İçeriğe atla

Nilay Yapıcı

Nilay Yapıcı
Doğum1981 (42-43 yaşında)
Samsun, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimBoğaziçi Üniversitesi, Viyana Üniversitesi Moleküler Patoloji Enstitüsü
Kariyeri
DalıSinirbilim
Çalıştığı kurumlarCornell Üniversitesi

Nilay Yapıcı (d. 1981), Türk sinirbilim uzmanıdır. Çalışmalarına Ithaca'daki Cornell Üniversitesinde devam etmektedir.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Yapıcı, 1981 yılında Samsun'da[1] Boğaziçi Üniversitesi'nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde eğitim gördü.[2] 2002 yılında New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nde Mark Gluck'un laboratuvarında öğrenme ve hafızanın bilişsel sinirbilimini incelediği programa yaz okulunda konuk öğrenci olarak katıldı.[3] Ertesi yaz İsviçre'de Zürih Üniversitesi Hastanesi Patoloji Bölümü'nde Adriano Aguzzi'nin laboratuvarında prion hastalıkları üzerine araştırma yaptı.[4] 2003 yılında Boğaziçi Üniversitesi'ne dönen Yapıcı, Kuyaş Buğra laboratuvarında çalışmaya başladı ve burada retina dokusundaki sinyal mekanizmalarını araştıran tezini tamamladı.[5]

B.Sc. derecesi ile mezun olduktan sonra Yapıcı, 2004 yılında Viyana Üniversitesi, Moleküler Patoloji Enstitüsü'nde Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam etti.[6] Yapıcı, doktorası sırasında Barry Dickson'dan danışmanlık aldı ve burada drosofiladaki karmaşık doğuştan gelen davranışın genetik temelini keşfetti.[1] Bu süre zarfında Yapıcı, cinsiyet peptidi reseptörünün keşfedilmesine yardımcı oldu.[7]

2009 yılında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra doktora sonrası çalışmalarını New York City'deki Rockefeller Üniversitesi Leslie Vosshall'ın laboratuvarında yürütmek üzere Amerika'ya taşındı.[2] Vosshall laboratuvarındaki araştırması, drosophila'yı model organizma olarak kullanmaya devam etti ve beslenme davranışını yöneten sinir devrelerini keşfetmeye başladı.[7] Yapıcı, drosophila gıda alımını yüksek çözünürlükte ölçmek için laboratuvarda bir yöntem geliştirdi. Cornell Üniversitesi'nde kendi laboratuvarını kurmadan önce doktora sonrası çalışmasını 2016 yılında tamamladı.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b "Sabri Ülker Symposium". www.sabriulkersymposium.org (İngilizce). 8 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ a b "Neurobiologist Nilay Yapici named Pew scholar". as.cornell.edu (İngilizce). 16 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  3. ^ "Gluck Lab Online". www.gluck.edu. 26 Ocak 1998 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  4. ^ "Prof. Dr. Adriano Aguzzi". www.rna.uzh.ch (İngilizce). 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  5. ^ "Retina Lab". www.retina.bio.boun.edu.tr. 26 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  6. ^ a b "Nilay Yapici | Cornell University College of Arts and Sciences Cornell Arts & Sciences". as.cornell.edu. 1 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  7. ^ a b "Lab Alumni". Research (İngilizce). 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Zooloji hayvanların bilimsel olarak incelenmesidir. Çalışmaları, hem yaşayan hem de soyu tükenmiş tüm hayvanların yapısını, embriyolojisini, sınıflandırmasını, alışkanlıklarını ve dağılımını ve ekosistemleriyle nasıl etkileşime girdiklerini içerir. Zooloji, biyolojinin ana dallarından biridir. Terim, Antik Yunanca ζῷον, zōion ('hayvan') ve λόγος, logos kelimelerinden türetilmiştir.

Genetik mühendisliği, canlıların kalıtsal özelliklerini değiştirerek, onlara yeni işlevler kazandırılmasına yönelik araştırmalar yapan bilim alanıdır. Bu uygulamalarla uğraşan bilim insanlarına "genetik mühendisi" denir. Genetik mühendisleri, genlerin yalıtılması, çoğaltılması, farklı canlıların genlerinin birleştirilmesi ya da genlerin bir canlıdan başka bir canlıya aktarılması gibi çalışmalarla uğraşırlar. Genetik mühendisliği için, rekombinant DNA teknolojisi, gen klonlaması, DNA klonlaması, genetik maniplasyon/modifikasyon veya gen ekleme (splays) birçok bilim insanınca eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Moleküler biyoloji</span> Canlı yapılarını moleküler düzeyde inceleyen bilim dalı.

Moleküler biyoloji, canlılardaki olayları moleküler seviyede inceleyen biyoloji dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Cumhuriyet Üniversitesi</span> Sivasta kurulu devlet üniversitesi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Cumhuriyet'in kuruluşunun 50. yılı anısına, 9 Şubat 1974 tarihinde 1788 Sayılı Kanunla Sivas'ta 11000 dönüm arazi üzerinde kurulmuştur. 1974 yılında tıp fakültesi ile eğitime başlamıştır. Görevdeki rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız'dır.

<span class="mw-page-title-main">Evrimsel biyoloji</span> canlı çeşitliliğini ve gelişimini inceleyen bilim dalı

Evrimsel biyoloji; biyoloji konularını, canlıların evrimini göz önüne alarak inceleyen bilim dalıdır. Taksonomi biliminin temelinde evrimsel biyoloji yer almaktadır. Canlıları sistematik bir şekilde ayırmada, canlıların evrimsel akrabalıkları ve farklılıkları göz önüne alınır. Ayrıca birçok ekolojik ilişkinin açıklanmasında evrimsel biyoloji kullanılır. Moleküler biyolojide DNA ve RNA dizilerinin baz dizilişleri göz önüne alınarak canlıların hatta organellerin mikroorganizmalarla olan akrabalıkları incelenmekte ve bu incelemede evrimsel biyoloji temel alınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Patoloji</span> hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenen bilim dalı

Patoloji , hastalık çalışması ve bilimi kelimelerinin birleşmesi ile oluşmuş hastalıklar bilimi anlamına gelen bir sözcüktür. Ayrıca belirli bir bozukluğun tipik özellikleriyle birlikte bütününe patoloji denilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi</span> Türkiyenin ilk Fen Fakültesi.

1933 Üniversite reformu ile birlikte kurulan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, yurt dışından davet edilen öğretim üyelerinin de katkıları ile Zeynep Hanım Konağı'nda eğitim öğretime başlamış, 1935 yılında Rasathane, 1936 yılında Botanik Enstitüsü binaları tamamlanmış, ancak 28 Şubat 1942 tarihinde çıkan yangın ile Zeynep Hanım Konağı tamamen yanmıştır. Yeni binanın yapımına başlanmış ve 1952 yılında tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Model canlı</span>

Model canlı veya model organizma, belirli biyolojik olayların anlaşılması için yapılan deneylerde yaygın olarak kullanılan canlılara verilen genel isimdir. Bu canlılarda çalışılarak bulunması ümit edilen keşiflerle, canlılardaki diğer süreçlerin de açıklanacakları düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas A. Steitz</span> Amerikalı biyokimyager (1940 – 2018)

Thomas Arthur Steitz, Amerikalı biyokimyacı ve moleküler biyofizikçi.

Erdener Özer, Türk tıp akademisyeni ve hekim. İzmir Tabip Odası'nda başkanlık yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Lewontin</span>

Richard Charles "Dick" Lewontin, Amerikan evrimsel biyolog ve genetikçi. Evrim ve genetik varyasyon problemlerine çözüm göstermek amacıyla moleküler biyoloji'den faydalanarak popülasyon genetiğini ve evrim teorisini klasikleşmiş matematiksel biçimleriyle ortaya konulmasının öncüsü oldu. Lewontin, sosyobiyoloji ve evrimsel psikoloji tarafından ortaya atılan genetik determinizme karşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi</span> Konyada kurulu vakıf üniversitesi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Bilimsel Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Ergi Deniz Özsoy</span> Türk biyolog

Ergi Deniz Özsoy, Türk evrimsel biyolog ve genetikçi. Türkiye'de evrimsel biyolojinin doğru anlaşılması ve popülerleşmesinin en önemli aktörlerinden birisidir. Günümüzde eğitimini de aldığı Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde bölüm başkanı görevindedir.

Hande Özdinler, Türk akademisyen. Moleküler biyoloji ve genetik alanındaki çalışmaları ile ALS hastalığı üzerine yaptığı araştırmalar ile tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jeffrey C. Hall</span> Amerikalı genetikçi, kronobiyolojist ve bilim insanı

Jeffrey C. Hall tam adı ile Jeffrey Connor Hall, Amerikalı genetikçi, kronobiyolojist ve bilim insanı.

Zehra Sayers moleküler biyoloji, yapısal biyoloji ve biyofizik alanlarında çalışan Türk-İngiliz bilim insanı. Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji, Genetik ve Biyomühendislik programının kurucu üyesi olan Sayers, bir süre Sabancı Üniversitesi rektörü olarak da görev yapmıştır. Aynı zamanda Ortadoğu Senkrotron Işınımı Deneysel Bilim ve Uygulamaları (SESAME) projesinde Bilim Danışma Kurulu Başkanı sıfatı ile yer almıştır. 2019'da AAAS Bilimde Diplomasi Ödülü'ne layık görülmüştür.

Michael Warren Young Amerikalı biyolog ve genetikçi. Otuz yılı aşkın süredir Drosophila melanogaster de genetik olarak kontrol edilen uyku ve uyanıklık modellerini araştırmaktadır.

Moleküler tıp, moleküler ve hücresel biyoloji, biyokimya ve ilgili alanlardaki gelişmelerden yararlanarak normal hücresel olayların nasıl değiştiğini, hastalıkta nasıl bozulduğunu molekül düzeyinde inceleyen, son yıllarda büyük ivme kazanmış bir bilim dalıdır. Moleküler tıpın bakış açısı; hastalar ve organları üzerinde önceki kavramsal ve gözlemsel odaktan ziyade hücresel ve moleküler olayları ve müdahaleleri vurgulamaktır.

Nesrin Özören, Türk moleküler biyolog. Aşılar, apoptoz, bağışıklık sistemi, behçet hastalığı ve melanom alanlarındaki çalışmaları ile tanınmaktadır. Pensilvanya Üniversitesi'nde biyoloji doktoru unvanı aldı. Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör unvanıyla bölüm başkanı olarak görev yapmaktadır.