İçeriğe atla

Nikolai Bernstein

Nikolai Bernstein oğluyla birlikte

Nikolai Aleksandrovich Bernstein (5 Kasım 1896 - 16 Ocak 1966), hareket izleme cihazlarına ve bu cihazların kullanımından elde edilen bilgilerin resmi olarak işlenmesine öncülük eden Sovyet bir nörofizyologdu. Aynı zamanda davranışın üretken, yapıcı olduğunu ve tepkisel olmadığını öne süren ilk psikologlardan biriydi. Moskova'da doğdu ve öldü.

Hayatı

Nikolai 1913 yılında Bernstein lisesinden mezun oldu. Dillere ve felsefeye ilgi duyduğu ve dilbilimci olmak istediği için Moskova Üniversitesi'nde Tarih ve Filoloji eğitimi aldı. Ancak 1914 yazında Birinci Dünya Savaşı'nın çıkmasıyla Bernstein ailesi bu zor günlerde ülkelerine yardım etme ihtiyacı hissetti. Nikolai daha sonra eğitiminde alternatif bir yol izledi ve 1919'da tıp diplomasıyla mezun olduğu tıp fakültesine gitmeye başladı. Nikolai daha sonra doktor olarak Kızıl Ordu'ya katıldı. 1921'de hizmeti sona erdikten sonra babası, babasının ölümüne kadar Gilyarovsky Psikiyatri Kliniğinde doktor olarak işe girmesine yardımcı oldu, daha sonra kendisi de doktor olan babasının muayenehanesini devraldı.[1]

Keski ve çekiçle metal kesme siklogramı. Aleksei Gastev Merkezi Çalışma Enstitüsü laboratuvarında

1926'da Bernstein, insan yürüyüşünü inceleyen bir dizi deney başlattı. Başlangıçta bu çalışma yaya köprülerinin mühendisliğine yardımcı olmaktı. İnsanlar olgunlaştıkça ve yaşlandıkça yürümenin gelişimini ve ayrıca beyin hasarı olanların yürüyüşlerini de ayrıca inceledi.

Bernstein'ın çalışması, hareketin yapısını ve mekanizmalarını inceleyen kinesiyoloji adı verilen yeni bir disiplini oluşturdu. Amerikalı kinesiolog Karl Newell, Bernstein'dan büyük ölçüde etkilenen birçok kişiden biridir. Newell (1986), Bireysel (yapısal veya işlevsel), görev ve çevresel kısıtlamalar olarak kısıtlamaları üç ana gruba ayırmıştır.[2]

Bernstein ayrıca mekanik prensiplerin uygulanması yoluyla hareketin incelenmesi olan biyomekanik terimini de icat etti.

Ayrıca bakınız

  • Runbot, hareketleri ve uyarlanabilirliği Bernstein'ın teorilerine dayanan "hızlı yürüyen" bir robot.

Yayınları

Rusça

  • Obshchaya Biomekhanika, "Genel Biyomekanik" (1926) [3]
  • Biomekhanika dlya Instruktorov, "Eğitmenler için Biyomekanik" (Moskova, 1926) [3]
  • O Poestroenii Dvizhenni, "Hareketlerin İnşası Üzerine" (1947) [3][4]
  • Ocherki po Fiziologii Dvizheniy i Fiziologii Aktivnosti, "Hareket Fizyolojisi ve Aktivite Fizyolojisi Üzerine Denemeler" (1966) [5]
  • O Lovkosti i ee Razvitii, "Beceri ve Gelişimi Üzerine" (1991) [3]
  • Sovremennye Iskaniia v Fiziologii Nervnogo Protsessa, "Sinir Sürecinin Fizyolojisi Üzerine Çağdaş Araştırmalar" (Moskova, 2003) [6]

İngilizce çeviriler

  • Hareketlerin Koordinasyonu ve Düzenlenmesi, Pergamon Press (Oxford, 1967) [7]
  • El Becerisi ve Gelişimi, Lawrence Erlbaum Associates (1996), Psychology Press (2009), Routledge (Oxford ve New York, 2016) tarafından yeniden yayınlandı.
  • Eğitmenler için Biyomekanik, Springer (İsviçre, 2020)
  • Bernstein'ın Hareketlerin İnşası: Orijinal Metin ve Yorumlar, Routledge (New York ve Abingdon, 2020)

Almanca çeviriler

  • Bewegungsphysiologie, "Hareket Fizyolojisi" (Leipzig, 1982)
  • Die Entwicklung der Bewegungsfertigkeiten, "Hareket Becerilerinin Gelişimi", O Poestroenii Dvizhenni'nin 8. Bölümü (Leipzig, 1996) [8]

Kaynakça

  1. ^ Talis, Vera L. "New Pages in the Biography of Nikolai Alexandrovich Bernstein" (PDF). 3 Mart 2019 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2022. 
  2. ^ Newell, K.M. (1986). Constraints on the development of coordination. In M.G. Wade & H.T.A. Whiting (Eds.), Motor development in children: Aspects of coordination and control (pp. 341–361). Amsterdam: Nijhoff
  3. ^ a b c d Bernstein, Nikolai Aleksandrovich Bernstein (2020). Biomechanics for Instructors. Whyman, Rose tarafından çevrildi. Switzerland: Springer. ss. xi-xii. ISBN 978-3030361624. 
  4. ^ Feigenberg, I.M.; Latash, L.P. (2016). "N. A. Bernstein: The Reformer of Neuroscience". Turvey, Michael T. (Ed.). Dexterity and Its Development. Oxford and New York: Routledge. s. 248. ISBN 9781138967618.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Karbunarova, Julia (2016). "Influence author methodic teaching swimming on coordination quality of children 6–10 years old with hearing disabilities". Slobozhanskyi Herald of Science and Sport (İngilizce) (2016 #3 (53)): 38. ISSN 2311-6374. 12 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 
  6. ^ Sirotkina, Irina. "Ad Marginem: The Controversial History of Nikolai Bernstein's Book, Contemporary Inquiries into the Physiology of the Nervous Process" (İngilizce). 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Trove". trove.nla.gov.au. 4 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2020. 
  8. ^ Bernstein, N. A. (1996). Die Entwicklung der Bewegungsfertigkeiten. Institut für Angewandte Trainingswissenschaft / Fachbereich Information Kommunikation Sport. 5 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2024. 

Ek okumalar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tıp</span> hastalıkların teşhisi, tedavisi ve önlenmesi için çalışma alanı

Tıp, bir hastaya bakma, teşhis, prognoz, önleme, tedavi, yaralanma veya hastalıklarının palyasyonunu yönetme ve sağlığını geliştirme bilimi ve uygulamasıdır. Tıp, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi yoluyla sağlığı korumak ve iyileştirmek için geliştirilen çeşitli sağlık uygulamalarını kapsar. Çağdaş tıp, yaralanma ve hastalıkları teşhis etmek, tedavi etmek ve önlemek için biyomedikal bilimleri, biyomedikal araştırmaları, genetiği ve tıbbi teknolojiyi, tipik olarak farmasötikler veya cerrahi yoluyla, ancak aynı zamanda psikoterapi, harici ateller ve traksiyon, tıbbi cihazlar, biyolojikler ve iyonlaştırıcı radyasyon gibi çeşitli tedaviler yoluyla uygular.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya</span> Kuzeydoğu Avrupada yer alan Baltık ülkesi

Litvanya, resmî adıyla Litvanya Cumhuriyeti, Kuzey Avrupa'daki Baltık bölgesinde yer alan bir ülkedir. Baltık Devletlerinden biri olup Baltık Denizi'nin doğu kıyısında yer alır. Kuzeyde Letonya, doğu ve güneyde Belarus, güneyde Polonya ve güneybatıda Rusya ile sınırı vardır. Batıda ise İsveç ile deniz sınırı bulunur. Litvanya, 65.300 km²'lik bir alanı kaplar ve 2,86 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin başkenti, aynı zamanda en büyük şehri de olan Vilnius'tur. Diğer büyük şehirler sırasıyla Kaunas, Klaipėda, Šiauliai ve Panevėžys'dir. Litvanlar, etnolinguistik olarak Balt halklarının bir parçasıdır ve Hint-Avrupa dil ailesinin Baltik kolunda hayatta kalan birkaç dilden biri olan Litvanca dilini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan</span> Güney Kafkasyada bir ülke

Ermenistan, resmî adıyla Ermenistan Cumhuriyeti, Avrasya'nın Güney Kafkasya bölgesinde bulunan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Batı Asya'daki Ermeni Yaylaları üzerinde yer alan ülke, batısında Türkiye, kuzeyinde Gürcistan, doğusunda Azerbaycan, güneyinde ise İran ve Azerbaycan'ın bir parçası olan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile sınır komşusudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya</span> Doğu Avrupa ve Kuzey Asyada yer alan bir ülke

Rusya,

Psikiyatri ya da ruh hekimliği, ruhsal durumların teşhisi, korunması ve tedavisine adanmış tıbbi uzmanlık alanıdır. Bunlar ruh hali, davranış, bilişsellik ve algılarla ilgili çeşitli konuları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İmparatorluğu</span> Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğunun devamı şeklinde var olmuş devlet (395–1453)

Doğu Roma İmparatorluğu veya Bizans İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis olan ülke. 5. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılışı ve çöküşü sürecinden sonra ayakta kalan imparatorluk, 1453'te Osmanlı'ya yenik düşünceye kadar yaklaşık bin yıl boyunca var olmaya devam etmiştir. Var olduğu sürenin başı ve ortalarını kapsayan çoğunda, Avrupa'da ekonomik, kültürel ve askerî bakımdan en güçlü ülkeydi. "Bizans İmparatorluğu" ve "Doğu Roma İmparatorluğu" terimleri ülkenin yıkılışından sonraki tarihçiler tarafından yaratılmış olup imparatorluk vatandaşları kendi ülkelerine Roma İmparatorluğu, veya Romania ; kendilerineyse "Romalılar" demekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Yemen</span> Orta Doğuda yer alan bir ülke

Yemen, resmî adıyla Yemen Cumhuriyeti, Orta Doğu'da yer alan bir ülke. Kuzeyinde Suudi Arabistan, kuzeydoğusunda Umman ile komşudur. Batısını Eritre ve Cibuti, güneybatısını Somali çevreler. Yemen; 555.000 km2 yüz ölçümüne sahiptir ve 1.200 km uzunluğunda sahil şeridiyle Arap Yarımadası'nın güney ucunda yer almaktadır. Güneyinde Hint Okyanusu'nun uzantısı Aden Körfezi, kuzeyinde Kızıldeniz, güneybatısında ise bu ikisini ayıran Babülmendep Boğazı bulunmaktadır. Yemen'in Umman Denizi ile Kızıldeniz'de en büyükleri Haniş ve Sokotra olmak üzere 200'e yakın adası bulunmaktadır. En büyük şehri ve başkenti San'a'dır. 2022 yılı itibarıyla Yemen'in nüfusunun yaklaşık 31 milyon olduğu tahmin edilmektedir. Yemen; Arap Birliği, Birleşmiş Milletler, Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Majör depresif bozukluk</span> Düşük benlik saygısı ve normalde eğlenceli aktivitelere ilgi veya zevk kaybı ile birlikte her şeyi kapsayan düşük ruh hali

Majör depresif bozukluk, majör depresyon veya klinik depresyon, en az iki hafta boyunca, farklı türden günlük hadise ve tecrübeler karşısında, sabit bir şekilde düşük ruh halinde bulunulması ile karakterize edilen bir zihinsel hastalıktır. Hastalık, tıbbi teşhisi ancak bir uzman tarafından konulabilecek bir hastalıktır. Hastalık, halk arasında kullanılan depresif olma durumu ile alakalı olmayıp, bu ruh hallerinden her yönden ve tamamen ayrılan bir hastalık türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Abiyogenez</span> basit organik bileşikler gibi cansız maddelerden yaşamın ortaya çıktığı doğal süreç

Biyolojide abiyogenez veya yaşamın kökeni, yaşamın basit organik bileşikler gibi cansız maddelerden ortaya çıktığı doğal süreçtir. Hakim bilimsel hipotez, Dünya'da cansız varlıklardan canlı varlıklara geçişin tek bir olay değil, yaşanabilir bir gezegenin oluşumu, organik moleküllerin prebiyotik sentezi, moleküler kendini kopyalama, kendini birleştirme, otokataliz ve hücre zarlarının ortaya çıkışını içeren artan karmaşıklıkta bir süreç olduğudur. Sürecin farklı aşamaları için birçok öneri yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Devlet Ödülü</span>

SSCB Devlet Ödülü, Sovyetler Birliği'nin devlet nişanıydı. 9 Eylül 1966'da Merkez Komitesi ve SSCB Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe sokuldu. 1967 ile 1991 arasında Ekim Devriminin yıldönümünde, bilim ve teknoloji ve edebiyat ve sanat alanlarında olağanüstü başarıları ödüllendirmek için verilirdi. 1960 ile 1980'ler arasında ödül, "Stalin Ödülü" olarak bilinir oldu. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bu ödülün yerine Rus Federasyonu'nun Devlet Ödülü getirildi.

Yahudiler birçok ülkede, farklı konular hakkında birçok komplo teorilerine tarih boyunca malzeme olarak seçilmiştir. Bazen Yahudi olan ünlü isimler, bazen bir kitle olarak, bazen politikacılar bazen de Yahudiliğin kendisi bu komplo teorilerinde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'daki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Rusya'daki diplomatik heyetler listesi, Sovyetler Birliği'nin başlıca halefi ülkesi olan Rusya Federasyonu, başkenti Moskova'da geniş çaplı bir diplomatik topluluk barındırıyor. Moskova'da 148 büyük elçilik bulunmaktadır.

Aşırı milliyetçilik veya ultramilliyetçilik, bir ülkenin kendi özel çıkarlarını takip etmek için diğer uluslar üzerinde hegemonya, üstünlük veya şiddet içeren zorlama yoluyla diğer kontrol biçimlerini uygulamakta haklı olduğunu iddia ettiği veya sürdürdüğü aşırı bir milliyetçilik biçimidir. Aşırı milliyetçi oluşumlar, barış zamanlarında bile siyasi şiddet eylemleriyle ilişkilendirilmiştir. Bu inanç sistemi, uluslararası çatışmalar bağlamında örgütlü toplu katliamlara ilham kaynağı olarak gösterilmiştir; bunun bir örneği olarak Kamboçya soykırımı sıklıkla referans olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matematik tarihi</span> matematik biliminin tarihi

Matematik tarihi, öncelikle matematikteki keşiflerin kökenini araştıran ve daha az ölçüde ise matematiksel yöntemleri ve geçmişin notasyonunu araştıran bir bilimsel çalışma alanıdır. Modern çağdan ve dünya çapında bilginin yayılmasından önce, yeni matematiksel gelişmelerin yazılı örnekleri yalnızca birkaç yerde gün ışığına çıktı. MÖ 3000'den itibaren Mezopotamya eyaletleri Sümer, Akad, Asur, Eski Mısır ve Ebla ile birlikte vergilendirmede, ticarette, doğayı anlamada, astronomide ve zamanı kaydetmede/takvimleri formüle etmede aritmetik, cebir ve geometri kullanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Yulia Sister</span>

Yulia Sister, polarografi ve kromatografi kullanarak kimyasal araştırmalar yapan Sovyet Moldavyalı ve İsrailli bir kimyagerdir. Bunun yanında, bir bilim tarihçisi ve İsrail, Fransa ve diğer ülkelerde çalışmalar yapan bir Rus Yahudiliği araştırmacısıdır. Yurtdışında ve İsrail'de Rus Yahudileri Araştırma Merkezi Genel Müdürü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rus karşıtlığı</span>

Rus karşıtlığı veya Rus düşmanlığı, Rusya'ya, Ruslara ve onların kültürlerine karşı ön yargı, korku veya nefreti tanımlar. Rusofili, tersine, Rusya'ya ve Ruslara yönelik olumlu duyguları ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore tarihi</span>

Kuzey Kore tarihi, 1945'te II. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle başlamıştır. Japonya'nın teslim olması, Kore'nin 38. paralelde bölünmesine yol açtı; kuzeyi Sovyetler Birliği ve güneyi Amerika Birleşik Devletleri yönetimine girdi. Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri ülkeyi birleştirmenin bir yolu üzerinde anlaşamadılar ve 1948'de iki ayrı hükûmet kurdular: Sovyet yanlısı Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti ve Amerika yanlısı Kore Cumhuriyeti. İki devlet de tüm Kore'nin meşru hükûmeti olduklarını iddia etmektedir.