İçeriğe atla

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2007 yılında Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin açılmasıyla hizmet vermeye başlayan Bursa Nilüfer Belediyesi'ne bağlı kütüphanelerdir.

Bünyesinde Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, Nilüfer Şiir Kütüphanesi, Nilüfer Üçevler Kütüphanesi, Nilüfer Çocuk Kütüphanesi, Demirci Kültürevi Kitaplığı ve Göl Yazıevi bulunur.[1]

2015 yılı itibarıyla toplam 81000 kitap varlığı ve bir yazar evi bulunan Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerinde üyelik, ödünç ve iade işlemleri, internet erişimi ücretsizdir.

"Kütüphane Yaşayan Bir Yerdir" ilkesinden hareketle farklı yaş gruplarına yönelik birçok projenin uygulandığı, etkinlik ve atölyenin düzenlendiği Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, Türk Kütüphaneciler Derneği "En İyi Halkla İlişikiler Uygulayan Kütüphane", Uluslararası Yazarlar Birliği PEN Türkiye Merkezi Başarı Ödülü, SİVİLAY Kente Katkı Ödülü, Okul Kütüphanecileri Derneği "2014 Yılı Kütüphane ve Okuma Kültürüne Katkı" ödüllerinin sahibidir.[2]

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri bünyesinde Çocuklara Kitap Söyleşileri, Edebî Kazılar, Şairin Şiir Evreni, Sesli Şiir Antolojisi başlığı altında etkinlikler yürütültmektedir.

"Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü, Yılın Yazarı, Nilüfer'de Kadın Hayata Yakın, Boyun Kadar Kitap Oku, Bu Yaz Biz Kütüphanedeyiz kütüphanelerde düzenli olarak gerçekleştirilen önemli projelerdendir. Nilüfer Belediyesi kütüphanelerinde ayrıca atölyeler, evlere kitap servisi hizmeti düzenlenmtektedir; uluslararası veritabanı EBSCO'ya ücretsiz erişim sağlanmakta ve görme engelliler kütüphanesi yer almaktadır.

Nilüfer Üçevler Kütüphanesi

Üçevler - Nilüfer'de bulunan Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerine bağlı kütüphanedir.

2012 yılında hizmetlerine başlayan kütüphane, Üçevler, Beşevler, Çalı ve Konak Mahalleleri öncelikli olmak üzere geniş bir nüfusa hizmet verir. Farklı yaş gruplarına yönelik üç salonun yer aldığı iki katlı binada toplam 700 metre karelik kullanım alanına sahiptir.[3]

2015 yılı itibarıyla yaklaşık 20.000 kitap varlığı bulunan kütüphanenin koleksiyonunda başvuru başvuru kaynakları, kişisel gelişim, felsefe, psikoloji, toplum bilimleri, din bilimleri, uygulamalı bilimler, halk edebiyatı, kişisel yaşam ve mesleki gelişim, çocuk edebiyatı, el sanatları ve hobi, tarım-hayvancılık, sağlık, spor, eğitici teknik yayınlar, tarih coğrafya rehber yayınları yer almaktadır.[4]

Çeşitli söyleşilerin, atölye çalışmalarının ve projelerin gerçekleştirildiği Nilüfer Üçevler Kütüphanesi'nin sunduğu tüm hizmetler ücretsizdir.

Kütüphane hafta içi 09.00 - 21.00, hafta sonu 10.00 - 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.[5]

Nilüfer Çocuk Kütüphanesi

Bursa'da Nilüfer ilçesindeki Gümüştepe mahallesi (eski adıyla Misi Köyü) bulunan çocuk kütüphanesidir.

2014 yılında hizmete girdi.[6] Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerine bağlı bir kütüphanedir. Aslına uygun olarak yeniden yapılandırılan eski bir Bursa evine kurulu olan kütüphanede üç çalışma salonu, iki de etkinlik salonu bulunmaktadır.[7] Her yaştan çocuğa uygun kitapların yanı sıra zeka geliştirici oyunların ve bulmacaların da bulunduğu kütüphane, yazar-çocuk buluşmalarına ve okuma ilgisini arttırmaya yönelik çeşitli projelere ev sahipliği yapmaktadır.

Tüm hizmetleri ücretsiz olarak sunulur. Hafta içi 09.00 - 18.00, hafta sonu 10.00 - 18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi

Ataevler, Nilüfer'de bulunan, Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri'ne bağlı kütüphanedir. Araştırmacı gazeteci yazar Yılmaz Akkılıç’ın bir kütüphanede değerlendirilmesi şartıyla kitaplığını Bursa Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfı’na bağışlamasıyla oluşan kütüphane fikrinin kurumların ortak kararıyla 2007 yılında gerçeğe dönüştürülmesiyle hizmetlerine başlamıştır.

Kapalı raf usulüne göre hizmet veren kütüphanede 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 43000 kitap varlığı bulunmaktadır.[8] Nilüfer İlçesi’nde ilk olma özelliği taşıyan Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi, 1980'li yıllardan itibaren arşivlenen Cumhuriyet Gazetesi ve Bursa gazeteleri arşivine ev sahipliği yapmaktadır. 2010 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından “En İyi Halkla İlişkiler Uygulayan Kütüphane” ödülüne layık bulunmuştur.[9]

Yılmaz Akkılıç'ın düşünsel mirasına sahip çıkmak, araştırma kültürünü desteklemek amacıyla her yıl düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü ve bir okur – yazar buluşması olan Edebi Kazılar söyleşileri, Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenmektedir.[10]

GETEM ile işbirliği bulunan Kütüphane, görme engelli vatandaşlara sesli kitap hizmeti sunmakta ve kitaba erişmede zorluk yaşayan bireylere Evlere Kitap Servisi[11] aracılığıyla ulaşmaktadır.

Hafta içi 10.00 - 22.00; hafta sonu 10.00 - 18.00 saatleri arasında açık olan kütüphanenin sunduğu tüm hizmetler ücretsizdir.

Nilüfer Şiir Kütüphanesi

Nilüfer Belediyesi Kütüphanelerine bağlı, Türkiye'nin ilk şiir temalı kütüphanesidir.[12] Kütüphane, Bursa - Nilüfer'de bulunan Nâzım Hikmet Kültürevi'nin giriş katında hizmet vermektedir.[13]

Açık raf usulüne göre hizmet veren kütüphanenin koleksiyonunu şiir ve çeviri şiir kitapları, şiir antolojileri, şiir inceleme ve/veya araştırma kitapları, şiir ve/veya şair hakkında yazılmış tezler, şiir ve edebiyat dergileri, şair mektupları ve el yazıları, ses ve video kayıtları, çeşitli afişler, fotoğraflar ve broşürler oluşturmaktadır. Nilüfer Şiir Kütüphanesi'nde 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 15.000 koleksiyon varlığı bulunmaktadır.[4]

Bir şair - okur buluşması olan Şairin Şiir Evreni söyleşileri ve güncel şiirin bir seçkisi niteliğindeki Sesli Şiir Antolojisi, Nilüfer Şiir Kütüphanesi ev sahipliğinde düzenlenmektedir. Düzenlenen etkinlik ve söyleşilerin tümü dijital olarak kaydedilerek kütüphane koleksiyonuna katılmaktadır.[14][15]

Hafta içi 09.00 - 21.00, hafta sonu 10.00 - 18.00 saatleri arasında hizmet veren kütüphanenin sunduğu tüm hizmetler ücretsizdir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  3. ^ [1] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türk Kütüphaneciler Derneği Üçevler Kütüphanesi açılış duyurusu
  4. ^ a b [2] 17 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kütüphane katalogu tarama sayfası
  5. ^ [3] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Üçevler Kütüphanesi resmi sayfası
  6. ^ "Nilüfer'de Çocuk Kütüphanesi Kapılarını Açtı". www.haberler.com/. Haberler.com sitesi, 28 Şubat 2014. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  7. ^ "Çocuk Kütüphanesi". www.nilufer.bel.tr. Nilüfer Belediyesi web sitesi. 20 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2016. 
  8. ^ [4] 17 Şubat 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kütüphane Katalogu Arama Sayfası
  9. ^ [5] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ödül Duyurusu
  10. ^ [6] 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülü web sayfası
  11. ^ [7] 30 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Evlere Kitap Servisi haberi
  12. ^ [8] 25 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şiir Kütüphanesi açılış haberi
  13. ^ [9] 19 Nisan 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Bursa Valiliği Şiir Kütüphanesi maddesi
  14. ^ [10] 18 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Şairin Şiir Evreni
  15. ^ [11] 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Sesli Şiir Antolojisi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nilüfer, Bursa</span> Bursanın ilçesi

Nilüfer, Bursa iline bağlı ilçedir. İlçenin adı, Orhan Gazi'nin eşi "Nilüfer Hatun"dan gelmektedir. Haziran 2016'da Avrupa'da bulunan yaklaşık 27.000 belediye arasından 12 belediyeye Avrupa Konseyi tarafından verilen 'Avrupa Diploması'nı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Kitaplığı</span> İstanbulda bir kütüphane

İBB Atatürk Kitaplığı, İstanbul'un Taksim semtinde Miralay Şefikbey Sokağı üzerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü'ne bağlı, araştırmacılara hizmet veren bir kitaplıktır.

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Denizli İl Halk Kütüphanesi, Denizli ili merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Faik Baysal Kütüphanesi; Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Sakarya Valiliği altında hizmet veren İl Özel İdaresi'ne bağlı olarak çalışan bir kütüphane olarak, o dönemde İl Özel idaresi Genel sekreterliğini yürüten Orhan Alimoğlu'nun çabalarıyla Sakarya İl Özel İdaresi Kütüphanesi adıyla kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Bozbey</span> Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı

Mustafa Bozbey, Türk mühendis ve siyasetçi. 1999'dan 2019'a kadar Nilüfer Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. 2024'ten bu yana Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransa Millî Kütüphanesi</span> Pariste bulunan ulusal kütüphane

Fransa Millî Kütüphanesi, Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ulusal kütüphanedir. Birkaç yüzyıl boyunca yapılan koleksiyonları koruyan ve Fransa'da yayımlanan tüm yayınları toplamaktan sorumlu olan Fransız kurumudur. 1994 yılında şu anki adıyla yeniden teşkil edilen BnF, kamu kurum statüsüne sahiptir. Gallica adlı internet kütüphanesi vardır. Fransa'nın en önemli kütüphane olan BnF, aynı zamanda dünyanın en önemli kütüphanelerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, 14. yüzyıldan kalma Bursa İnebey medresesinde bulunan kütüphanedir. Kütüphane, Süleymaniye ve Millet yazma eser kütüphanelerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük yazma eser kütüphanesidir ve 8389 adet yazma eser barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yılmaz Akkılıç</span> Türk gazeteci

Yılmaz Akkılıç, Türk gazeteci, yazar ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Oxford Üniversitesi'nin ana araştırma kütüphanesi olan Bodleian Kütüphanesi, Avrupa'nın en eski kütüphanelerinden biridir. On iki milyonun üzerinde esere sahip olan kütüphane İngiliz Kütüphanesi'nden sonra İngiltere'nin en büyük ikinci kütüphanesidir. 2003 Resmi Derleme Kütüphaneleri Kanunu'na göre İngiltere'de yayınlanan eserlerin derlendiği altı resmi derleme kütüphanesinden biri olduğu gibi İrlanda Kanunu'na göre de İrlanda Cumhuriyeti'nde yayınlanan her kitaptan bir nüsha talep etme hakkı bulunmaktadır. Oxford'a mensup kişiler arasında “Bodley” veya “Bod” olarak bilinen kütüphane öncelikli olarak araştırma kütüphanesi hizmeti verdiğinden belgeler genelde okuma salonlarının dışına çıkartılamaz.

Şehit Ali Paşa Kütüphanesi, 1715 yılında Şehit Ali Paşa tarafından yaptırılan kütüphane.

Ardeşen İlçe Halk Kütüphanesi, Rize'nin ilçesi Ardeşen'de bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.

Leman Şenalp, Türk kütüphaneci.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Hikmet Kültürevi</span>

Nazım Hikmet Kültürevi, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde 2012 yılından beri hizmet veren, Nilüfer Belediyesi'ne ait kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb)</span> Hırvatistanın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesini merkez kütüphanesidir.

Millî ve Üniversite Kütüphanesi (Zagreb) (NSK), Hırvatistan'ın Millî kütüphanesi ve Zagreb Üniversitesi'ni merkez kütüphanesidir.