İçeriğe atla

Nilbar Güreş

Nilbar Güreş
Doğum1977 (46-47 yaşında)
İstanbul, Türkiye

Nilbar Güreş (d. 1977 İstanbul, Türkiye) Türk sanatçı.[1][2][3]

Hayatı

Nilbar Güreş (d. 1977, İstanbul) önce Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden mezun olmuştur. Viyana Güzel Sanatlar Akademisi Resim ve Grafik Bölümü'nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Viyana Uygulamalı Sanatlar Üniversitesi'nde Pedagoji Resim ve Tekstil Öğretmenliği eğitimi almıştır.

Nilbar Güreş'in pratiği; performans, video, heykel, enstelasyon, fotoğraf ve kumaş üzerine karışık teknik kolaj gibi farklı medyumları kapsar. Güreş'in işleri öznelden yola çıkarak daha geniş sorunları ele alır. Varolan kültürel sembolleri çözümlemekteki anlayışı ve yerel zanaatlere dair donanımı sayesinde, külliyatına sosyal mesajlar telkin eder. Sosyal eşitsizlik, cinsiyet rolleri, kültürel kimlik kodlarına olan duyarlılığı ile Güreş, araştırmaları ve dokümantasyonlarıyla nükteli biçimlerde konvansiyonel olanı reddetmenin şiirsel yollarını bulur.

Güreş, eserlerinde kadın kimliğini, kadının rolünü, kadınlar ile evleri ve kamusal alanlar arasındaki ilişkileri ve kadınlar arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Ayrıca Avrupa'daki Müslüman kadınların imajına da odaklanıyor.[4] Çalışmaları arasında kolajlar, videolar, performanslar, fotoğraflar ve nesneler yer alıyor.[5] Güreş, Avusturya'nın Viyana şehrinde yaşamaktadır.

Sergiler

  • 2010: Where do we go from here?
  • 2010: White Out
  • 2010: 6. Berlin Bienali
  • 2017: Nilbar Güres - Overhead, Lentos Kunstmusem Linz - Avusturya
  • 2018: Jumping Bed and Female Lovers
  • 2019: Mıknatıs ve Ay
  • 2019: Tell Me
  • 2019: Lovers
  • 2019: See-Saw
  • 2021: Sour as a Lemon

Kaynakça

  1. ^ "Nilbar Güreş". 2 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 
  2. ^ "Nilbar Güreş". 10 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 
  3. ^ "Turkish contemporary art at the Museum für Neue Kunst, Freiburg". Financial Times. 10 Ağustos 2016. 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2021. 
  4. ^ "Nilbar Güreş". 13 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 
  5. ^ "Nilbar Güreş". 17 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fikret Otyam, Türk ressam, gazeteci ve yazar.

İbrahim Yavuz Yükselsin, 1985 yılında girdiği İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü'nden 1990' yılında mezun oldu ve aynı kurumda önce sözleşmeli olarak (1990) daha sonra (1992) araştırma görevlisi kadrosunda göreve başladı. 1994'te "İsmail Fenni Ertuğrul'un Sözel Taksimleri" başlıklı tezi ile D.E.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü'ndeki Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı ve aynı yıl başladığı doktora öğrenimini 2001'de "Batı Türkiye Romanlarında Kültürel Kimlik, Profesyonel Müzisyenlik ve Müziksel Yaratıcılık” başlıklı doktora tezi ile tamamladı. 2011 Haziran'ında Yardımcı Doçent, 2011 Şubat'ında Doçent Unvanlarını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Semiha Berksoy</span> Türk opera sanatçısı

Semiha Berksoy, Türk opera sanatçısı, tiyatrocu ve ressamdır.

Şükriye Dikmen, Türk ressam. Tek figürlü kadın ve genç kız portrecisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Elfriede Jelinek</span> Avusturyalı yazar ve Nobel Edebiyat Ödülü (2004) sahibi

Elfriede Jelinek Avusturyalı feminist oyun yazarı ve romancı. 2004 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Naci İslimyeli</span> Türk ressam

Balkan Naci İslimyeli, Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Nuri İyem</span> Türk ressam

Nuri İyem,, Türk ressam ve toplumsal-gerçekçi sanat akımının önde gelen isimlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sanat müzesi</span> sanat sergisi için bina veya alan

Sanat müzesi veya sanat galerisi, başta görsel sanatlar olmak üzere, her türlü sanat sergisinin gerçekleştirildiği binaya veya mekana verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">İnci Eviner</span>

İnci Eviner resim, heykel, yerleştirme sanatı ve video sanatı dallarında ürün veren Türk ressam ve çağdaş sanatçı.

Gül Erali, Türk seramik sanatçısı.

Nancy Angelo örgütsel bir psikolog. Aynı zamanda Los Angeles'taki feminist sanat hareketine katılmış bir performans ve video sanatçısıdır. Bir sanatçı olarak, 1976'da Candace Compton, Cheri Gaulke ve Laurel Klick ile ortak performans sanatları grubu olan Feminist Sanat Topluluğu'nu kurmakla ünlüdür.

Mary Schepisi Amerikalı sanatçı. Şu anda New York ve Avustralya, Melbourne'de çalışıyor. Film yönetmeni olan Fred Schepisi ile evli.

Miriam Schapiro ya da Mimi Birleşmiş Milletler'de bulunmuş Kanada doğumlu bir sanatçıdır. Kendisi ressam, heykeltıraş, desinatör ve feminist sanatının öncülerindendi. Aynı zamanda Pattern and Decoration sanat akımının lideri olarak düşünülüyor.

Sevinç Altan, Türk ressam.

Adnan Çoker, Türk ressam ve akademisyen.

Ahmet Oran, Türk ressam.

Güler Ertan, Türk fotoğraf sanatçısı, akademisyen, yazar. Türkiye'de fotoğraf alanında profesör olan ilk kadın akademisyendir.

Nil Yalter, Türk kavramsal sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Toplumsal cinsiyet sosyolojisi</span> sosyolojinin alt dalı

Toplumsal cinsiyet sosyolojisi, kadın ve erkek arasındaki farkılılıkların kültürel ve toplumsal olarak nasıl kurulduğunu, kadın ve erkeğin sosyal yapı içindeki durumlarını, kadınlık ve erkeklik kimliğinin oluşum sürecini inceleyen sosyoloji alt dalıdır.

Feminist sanat hareketi, feministler tarafından, kadınların yaşam ve deneyimlerini yansıtan sanat eserleri üretmenin yanı sıra; çağdaş sanat üretimi ve algısının temelini değiştirmek için uluslararası düzeyde gerçekleştirilen çalışmaları ifade eder. Sanat tarihi ve pratiği içinde kadınlara daha fazla görünürlük kazandırmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda feminist hareketin iç düşüncelerini ve amaçlarını görselleştirerek sanat yoluyla herkese gösterme ve anlam verme amacıyla icra edilmektedir. Hareket, sanat dünyasının ana akım anlatısını baltalamaya devam edenlerin rolünü oluşturmasını sağlar.