Hayvanlar âleminin bilimsel ve Latince adı olan "Animalia" terimi ise yine Latince olan ve "yaşayan" ya da "ruh" anlamına gelen animadan türetilmiş animal sözcüğünün çoğuludur. Hayvanlar âlemini tanımlayan bir başka Yunanca bilimsel terim de metazoa'dır (μετάζωα).
Anthozoa, Cnidaria şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir.
Okeanidler veya Oceanidler, Yunan mitolojisinde Tethys ile Okeanos'un çocuklarına verilen isimdir. Okeanidlerin hepsi peri yani nemftir. Her okeanid belli bir nehir, göl, okyanus veya su kaynağının betimlemesi ve tanrısıdır. Sayılarının 4000'i aştığı düşünülmüştür. Uzun süre yaşasalar da ölümsüz olarak tanımlanmamışlardır. Okeanidler Roma mitolojisinde de yer alır.
Amphibia, Tetrapoda üstsınıfına bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Echinodermata, Deuterostomia infraşubesine bağlı bir hayvan şubesidir.
Cnidaria, Radiata altâlemine bağlı bir hayvan şubesidir.
Cestoda, Neodermata altşubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Clitellata, Annelida şubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Polychaeta, Annelida şubesine bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Yunan mitolojisinde Aegyptus, Aegyptos veya Aigyptos, antik Mısır'ın efsanevi bir kralıydı. Babası Belus'un vasıtasıyla Prenses İo'nun soyundan gelmekteydi.
Yunan mitolojisinde, Danaos Libya kralıydı. Onun efsanesi, Pelonopez'in önde gelen Miken şehirlerinden biri olan Argos'un bir kuruluş efsanesidir. Homeros'un İlyada'sında " Danaolar " ve " Argoslular " genellikle Truvalılara karşındaki Yunan kuvvetlerini belirtir.
Pisauridae, Araneae takımına bağlı bir örümcek familyasıdır.
Teleostei, Actinopterygii üstsınıfına bağlı bir hayvan sınıfıdır.
Ankyralı Nilus ya da Sinai'li Nilus bir manastır başkeşişi ve yazar, Altın Ağızlı Yuhanna’nın müritlerinde ve savunucularından birisidir. Hem Katolik hem Ortodoks Kilisesi tarafından aziz olarak hürmet edilir ve Kasım’ın 12’sinde anılır.
Yunan mitolojisinde Memphis ya da Memfis, nehir tanrısı Nilus'un kızıdır ve naiad nymphasıdır. Epafos'un karısıdır. Libya ile Anippe veya Lysianassa'nın annesidir. O ve kocası, adını verdiği Memfis'in efsanevi kurucularıydı. Bazı yazarlar Epafos'un karısının Cassiopeia olduğunu söyler.
Achiroë, Anchirrhoë, Achiroe ya da Anchinoë, Yunan mitolojisinde nehir tanrısı Nilus'un kızı olan naiad'tır. Belus'un eşidir ve Aigyptos ve Danaos'un annesidir. Bazı anlatımlara göre, Kepheos ve Phineus'un da annesidir. Aksi takdirde, bu çocukların olası annesi ve Belus'un eşi, Fenike'deki Sidon'a adını veren Side'dir.
Nilus şu anlamlara gelebilir:
- Nilus (hayvan), Pisauridae familyasına bağlı bir örümcek cinsi
- Nilus (mitoloji), Nil Nehri tanrısıdır. Okeanos ve Tethys'in oğludur.
- Nil, Latincede Nilus olarak bilinen nehirdir.
Tingidae, Miroidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.
Chrysomelidae, Chrysomeloidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.
Neodermata, Platyhelminthes şubesine bağlı bir hayvan altşubesidir.