İçeriğe atla

Nikolay Bugayev

Nikolay Vasilyeviç Bugayev (Rusça:Николай Васильевич Бугаев)(14 Eylül 1837, Dusheti, Gürcistan- 11 Haziran 1903, Moskova, Rusya) Rus bir matematikçidir.

Bugayev'in babası orduda doktordu ve Bugayev'i on yaşındayken eğitimi için Moskova'ya gönderdi. 1885'te Moskova Üniversitesi Fizik ve Matematik Fakültesi'ne giren Bugayev, dört yıl sonra buradan mezun oldu ve mühendislik akademisinde okumak için Sankt-Peterburg'a gitti. Burada aldığı dersler sayesinde çok güçlü bir matematik bilgisine sahip olmuş olsa da, Bugayev matematiğe henüz odaklanmamıştı. Ancak, 1861'ten itibaren matematik üzerine çalışmak için Moskova'ya dönüş yaptı.

1863'te yazdığı ve Moskova Üniversitesi'nde başarılı bir şekilde savunduğu yüksek lisans tezi sonsuz serilerin yakınsaklığı üzerineydi. Bu tezindeki önemli çalışmaları daha sonraki matematikçiler tarafından takip edildi ve bu sayede sonsuz serilerin yakınsaklık testlerinin geliştirilmesi mümkün oldu[1] Bundan sonra Bugayev çalışmasını yurtdışında sürdürmek istedi ve iki buçuk yıl boyunca Berlin'de Ernst Kummer ve Karl Weierstrass danışmanlığında, Paris'te ise Joseph Liouville'in danışmanlığında çalıştı.

1866'da doktora tezini e sayısı üzerine nümerik formüller hakkında tamamladı.[2] 1867'de Moskova Üniversitesi'nde profesör olarak atandı.

Araştırması esas olarak analiz ve sayılar teorisi üzerineydi. Bugayev, Liouville tarafından ifade edilen kanıtsız teoremler için kanıtlar verdi. Bazı diferansiyel denklemlerin cebirsel integralleri üzerine makaleler yazdı. Moskova'daki çalışmaları 1911'de, ölümünden sekiz yıl sonra, Moskova Üniversitesi'nde öğrencilerinden biri olan Dmitri Yegorov tarafından gerçel değişkenli fonksiyonlar teorisi ekolünün kurulumuna vesile oldu. Öğrencilerinden bir diğeri de matematiğe büyük katkıları bulunan Nikolay Sonin'dir.

Bugayev'in sayılar teorisindeki en önemli çalışması sayılar teorisindeki bazı işlemlerle analizdeki türev ve integral gibi işlemler arasındaki analoji üzerinedir. Bugayev ayrıca sürekli olmayan fonksiyonların sistematik teorisini de inşa etmiştir; kendisi buna aritmoloji demiştir.

Bugayev ayrıca matematik felsefesi üzerine de çalışmalar yapmıştır. 1897 yılında Zürih'te yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi'nde sunduğu Les mathématiques et la conception du monde au point de vue philosophie scientifique adlı eseri bunlardan biridir. Bu eserde Bugayev matematiği geometriyle beraber fonksiyonlar teorisinin ve ufak bir rolü olsa da olasılık teorisinin üstüne kurulduğu şeklinde tarif ediyor.

Hemen her yerde yakınsaklık ile düzgün yakınsaklık arasındaki ilişkiyi gösteren ve Yegorov tarafından 1911'de ispat edilen teorem Moskova'daki gerçel değişkenli fonksiyonlar teorisi ekolünün başlangıcı sayılır.

Bugayev Moskova Matematik Derneği'nin kurucularından biriydi. 1886'dan itibaren başkan yardımcılığı ve 1891'den itibaren ise başkanlık yaptı. Rus matematikçiler için Rusça yazmaları konusunda kampanya başlattı ve bu daha sonraları Rusça matematik terminolojisinin gelişmesini sağladı.

Kaynakça

  1. ^ F. Ja Sevelev, Moskova Matematik Derneği'nin tarihi üzerine (Rusça), Vestnik Moskov. Univ. Ser. I Mat. Meh. (6) (1963), 71-78.
  2. ^ "Nicolai Bugaev - The Mathematics Genealogy Project". www.mathgenealogy.org. Erişim tarihi: 18 Eylül 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopold Kronecker</span> Sayılar teorisi ve cebir üzerine çalışan Alman matematikçi (1823-1891)

Leopold Kronecker sayı teorisi, cebir ve mantık üzerine çalışan bir Alman matematikçiydi. Georg Cantor'un küme teorisi üzerine çalışmalarını eleştirdi ve Weber (1893) tarafından "Almanca: Die ganzen Zahlen hat der liebe Gott gemacht, alles andere ist Menschenwerk " söylemiyle alıntılandı. Kronecker, Ernst Kummer'in öğrencisi ve ömür boyu arkadaşıydı.

<span class="mw-page-title-main">Srinivasa Aiyangar Ramanujan</span> Hint matematikçi (1887–1920)

Srinivasa Aiyangar Ramanujan, sayılar teorisi ve sonsuz seriler alanlarında önemli katkılarda bulunmuş bir Hint matematikçidir. Ramanujan'ın yaşamı ve çalışmaları, matematik dünyasında derin izler bırakmış ve modern matematiğin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl Weierstrass</span> Alman matematikçi (1815-1897)

Karl Theodor Wilhelm Weierstraß, Alman öğretmen ve matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Henri Léon Lebesgue</span> Fransız matematikçi (1875 – 1941)

Henri Léon Lebesgue, 17. yüzyıl integral kavramının-bir eksen ile o eksen için tanımlanmış bir fonksiyonun eğrisi arasındaki alanı toplamak- bir genellemesi olan entegrasyon teorisi ile tanınan Fransız matematikçiydi. Teorisi ilk olarak 1902'de Nancy Üniversitesi'ndeki Intégrale, longueur, aire tezinde yayınlandı.

Matematiksel analiz, hesaplamanın esas olduğu matematiğin en önemli kolu. Limit kavramı üzerine kurulmuştur. Eğri, yüzey ve fizik problemlerini bünyesine alarak gelişti. Bu tür konular, özel veya farklı değer kümeleriyle meşgul olan cebir ve aritmetiğin dışındaki problemlerdir. Bununla beraber, sonsuz kümelerin limit değerlerini kural haline getirme işlemlerini ihtiva ederler.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Yegorov</span> Rus matematikçi (1869 – 1931)

Dmitri Fedoroviç Yegorov Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Sonin</span> Rus matematikçi

Nikolay Yakovleviç Sonin Rus bir matematikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Karmaşık analiz</span>

Karmaşık analiz ya da başka bir deyişle kompleks analiz, bir karmaşık değişkenli fonksiyonları araştıran bir matematik dalıdır. Bir değişkenli karmaşık analize ya da çok değişkenli karmaşık analizle beraber tümüne karmaşık değişkenli fonksiyonlar teorisi de denilir.

Gerçel analiz ya da bilinen diğer ismiyle reel analiz, matematiksel analizin bir dalıdır. Bu dal, gerçek sayılar ve bu sayılardan türetilen yapılarla ilgili temel kavramları ele alır. Ana konuları arasında diziler, seriler, limitler, süreklilik, türev, integral ve fonksiyon dizileri yer alır. Gerçek analizin incelenmesi, matematiğin diğer alanları için temel araçlar ve yöntemler sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Andrey Kolmogorov</span> Sovyet matematikçi

Andrey Nikolayeviç Kolmogorov olasılık teorisi, topoloji, sezgisel mantık, türbülans, klasik mekanik, algoritmik bilgi teorisi ve hesaplama karmaşıklığının matematiğine katkıda bulunan Sovyet bir matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Suzan Kahramaner</span> Türk bilim kadını, matematikçi (1913-2006)

Fatma Suzan Kahramaner, Türkiye'nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör unvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.

Robert Adol'fovich Minlos, olasılık teorisi ve matematiksel fiziğe önemli katkılar yapmış Sovyet-Rus matematikçidir. Kendisi Moskova doğumludur. Minlos'un silindirik ölçülerin bir nükleer uzayın sürekli ikilisi üzerindeki Radon ölçülerine genişletilmesine ilişkin teoremi, genelleştirilmiş rastgele süreçler teorisinde temel öneme sahiptir. Sovyet-Rus matematikçi Robert Minlos, 9 Ocak 2018'de 86 yaşında Moskova'da öldü.

<span class="mw-page-title-main">Wacław Sierpiński</span>

Wacław Franciszek Sierpiński (Lehçe: ˈvat͡swaf fraɲˈt͡ɕiʂɛk ɕɛrˈpij̃skʲi Polonyalı bir matematikçiydi. Küme teorisine, sayı teorisi, fonksiyonlar teorisi ve topolojiye yaptığı katkılarla biliniyordu. 700'ün üzerinde makale ve 50 kitap yayınladı.

Edmund Frederick Robertson, St Andrews Üniversitesi'nde saf matematik profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nina Bari</span> Rus kadın matematikçi (1901-1961)

Nina Karlovna Bari, trigonometrik seriler üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan bir Sovyet matematikçiydi. Ayrıca Higher Algebra ve The Theory of Series adlı iki ders kitabıyla da tanınmaktadır.

Vyaçeslav Vasilyeviç Sazonov olasılık ve ölçü teorisi alanlarında çalışmış Sovyet ve Rus matematikçidir. Sazonov teoremi ile bilinmektedir.

İgor Vladimiroviç Girsanov (Rus. И́горь Влади́мирович Гирсанов; olasılık teorisine ve uygulamalarına önemli katkılarda bulunmuş Rus matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">William Fogg Osgood</span> Amerikalı matematikçi (1864 – 1943)

William Fogg Osgood karmaşık analizdeki çalışmaları ve kaynak kitaplarıyla tanınmış Amerikalı matematikçi.

Pierre Auguste Cousin (d. 18 Mart 1867 - ö. 18 Ocak 1933 Fransız bir matematikçidir. Matematikse analizde, özellikle de çok değişkenli karmaşık analiz üzerinde çalışmıştır. Cousin önsavı ve Cousin problemleri Pierre Cousin'in adını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Wirtinger</span>

Wilhelm Wirtinger karmaşık analiz, geometri, cebir, sayılar teorisi, Lie grupları ve düğüm teorisi alanlarında çalışmış olan Avusturyalı matematikçi.