İçeriğe atla

Nikolay Tanayev

Nikolay Tanayev
8. Kırgızistan Başbakanı
Görev süresi
22 Mayıs 2002 - 25 Mart 2005
BaşkanAskar Akayev
İşenbay Kadırbekov (vekaleten)
Yerine geldiğiKurmanbek Bakiyev
Yerine gelenKurmanbek Bakiyev
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Kasım 1945(1945-11-05)
Mihaylovka, Penza Oblastı, Sovyetler Birliği
Ölüm 19 Temmuz 2020 (74 yaşında)
Moskova, Rusya
Yaşadığı yer 6 Bolşaya Morskaya Caddesi
Dini Rusya Ortodoks Kilisesi

Nikolay Timofeyeviç Tanayev (KırgızcaНиколай Тимофеевич Танаев; 5 Kasım 1945 - 19 Temmuz 2020), Kırgız siyasetçi ve eski başbakan.

Yaşamı ve kariyeri

Rus kökenli bir aileden gelen Tanayev, 5 Kasım 1945 tarihinde Sovyetler Birliği'nin Penza Oblastı'na bağlı Mihaylovka şehrinde doğdu. Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in yönetiminde 2002-2005 yılları arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.[1] Eski Başbakan Kurmanbek Bakiyev'in yanında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 22 Mayıs 2002'de Cumhurbaşkanı Askar Akayev'in Bakiyev'i görevden almasıyla başbakan vekili olan Tanayev daha sonra sekiz gün sonra Kırgızistan Yüksek Konseyi tarafından onaylanarak Kırgızistan başbakanı oldu.[2] Başbakanlığı devam ederken hakkında mecliste verilen 8 Nisan 2004'teki gensoru oylamasında 14'e karşı 27 oyla aklanan Tanayev ancak bir yıl sonra 2005'te hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevinden istifa etmek zorunda kalmıştır.

Görevi bırakması ve sürülmesi

24 Mart 2005'te Lale Devrimi'nin ardından başbakanlık görevinden istifa eden Tanayev bir ay sonra Rusya'da memleketi Penza Oblastı'nı temsilen Dış Ekonomik Özel İlişkiler Elçisi olarak görev aldı. Haziran 2005'te Kırgızistan Başsavcı vekili Azimbek Beknazarov Meclis'e hitaben yaptığı konuşmada yönetimin Tanayev'in tutuklanması için talimat verdiğini bildirdi. Suçlama Tanayev'in oğlunun idaresindeki bir firmaya habersiz olarak aktarıldığı iddia edilen 40 milyon soms (977 bin dolar) devlet fonuyla ilgiliydi. Tanayev olay akabinde suçlu bulunarak Rusya'ya sürülüp yaşamını Sankt-Peterburg kentinde sürdürdü.[3] Tanayev Kırgızistan'ın bağımsızlığından bu yana Rus kökenli ilk Başbakanı olmuştur.

Ölümü

Tanayev 19 Temmuz 2020'de sürgünde yaşadığı Moskova, Rusya'da 74 yaşında öldü.[4]

Kaynakça

  1. ^ Bruce Pannier, "Kyrgyzstan: Prime Minister Narrowly Survives Confidence Vote" 14 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radio Free Europe/Radio Liberty, 9 April 2004.
  2. ^ Bruce Pannier, "Kyrgyzstan: Prime Minister Narrowly Survives Confidence Vote" 14 Haziran 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radio Free Europe/Radio Liberty, 9 Nisan 2004.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 
  4. ^ Irgebaeva, Aidai (19 Temmuz 2020). "Экс-премьер-министр Николай Танаев дүйнөдөн кайтты". Kloop (Kırgızca). 19 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Kurmanbek Bakiyev
Kırgızistan Başbakanı
2002-2005
Sonra gelen:
Kurmanbek Bakiyev

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan</span> Orta Asyada yer alan bir ülke

Kırgızistan, resmî adıyla Kırgız Cumhuriyeti, Orta Asya'daki bir ülkedir. Kırgızistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biri olup Türk Devletleri Teşkilatı ve TÜRKSOY'un üyesidir. Denize kıyısı olmayan ülkenin komşuları kuzeyde Kazakistan; batıda Özbekistan, güneybatıda Tacikistan ve güneydoğuda Çin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kurmanbek Bakiyev</span> 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Kurmanbek Saliyeviç Bakiyev Kırgızistan'ın eski başbakanı, 2. Kırgızistan cumhurbaşkanı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span> Kırgızistanın sovyetler birliği dağılmadan önceki adı

Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, bugünkü Kırgızistan'ın 1991'deki SSCB'nin dağılmasından önceki ismi. Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Çarlık rejiminin 1917 Ekim Devrimi ile yıkılmasından sonra kurulan Sovyetler Birliği'ne bağlı 15 cumhuriyetten biridir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızlar</span> Orta Asyada yaşayan bir Türk halkı

Kırgızlar, çoğunluğu Kırgızistan'da yaşayan Türk halkı. Türklerin bilinen en eski yazılı belgeleri olan Yenisey ve Orhon Yazıtları'nda Kırgızlar, tarihleri çok eskiye dayanan Türk kavimleri arasında zikredilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Askar Akayev</span> Kırgızistanın ilk cumhurbaşkanı

Askar Akayeviç Akayev, 22 Ekim 1990'dan 24 Mart 2005'teki "Lale Devrimi" adı verilen bir sıra halk hareketi ve devlet darbesi ile görevinden ayrılmasına kadar Kırgızistan'ın cumhurbaşkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">İgor Çudinov</span>

İgor Vitalyeviç Çudinov Çud asıllı Kırgız siyasetçi. Kırgızistan'ın eski başbakanı. 24 Kasım 2007'de İskenderbek Aydaraliyev'in yerine başbakan seçilmiştir. 21 Ekim 2009'da görevi sona ermiştir. Başbakan atanmadan önce Kırgız hükûmetinin enerji ve sanayi bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Roza Otunbayeva</span> 3. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Roza İsakovna Otunbayeva, Kırgızistan'ın 4. Cumhurbaşkanı ve ilk Dışişleri Bakanı. Kırgızistan Sosyal Demokrat Partisi parlamento grubu başkanıdır. Muhalif parti lideri olarak 7 Nisan 2010 itibarıyla Kurmanbek Bakiyev iktidarının düşürülmesi ve Kırgızistan'ın 4 geçici bakanlıkça geçici süreyle idare edilmesi sürecinde etkin rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Cantörö Satıbaldiyev</span> Kırgız siyasetçi

Cantörö Coldoşeviç Satıbaldiyev Kırgız siyasetçi. 5 Eylül 2012 - 25 Mart 2014 tarihleri arasında Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Sooronbay Ceenbekov</span> 5. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sooronbay Şaripoviç Ceenbekov, Kırgız siyasetçi. Ceenbekov, Asya ülkesi Kırgızistan'da 24 Kasım 2017 tarihinde başladığı Kırgızistan cumhurbaşkanı görevinden 15 Ekim 2020'de istifa ettiğini duyurdu.

<span class="mw-page-title-main">2010 Kırgızistan Devrimi</span> Devrim

2010 Kırgızistan Devrimi, Kırgızistan'da Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev'in Nisan 2010 tarihinde protestolar sonucu görevden uzaklaştırılması ve ülkenin güneyinde yaşanan etnik çatışmalardır. Devrimin ardından ülkede yeni bir siyasal sistem kuruldu. Bu devrimden sonra yaklaşık 87 vatandaş öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devrimi</span>

Lale Devrimi, 22 Mart-11 Nisan 2005 tarihlerinde Kırgızistan'da parlamento seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Askar Akayev'e karşı gerçekleştirilen protesto gösterileridir. Göstericiler, Akayev'in ailesi ve yandaşlarını yolsuzluk ve otoriterlikle suçlamaktaydılar. Gösterilerin sonunda Akayev, Kazakistan üzerinden Rusya'ya kaçtı ve 4 Nisan 2005 tarihinde Moskova'daki Kırgızistan büyükelçiliğinde istifa ettiğini açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan cumhurbaşkanı</span> Kırgızistanın devlet başkanı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı, resmi olarak Kırgızistan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, anayasaya göre, "halkın ve devlet gücünün birliğinin simgesi ve Kırgız Cumhuriyeti Anayasası'nın ve bireyin ve bir vatandaşın garantisinin simgesidir." Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından en fazla altı yıl süreyle seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'da COVID-19 pandemisi</span> Kırgızistanda ilk korona vakası görüldü

COVID-19 pandemisinin Mart 2020'de Kırgızistan'a ulaştığı doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">2020 Kırgızistan protestoları</span>

2020 Kırgızistan protestoları, protestocular tarafından hileli olduğu iddia edilen 2020 parlamento seçimlerine tepki olarak 5 Ekim 2020'de başlayan protestolardır. 6 Ekim 2020'de seçim sonuçları iptal edildi. 15 Ekim 2020'de Kırgızistan cumhurbaşkanıSooronbay Ceenbekov'un istifa etmesiyle protestolar sonlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadır Caparov</span> 6. Kırgızistan cumhurbaşkanı

Sadır Nurgocoyeviç Caparov, Kırgız siyasetçi, Eski Kırgızistan başbakanı ve günümüzdeki Kırgızistan cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Artyom Novikov</span>

Artyom Eduardoviç Novikov, Kırgızistan'ın Birinci Başbakan Yardımcısıdır. 15 Kasım 2020'de, Sadır Caparov'un görevdeki resmi yetkileri Ocak 2021 cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına kadar askıya alındığı için Kırgızistan'ın vekaleten Başbakanı oldu. Başbakanlık görevini 3 Şubat 2021 tarihinde Ulukbek Maripov'a devretti.

<span class="mw-page-title-main">Florin Cîțu</span>

Florin-Vasile Cîțu 4 Kasım 2019'dan beri Başbakan Ludovic Orban'ın kabinesinde Kamu Maliyesi Bakanı olarak görev yapan Rumen bir politikacı. Aralık 2016'dan beri Romanya Senatosu üyesidir. 23 Aralık 2020'de verdiği güven önergesinin ardından, 260 lehte, 186 aleyhte oyla Romanya başbakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Ulukbek Maripov</span>

Ulukbek Asamidinoviç Maripov ; d. 31 Ağustos 1979) Kırgız bir politikacıdır ve 3 Şubat 2021 - 12 Ekim 2021 tarihleri arası Kırgızistan'ın Başbakanıydı. Maripov, başbakan olarak atanmadan önce Kırgız Hesap Odası'na başkanlık etmişti.

<span class="mw-page-title-main">Aysuluu Tınıbekova</span>

Aysuluu Tınıbekova, Kırgız serbest güreşçidir. Japonya'nın Tokyo kentinde düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar 62 kg'da gümüş madalya kazandı. Ayrıca 2012 Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar 63 kg etkinliğinde yarıştı ve olimpiyatlarda Kırgızistan adına güreşen ilk kadın oldu. Yasal bir anlaşmazlık Tınıbekova'nın Londra'da yarışmasını engellemekle tehdit etti, ancak dava oyunların sonrasına ertelendi. Tınıbekova 1/8 finalinde Henna Johansson tarafından elendi.

<span class="mw-page-title-main">Akılbek Caparov</span> Kırgız siyasetçi

Akılbek Usenbekoviç Caparov ; d. 14 Eylül 1964) 12 Ekim 2021'den beri Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı olarak görev yapan Kırgız siyasetçidir. Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından 5 Mayıs 2021'de yeni göreve atanan Ulukbek Maripov'un yerini aldı. Caparov aynı zamanda Cumhurbaşkanı Caparov'un başkanlığındaki Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanıdır.