
Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

1976 Yaz Olimpiyatları ya da resmî adıyla XXI. Olimpiyat Oyunları, 1976 yılında Kanada'nın Québec eyaletine bağlı Montreal şehrinde düzenlenmiş uluslararası çok sporlu etkinlik. 1976 Olimpiyatları için yapılan oylamada Kanada'nın Montreal şehri Moskova ve Los Angeles şehirlerini geride bırakarak, organizasyonu düzenleme hakkını elde etti. Bu organizasyon, Kanada'da düzenlenen ilk ve şimdiye kadarki tek yaz olimpiyat oyunları oldu. Toronto, Montreal Olimpiyatları ile aynı yıl 1976 Yaz Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yaptı ve bu da hâlen Kanada'da düzenlenen tek yaz paralimpik olimpiyatları olmaya devam etmektedir. Calgary ve Vancouver daha sonra sırasıyla 1988 ve 2010 yıllarında kış olimpiyat finallerine ev sahipliği yapmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Yeni Zelanda millî ragbi takımının 1976'da Birleşmiş Milletler'in spor ambargosu çağrılarına karşı gelerek Güney Afrika'yı turlayarak müsabakalar oynamasının ardından Yeni Zelanda'nın olimpiyatlardan ihraç talebinin reddedilmesi üzerine, çoğu Afrika'dan 29 ülke Montreal Olimpiyatlarını boykot etti. Sovyetler Birliği bu olimpiyatlarda en çok altın ve toplam madalya kazanan ülke oldu.

1980 Yaz Olimpiyatları, resmi olarak XXII. Olimpiyat Oyunları, Sovyetler Birliği'nin başkenti Moskova'da yapılan çok sporlu etkinlik.

Artistik buz pateni olimpiyat programına 1908 Yaz Olimpiyatları ile girmiştir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi geleneksel bir kış sporu olan artistik patinajın kapalı alanda yapılabileceği ve Yaz Olimpiyatları programına alınması yönünde onay verdi. 1920 Yaz Olimpiyatları'nda da yarışmalar düzenlenmiş olup, 1924 Kış Olimpiyatları ile beraber artistik patinaj Kış Olimpiyat Oyunları kapsamına alınmıştır.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

Azerbaycan ilk defa 1996 yılında bağımsız bir ülke olarak Olimpiyat Oyunları'na katıldı ve o günden beri her Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderdi.
1956 Yaz Olimpiyatları'ndaki güreş etkinliklerindeki erkekler grekoromen 52 kg müsabakaları 3-6 Aralık tarihleri arasında, Avustralya'nın Melbourne şehrindeki Royal Exhibition Building'de düzenlendi. Sovyetler Birliği'ni temsil eden Nikolay Solovyov altın madalyanın sahibi olurken, İtalyan Ignazio Fabra gümüş, Türk Dursun Ali Eğribaş ise bronz madalya kazandı.
Nikolay Nikolayeviç Solovyov, Rus güreşçi. Grekoromen kategorisinde mücadele etmiştir.

Letonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1924'te katıldı. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Leton sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Letonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

Estonya, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1920'de katıldı. Estonya Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1923'te kuruldu. 1940'ta Sovyetler Birliği'nin ülkeyi işgalinin ardından, Eston sporcular 1952-1988 dönemini Sovyetler adına yarışarak geçirdi. SSCB'de düzenlenen 1980 Moskova Olimpiyatları'ndaki yelken müsabakalarına, Estonya'nın başkenti Tallinn ev sahipliği yapmıştı. 1991'de birliğin dağılarak bağımsız Estonya'nın kurulmasıyla ülke 1992'de geri dönüş yaptı ve o tarihten beri yapılan bütün organizasyonlarda yer aldı.

Kazakistan, Olimpiyat Oyunları'na ilk kez 1994'te katıldı. Kazakistan Olimpiyat Komitesi ise ilk olarak 1990'da kuruldu; 1993'te ise IOC tarafından tanındı. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce, Kazak sporcular Sovyetler adına yarışıyordu.

Nikolay Yefimoviç Andrianov Sovyet/Rus jimnastikçi. Michael Phelps, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda rekorunu kırana kadar, 15 Olimpiyat madalyası ile erkeklerde en fazla Olimpiyat madalyası kazanma rekorunu elinde bulunduruyordu. Andrianov, Phelps'in 28 ve Larisa Latynina'nın 18 Olimpiyat madalyasının ardından en fazla Olimpiyat madalyası kazanan 3. kişidir. Andrianov, en fazla madalyayı 6 bireysel ve 1 tanesi takım olmak üzere 1976 Yaz Olimpiyatları'da kazandı. Erkekler Artistik Cimnastiği sporunda, 12 madalya ile en fazla kişisel Olimpiyat madalyası kazanma rekorunun sahibidir ve 6 madalya ile, Boris Shakhlin ve Dmitry Bilozerchev ile jimnastikte en fazla altın madalya kazanan sporcu rekorunu paylaşıyor.. Olimpiyatların yanı sıra, Dünya ve Avrupa Şampiyonasındaki başarılı sonuçları onu alanının en iyilerinden biri yapmaktadır.

Belarus, Olimpiyat Oyunları'na ilk katılımını Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu dönemde, Helsinki'deki 1952 Yaz Olimpiyatları'nda yaptı. Sovyetler'in 1991'de dağılmasının ardından gerçekleşen 1992 Kış ve Yaz Olimpiyatları'nda ise, kendisi gibi Sovyetler'den ayrılan cumhuriyetlerin oluşturduğu Birleşik Takım'la yer aldı. İki yıl sonra Lillehammer'de düzenlenen 1994 Kış Olimpiyatları'nda ise ilk kez bağımsız Beyaz Rusya olarak mücadele etti. Ülke 1994'ten sonra katıldığı her Olimpiyat'ta madalya kazanmayı başarıdı.

Norveç, ilk kez katıldığı 1900 Yaz Olimpiyatları'ndan sonra, 1904 Yaz ile Sovyetler Birliği'nin Afganistan'a müdahalesi'ni protesto etmek için katılmadığı 1980 Yaz hariç bütün olimpiyatlara katıldı.

Özbekistan, ilk olarak 1994 yılında Olimpiyat Oyunlarına bağımsız bir ulus olarak katıldı ve o zamandan beri her Oyunda yarışmak için sporcular gönderdi.

Kırgızistan, bağımsız bir devlet olarak altı Yaz Oyununa ve yedi Kış Oyununa katıldı ve bugüne kadar olimpiyat oyunlarında 1 gümüş ve 3 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazandı. Daha önce Sovyetler Birliği ekibi tarafından temsil edildi. 1992'de Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Birleşik Takım'ın bir parçası olarak yarıştı. Kırgızistan bağımsız bir ülke olarak ilk kez 1994 Kış Olimpiyatları ve 1996 Yaz Olimpiyatları'nda boy gösterdi.

1991 deki Sovyet devriminden sonra Albertville de düzenlenen 1992 kış olimpiyatları ve Barselona daki yaz olimpiyatlarında Birleşik takım Bağımsız Devletler Topluluğunu temsil etti.1992 Kış olimpiyatlarında Eski Sovyet cumhuriyelerinde şu beş ülkeden oluşuyordu. Rusya, Belarus, Ukrayna, Kazakistan ve Özbekistan. Barcelonadaki Birleşik takım ise, bağımsız olarak yarışan Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya dışında tüm eski Sovyet ülkelerinden oluşuyordu. Ayrıca 1992 yaz olimpiyatlarında takım Bağımsız devletler topluluğuna katılmadığı halde Gürcü atletleri de barındırıyordu. 1994 yılından itibaren takımlar kendi adlarına mücadeleye etmeye başladılar. Birleşik takım 1992 yaz olimpiyatlarında 45 ' i altın 112 madalya, kış olimpiyatlarında 9 ' u altın 23 madalya kazanmıştı. Birleşik takım 1992 de EUN kısaltmasını kullanırken bayrak olarak da olimpiyat bayrağını kullanmıştı.

Macaristan, İlk modern Olimpiyat Oyunları olma özelliği taşıyan 1896 Yaz Olimpiyatları'ndan itibaren olimpiyatlarda yer almaya başlamıştır. Şimdiye dek her Kış Olimpiyat Oyunları'na sporcu gönderen Macaristan, iki kere Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılmamıştır. I. Dünya Savaşı'ndaki rolü nedeniyle 1920 Yaz Olimpiyatları'na davet edilmeyen Macaristan, Sovyet liderliğindeki 1984 Yaz Olimpiyatları boykotunun bir parçası olarak olimpiyatlarda yer almamıştır. Olimpiyatlara ev sahipliği yapmayan ülkeler arasında Yaz Olimpiyatları'nda en başarılı ülke konumundadır.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ilk olarak 1952'de Olimpiyat Oyunlarına katıldı ve daha sonra 18 kez Yaz ve Kış Oyunlarına katıldı. Yaz sporlarındaki dokuz katılımının altısında, Sovyet takımı kazanılan toplam altın madalya sayısında en üst sırada yer aldı, Yaz Oyunlarındaki Sovyet hakimiyetine en büyük rakip olan Amerika Birleşik Devletleri ise diğer üçünde en yüksek altın madalya sayısı elde ederek bu alanda ikinci oldu. Benzer şekilde, Sovyet Olimpiyat takımları Kış Olimpiyat Oyunlarındaki dokuz katılımında yedi kez altın madalya sayısında birinci, iki kez de ikinci sırada yer aldı. Sovyetler Birliği'nin başarısı, uluslararası bir sahnede siyasi gündemini yerine getirmek için güçlü bir devletin spora yatırım yapmasına bağlanabilir.
Nikolay İvanoviç Tişçenko, eski Sovyet futbolcusuydu.