İçeriğe atla

Nikola Poposki

Nikola Poposki
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı
Görev süresi
28 Temmuz 2011 - 31 Mayıs 2017
Yerine geldiğiAntonio Milošoski
Yerine gelenNikola Dimitrov
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Ekim 1977 (46 yaşında)
Üsküp, Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti, Yugoslavya
Partisi VMRO - DPMNE
Bitirdiği okul Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesi
Avrupa Koleji

Nikola Poposki (d. 24 Ekim 1977, Üsküp) 31 Mayıs 2017'ye kadar Makedonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanıydı. Bu görevden önce, 2010-2011 yıllarında ülkenin Avrupa Birliği büyükelçisi olarak görev yaptı.[1][2]

Eğitim

Nikola Poposki, 2002 yılında Üsküp Üniversitesi'nden ve Nice Üniversitesi'nden Ekonomi alanında lisans derecesini ve 2004 yılında Üsküp Üniversitesi ve Rennes Üniversitesi'nden AB'de Diller ve Uluslararası Ticaret alanında yüksek lisans derecesini aldı.[1] Daha sonra Avrupa Koleji'nden yüksek lisans derecesi aldı.[3][4][5][6]

Kariyer

Dış politika

Mart 2016'da İsrail Dış İlişkiler Konseyi'ne konuşan Poposki, dışişleri bakanı sıfatıyla uluslararası basının ülkesinin göçmen krizini ele alış biçimine ilişkin son eleştirilerini ele aldı. Avrupa Birliği'ne veya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne üyeliği reddedilmiş olmasına rağmen, Avrupa ülkelerinden Makedonya'ya talep edilen direktiflere atıfta bulunarak, "Onlara insani muamele ve güvenli geçiş sağlamaya hazırız, ancak AB'nin çözmeye hazır olmadığı sorunların yükünü hiçbir şekilde almayacağız" dedi.[7]

Ödüller

  • 2016, İtalyan Dayanışma Yıldızı Nişanı[8]

Kaynakça

  1. ^ a b Government of the Republic of Macedonia. "The Minister". Ministry of Foreign Affairs. 5 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2012. 
  2. ^ "College of Europe | Collège d'Europe News - Appointment of Mr Nikola POPOSKI (Montesquieu Promotion - 2004‐2005) as Minister of Foreign Affairs of Republic of Macedonia". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  3. ^ Jonathan Oliver (25 Nisan 2010). "Which way will Nick Clegg turn?". The Times. 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2011. 
  4. ^ "Charlemagne: Free the Strasbourg 626". The Economist. 5 Şubat 2004. 24 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2011. 
  5. ^ Tony Barber (20 Nisan 2010). "Europe in joyous disbelief over Nick Clegg and the Lib Dems". Financial Times. 17 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2011. 
  6. ^ Government of Macedonia Bio[]
  7. ^ "Macedonia can't solve problems of migration crisis for EU, FM says". The Jerusalem Post. 11 Mart 2016. 11 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 
  8. ^ "Министерот Попоски одликуван со Национален орден од Италијанската Република | Република Online". republika.mk. 22 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova'nın uluslararası tanınması</span> Vikimedya liste maddesi

17 Şubat 2008 tarihinde Kosova Meclisi'nde okunan bağımsızlık bildirgesinin ardından Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıyan ve tanıma ya da tanımama emareleri gösteren ülkeler ve tepkileri. Yerel saat farkı nedeni ile ilk olarak Kosta Rika tarafından resmen tanınan Kosova'yı ilk olarak Afganistan resmen tanımıştır. ABD başkanı George W. Bush yaptığı açıklamada Kosova'nın artık bağımsız olduğunu belirtmiş ve ardından resmî açıklama gelmiştir. Türkiye tanıma belgesini Kosova makamlarına ileten ilk ülke olmuştur. Sırbistan ve Rusya kararı yasa dışı olarak nitelemişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lavrov</span> Rus diplomat ve politikacı

Sergey Viktoroviç Lavrov, Rus diplomattır ve 2004'ten beri Rusya'nın dışişleri bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’ni oluşturmuş olan anayasal-federal cumhuriyettir. 1963 yılına dek “Makedonya Halk Cumhuriyeti” olan cumhuriyetin adı, 1963 tarihinde Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci, 2005'ten beri Avrupa Birliği'ne aday ülke olması ile başlamıştır ama henüz üye olamamıştır. Avrupa Birliği'ne girmek için ilk adımı 2004 yılında atmıştır. Şu anda Arnavutluk, İzlanda, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye ile birlikte adaydır. Aday olduğu sırada Hırvatistan Avrupa Birliği'ne girmiştir. Üyeliği sırasında Makedonya ad sorunu ve Yunanistan ile ilişkileri yüzünden problem yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zohrab Mnatsakanyan</span>

Zohrab Mnatsakanyan Ermeni diplomat ve siyasetçi. Mnatsakanyan 2018-2020 yılları arasında Ermenistan Dışişleri Bakanı olarak görev aldı. Bundan önce 2014-18 yılları arasında Ermenistan'ın Birleşmiş Milletler daimî temsilcisi görevinde bulundu.

Nikola Klyusev, Makedon akademisyen ve politikacı. ülkenin 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından, 27 Ocak 1991 - 17 Ağustos 1992 tarihleri arasında Makedonya'nın ilk başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın dış ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya’nın 1991’deki bağımsızlığından bu yana dış ilişkileri, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara üyelik kazanma ve komşusu Yunanistan ile uzun zamandır devam eden, anayasal adı altında uluslararası tanınma kazanması çabalarıyla nitelenmiştir. Ülkenin adına yapılan itirazlar sebebiyle Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti geçici adlandırması altında Birleşmiş Milletlere ve diğer bazı uluslararası forumlara kabul edilmesi sağlandı. 2018 yılında Yunan ve Makedon hükûmetleri arasında varılan anlaşma uyarınca ülkenin adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Marjan Lazovski</span> Makedonyalı basketbolcu

Marjan Lazovski, Makedonyalı profesyonel basketbol antrenörü. Aktif antrenörlük kariyeri boyunca; KK Rabotnički, MZT Aerodrom, Vardar ve AMAK SP basketbol takımlarını çalıştırdı.

<span class="mw-page-title-main">Muhtar Tileuberdi</span>

Muhtar Beskenulı Tileuberdi 18 Eylül 2019 tarihinde Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı görevine atanan Kazak devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Bujar Osmani</span>

Bujar Osmani Kuzey Makedonya'dan Arnavut kökenli siyasetçi, şu anki Kuzey Makedonya dışişleri bakanı ve eski sağlık bakanı. Haziran 2017'de Avrupa işlerinden sorumlu başbakan yardımcısı olarak atandı. 30 Ağustos 2020'de Osmani dışişleri bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Rasela Mizrahi</span>

Rasela Mizrahi, Makedon siyasetçi ve veteriner. VMRO-DPMNE partisinin bir üyesi olan Mizrahi, Kuzey Makedonya'nın ilk Yahudi bakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beybit Atamkulov</span>

Beybit Atamkulov, şu anda Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı olarak görev yapan Kazak politikacı ve diplomat. Aralık 2018'den Eylül 2019'a kadar Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Atamkulov'un ekonomik ve finansal bir geçmişi var. Daha önce Atamkulov, Kazakistan'ın yeni oluşturulan Savunma ve Havacılık Sanayi Bakanlığı'nın bakanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri, İsrail ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili siyasi ilişkileri ifade eder. Kuzey Makedonya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği vardır. İsrail'in yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya-Yunanistan ilişkileri, Yunanistan ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci</span> Siyasi Süreç

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) 1996 yılında Bulgaristan'ın girişimiyle başlatıldı. Bulgaristan başkanlığında Sofya'da düzenlenen toplantıda, Güneydoğu Avrupa (GDA) ülkeleri bir güven ortamı, iyi komşuluk ilişkileri ve istikrar yaratmak amacıyla bölgesel işbirliğinin temellerini attılar.

<span class="mw-page-title-main">Zoran Jolevski</span> Eski ABD Makedonya Büyükelçisi

Zoran Jolevski Makedon diplomat ve 2014 -2017 yılları arasında Kuzey Makedonya Savunma Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Hristijan Mickoski</span> 13. Kuzey Makedonya başbakanı

Hristijan Mickoski Makedon bir siyasetçidir ve Kuzey Makedonya'nın şu anki başbakanıdır. Aynı zamanda bir üniversite profesörü ve VMRO-DPMNE başkanıdır. 2016 yılında Makedonya Enerji Santralleri direktörü olmuş ve 2015-2017 yılları arasında başbakanlar Nikola Gruevski ve Emil Dimitriev'in enerji danışmanlığını yapmıştır. Tek aday olarak, partinin Valandovo'daki 16. kongresinde VMRO-DPMNE'nin lideri seçildi.