İçeriğe atla

Nikola Šainović

Nikola Šainović (d. 7 Aralık 1948, Bor, Sırbistan, Yugoslavya), bir Sırp politikacı ve Sırbistan'ın Karadağ asıllı eski Başbakanı. Sırbistan Sosyalist Partisinin üyesidir.

2009'da Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından insanlığa karşı işlenmiş suçlardan ve 1999'da Kosova Savaşı'nda etnik Arnavut sivillere karşı savaş suçları işlemekten mahkûm edildi.[1]

Nikola Šainović, 1977'de Slovenya Ljubljana Üniversitesi'nden Kimya Mühendisi olarak master derecesi ile mezun oldu. Kısa süre sonra Yugoslav Komünistleri Birliği Lideri Sırp şubesine üye olarak siyasete girdi. 1991'de gerçek bir siyasi partiye, Sırbistan Sosyalist Partisine dönüştü.

10 Şubat 1993'te Šainović, Sırbistan Radikal Partisinin desteği ile SPS'nin 20 Aralık 1992 tarihli parlamento genel seçimlerinde en fazla oyu alan Sırbistan Azınlık Hükûmetinin Başkanı oldu.

Šainović, SPY'nin FRY Federal Meclisi Vatandaş Konseyinde Sırp sandalyelerine en fazla oy kazandığı 3 Kasım 1996'da yapılan parlamento seçimlerinden sonra Karadağ Demokrat Partisi Radoje Kontić tarafından 1996'da FRY Başbakan Yardımcılığına atandı. 1997'de yeni oturumlarda ve nihayet 20 Mayıs 1998'de Karadağ Sosyalist Halk Partisi'nin Momir Bulatoviç yönetiminde yeniden seçildi. Rejim görevden alındığında, Ekim 2000'de Buldozer Devrime kadar bu görevde kaldı.

ICTY, Mayıs 1999'da Slobodan Milošević, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić ve Vlajko Stojilkoviç ile birlikte 1 Ocak 1999'dan 20 Haziran 1999'a kadar Kosova'daki etnik Arnavut nüfusa yaygın terör ve şiddet uygulayan ortak bir suçlu olarak sorumlu oldukları için onu da suçladı. Yugoslav Federal Meclisi, vatandaşlarının Lahey mahkemesine iadesine izin veren tasarıyı onayladıktan sonra, avukatları teslimiyetini görüşmek üzere yetkili makamlarla görüşmüşlerdi. Šainović teslim oldu ve 2 Mayıs 2003'te ICTY'ye teslim edildi.[2]

Duruşması 10 Temmuz 2006'da başladı. ICTY 26 Şubat 2009'da tehcir ve zorla nakil, cinayet ve diğer zulümler de dahil olmak üzere insanlığa ve savaş suçlarıyla ilgili suçlu bulunduğu iddiasıyla Šainović'i 22 yıl hapis cezasına çarptırdı.[3] 23 Ocak 2014'te cezası itiraz üzerine 18 yıla düşürüldü.[4]

Šainović'e 26 Ağustos 2015'te erken tahliye hakkı verildi ve erken serbest bırakılmasına izin verildi. Günümüzde Belgrad'da yaşamaktadır.[5] 3 Eylül 2015 tarihinde Sırbistan Sosyalist Partisi ana kurulu üyesi olarak atandı.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Sainović profile". The Hague Justice Portal. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  2. ^ "Šainović and Gruban voluntarily surrender to the Hague". tol.org. 7 Mayıs 2002. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2012. 
  3. ^ "Šainović profile". BBC News. 26 Şubat 2009. 29 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2009. 
  4. ^ "International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia". Icty.org. 23 Ocak 2014. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  5. ^ "Former deputy PM found guilty by Hague granted early release". B92.net. 22 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 
  6. ^ Marija Ristic (4 Eylül 2015). "Serbian Socialists Appoint War Criminal as Senior Official". Balkan Insight. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Slobodan Milošević</span> Sırbistanın ilk cumhurbaşkanı

Slobodan Milošević, Sırbistan ve Yugoslavya'nın eski devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Radovan Karadžić</span> Sırp cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı ve savaş suçlusu Bosnalı sırp siyasetçi

Radovan Karadžić, Bosnalı Sırp siyasetçi, psikiyatrist ve şairdir. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarından mahkûm edildi. Bosna Savaşı sırasında Sırp Cumhuriyeti'nin başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Vojislav Šešelj</span>

Vojislav Šešelj, Bosnalı Sırp siyasetçi ve hukukçu. Sırbistan'da Sırp Radikal Partisi'nin kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Savaşı</span>

Kosova Savaşı veya 1998-1999 Kosova Savaşı, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti ordusunun, bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu’na ve bu örgüt yanında yer alan milis güçlerine karşı yürüttüğü operasyon ve buna karşı NATO'nun başlattığı müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Federal Cumhuriyeti</span>

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti Balkanlar’da yer alan, iki cumhuriyetten oluşan ve 1992-2003 yıllarında yaşamış olan bir devlettir. Ülke iç savaşta parçalanan Yugoslavya SFC'nin sınırları değişen devamı sayılabilir. 2003'te devletin resmi adı değişti ve Sırbistan-Karadağ adı alındı. Devletin bulunmuş olduğu alanda bugün Sırbistan, Karadağ ve Kosovatanınma süreci bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Kosova'daki Yahudilerin tarihi bazı istisnalar hariç Sırbistan'daki Yahudilerin tarihinin aynasıdır. İstisnalardan biri Holokost sırasında İtalya hakimiyetindeki Arnavutluk'a bağlı Kosova döneminde yaşananlar ve bir diğer istisna da 1999'da Sırbistan'dan ayrılırken gerçekleşen 1998-1999 Kosova Savaşı dönemidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Karadağ Halk Cumhuriyeti" olan cumhuriyetin adı, 7 Temmuz 1963 tarihinde Karadağ Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Özerk Sosyalist Bölgesi</span>

Kosova Özerk Sosyalist Bölgesi Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal özerk iki bölgeden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan Sosyalist Partisi</span>

Sırbistan Sosyalist Partisi Sırbistan'da bulunan bir siyasi parti. Resmi olarak demokratik sosyalist bir partidir. Parti aynı zamanda kendisini bu şekilde adlandırmasa da Sırp milliyetçisi çizgisiyle tanınır. Parti kendini içindeki tartışmalara rağmen merkez sol bir konumda tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Savaşları</span> Eski Yugoslavya topraklarında meydana gelen bir dizi savaş ve etnik çatışmalar

Yugoslav Savaşları, 1991'den 2001'e kadar Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nde meydana gelen bir dizi ayrı ama birbiriyle ilişkili etnik çatışmalar, bağımsızlık savaşları ve isyanlardı. 1991, daha önce Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler olarak bilinen altı tarafla eşleşen altı bağımsız ülkeye ayrıldı: Slovenya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan ve Kuzey Makedonya. Yugoslavya'yı oluşturan cumhuriyetler, yeni ülkelerdeki etnik azınlıklar arasında savaşları körükleyen çözülmemiş gerilimler nedeniyle bağımsızlıklarını ilan ettiler. Çatışmaların çoğu, yeni devletlerin tam uluslararası tanınmasını içeren barış anlaşmalarıyla sona ermiş olsa da, çok sayıda ölüme ve bölgede ciddi ekonomik hasara neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Rrahman Morina</span>

Rrahman Morina, Yugoslav komünist politikacı, Kosova Komünistler Ligi'nin 27 Ocak 1989 - 12 Ekim 1990 tarihleri arasında görev yapan son parti genel sekreteridir. Kosova Arnavutu olan Morina Arnavutluk ve Kosova'nın Birleşmesina karşı çıkan sıkı bir Arnavut ayrılıkçılığı karşıtı idi.

Sırp Radikal Partisi, Sırbistan'da milliyetçi bir siyasi parti. Parti 1991 yılında paramiliter lider Vojislav Šešelj tarafından kuruldu. 2018 yılında Šešelj, Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından insanlığa karşı suçlardan mahkûm edildi.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Solu</span>

Yugoslav Solu, Sırbistan-Karadağ'da faaliyet yürüten sol siyaset yürüten siyasi partiydi. Partinin 1997 genel seçimlerinden sonra Sırbistan Cumhuriyeti Ulusal Meclisi'nde 20 sandalyesi vardı. 12 Nisan 2010 yılında feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Doboj etnik temizliği</span>

Doboj etnik temizliği, Yugoslav Halk Ordusu ve Sırp paramiliter grupların, Bosna Savaşı sırasında, Doboj bölgesinde yayaşayan Boşnak ve Hırvat sivillere karşı, Mayıs 1992'den Eylül 1992'ye kadar gerçekleştirdiği, cinayet, kasıtlı yıkım, etnik temizlik ve zulüm suçlarını da içine alan savaş suçlarını ifade eder. Nikola Jorgić adlı Sırp asker, 26 Eylül 1992'de Düsseldorf Bölgesel Yüksek Mahkemesi tarafından, Doboj bölgesinde öldürdüğü 30 sivil de dahil olmak üzere, toplam 11 ayrı soykırım suçundan suçlu bulunarak, Bosna Soykırımından hüküm giyen ilk kişi olmuştur. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi bu davayı insanlığa karşı suç olarak sınıflandırarak ve 5 Sırp memuru mahkûm etti.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Demokratik Birliği</span>

Kosova Demokratik Birliği Kosova'daki en eski ve en büyük siyasi partilerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Sırbistan ilişkileri</span>

Karadağ-Sırp ilişkileri, Karadağ ve Sırbistan arasındaki dış ilişkilerdir. 1918'den 2006'ya kadar iki devlet Yugoslavya Krallığı, Sosyalist Federal Yugoslavya Cumhuriyeti ve Sırbistan ve Karadağ altında birleşti. Bölgedeki son siyasi gelişmeler nedeniyle Karadağ'ın ulusal kimliği konusunda tartışmalar var. Karadağlıların etnik kimlikleri ve ulusal dilin adı hakkında bir tartışma var. Buna rağmen iki ülke çoğunlukla dostane ilişkileri sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ milliyetçiliği</span>

Karadağ milliyetçiliği, Karadağlıların bir millet olduğunu iddia eden ve Karadağlıların kültürel birliğini teşvik eden milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Agim Çeku</span>

Agim Çeku, Kosovalı bir politikacı, Kosova Güvenlik Güçleri eski Bakanı ve eski Başbakan. Askeri geçmişiyle, 1998-1999'da Sırp yönetimine karşı savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (KLA) komutanıydı, daha önce Hırvat Ordusu'nda Hırvat Bağımsızlık Savaşı'nda komutandı.