İçeriğe atla

Nikolay Lansere

Nikolay Lansere
Kişisel bilgiler
Doğum26 Nisan 1879
Sankt-Peterburg, Rus İmparatorluğu
Ölüm6 Mayıs 1942
Saratov, Sovyetler Birliği
VatandaşlıkSovyet

Nikolay Yevgen'yeviç Lansere (Rusça Николай Евгеньевич Лансере; 26 Nisan 1879 - 6 Mayıs 1942) Rus mimar, korumacı, kitap ressamı ve neoklasik sanat tarihçisidir.

Hayatı

Trabzon'da bir sokak görünümü, Nikolay Lansere

Lansere, heykeltıraş Eugene Lansere (1848-1886) ve Yekaterina Benois'in (mimar Nikolay Benois'in kızı) oğlu olarak dünyaya geldi. Altı yaşındayken babası ölünce beş kardeşi ile birlikte Benois ailesi tarafından yetiştirildi. Çocukluğu, büyükbabasının Sankt- Peterburg'daki evinde geçti. 1898'de liseyi bitirdi ve ünlü dayısı Leon Benois'in başkanlık ettiği İmparatorluk Sanat Akademisi'ndeki sanat atölyelerinden birinde eğitim almaya başladı.[1] 1904'te Akademi'den mezun oldu.

1903'te Vladímir Shchukó ve Ludwig Shroeter ile birlikte Pskov ve Novgorod bölgelerinde uzun bir araştırma turuna çıktılar; Vandalism in Novgorod and Pskov governorates (Вандализм в Новгородской и Псковской губерниях) adlı çalışmaları 1907'de yayımlandı. Sırasıyla Moskova'da mimar ve Sank-Peterburg'da korumacı olarak çalıştı. Kısa süre sonra, Rus Aydınlanmasının tarihsel çalışmalarına katılmak için işini bıraktı ve Yelizavetanın hükümdarlığında Tsarskoye Selo'nun ortak yazarlığını yaptı. Ayrıca 200'den fazla grafik çalışmasına katkıda bulundu.[2] Bir süre Starye Gody dergisinde yazarlık yaptı ve mimar biyografileri yazdı. 1931'de tutuklanıncaya kadar başta Brenna, Cameron ve Zakharov başta olmak üzere neoklasik mimarlar hakkında materyaller toplamaya devam etti.

1925'ten 1928'e kadar Fransız mimar Jessel ile birlikte Northern Wharf'taki gemi içlerinin yeniden tasarlanmasında çalıştı. Tüm-Birlik Devlet Siyasi İdaresi bu işbirliğini her iki sanatçıyı da tutuklamak için bahane olarak kullandı.[3] Lansere, 2 Mart 1931'de "Fransa için casusluk yapma" suçlamasıyla tutuklandı ve ölüme mahkûm edildi, ceza daha sonra 10 yıl ağır çalışmaya çevrildi. GULAG kampları yerine, Leningrad merkezli şaraşka kompleksinde çalıştı. Temmuz 1931'den Haziran 1935'e kadar NKVD sponsorluğundaki sayısız projede görev aldı; Moskova ve Leningrad'daki sahil güvenlik gemilerinin, Moskova Kremlin ofislerinin, alüminyum izabe tesislerinin ve apartman bloklarının iç tasarımını yapmasıyla tanındı. Lansere'nin kendi adıyla tasarladığı hapishane taslakları, sanki mimar hapiste değilmiş gibi mimari yarışmalarında yarıştı.[4]

İsaak Brodsky, Ivan Fomin, Alexey Şusev, Vladimir Shchuko ve diğer etkili sanatçılar Lansere'in salınması içim yalvardılar ve Lansere Ağustos 1935'te serbest bırakıldı. Lansere hapisteyken, Mimarlık Akademisi, Cameron ve Zakharov'un biyografilerini yazma görevini diğer yazarlara görevlendirdi. Yine de Vincenzo Brenna'nın biyografisi için sözleşme imzalamayı başardı.[5]

Sonraki üç yıl boyunca Deneysel Tıp Enstitüsü'ndeki (Leningrad) mimari atölye çalışmasına başkanlık ederek Brenna hakkındaki kitabı için bilgi topladı. Düzenli olarak NKVD aramaları ve sorgulamalarına maruz kaldı. Mayıs 1938'de, Vincenzo Brenna'nın son halini yayıncıya gönderdi; on gün sonra yine casusluk suçlamasıyla tutuklandı. Lansere işkence altındayken suçlamayı kabul etmek zorunda kaldı; bu kez Kotlas'ta beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.[6] 1941'de Kotlas kampından yaya olarak Moskova'ya götürüldü;[7] diğer mahkûmlar, hastalanan Lansere'yi omuzlarında taşıdılar. Lansere'nin yürüyüşünü Saratov'a demiryolu ile götürülmesi takip etti. 6 Mayıs 1942'de kalp krizi geçiren Lansere, Saratov'da öldü.[8]

Lansere aleyhindeki casusluk cezaları 1957'de ölümünden sonra kaldırıldı; Vincenzo Brenna'nın ilk baskısı 2006'da yayımlandı.[9]

Notlar

  1. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 9
  2. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 11
  3. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 14
  4. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 15
  5. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 16
  6. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 20
  7. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 21
  8. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 22
  9. ^ Vityazeva, Modzalevskaya, p. 23

Kaynakça

Vityazeva, V. A., Modzalevskaya, M. A. (2006, in Russian) Istorik russkoy arhitektury Nikolay Lanceray (Историк русской культуры Николай Лансере)

  • in: Lanceray, Nikolay (2006). Vincenzo Brenna (Винченцо Бренна) (Rusça). Saint Petersburg: Kolo. ISBN 5-901841-34-4. Vincenzo Brenna (Винченцо Бренна) (in Russian). Saint Petersburg: Kolo. ISBN 5-901841-34-4.

İlgili Araştırma Makaleleri

2 Mart, Miladi takvime göre yılın 61. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 304 gün vardır.

25 Eylül, Miladi takvime göre yılın 268. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 97 gün vardır.

9 Aralık, Miladi takvime göre yılın 343. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 22 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir federasyon (1922–1991)

Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça:

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Çavuşesku</span> Romanya diktatörü (1965–1989)

Nikolay Çavuşesku, 1965-1989 tarihleri arasında Romanya Komünist Partisi (PCR) Genel Sekreteri, 1967 yılından itibaren Devlet Konsülü Başkanı ve 1974-1989 yılları arasında Romanya Cumhurbaşkanı olan Rumen politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Rus İmparatorluğu</span> Avrasyada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1721–1917)

Rus İmparatorluğu veya Çarlık Rusyası, Büyük Kuzey Savaşı'nı sona erdiren Nystad Antlaşması'nın ardından Rusya Çarlığı'ndan evrilerek 1721'den itibaren Avrasya ve Kuzey Amerika'ya yayılan tarihi bir imparatorluk. Rus İmparatorluğu'nun yükselişi, İsveç İmparatorluğu, Polonya-Litvanya Birliği, İran, Osmanlı İmparatorluğu ve Çin gibi komşu rakip güçlerin zayıflamalarıyla eş zamanlı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Temizlik</span> Sovyet siyasi baskı, hapis ve infaz kampanyası

Büyük Temizlik, Büyük Tasfiye veya Büyük Terör, Sovyetler Birliği'nde 1936-1938 yılları arasında yapılan siyasi baskı kampanyasıdır. Komünist Parti ve devlet görevlileri arasında temizliğe yol açarken, Kızıl Ordu ile toprak sahiplerinin baskı altına alınmasına ayrıca geniş çapta polis araştırması, tutuklamalara ve keyfî infazlara yol açmıştır. Rus tarihçesinde en yoğun tasfiye harekâtıdır, 1937-1938 arası Yejovşçina, Sovyet gizli polisi NKVD'nin şefi Nikolay Yejov'un adından kaynaklanır. 600.000 ila 1.2 milyon kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet partizanları</span>

Sovyet partizanları, II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği topraklarını işgal eden Mihver Devletlerine karşı cephe gerisinde gerilla savaşı veren Sovyet direniş kuvvetleridir. Direniş hareketi Sovyet hükûmeti tarafından merkezi olarak kontrol edilmiş ve Kızılordu modeline göre örgütlenmiştir. Sovyet partizanlarının temel hedefi işgal edilen topraklarda ve cephe gerisinde düşman birliklerinin düzenini bozacak şekilde ulaşım ve iletişimin kesilmesi, engellenmesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kirill Meretskov</span>

Kirill Meretskov, Kızıl Ordu ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'nin generali, Sovyetler Birliği Mareşali ve Sovyet devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Sumı</span>

Sumı, Sumi ya da Sumy,, Ukrayna'nın Sumı Oblastı'nın başkenti ve Sumı Rayon idarî merkezidir. Ukrayna’nın kuzeydoğusunda kalan şehir, Psyol nehrinin kıyısındadır. 2021 nüfus sayımına göre nüfusu 259,660 kişidir. Şehir, Rusya sınırına yaklaşık 30 km. uzaklıktadır.

<span class="mw-page-title-main">Erebê Şemo</span>

Erebê Şemo (Rusça: Arab Şamoyeviç Şamilov, Sovyet Kürdü yazar. İlk Kürtçe roman olan Şivanê Kurmanca’yı kaleme almıştır. Kürt romanının babası Şemo, latin harflerinden oluşan Kürtçe alfabenin de mimarlarından biri olmuştur. Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Emektar Kültür İşçisi ve Kızıl Bayrak Nişanı gibi ödüllerin sahibidir. 1930'lu yılların başlarında oluşturulan Kürtçe alfabe Şemo-Marogulov alfabesinin hazırlıyıcılarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Lenin heykelleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltıraşlarından izin almaksızın birçoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerinde de post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Hâlen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde heykeller durmakta ya da yenileri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Abel</span>

Rodolf Ivanovich Abel, gerçek adı Vilyam "Willie" Genrikhovich Fisher olan Sovyet istihbarat subayıdır. 1957 yılında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu tarafından ajanlık gerekçesiyle tutuklandığı zaman kullandığı takma adını daha sonraları benimsemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde insan hakları</span>

Sovyetler Birliği, Komünist Parti üyelerinin devlet kurumları ile diğer örgütlerdeki tüm kilit pozisyonları elinde bulundurduğu sosyalist federasyondu. Medeni ve siyasi haklar büyük bir ölçüde sınırlandırılmış ve nüfusun tamamı devlet ideolojisi ile politikalarını desteklemek için seferber edilmişti. Özgür sendikalar, özel şirketler, resmî olarak izin verilmemiş kiliseler ya da muhalefet siyasi partiler gibi bağımsız siyasi eylemler kabul edilmemekteydi. Devletin Marksizm-Leninizm ideolojisine olan bağlılığı Sovyet vatandaşlarının özel mülkiyet haklarını sınırlandırmaktaydı. 1960'larda Sovyet insan hakları eylemcilerinin belirttiği üzere 1936 Anayasasının resmî hükümleri ile doğrudan tezat oluşturmaktaydı. 1970'lerin sonuna kadar yürürlükte olan bu anayasa toplanma ve dernek kurma özgürlüğü gibi çeşitli hakları garanti altına almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">János Kádár</span> Macaristan başbakanı (1912-1989, hd. 1956-1958 & 1961-1965)

János Kádár, Macar devlet adamı, politikacı, Macar Sosyalist İşçi Partisi Genel Sekreteri, 1956 yılından, emekli olduğu 1988 tarihine kadar 32 yıl boyunca Macaristan'a Başkanlık yapmış komünist lider. İlerlemiş yaşı ve buna bağlı sağlık problemleri yüzünden 1988 yılında emekli olmak zorunda kalıncaya kadar Parti Genel Sekreterliği görevini sürdürdü ve görevini daha genç reformcu kadrolara devretti.

<span class="mw-page-title-main">Solovki esir kampı</span>

Solovki esir kampı, 1923 yılında Beyazdeniz'deki Solovetsky Adaları'nda uzak ve ulaşılmaz bir gözaltı yeri olarak, öncelikle Sovyet Rusya'sının yeni Bolşevik rejiminin sosyalist muhalifleri için tasarlandı. İlk başta Anarşistler, Menşevikler ve Sosyalist Devrimciler özel bir statüye sahipti ve çalışmadılar. Eski rejimin kademeli tutsakları onlara katıldı ve muhafızlar ve sıradan suçlular "siyaseti" düzene sokmak için birlikte çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar</span>

Nazilerin Sovyet savaş esirlerine karşı işledikleri suçlar, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki çatışmalar sırasında 1941-1945 yılları arasında teslim olan veya zorla yakalanan Sovyet savaş tutsaklarına karşı kasıtlı olarak kötü muamele uygulamasıdır. Bu uygulamaların sonucunda esir alınan yaklaşık 5,7 milyon Kızıl Ordu askerinden 3,1 ila 3,5 milyon arası kişi yaşamını yitirdi.

Rusya'da insan hakları, uluslararası kuruluşlar ve bağımsız yerel medya kuruluşları tarafından rutin olarak eleştirildi. En sık atıfta bulunulan ihlallerden bazıları şunlardır: Gözaltında ölümler, güvenlik güçleri ve gardiyanlar tarafından yaygın ve sistematik işkence kullanımı, taciz ritüelleri, Rus Ordusu'nda yaygın çocuk hakları ihlalleri, etnik azınlıklara karşı şiddet ve ayrımcılık, ve gazetecilerin öldürülmesi.

<span class="mw-page-title-main">Eugene Lanceray</span>

Yevgeni Yevgenyeviç Lanceray veya kısaca E.E Lansere, Rus grafik sanatçısı, ressam, heykeltıraş, mozaikçi ve illüstratördür.