İçeriğe atla

Nilhan Osmanoğlu

Nilhan Osmanoğlu
Doğum25 Nisan 1987 (37 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Çocuk(lar)ıHanzade Vatansever
Mehmed Vahdettin Vatansever
HanedanOsmanlı Hanedanı
BabasıOrhan Osmanoğlu

Nilhan Osmanoğlu (d. 25 Nisan 1987, İstanbul), son dönem Osmanlı Devleti padişahlarından II. Abdulhamid’in 5. kuşak torunudur.[1]

Yaşamı

25 Nisan 1987'de İstanbul'da doğan Nilhan Osmanoğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin halkla ilişkiler ve reklamcılık bölümü mezunudur.

Osmanlı temalı ürünler başta olmak üzere çeşitli ürünler satan bir e-ticaret sitesinin kurucusudur.[2]

Özel yaşamı

Osmanlı Padişahı Sultan 2’nci Abdülhamid’in 5’inci kuşaktan torunu Sultan Nilhan Osmanoğlu, 2012 yılında milletvekillerine e-posta göndererek, Eylül ayında yapmayı planladıkları düğününü “Dedemin sarayı” dediği Dolmabahçe'de yapmak istediğini söyledi.[3]

Nilhan Osmanoğlu 2017 yılından ailesinden kalan miras olduğu gerekçesiyle Galatasaray Adası'nın mülkiyetini talep etmiştir.[4] 22 Eylül 2012'de evlendiği eşi Mehmet Behlül Vatansever ile evliliğinden Hanzade isminde bir kızı ve Mehmed Vahdeddin isminde bir oğlu vardır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Ottoman princess stumps for Erdogan". 31 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2020. 
  2. ^ "https://sultandan.com". sultandan.com. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  3. ^ "'Dedemin sarayında evlenmek istiyorum'". NTV. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  4. ^ CNNTurk 2.2.2017 20 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nilhan Osmanoglu, the great granddaughter of Abdülhamit II, wants Suada
  5. ^ "Nilhan Osmanoğlu kimdir?" 20 Mart 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yeni Akit Gazetesi)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Abdülhamid</span> 34. Osmanlı padişahı (1875–1909)

II. Abdülhamid, Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı, 113. İslam halifesi ve çöküş sürecindeki devlette mutlak hakimiyet sağlayan son padişahtır. Tahtta kaldığı "Hamidiye Dönemi" diye bilinen yıllarda imparatorluk, dağılma dönemini yaşadı; başta kısa süreli ilan ettiği I. Meşrutiyet ve Kânûn-ı Esâsî ile gelen bir özgürlük dönemine, Balkanlar olmak üzere çeşitli bölgelerde çıkan isyanlara ve Rus İmparatorluğu'na karşı kaybedilen 93 Harbi'ne, kapatılan parlamentoya, pek çok siyasi olaya, "İstibdat Dönemi" de denen ve basın da dahil çeşitli alanlardaki baskı ve sansür dönemine, sonrasında yine kendinin ilan etmek zorunda kaldığı II. Meşrutiyet'e, 31 Mart Ayaklanması'na ve kendinin dağılmayı engelleme başarısına ulaşamayan eğitim, ulaşım ve askeri alandaki reform girişimlerine tanıklık etti. Devrinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1.592.806 km² toprak ile en çok toprak kaybeden padişahlarından biri oldu. 31 Ağustos 1876'da tahta çıktı ve 31 Mart Vakası'ndan kısa bir süre sonra, 27 Nisan 1909'da, tahttan indirilene kadar ülkeyi yönetti. Meşrutiyet yanlısı Yeni Osmanlılar ile yaptığı anlaşma ve diğer yandan Tersane Konferansı'nda toplanacak büyük güçlerden gelecek baskıları engelleme amaçlı Tersane Konferansı'nın başlamasıyla aynı gün 23 Aralık 1876'da ilk Osmanlı anayasasını ilan etti ve böylece ülkenin demokratikleşme sürecini destekleyeceğini belirtmiş oldu. 93 Harbi'nde yenilen Osmanlı'nın sultanı II. Abdülhamid, meclisin yanlış kararlar aldığını iddia ederek 14 Şubat 1878'de bu harbin sonuna doğru meclisi feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı padişahları listesi</span> Osmanlı İmparatorluğu hükümdarlarının bir listesi

Osmanlı Hanedanı'nın hükümdarları, yükselme döneminden dağılma dönemine dek kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken, kuzeyde Macaristan, güneyde Somali, batıda Cezayir ve doğuda Irak'a kadar uzanmıştır. İlk başlarda İmparatorluk Bursa'da yönetilirken, 1365'te Edirne başkent oldu. Son olarak da Bizans İmparatorluğu'ndan alınan İstanbul başkent yapıldı. İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu çağdaş tarihçi, imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder. Osmanlı Hanedanlığı, 36 sultanla 6 yüzyıl boyunca var oldu. Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nda müttefik olduğu İttifak Devletleri'nin yenilgiye uğraması sonucuyla tarih sahnesinden silindi. İmparatorluk'un İtilaf Devletleri tarafından bölünmesi ve ardından gelen Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti'nin doğmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Pesend Hanım</span> II. Abdülhamidin eşi

Fatma Pesend Hanım Sultan II. Abdülhamid'in eşi.

<span class="mw-page-title-main">Rahîme Perestû Sultan</span> Abdülmecitin eşi, Osmanlı tarihindeki son Valide Sultan

Rahime Perestü Sultan, Osmanlı tarihindeki son Valide Sultandır. Osmanlı padişahı Abdülmecid'in eşi ve II. Abdülhamit'in manevi ve üvey annesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Osmanoğlu</span>

Ayşe Sultan veya Ayşe Osmanoğlu, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit'in kızıdır. 1960'ta Babam Sultan Abdülhamid adıyla yayımladığı hatıralarıyla ün kazanmıştır. Ubıh olan annesi Dördüncü Kadınefendi Müşfika Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Fuad Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Şehzade Osman Fuad Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'ın torunu, 1911 ile 1913 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 6. başkanı ve 4 Haziran 1954 ile 19 Mayıs 1973 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ziyaeddin Efendi</span>

Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendi, Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın ve başkadınefendi Kamures Hanım'ın büyük oğludur. Çırağan Sarayı'nda doğmuştur. Şehzade olmasının yanı sıra bir asker, hekim ve müzisyendir. "Nişan-ı âli-i imtiyaz" ve "Prusya kara kartal şövalye nişânı" sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Hilmi Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Piyade Miralay Şehzade Ömer Hilmi Efendi, Osmanlı şehzadesi ve subayı. V. Mehmed Reşad'ın üçüncü oğludur. Annesi Mihrengiz Kadınefendi'dir. Nişan-ı Âli-i İmtiyaz ve Leopold Nişanı sahibidir.

Mehmed Şevket Efendi. Osmanlı şehzadesi. Sultan Abdülaziz'in 4. oğludur. Annesi Neşerek Kadınefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanoğlu ailesi</span> Osmanlı Hanedanı soyundan gelenlerin oluşturduğu Osmanoğlu soyadlı aile

Osmanoğlu ailesi, Osmanlı Hanedanı'nın günümüzdeki mensuplarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Vâsıb Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi (1903-1983)

Ali Vâsıb Efendi, 23. nesil Osmanlı şehzadesi ve hanedan reisi. Padişah V. Murad'ın torunu Şehzade Ahmed Nihad Efendi'nin oğludur. Annesi Safiru Hanımefendi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı hanedan reisleri listesi</span> saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğullarının başına geçen aile reisi

Osmanlı hanedan reisi, saltanatın kaldırılmasından sonra Osmanoğulları ailesinin başkanlarının kullandığı unvandır. Bu unvana, ailenin en yaşlı erkek üyeleri sahip olur.

<span class="mw-page-title-main">Neslişah Osmanoğlu</span> Osmanlı Hanedanının son üyesi

Fatma Neslişah Sultan veya Neslişah Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in ve son halife Abdülmecit’in torunu.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Sultan</span> Osmanlı prensesi

Sabiha Sultan veya Rukiye Sabiha Osmanoğlu, son Osmanlı padişahı Sultan Vahdettin’in kızı ve son İslam Halifesi Abdülmecid Efendi'nin gelini.

<span class="mw-page-title-main">Hanzade Sultan (Ömer Faruk Efendi'nin kızı)</span> Soylu

Zehra Hanzade Sultan ya da Hanzade Osmanoğlu, Osmanlı Hanedanı üyesi. 32. Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz’in ve Son halife Abdülmecid Efendi’nin torunu, Şehzade Ömer Faruk Efendi’nin kızıdır.

Nazım Ziyaeddin Nazım Osmanoğlu, Profesyonel olarak Naz Osmanoğlu adını kullanmaktadır. 25. nesil Osmanlı şehzadesidir. 35. Osmanlı padişahı V. Mehmed Reşad'ın 4. kuşak torunudur. Babası Türk, annesi İngiliz'dir. Yaşayan 24 şehzadeden biri olan Nazım Osmanoğlu, hanedan reisliği sıralamasında 16. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Tevfik Efendi</span> Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecidin tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendinin oğlu (1874–1931)

İbrahim Tevfik Efendi, Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid'in tahta çıkmayan oğullarından Mehmed Burhaneddin Efendi'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Abdülkerim Efendi</span> Osmanlı şehzadesi

Mehmed Abdülkerim Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en büyük oğlu Şehzade Mehmed Selim Efendi'nin tek oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Harun Osmanoğlu</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Harun Abdülkerim Osmanoğlu, 46. Osmanlı Hanedan Reisi ve 23. nesil Osmanlı soyundan II. Abdülhamid'in 3. kuşak torunudur.

<span class="mw-page-title-main">Fatma Gevheri Sultan</span> Osmanlı prensesi, müzisyen ve bestekâr

Fatma Gevheri Sultan veya Fatma Gevheri Osmanoğlu, Osmanlı prensesi, Türk müziği sanatçısı ve bestekâr. Osmanlı İmparatorluğu'nun otuz ikinci padişahı Sultan Abdülaziz'in torunu ve Şehzade Mehmed Seyfeddin Efendi'nin kızıdır.