İçeriğe atla

Nikola Konstantin Basarya

Nikola Konstantin Basarya
Umûr-ı Nâfia nâzırı
Görev süresi
1913-1913
Hükümdar V. Mehmed
Yerine geldiğiZiya Bey
Yerine gelenOsman Nizami Paşa
Kişisel bilgiler
Doğum 20 Kasım 1874(1874-11-20)
Kruşevo, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 28 Ocak 1952 (77 yaşında)
Bükreş, Romanya Sosyalist Cumhuriyeti

Nikola Konstantin Basarya (Rumence telaffuz: [nikoˈla.e konstanˈtim batsaˈri.a]; soy ismi ayrıca Besaria, Batzaria, Bațaria ya da Bazaria; ayrıca Ali Baba, Moș Nae ve Moș Ene mahlasları ile bilinir; 20 Kasım 1874 - 28 Ocak 1952), Makedonya doğumlu bir Arumen kültür aktivisti, Osmanlı devlet adamı ve Rumen yazardır.

Bir öğretmen ve Osmanlı topraklarında Arumen eğitimi müfettişi olarak, 1908'den önce bir gazeteci olarak itibar kazandı. Otuzlu yaşlarında, Jön Türkler olarak bilinen gizli devrimci harekete katıldı ve hareketin Arumen hizipleriyle irtibatını sağladı. Muzaffer Jön Türk Devrimi, Basarya'ya Osmanlı siyasetinin ön saflarına taşıyarak Meclis-i Âyan'da yer almasını sağladı ve Nafıa Nazırlığı yaptı. 1913 Londra Konferansı'na katılmak da dahil olmak üzere çeşitli diplomatik misyonlarla görevlendirildi, ancak İttihat ve Terakki'nin I. Dünya Savaşı ittifakları ve partide Türk milliyetçiliğinin artması ile kısa bir süre sonra Osmanlı siyaset sahnesinden ayrıldı ve gönüllü sürgüne gitti.

Meclis-i Umûmî Ulah üyeleri olarak Nikola Konstantin Basarya ve Filip Mişa

Basarya Romanya'ya yerleşti ve Rumen edebiyatına üretken bir katkıda bulundu, Kurgusal tarzda ve çocuk edebiyatı türlerinde eserler üretti. Çizgi roman sanatçısı Marin Iorda ile birlikte, erken Rumen çizgi romanlarının en popüler karakterlerinden biri olan Haplea'yı yarattı. Basarya ayrıca ergenler için orijinal romanlar ve Makedonya'daki hayatının anılarını yayınlarken çeşitli Folklor geleneklerinden masalları toplayıp yeniden anlattı. Bir dönem için Romanya Senatosu üyesi olarak, sağcı Universul'a katılmadan önce Romanya'nın önde gelen solcu dergileri Adevărul ve Dimineața'nın kadrosunda yer aldı ve aynı zamanda ikincisinin çocuklar için ekinin kuruculuğunu yaptı. Basarya, komünist rejim tarafından zulüm gördü ve hapsedildi ve son yıllarını belirsiz esaret altında geçirdi.

Kaynakça


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dobruca</span>

Dobruca, Karadeniz ile Tuna Nehri arasında kalan, Romanya'nın Köstence ve Tulça illeri ile Bulgaristan'ın Dobriç ve Silistre illerini kapsayan yoğun Türkmen nüfusun yaşadığı tarihî bir bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi roman</span> çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı eserler

Çizgi roman veya resimli roman, çizgi ile hikâye anlatmak için birbirini takip eden panellerin kullanıldığı bir sanat türü.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Kantemiroğlu</span> Rumen hümanist, tarihçi ve besteci (1673-1723)

Dimitri Kantemiroğlu ya da Dimitri Kantemir, Osmanlı Devleti'ne bağlı Boğdan eyaletinin beyi, Rumen asıllı tarihçi ve yazar, İstanbul'da yaşadığı süre boyunca Klasik Türk müziğine büyük katkılarda bulunmuş müzik uzmanı.

<span class="mw-page-title-main">Rumence</span> Romanyanın resmî dili

Rumence, Romanya'nın resmî dilidir ve Latin dillerinin doğu koluna mensuptur. Çoğunluğu Romanya ve Moldova'da yaşayan 28 milyon kişi tarafından konuşulur. Moldova'nın resmî dili Moldovaca da Rumence ile aynı olmasına rağmen ülke yasaları kapsamında ülkenin resmî dili Moldovaca olarak yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Eleftherios Venizelos</span> Yunanistan başbakanı (1864-1936; hd. 1910-1915 & 1917-1920 & 1924 & 1928-1933)

Elefterios Venizelos, Yunanistan'ın eski başbakanı, Megali İdea'nın mimarı ve modern Yunanistan'ın en önemli siyasetçilerinden biriydi.

Balkan dil birliği, Balkanlar’da konuşulan ve özünde çok farklı olan diller arasında dil bilgisi, söz dizimi, sözcük dağarcığı ve ses bilimi açısından mevcut bazı benzerlikleri açıklamak için ortaya atılmış bir dilbilim kuramıdır. Kuramın Türkçeyi ilgilendiren yönleri de bulunmaktadır. Ancak öncelikle, hepsi özgün birer Hint-Avrupa dili olan Yunanca ve Arnavutça, üç Slav dili ve dört Latin dili arasındaki ilişkileri konu etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Çelik</span> Türk politikacı

Hüseyin Çelik, Kürt ve Arap kökenli Türk siyasetçi, akademisyen ve yazar. 58. Hükûmette Kültür Bakanı, 59. Hükûmette Millî Eğitim Bakanı, TBMM 22 ve 23. Dönem AK Parti Van, 24. Dönem Gaziantep milletvekillerindendir. 21. Dönem'de Doğru Yol Partisinden Van Milletvekili seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">III. Vlad</span> Eflak prensi ve voyvodası

III. Vlad, bilinen adıyla Kazıklı Voyvoda veya yaşadığı dönemde kullanımıyla Vlad Dracula, 1448'den ölümüne kadar üç kez Eflak Voyvodası olmuş Rumen komutan ve liderdi. Özellikle düşmanları olarak gördüğü, esir Osmanlı askerlerini ve Bulgar topraklarının Türk sakinlerini kazığa oturtarak öldürtmesi ile bilinir. Eflak tarihinin en önemli yöneticilerinden biri olarak görülür ve günümüzde Romanya'nın ulusal kahramanı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Jön Türkler</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal reform hareketi

Jön Türkler veya Genç Türkler, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ortaya çıkan meşrutiyetçi ve II. Abdülhamid Dönemi'nde muhalif olan "genç ve aydın" kuşağa verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yakup Kadri Karaosmanoğlu</span> Türk yazar, diplomat

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk yazar ve diplomattır. Türk Dil Kurumunun kurucularındandır.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ustrumca</span>

Ustrumca veya Usturumca (Makedonca: Струмица Strumica okunuş: Strumitsa}

Ulahça (veya Arumence, Makedo-Rumence ve Ulahçada limba armãneascã, armãneashti veya armãneashce; Yunanca: Βλάχικα Vlahika Balkanlar'da konuşulan doğu Romen dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Temo</span>

İbrahim Temo, Arnavut asıllı Osmanlı siyasetçi, doktor.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Fazıl Paşa</span> Mısırlı prens

Mustafa Fazıl Paşa, Mısırlı prens ve Türk siyaset adamıdır.

Yunanistan'ın 1912-1913 yıllarındaki Balkan Savaşları'na katılımı, Yunan devletinin büyüklüğünü neredeyse iki katına çıkarmasını ve bugünkü toprak büyüklüğünün çoğuna ulaşmasını sağladığı için modern Yunan tarihinin en önemli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda, ilişkilerin sonraki on yıla hükmedeceği ve Yunanistan için uzun süren yankı uyandıran iki kişiliğin ön plana çıkmasıyla birlikte siyasi gelişmelerin bir katalizörü olarak da hizmet etti: Başbakan Elefterios Venizelos ve ordu komutanı, prens ve daha sonra kral olan I. Konstantin.

<span class="mw-page-title-main">Spiro Ristiç</span> Sırp asıllı Osmanlı siyasetçi

Spiro Hadzi Ristić, Sırp siyasetçi, Üsküp belediye başkanı, Meclis-i Mebûsan üyesi ve Yugoslavya Krallığı'nda senatördür.

<span class="mw-page-title-main">Arumen mutfağı</span>

Arumen mutfağı, Arumenlerin geleneksel mutfağıdır. Arumenler, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Kuzey Makedonya, Romanya ve Sırbistan ülkelerinde yaşayan, bölgeye dağılmış küçük bir Balkan etnik grubudur. Arumen mutfağı, Akdeniz ve Orta Doğu mutfağından güçlü bir şekilde etkilenmiştir.