İçeriğe atla

Niksar Ulu Camii

Koordinatlar: 40°35′22″K 36°57′38″D / 40.58944°K 36.96056°D / 40.58944; 36.96056
Niksar Ulu Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumNiksar, Tokat, Türkiye
Koordinatlar40°35′22″K 36°57′38″D / 40.58944°K 36.96056°D / 40.58944; 36.96056
İnançİslam
MezhepSünni İslam
Mimari
Tamamlanma1145
Özellikler
Kubbe sayısı1
Minare sayısı1

Niksar Ulu Camii (Melik Gazi Camii olarak da bilinir), Türkiye'nin Tokat ilinin Niksar ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Nizâmeddin Yağıbasan'ın saltanatı sırasında H. 540 (M. 1145) yılında yaptırıldığı düşünülmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Niksar Ulu Camii - Tokat". Türkiye Kültür Portalı. 3 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

Görseller19 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/tokat/fatih-sultan-mehmetin-namaz-kildigi-ulu-cami-41275265 4 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dânişmendliler Beyliği</span> bir Türk beyliği

Danişmendli Beyliği, 1080–1178 yılları arasında Sivas merkez olmak üzere Çorum, Tokat, Niksar, Amasya, Malatya, Elazığ, Kayseri şehirleri civarında kurulmuş bir Anadolu beyliğidir. II. Kılıçarslan tarafından yıkılmıştır. İlk başkenti Niksar olup sonraki başkenti Sivas'tır. Anadolu Selçuklu Devleti'ne katılan ilk Türk beyliğidir.

Şarkikaraağaç Ulu Camii, Türkiye'nin Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesinde yer alan bir camidir. 1282 yılında III. Alâeddin Keykubad döneminde Ömer bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Zaman içinde tahrip olan cami 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in emri ile tamir edilmiştir.

Tokat Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinde yer alan bir camidir.

Zile Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Zile ilçesinde yer alan bir camidir. Hicri 665 Miladi 1266 veya 1267 senesinde yaptırılmış, Nasuh Paşa'nın Zile voyvodalığı esnasında (1611-1614) sağladığı maddi yardımla onarılmıştır. Zaman içerisinde harap olan ilk yapı 1906 yılında yıktırılarak ikinci bir yapı yaptırılmıştır.

Kastamonu Ulu Camii, Türkiye'nin Kastamonu ilçesinde yer alan bir camidir. Atabey Muzaffereddin Yavlak Aslan Bey tarafından 13. yy.'ın ikinci yarısında, 1273 yılında yaptırılmıştır. Caminin bitişiğinde, banisine ait olduğu düşünülen bir türbe yer almaktadır.

Bünyan Ulu Camii, Türkiye'nin Kayseri ilinin Bünyan ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Tahrip olan kitabesinin okunabilen kısımlarından Mimar Kâlûyân'a yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Cami, H. 734 / M. 1333) yılında İlhanlı valilerinden Tac-ı Kızıl oğlu Emir Zahireddin Mahmud tarafından inşa ettirilmiştir. Cami-i Kebir, Ulu Camii ve tamir ettiren şahsın adından dolayı Salih Bey Camii olarak da bilinmektedir.

Kilis Ulu Camii, Türkiye'nin Kilis ilinde, Hacı Gümüş Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Cami, Kilis'^teki en eski ve en büyük camidir. Osmanlı döneminde geçirmiş olduğu tamir ve düzenlemelere rağmen özgün mimarisi korunmuştur. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. 1388 yılında Abdullah oğlu Hacı Halil tarafından yeniden yaptırılmıştır. 1912 ve 1924 yıllarında onarım görmüştür.

Ilgın Ulu Camii, Türkiye'nin Konya ilinin Ilgın ilçesinde yer alan bir camidir. Turgutoğullarından Turgut Oğlu Pir Hüseyin Bey tarafından 1422 yılında yaptırılmıştır.

Gediz Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Gediz ilçesinde yer alan bir camidir. 1553 yılında Darüssaade Ağası Gazanfer Ağa tarafından yaptırılmıştır. Cami, 1970 Gediz depreminde tamamen yıkılmış ve 1990 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiştir.

Simav Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Simav ilçesinde yer alan bir camidir. Simav'daki camiler içinde en eski tarihli olanıdır. Tarihçilere göre 1425 yılında tamamlanmıştır. Mimar Sinan'ın kalfası Süleyman Çavuş tarafından 1551 yılında onarılmıştır.

Tavşanlı Ulu Camii, Türkiye'nin Kütahya ilinin Tavşanlı ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Germiyanoğulları Beyliği dönemi eseri olduğu ve Arslan Bey tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Günümüzdeki cami, zamanla tahrip olan bu caminin temelleri üzerine II. Abdülhamid döneminde 19. yüzyılda inşa edilmiştir. İç kısımda yer alan bir hat yazısının altında H. 1300 tarihi görülmektedir. Bu tarih, yeni binanın inşa tarihi olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malatya Ulu Camii</span>

Malatya Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Battalgazi ilçesinde şehir surları içinde yer alan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Koçhisar Ulu Camii</span>

Kızıltepe Ulu Camii, Dunaysır Ulu Camii ya da Koçhisar Ulu Camii; Kızıltepe'de yer alan bir camidir. Mardin Artuklularından Yavlak Arslan tarafından yaptırılmaya başlanmış, cami inşaatı sürerken ölümü üzerine inşaat kardeşi Ebü'l-Feth Artuk Arslan tarafından H. 601 yılında tamamlanmıştır. Zaman içinde yerleşim yeri dışında kalan cami harap olmuş, 1967-1976 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tamir edilmiştir.

Midyat Ulu Camii, Türkiye'nin Mardin ilinin Midyat ilçesinde yer alan bir camidir. 1925 yılında Cevat Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Darende Ulu Camii, Türkiye'nin Malatya ilinin Darende ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmayan yapının ilk inşa tarihi bilinmemektedir. Dulkadiroğulları Beyliği döneminde, XIV. yüzyılda yapıldığı kabul edilmektedir. Yapının özgün mimarisi kaybolmuştur. Cami 1980-81 yıllarında yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla Ulu Camii</span> Sivas-Şarkışlada bulunan bir cami

Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harran Ulu Camii</span>

Harran Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Harran ilçesinde yer alan bir camidir. Türkiye'de İslam mimarisinde yapılmış en eski cami olan Harran Ulu Camii, 744-750 tarihleri arasında Emeviler devrinde II. Mervan tarafından yaptırılmıştır.

Siverek Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesinde yer alan bir camidir. Caminin ilk inşa tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Cami üzerindeki kitabesinde H. 982 (M.1574) tarihi, caminin daha sonraki onarımlarından birisini göstermekte olmalıdır, çünkü caminin minaresi üzerinde H. 586 (M.1190) tarihli bir onarım kitabesi bulunmaktadır.

Suruç Ulu Camii, Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yer alan bir camidir. İlçedeki en eski yapılardan birisi olan caminin ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir.

Turhal Ulu Camii, Türkiye'nin Tokat ilinin Turhal ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesine göre H. 950 yılında İstanbul Emini İshak Efendi tarafından yaptırılmıştır. Harim kısmı ile minaresi dışında büyük ölçüde yenilenmiştir.