İçeriğe atla

Nikolay Krilenko

Nikolay Vasiliyeviç Krilenko
Kızıl Ordu Komutanı ve RSFSC Savaş Komiseri
Kişisel bilgiler
Doğum 14 Mayıs 1885(1885-05-14)
Smolensk, Rus Çarlığı
Ölüm 29 Temmuz 1938 (53 yaşında)
Moskova, Sovyetler Birliği
Milliyeti Rus
Partisi Sovyetler Birliği Komünist Partisi

Nikolay Vasiliyeviç Krilenko- (14 Mayıs 1885 Smolensk - 29 Temmuz 1938 Moskova) - Sovyet devlet adamı. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kurulan ilk Sovyet hükûmetinde Savaş İşleri Halk Komiseri. 1927-1934 yılları arasında SBKP Merkez Komitesi aday üyesi.

Biyografi

Nikolay Krilenko, Vasili Abramoviç Krilenkov ile Olga Aleksandrovna'nın oğlu olarak 1885 yılında Smolensk'te doğdu. 1903 yılında Lublin Spor Okulu'ndan mezun oldu. Aynı yıl Petersburg Üniversitesi Tarih ve Filoloji Bölümü'ne girdi. 1900'lü yılların başlarında pek çok öğrenci toplantısı ve mitinglere katıldı. Aralık 1904'te Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Bolşevik kanadına katıldı.

1905 yılında pek çok siyasi mitinge aktif olarak katılan Krilenko, İşçi Vekilleri Sovyetinin kurulmasının önerildiği toplantıya başkanlık etti. Şubat 1906'da yapılan Birinci Duma seçimlerinde Bolşevikleri seçimleri boykot etmeye çağırdı. Bu tarihlerden itibaren Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Moskova Komitesi'nde propaganda lideri olarak görev aldı. Kısa süreliğine Belçika ve Fransa'ya gitti. 5 Haziran 1907'de St.Petersburg'da Creighton fabrikasında bir askeri örgüte üye olmak suçlarından tutuklandı. Askeri mahkemede yargılandı ancak Eylül ayında beraat etti. Birkaç kez daha tutuklandıktan sonra aktif siyasetten çekildi. Yazılarında sendikalist bir politikaya yöneldiği görüldü.

1909 yılında dışarıdan sınavlara girerek üniversite diploması aldı. Polonya'da Lublin ve Sosnoviçe'deki özel okullarda tarih ve filoloji öğretmeni olarak çalıştı. 1911'de Bolşevik gazetesi Zvezda'da daha sonra da Pravda'da çalıştı. 1911 baharında Krakov'da bulunan Lenin'in yanına gitti ve bu tarihten itibaren Lenin'in aile dostu oldu. İlerleyen dönemde Duma üyesi Bolşevikler için yasal bir danışmanlık görevi üstlendi.

1912-13 yıllarınnda Ryazan'da 69. alayda zorunlu askerlik yaptı. Aralık 1913'te siyasi faaliyetlerinden dolayı tekrar tutuklandı ve 2 yıl St.Petersburg'a gelmesi yasaklandı. Bu süreçte Harkov Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1914'te yurt dışına gitti. 1915 yılında Bern'de parti konferansına katıldı. Haziran 1915'te eşi Elena Rozmiroviç ile birlikte Moskova'ya geçse de hemen tutuklandı. Bir süre tutuklu kaldıktan sonra I.Dünya Savaşı dolayısıyla orduya gönderilerek Finlandiya'da iletişim subayı olarak görevlendirildi.

Devrim ve Sovyet İktidarı

1917 Şubat Devrimi'nden sonra Pravda Gazetesi'nde askerlere yönelik ajitasyon faaliyetlerine başladı. 3 Mayıs'ta Petrograd Sovyetine katılarak savaşa son verilmesi çağrısında bulundu. Temmuz 1917'de Mogilev'de tutuklandı ve Kiev'e gönderilerek ihanet suçlamasıyla yargılandı. Ancak Ağustos'ta Kornilov darbesinin Bolşeviklerce önlenmesinden sonra Eylül 1917'de serbest bırakıldı. Ekim Devrimi hazırlıklarına katıldı.

8 Kasım'da kurulan ilk Sovyet hükûmetinde Vladimir Antonov-Ovseyenko ve Pavel Dibenko ile birlikte Askeri ve Deniz İşleri Halk Komiserliği'nde görev üstlendi. 9 Kasım'da Lenin'in önerisiyle Avusturya ve Almanya ile barış görüşmelerine başladı. Şubat-Mart 1918'de Petrograd Devrimci Savunma Komitesi üyesi olarak görev yaptı.

Mayıs 1918'den 1922 yılına kadar Tüm Rusya Merkez Yürütme Komitesi'ne bağlı Devrim Mahkemeleri'nin başkanlığını yaptı.

Adalet Bakanı

Nikolay Krilenko 1931 yılında Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Başsavcısı oldu. Bu dönemde Sovyet adalet sisteminin en önemli uygulayıcısı kabul edildi. Ancak 1932'de Başsavcılıktan istifa etti ve yerine Andrey Vişhinski getirildi. 1933 yılında Lenin Ödülü'ne layık görüldü. 1927'den 1934'e kadar Komünist Parti Merkez Kontrol Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. 1930'lu yıllarda adli görevlerinin yanında satranç, dama ve dağcılık konularıyla çok ilgilendiği için görevini suistimal ettiği konusunda eleştirilere maruz kaldı.

Krilenko mahkemelerin işleyişi ve adalet konusunda pek çok Bolşevik lider ile ayrılığa düştü. Özellikle tasfiye hareketlerinde aşırıya kaçtığı fark edildi. Aralık 1934'te Komünist Parti Leningrad Sekreteri Sergey Kirov'un suikaste kurban gitmesinin ardından başlayan Büyük Temizlik Harekâtı sırasında bir süre partideki nüfuzu azaldı. Ancak 20 Temmuz 1936'da Adalet Bakanlığı'na getirildi. Ocak 1938'de Yüksek Sovyet oturumunda Stalinist Mir Cafer Bağırov'un sportif faaliyetlerle çok ilgilendiği için Adalet Komiserliği görevine layık olmadığı konusunda eleştirilerine maruz kaldı. Molotov tarafından desteklenen bu görüşler üzerine Ocak 1938'de görevinden azledildi ve tutuklandı. Dava sürecinde Sovyet hükûmetine karşı faaliyetlerde bulunmak gibi pek çok suçu kabul etti. 29 Temmuz 1938'de yapılan son sorgulamada suçlu bulunarak idam cezası verildi ve cezası hemen infaz edildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Buharin</span> Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi

Nikolay İvanoviç Buharin, Bolşevik devrimci ve entelektüel, Sovyet siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Kerenski</span> Rus siyasetçi

Aleksandr Fyodoroviç Kerenski, Rus siyasetçi. 1917 Şubat Devriminden sonra Rus hükûmetinin üyesi, Temmuz ayından itibaren de Geçici Hükûmetin Başbakanı. Sosyalist Devrimci Parti (SR) üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Çeka</span> Sovyet Gizli Polis Birimi

Çeka, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ilk istihbarat ve güvenlik teşkilatı. Resmî ismi Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti Halk Komiserleri Konseyine bağlı Tüm Rusya Karşı-Devrim ve Sabotajla Mücadele Olağanüstü Komisyonu şeklindedir. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 20 Aralık 1917 tarihinde Vladimir Lenin ve daha sonra Feliks Dzerjinski tarafından yayınlanan bir kararname ile kuruldu. 1922'den sonra Çeka birçok kez yeniden yapılanmaya uğradı. Sovyet rejiminin karşı-devrimci faaliyetlerin saldırılarına karşı ayakta kalması için hayati önem arz eden bir siyasi-askerî kuvvet hâline geldi. 1921 yılında Çeka'nın bir parçası olan Cumhuriyetin İç Savunması için Birlikler adıyla kurulan örgüt 200.000 kişiden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Şubat Devrimi</span>

Şubat Devrimi, I. Dünya Savaşı sırasında 1917'de ortaya çıkan devrimci harekettir. Devrim, 1917'de Rusya'da gerçekleşen iki devrimden ilkiydi.

<span class="mw-page-title-main">Grigori Zinovyev</span> Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisi (1883-1936)

Grigori Yevseyeviç Zinovyev, Yahudi kökenli Ukraynalı devrimci ve Sovyetler Birliğinin siyasetçisidir.

Mejrayontsi Rusça kelime anlamı olarak bölge birliği olarak çevrilebilir, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi Menşevik grubuna bağlı Enternasyonalistler grubudur. 1913-1917 yılları arasında parti içindeki Sankt-Peterburg merkezli küçük bir siyasi gruptur, 1917 Ekim Devrimi sürecinde Bolşeviklerle birleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Temmuz Günleri</span>

Temmuz Günleri, 1917 yılında Rusya’da Sankt-Peterburg şehrinde 3 - 7 Temmuz günleri arasında meydana gelen olayları anlatır. Olaylarda askerler ve sanayi işçileri Geçici Hükûmete karşı yoğun protesto gösterileri düzenlemişlerdir. Gösterilerin örgütlenmesinde bulunmamalarına rağmen Bolşevikler çoğu kendi parti sempatizanlarından oluşan gösterilere öncülük yapmaya çalışmışlar ve kontrol altına almaya çalışmışlardır. Geçici Hükûmete bağlı ordu birlikleri göstericileri ateş açarak dağıtmış ve Bolşeviklere karşı saldırılarda bulunmuşlardır. Bolşeviklerin lideri Lenin yeraltına çekilmiş ve çok sayıda Bolşevik önder tutuklanmıştır. Temmuz Günleri, Ekim Devrimi öncesinde Bolşeviklerin büyümesinde ve etkisinde bir düşüş dönemine karşılık gelir.

<span class="mw-page-title-main">Matvey Muranov</span>

Matvei Konstantinoviç Muranov Ukrayna doğumlu Bolşevik devrimci ve Sovyet siyasetçisi.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Nogin</span>

Viktor Pavloviç Nogin (1878–1924) önde gelen Bolşevik liderlerden. Ekim Devrimi’nin gerçekleştirildiği ayaklanma sırasında Moskova’dadır ve Moskova Askeri Devrimci Komitesi üyesidir. Sovyetler Birliği kurulduğunda da çeşitli görevlerde bulunacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Petrograd Sovyeti</span>

Petrograd Sovyeti veya tam adıyla Petrograd İşçi ve Asker Vekilleri Sovyeti, Sankt-Peterburg şehrinde 1917 Şubat Devrimi ile Çarlık Rusyasının dağılmasından sonra şehirde işçi ve cephedeki askerler tarafından kurulan temsil organı. Geçici Hükûmet ile sürekli rekabet hâlinde olmuş, Temmuz Günleri'nden sonra bastırılmış, Ekim Devrimi ile birlikte iktidar organı hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Geçici Hükûmet (Rusya)</span> Rusya’da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet

Rusya Geçici Hükûmeti, Rusya'da Şubat Devriminin ardından Çar II. Nikolay’ın tahttan feragat etmesi üzerine kurulan ve ülkeyi yönetmeye çalışan hükûmet. Geçici Hükûmet, öne çıkan lideri ve başbakan Aleksandr Kerenski’den dolayı Kerenski Hükûmeti olarak da bilinir. Ekim Devrimi ile birlikte iktidarı alan Bolşevikler, Geçici Hükûmetin ve hükûmetin kurduğu Rusya Cumhuriyeti'nin yaklaşık sekiz aylık iktidarına son vermiştir.

Tüm Rusya Kurucu Meclisi, Rusya’da 1917 Ekim Devriminden sonra toplanan ve demokratik seçimlerle seçilmiş olan yasama organı. 5-6 Ocak 1918 günlerinde sadece 13 saat toplanabilmiştir. Sovyet iktidarını tanımayı reddettiği için Bolşevikler tarafından lağvedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leonid Krasin</span>

Leonid Borisoviç Krasin, Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin ilk üyelerinden, 1903 yılında yaşanan ayrımda Bolşeviklerden yana olur ve 1903 - 1907 yılına kadar Bolşevik Parti Merkez Komitesi üyesi. İktidarın alınmasından sonra 1924 - 1926 yılları arasında Tüm Rusya Komünist Partisi (Bolşevik) Merkez Komitesi üyesi, Sovyet devlet adamı ve komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Kalinin</span> Bolşevik devrimci

Mihail İvanoviç Kalinin, 1919-1946 yılları arasında Yüksek Sovyet Prezidyumu Başkanı olmuş Bolşevik devrimci. 1926 yılından itibaren Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Politbüro üyesi olmuştur. SBKP Genel Sekreteri Josef Stalin’in yakın çalışma arkadaşı ve "Eski Bolşevik"tir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Tomski</span>

Mihail Pavloviç Efremov "Tomski" fabrika işçisi, sendikacı ve Bolşevik önder. Politbüro ve Tüm Rusya Sendikalar Merkez Konseyi üyesi. Eski Bolşeviklerdendir.

Kiev Bolşevik Ayaklanması Rusya Geçici Hükümeti'nin Ekim Devrimi yüzünden yıkılmasının ardından Kiev'in kontrolü için yaşanan askeri olaylardır. Bolşevik Parti'nin Kiev Komitesi ve Ukrayna Merkez Konseyi'nin zaferi ile sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi</span>

2. Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi veya resmi adıyla 2. Tüm-Rusya İşçi ve Asker Temsilcileri Sovyetleri Kongresi, 7-9 Kasım 1917 tarihleri arasında Smolny Enstitüsü'nde toplanan ikinci Tüm-Rusya Sovyetleri Kongresi'dir. Kongre zamanında Kışlık Sarayı Bolşeviklerce ele geçirilmiş ve Geçici Hükûmet üyeleri tutuklanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Georgi Oppokov</span>

Georgi İppolitoviç Oppokov - Sovyet devlet adamı ve politikacı. Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ilk hükûmetinde Adalet Komiseri (bakanı).

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Glebov-Avilov</span>

Nikolay Pavloviç Glebov-Avilov - Rus devrimci. Kurucu Meclis üyesi. Sovyet devlet adamı. Rostselmaş Fabrikasının ilk müdürü. Sovyet hükûmetinin ilk Halk Posta ve Telgraf Komiseri (bakanı).

<span class="mw-page-title-main">Avel Yenukidze</span>

Avel Safronoviç Yenukidze tanınmış bir Gürcü Eski Bolşevikti ve bir ara Moskova'daki Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin (b) bir üyesiydi. 1918'den 1935'e kadar Yenukidze, Tüm Rusya Merkezi Yürütme Komitesi ve Sovyetler Birliği Merkezi Yürütme Komitesi Sekreteri olarak görev yaptı.