İçeriğe atla

Nil levreği

Nil levreği
Başı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Perciformes
Familya:Centropomidae
Alt familya:Latinae
Cins:Lates
Tür: L. niloticus
İkili adlandırma
Lates niloticus
(Linnaeus, 1758)
Sinonimler
  • Labrus niloticus Linnaeus, 1758
  • Centropomus niloticus (Linnaeus, 1758)
  • Lates niloticus macrolepidota Pellegrin, 1922
  • Lates albertianus Worthington, 1929
  • Lates niloticus albertianus Worthington, 1929
  • Lates nilotus rudolfianus Worthington, 1929

Nil levreği (Lates niloticus), Perciformes takımından Latidae familyasına ait bir tatlı su balık türü. Afrotropikal biyocoğrafik bölgesinde çok yaygındır ve Kongo, Nil, Senegal, Niger ırmaklarında ve Çad, Volta ile Turkana göllerinde yerlidir. Ayrıca Mısır'daki Maryut Irmağı'nın acı suyunda da yaşar.

Nil levreğinin rengi gümüştür, belirgin kara gözlerinin dolayında açık sarı bir yüzük vardır. En büyük tatlı su balıklarından biridir, boyu 2 metreye ulaşabilir ve azami ağırlığı 200 kilodur.[1] Yetişkinlerin boy ortalaması 121–137 cm olur, ancak birçok balık bu boya ulaşmadan avlanır.[2] Amansız bir avcı olarak çevresini domine eder, başka balıklarla (kendi türü dahil), kabuklularla ve böceklerle beslenir. Yavrular planktonla da beslenir. Nil levreği başka avcı balıklardan korunmak için sürü halinde yüzer.

Bu balık Afrika'da birçok göle (mesela Viktoria ve yapay Nasser Gölü'ne) aktarıldı. Besin kaynağı olarak çok önemli konuma gelmiştir.

Viktoria Gölü'ne aktarımı

Nil levreği 1,8 m ve 140 kg olabilir.[3]

Bu türün Viktoria Gölü'ne aktarımı, yabancı türlerin bir ekosistemi nasıl olumsuz etkileyebileceğine ilişkin en çok söz edilen örneklerden biridir.

Nil levreği Doğu Afrika'daki Viktoria Gölü'ne 1950'lerde aktarılmıştır[4] ve o zamandan beri ticaret amaçlı avlanır. Yüzlerce yerli türün soyunun tükenmesine ya da neredeyse tükenmesine neden olduğu söylenir. Nil levreği başta yerli çiklit türleriyle beslenmiş, ancak bu avın gittikçe azalmasıyla başka küçük balıklara ve karideslere yönelmiştir.

Bu balığın göldeki yayılması ekolojik olumsuzluklara ve büyük balıkçılık şirketlerinin oluşmasına yol açtı. 2003 yılında AB'ye nil levreği satışları 169 milyon avroya ulaştı.

Levreğin göle sokulmasıyla sahilde de ekolojik etkiler ortaya çıktı. Yerli çiklitler geleneksel olarak güneşte kurutuluyordu, ancak nil levrekleri çiklitlere göre daha çok yağ içerdiğinden dolayı pişmemeleri için tütsülenmeleri gerekir. Bunun için zaten ormansızlaşma, erozyon ve çölleşmeden dolayı çok zarar gören bir bölgede odun talebi arttı.

Nil levreğinin yayılmasının zararlarını konu alan Darwin'in Kabusu adlı bir film vardır.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Kaufman, Les. "Catastrophic Change in Species-Rich Freshwater Ecosystems: The lessons of Lake Victoria". BioScience. 42 (11). 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2013. 
  2. ^ Wood (1983). The Guinness Book of Animal Facts and Feats. Sterling Pub Co Inc. ISBN 978-0-85112-235-9. 
  3. ^ "Nile perch". Encyclopædia Britannica. 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2011. 
  4. ^ Pringle, Robert M. (1 Ocak 2005). "The Nile Perch in Lake Victoria: Local Responses and Adaptations". Africa: Journal of the International African Institute. 75 (4). ss. 510-538. doi:10.3366/afr.2005.75.4.510. ISSN 0001-9720. 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Köyceğiz Gölü</span> Muğla da göl

Köyceğiz Gölü, Menteşe yöresinde, Muğla ilinin güneydoğusunda yer alan Köyceğiz Gölü 52 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin 16. büyük gölüdür. Tektonik bir çukurluğun suyla dolması ve Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuş alüvyal set gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sazan</span>

Sazan, sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlı su balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin Akdeniz ve Güneydogu bölgesi haricinde her yerinde bulunur. Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ak pelikan</span> kuş türü

Ak pelikan, beyaz pelikan ya da ak kutan, pelikangiller (Pelecanidae), familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Avrupa'nın güneydoğusundan Asya'ya yayılan bölgede ve Afrika'da bataklıklarda ve sığ göllerde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Victoria Gölü</span> Afrikanın doğusunda bir göl

Victoria Gölü, Afrika'nın doğusunda Tanzanya, Uganda ve Kenya topraklarında bulunan dünyanın en büyük ikinci tatlı su gölüdür. Afrika'nın en büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gökkuşağı alabalığı</span>

Gökkuşağı alabalığı veya Çelikbaş, 1882 yılında Kuzey Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş olan bir alabalık türü. Balık üretimi için Avrupalı alabalık türlerinden çok daha uygundur.

<span class="mw-page-title-main">Somon Balığı</span>

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

<span class="mw-page-title-main">Malavi Gölü</span> Afrika Büyük Gölü

Malavi Gölü, 560 km uzunluğu, 80 km'ye varan genişliği ve 704 m'ye kadar olan derinliği ile Büyük Rift Vadisi'nin en büyük göllerinden biridir. Yüzölçümü 29.604 km2'dir. Gölde dünyanın başka hiçbir sulak alanında bulunmayan canlılar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Işıklı Gölü</span>

Işıklı Gölü ya da Çivril Gölü, Denizli ili Çivril Ovası üzerinde yer alan bir tatlı su gölüdür. Büyük Menderes ırmağı Işıklı Gölü'nden çıkar. Göl yazın karasal tarımda sulama amacıyla kullanılması nedeniyle derinliğinde 3 metreye varan yıllık varyasyon göstermektedir. Göl, aynı zamanda bir düzenleyici (regulateur)’dir. Işıklı gölünün geleğeni de gideğeni de vardır. Aslında doğal bir göl olmasına karşın su seviyesinin yükseldiği dönemlerde etrafında yer alan yerleşim yerlerinin ve tarım alanlarının su baskınlarından korunması için DSİ tarafından etrafına bent yapılması suretiyle bir baraj gölüne dönüşmüştür. Gölün güneybatısında yapılmış bir düzenekle, sular Büyük Menderes’e aktarılır ve ekeneklerin sulanmasında kullanılır. Son yıllarda makrofitlerin aşırı çoğalmasıyla bir otlanma problemi yaşanmaktadır. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirilmektedir. Göl, kerevit vebasının 1984 sonbaharında Türkiye'de görüldüğü ilk yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Timsahlar</span>

Timsahlar, sıcak bölgelerde bataklıklar ve su kenarlarında yaşayan vücudu kemiksi pullarla örtülü sürüngenleri içeren bir grup. Bu takımın familyaları Alligatoridae (Aligatorgiller), Crocodylidae (Timsahgiller) ve Gavialidae'dir (Gavyaller).

<span class="mw-page-title-main">Hövsgöl Gölü</span>

Hövsgöl Gölü,, Moğolistan'daki ikinci büyük göldür.

<span class="mw-page-title-main">Deniz inekleri</span> memeli takımı

Deniz inekleri, sadece suda yaşayabilen ve günümüzde 4 türü kalmış olan, otobur bir memeli takımı. Bu takım Afrotheria üst takımına aittir; bugün yaşayan hayvanların arasında en yakın akrabaları fillerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı su samuru</span> Su kıyılarında yaşayan etçil memeli hayvan

Bayağı su samuru, sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

<i>Stenodus leucichthys</i>

Stenodus leucichthys, monotipik Stenodus cinsinden, Avrasya ve Kuzey Amerika'da tatlısularda yaşayan iri bir balık türüdür. 2 alt türü bulunur. Erginleri 14–25 kg ağırlığındadır. Yumurtadan çıktıktan sonraki ilk yılda sadece plankton ile beslenen balık daha sonra ufak balıkları yiyen yırtıcı bir balığa dönüşür.

<i>Darwinin Kabusu</i> 2004 yapımı bir Hubert Sauper belgesel filmi

Darwin'in Kabusu 2004 yapımı bir Hubert Sauper belgesel filmidir. Has adı Darwin's Nightmare'dir. Film, 2006 yılında En İyi Belgesel Film dalında Akademi Ödülleri'ne (Oscar) aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Latidae</span> levreksiler takımına ait bir balık familyası

Latidae, levreksiler takımına ait bir balık familyasıdır. Bu levreksi balıklar Afrika, Asya ve Hint Okyanusuyla Büyük Okyanus'un batısında bulunur. Bu familya daha evvel Centropomidae familyasında bir alt familya (Latinae) olarak sınıflandırılmıştır, ancak 2004 yılında kladistik irdelemelerin (analizlerin) saylak Centropomidae türlerinin parafiletik olduklarını gösterdikten sonra familya konumuna yükseltilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Küçük pelikan</span>

Küçük pelikan, pelikangiller (Pelecanidae) familyasından çok büyük bir su kuşu türüdür. Afrika'nın sığ gölleri ve bataklıkları ile Arabistan Yarımadasının güneyinde ve Hindistan'ın güneyinde yaşarlar. Madagaskar'da soyları tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kültür balıkçılığı</span>

Kültür balıkçılığı, okyanus ve deniz sularında gıda veya diğer amaçlar için sucul canlıların yetiştirilmesi, okyanusların kapalı bölümlerinde, deniz suyunun doldurulduğu tanklar ve göletlerde yapılan özel yetiştiriciliktir. Tuzlu su havuzlarında balık ve karides gibi kabuklu su ürünleri, istiridye, deniz yosunu yetiştirme işi de kültür balıkçılığının bir türüdür.

Dişli sazancık, Aphanius transgrediens , Cyprinodontidae familyasındaki bir tatlı su balığı türüdür. Türkiye'de Acıgöl'ün kaynaklarına endemiktir. İklim değişikliğinden kaynaklanan yağış miktarındaki azalma ve kaynaklardaki suyun çok fazla kullanılması nedeniyle türün tehlike statüsü kritik durumdadır. Yerli olmayan doğu sivrisinek balıklarının göle kaynaştırılmasıyla oluşan rekabet de bu türü tehdit etmektedir.

<i>Oreochromis niloticus</i>

Oreochromis niloticus, Cichlidae familyasına bağlı yırtıcı bir balık türüdür. Afrika'nın kuzey bölgesi ve Levant olarak tabir edilen bölge Oreochromis niloticus'un anavatanı olarak kabul edilir. Oreochromis niloticus birçok türü anavatanı ve doğal menzili dışında da popülasyon oluşturma şansı bulmuştur. 2013 yılında Türkiye'de Eskişehir iç sularında da görülmüştür ve yırtıcı bir balık olması nedeni ile diğer balık türlerinin yaşamını tehlikeye attığı düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tana Gölü</span>

Tana Gölü, Etiyopya'daki en büyük göl ve Mavi Nil'in kaynağıdır. Kuzeybatı Etiyopya Yaylası'ndaki Amhara Bölgesi'nde bulunan göl, yaklaşık 84 km uzunluğunda ve 66 km genişliğinde, maksimum derinliği 15 metre, ve yüksekliği 1788 metredir. Tana Gölü; Gilgel Abay, Reb ve Gumara nehirleri tarafından beslenir. Yüzey alanı, mevsime ve yağışa bağlı olarak 3.000-3.500 km2 arasında değişir. Göl seviyesi, gölün Mavi Nil'e boşaldığı kontrol savağının yapımından bu yana düzenlenmiştir. Bu, Mavi Nil Şelalesi'ne ve hidroelektrik santraline giden akışı kontrol eder.