İçeriğe atla

Nikos Dendias

Nikos Dendias
Νικόλαος Δένδιας
Yunanistan Savunma Bakanı
Görev süresi
9 Temmuz 2019 - 26 Mayıs 2023
Yerine geldiğiGeorgios Katrougalos
Yerine gelenVasilis Kaskarelis
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanı
Görev süresi
15 Mayıs 2020 - 18 Kasım 2020
Yerine geldiğiDavid Zalkaliani
Yerine gelenHeiko Maas
Yunanistan Adalet Bakanı
Görev süresi
8 Ocak 2009 - 7 Ekim 2009
Yerine geldiğiSotirios Hatzigakis
Yerine gelenHaris Kastanidis
Kamu Düzeni ve Vatandaşı Koruma Bakanı
Görev süresi
21 Haziran 2012 - 10 Haziran 2014
Yerine geldiğiEleftherios Oikonomou
Yerine gelenVassilis Kikilias
Kişisel bilgiler
Doğum 07 Ekim 1959 (64 yaşında)
Korfu, Yunanistan
Partisi Yeni Demokrasi
Bitirdiği okul Atina Üniversitesi
University College London
Londra Ekonomi Okulu

Nikolaos Dendias (Yunanca: Νικόλαος Δένδιας; 7 Ekim 1959, Korfu) Yunan avukat ve politikacı. Yunanistan Parlamentosu Korfu milletvekili ve Kasım 2014 ile Ocak 2015 arasında millî savunma bakanı olarak görev yaptı. 2019-2023 yılları arası Yunanistan Dışişleri Bakanı ɡörevinde bulundu.

Dendias 1959'da Korfu'da doğdu, ancak ailesi Paksu ada grubundan geliyor.[1] Atina Koleji'nde okula başladı, Atina Üniversitesi'nden hukuk, University College London'dan Denizcilik ve Sigorta Hukuku alanında master ve Londra Ekonomi Okulu'nda kriminoloji alanında yüksek lisans derecesi aldı.[1]

Dendias, 8 Ocak 2009'da Kostas Karamanlis'in ikinci kabinesine Adalet Bakanı olarak seçildi ve Yeni Demokrasi Partisi'nin 4 Ekim seçimlerindeki yenilgisinin ardından 7 Ekim 2009'daki kabinenin istifasına kadar kısa bir süre görev yaptı.[1][2] Suriyeli mültecilerin sığınma talebinin reddedilmesi ve sınırlarına akın eden diğer göçmenlerin "kabul edilemez" koşullarda alıkonulması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.[3] Ayrıca Dendidas, Yunanistan'ın neo-Nazi Altın Şafak partisinin[4] faaliyetlerini araştırması için polisle mücadele birimini görevlendirdi ve parti için devlet finansmanını engelleyebilecek bir yasa önerdi.[5]

Kaynakça

  1. ^ a b c Βιογραφικό (Yunanca). dendias.gr. 28 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2014. 
  2. ^ Κυβέρνησις ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Από 19.9.2007 έως 7.10.2009 (Yunanca). General Secretariat of the Greek Government. 4 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2014. 
  3. ^ Renee Maltezou (May 14, 2013), EU commissioner criticizes Greece for refusing Syrians asylum 10 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reuters.
  4. ^ Kerin Hope (October 11, 2013), Greek police ‘infiltrated’ by Golden Dawn 11 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Financial Times.
  5. ^ George Georgiopoulos (September 22, 2013), Greece mulls law that could cut off Golden Dawn state funding 10 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Reuters.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Konstandinos Karamanlis</span> 3. Yunanistan cumhurbaşkanı

Konstantin Karamanlis, Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Kapodistrias</span> Birinci Hellenik Cumhuriyetin valisi

Komis Yannis Antonios Kapodistrias, Rus İmparatorluğu'nun Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Yunan devlet adamı, Avrupa'nın en seçkin politikacı ve diplomatlarından biriydi. Modern Yunan devletinin kurucusu ve Yunan bağımsızlığının önderi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Şafak (Yunanistan)</span>

Altın Şafak, Yunanistan'da bulunan aşırı sağ görüşlü siyasi parti. Parti; Yunanistan'da göçmenlere karşı yaptığı eylemlerle tanınmaktadır. Marksizm ve neoliberalizm karşıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksis Çipras</span> Yunanistan eski başbakanı

Aleksis Çipras, Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Enrico Letta</span> İtalyan politikacı

Enrico Letta, Demokratik Parti başkan yardımcılığı yapmış, İtalya eski Başbakanı. Enrico Letta Marche'yi temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Prokopis Pavlopulos</span> 7. Yunanistan cumhurbaşkanı

Prokopis Pavlopulos,, Yunan avukat, üniversite profesörü ve siyasetçi. 2015 yılından 2020 yılına kadar Yunanistan'ın 7. Cumhurbaşkanı olarak görev yapmıştır. Ayrıca 2004-2009 yılları arası Yunanistan Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı da yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vasiliki Tanu-Hristofilu</span>

Vasiliki Tanu-Hristofilu, kısaca Vasiliki Tanu olarak bilinen Yunan hakim. 27 Ağustos 2015'te geçici Yunanistan başbakanı olarak atandı. Yunanistan'ın ilk kadın başbakanıdır. 1 Temmuz 2015'te Yunanistan'ın Yargıtay başkanı olarak atanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Miçotakis</span> Yunanistan başbakanı

Kiryakos Miçotakis, Yunan siyasetçi ve bankacıdır. Haziran 2023'ten bu yana ve Temmuz 2019'dan Mayıs 2023'e kadar Yunanistan başbakanı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2016 yılından bu yana Yeni Demokrasi Partisi'nin başkanıdır. Miçotakis, 26 Haziran 2023'te Yunanistan yasama seçimlerini kazanarak ikinci dönem başbakanlık görevini üstlendi. Miçotakis daha önce 2016-2019 yılları arasında Muhalefet Lideri ve 2013-2015 yılları arasında İdari Reform Bakanı olarak görev yaptı. Miçotakis, 1990-1993 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olan merhum Konstandinos Miçotakis'in oğludur. İlk kez 2004 yılında Atina B seçim bölgesi için Yunan Parlamentosu'na seçildi. Yeni Demokrasi'nin 2015'te iki seçim yenilgisi almasının ardından, Ocak 2016'da partinin lideri seçildi. Üç yıl sonra, 2019 Yunanistan yasama seçimlerinde partisini çoğunluğa taşıdı.

Yunan Çözümü Yunanistan'da eski Milletvekili Kiriakos Velopulos tarafından kurulan siyasi bir parti. Analistler ve gazeteciler tarafından Yunan siyasi sahnesinin sağında olduğu düşünülmektedir. Parti, Yunanistan'daki 2019 Avrupa Parlamentosu seçiminde oyların % 4,18'ini topladı ve o zamandan beri Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilmeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Yunanistan ilişkileri</span> İki Taraflı Slav Birlikteliği

Yunanistan-Rusya ilişkileri, Yunanistan ile Rusya ve selefi devletler arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Rus İmparatorluğu ile Yunan devleti arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 1828'de kuruldu. Hem Yunanistan hem de Rusya, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı gibi bazı uluslararası kuruluşların tam üyesidir. Yunanistan'ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ilişkileri oldukça güçlüydü.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Yunanistan ilişkileri</span>

İsrail-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan Cumhuriyeti ile İsrail Devleti arasındaki ikili ilişkidir. İki ülke arasındaki ilişkiler 20. yüzyılın sonlarında gerildi, ancak 2008'den beri Doğu Akdeniz'in en güçlüleri arasında yer aldılar. İsrail ve Yunanistan birbirlerini askeri, istihbari, ekonomi ve kültürel açıdan güçlü işbirlikçiler olarak görüyor. Her iki ülke de 2015 yılına kadar hem İsrail hem de Kıbrıs'tan petrol ve gaz çıkarılmasına atıfta bulunan ve Yunanistan üzerinden bir boru hattıyla Avrupa ana karasına teslim edilecek olan Enerji Üçgeni'nin bir parçasıdır. Gazze filosu saldırısının ardından İsrail'in Türkiye ile ilişkilerindeki bozulma, Yunanistan-İsrail ilişkilerinin güçlenmesine büyük katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkileri kapsar. Yunanistan'ın Erbil'de ekonomik ve ticari ofisi varken, Kürdistan Bölgesi'nin Yunanistan'da temsilciliği bulunmamaktadır. Şubat 2017'de Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Kürdistan'ı bölgede jeostratejik bir role sahip olarak nitelendirdi ve Yunanistan'ın jeostratejik politikasında önemli bir unsur oluşturdu ve bunlar Yunanistan'ın Mayıs 2016'da Erbil'de başkonsolosluk açmasının nedenleriydi. Alpha Radio'ya verdiği röportajda Kotzias, Eylül 2017'deki Kürt bağımsızlık referandumunun Irak Anayasasıyla güvence altına alındığını ve Kürdistan Bölgesi'nin bunu yapma hakkı olduğunu belirtti. Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Adonis Georgiadis, partisinin referandumu ve Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini söyledi.

Dimitrios İoannidis, Yunan asker. Yunanistan'ı 1967'den 1974'e kadar yöneten cuntanın önde gelen generallerinden birisidir. "Yunanistan'ın Kaddafisi" olarak görülen İoannidis; Türk, Yunan ve Rum kamuoyunda "Türkiye'yi Kıbrıs'a çıkartan adam" olarak biliniyordu. Arka planda kalarak, aralarında Yunanistan cumhurbaşkanı Yeoryos Papadopulos'un görevden alınması ve 1974 Kıbrıs Darbesini planlamakta dahil birçok askerî müdahalede rol oynadı. 1975'te işlediği suçlardan tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Otuz beş yıl boyunca hapis yattıktan sonra 16 Ağustos 2010'da 87 yaşında öldü.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Suudi Arabistan-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Suudi Arabistan arasındaki mevcut ve tarihi ikili ilişkiyi ifade eder. Yunanistan'ın Riyad'da bir büyükelçiliği ve Suudi Arabistan'ın Atina'da bir büyükelçiliği var. Yunanistan'ın ayrıca Cidde'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır.