İçeriğe atla

Nikoll Kaçorri

Nikoll Kaçorri
Doğum21 Şubat 1862(1862-02-21)
Krej Lura  Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm29 Mayıs 1917 (55 yaşında)
Viyana,  Avusturya-Macaristan
MilliyetArnavut
MeslekDıraç piskoposu ve Arnavutluk başbakan yardımcısı
Tanınma nedeniDini ve siyasi faaliyetleri
İmza

Dom Nikoll Kaçorri (21 Şubat 1862 - 29 Mayıs 1917), Arnavut millî uyanışının önde gelen isimlerinden biriydi. Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzalayan Dom Kaçorri, bağımsızlıktan sonra Arnavutluk Geçici Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.[1]

Hayatı

1862'de Krej Lura köyünde (günümüzde Debre Belediyesi) doğdu. Leş yakınlarındaki Throshan'da rahiplik eğitimi aldı ve bir Katolik rahip olarak atanarak İtalya'da teoloji okudu. 1895'te Arnavutluk'a dönüşünde Dıraç'ta bir bölge rahibi olarak çalışmaya başladı. Yirminci yüzyılın ilk yıllarında, Kaçorri milliyetçi harekete giderek daha fazla dahil oldu ve 1905-07'de Kurbin, Akçahisar ve Merdita'deki silahlı ayaklanmanın organizatörlerinden biriydi. 1906'da, din adamı olarak, papalık başkatibi yapıldı ve daha sonraki hayatında, genel yardımcı dini unvanını aldı. 1907'de Kaçorri, Dıraç'taki milliyetçi Vllaznia (Kardeşlik) cemiyetinin bir üyesiydi ve 1909'da Başkimi (Birlik) cemiyetini kurdu. Kasım 1908'de Arnavut alfabesi konusunda karar vermek üzere düzenlenen Manastır Kongresi'ne katıldı. 1910'da, içinde yer aldığı Kurbin'deki bir ayaklanma sırasında, Osmanlı makamları tarafından ayaklanma nedeniyle tutuklandı ve dört yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak cezası kısa sürede 13 aya indirildi.

Arnavutluk Geçici Hükümeti'nin Başbakan Yardımcısı Dom Nikoll Kaçorri'nin büstü, Dıraç.

Kasım 1912'de Kaçorri, İsmail Kemal Bey'ye Arnavutluk'a giderken gönüllü olarak eşlik etti[2] ve Dıraç'ın bir temsilcisi olarak Avlonya'daki Arnavut bağımsızlığının ilanına katıldı. Orada, ilk geçici hükûmette başbakan yardımcılığına getirildi, ancak Kemal Bey ile belirgin bir farkın ardından Mart 1913'te istifa etti. Kaçorri, 1913'ün sonunda Arnavutluk'tan ayrıldı ve Ocak 1914'te Berlin'de Prens Wied ile tanıştı. 28 Şubat 1914'te Avusturya imparatoru tarafından Schönbrunn Sarayı'nda kabul edilen bir Arnavut heyetiyle Viyana'daydı. Hayatının geri kalanını Viyana'da geçirecekti. Nisan 1917'de, kanser yüzünden giderek daha fazla harap olmasına rağmen, Viyana'daki imparatora saygılarını sunmak için başka bir Arnavut heyetine katıldı, ancak bir ay sonra Fürth sanatoryumunda öldü.[3] 2 Haziran 1917'de Viyana Merkez Mezarlığı'na gömüldü. Nikolle Kaçorri'nin naaşı, neredeyse bir asır sonra, 9 Şubat 2011'de Viyana'dan Tiran'a geri gönderildi.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "History of Albanian People" Albanian Academy of Science.99927-1-623-1
  2. ^ Skendi, Stavro (1967). The Albanian national awakening (İngilizce). Princeton: Princeton University Press. s. 459. ISBN 9781400847761. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  3. ^ Ligjvënësit Shqiptarë (1912-2017) dhe Firmëtarët e Aktit të Pavarësisë (PDF) (Arnavutça). Tiran: Kuvendi i Shqipërisë. 2018. ss. 23-24. ISBN 978-9928-166-76-0. 16 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 1 Kasım 2021. 
  4. ^ The Tribes of Albania;History, Society and Culture (İngilizce). Robert Elsie. 2015. s. 299. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı İsmail Kemal Bey</span>

Avlonyalı İsmail Kemal Bey Arnavut bir diplomat, Osmanlı Meclis-i Mebusanı I. dönem Berat milletvekili, rilindas ve modern Arnavutluk'un kurucu babasıdır. Bağımsızlık bildirgesi'nin baş yazarı, daha sonra 1912'den 1914'e kadar olan dönemde Arnavutluk'un ilk başbakanı ve dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Esad Toptanî Paşa</span>

Esad Toptani Paşa veya Toptani Esad Paşa, Osmanlı Arnavut asker ve siyasetçidir. Balkan Savaşları'ndan sonra Balkan Birliği'ne destek vererek, özellikle Sırbistan yardımıyla orta Arnavutluk'ta Dıraç merkezli Merkezi Arnavutluk Cumhuriyeti adı verilen bir devlet kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk'taki İtalyan himayesi</span>

Arnavutluk'taki İtalyan himayesi; Arnavutluk'ta İtalya Krallığı'nın De jure olarak ülkeyi himaye altına alması olayıdır. Bu durum 23 Haziran 1917 tarihinden 1920 yaz aylarına kadar sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut millî uyanışı</span>

Arnavut millî uyanışı veya Ulusal Uyanış, 1870'te Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavut aydınlar arasında başlayan ve Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan ettiği 1912 yılına kadar süren bir harekettir. Aktivistleri dirilişçi (rilindas) olarak tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi</span>

Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi, 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Geçici Hükûmeti</span>

Arnavutluk Geçici Hükûmeti veya Bağımsız Arnavutluk, Arnavutluk'un 28 Kasım 1912 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinin ardından 4 Aralık 1912'de kurulan ve 1914 yılında kadar varlığını sürdüren bir geçici hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Recep Mitrovica</span>

Recep Mitrovica, Nazi Almanyası'na bağlı Arnavutluk hükûmetinin Başbakanıydı. Sadık bir milliyetçi olan Prizren İkinci Ligi'nin başına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">İsa Bolatin</span>

İsa Bolatin, Kosovalı Arnavut gerilla ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fan Noli</span>

Fan Noli veya Theofan Stilian Noli, Arnavut şair, tarihçi, gazeteci, siyasetçi, Ortodoks metropolit.

<span class="mw-page-title-main">1912-1913 Londra Konferansı</span>

Londra Barış Konferansı veya Büyükelçiler Konferansı olarak da bilinen 1912-1913 Londra Konferansı, o zamanın altı Büyük Gücü'nün uluslararası bir zirvesiydi. Birinci Balkan Savaşı'nda Balkan Birliği ordularının Osmanlı Devleti'ne karşı kazandığı başarılar nedeniyle Aralık 1912'de toplandı. Konferans özellikle, toprak edinimleri konusunda savaşan güçler arasında hakemlik yapmayı ve aynı zamanda çatışma sırasında bağımsızlığı ilan edilen Arnavutluk'un geleceğini belirlemeyi amaçladı.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Curri</span> Arnavut siyasetçi

Bayram Curri Arnavutluk'un bağımsızlığı için mücadele eden, daha sonra 1913 Londra Antlaşması'nın ardından Kosova ile birleşmek için mücadele eden Arnavut kabile reisi, siyasetçi ve aktivisttir. Ölümünden sonra kendisine Arnavutluk Kahramanı unvanı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı</span>

Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arnavutluk hükûmetinin diplomasi, dış politika ve Arnavutluk'un Avrupa Birliği'ne kabul sürecinden sorumlu bakanlık. Bakanlık, yurtdışında ikamet eden Arnavut vatandaşlarına da destek sağlıyor. Eylül 2017'de bakanlık yeniden yapılandırıldı ve Avrupa Entegrasyon Bakanlığı ile birleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Avlonyalı Süreyya Bey</span>

Avlonyalı Süreyya Bey Osmanlı Arnavut siyasetçisi, 1912 Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin aktif bir figürü ve Avlonya Meclisi delegelerinden birisi.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Hima</span>

İbrahim Mehmet Naci veya Derviş Hima (1872–1928), 19. yüzyıl Arnavut siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'ne katılan delegelerden biriydi. Bir yayıncı olarak ülkeden ülkeye seyahat ederek Arnavutluk'u makaleler ve broşürler ile tanıttı.

<span class="mw-page-title-main">Sami Bey Viryoni</span>

Sami Viryoni Bey (1876–1947); Arnavut politikacı, diplomat ve Arnavut Bağımsızlık Bildirgesi'ni ilan eden Avlonya Meclisi'nin bir üyesidir. Arnavutluk'un Fier bölgesinde saygın ve güçlü bir toprak sahibidir.

<span class="mw-page-title-main">Luma Muharebesi</span> Birinci Balkan Savaşı Muharebesi

Luma Muharebesi, Arnavutlar arasında Lumë Ayaklanması olarak da bilinir, Sırplara karşı Lumë'de Osmanlı Arnavutluk bölgesinde yerel Arnavut halkın Sırplara karşı Birinci Balkan Savaşı sırasında girdikleri bir seri çatışmalardır. Sırplar Adriyatik Denizi'ne çıkmayı beklerken beklenmedik şekilde Osmanlı yandaşı olan veya olmayan yerel Arnavut halkın birlik olup direnmesi ile karşılaşmışlardır. Kendilerinin ummadığı şekilde Sırp 3. Ordusu birlikleri kendilerinden sayıca az olan Arnavut milislerce yenilgiye uğratılmış ve bu durum ayrıca batıya hareketlerini de geciktirmiştir. Bu durum 28 Kasım 1912'de zorunluluktan veya değil Osmanlı'ya karşı bağımsızlık ilan edecek Arnavutluk Devleti'ne savunmasını örgütlemek ve Sırbistan, Yunanistan, Karadağ'a direnmek için zaman kazandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Libhovalı Müfid Bey</span> Arnavut siyasetçi, diplomat ve maliyeci (1876-1927)

Müfid bey Libohova Arnavut ekonomist, diplomat ve siyasetçi ve Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin yapıldığı Avlonya Meclisi'nde delegelerden biridir. Arnavutluk Geçici Hükûmeti döneminde Arnavutluk'un ilk İçişleri Bakanı olarak görev yaptı ve o zamandan itibaren 1913-1927 yılları arasında dokuz kez farklı hükûmet görevlerinde bulundu, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Fitso</span> Arnavut diplomat

Rauf Fitso Bey Arnavut diplomat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Elbasanlı Akif Paşa</span> Arnavut siyasetçi

Akif Paşa Biçakçiu, çoğunlukla Elbasanlı Akif Paşa olarak bilinir, Elbasan Sancağı'nda bir Osmanlı Arnavut siyasi figürüydü ve Jön Türk Devrimi'nden sonra Arnavut ulusal davası için bir aktivist oldu.

<span class="mw-page-title-main">Abdi Toptanî Bey</span>

Abdi Toptanî Bey, Arnavut siyasetçi. Akrabası Murad Toptanî Bey ile birlikte Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi'nin imzacılarından biriydi. Arnavutluk Geçici Hükûmeti'nde ve Prens Vidi'nin kabinesinde tarım ve maliye bakanı olarak görev yaptı. Loşna Kongresi'nde Arnavutluk'un vekillerinden biri oldu.