İçeriğe atla

Niko Kaptanidis

Niko Kaptanidis
Doğum1889
Rize, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1921
Amasya, Osmanlı İmparatorluğu
MeslekGazeteci, gazete yayıncısı

Niko Kaptanidis (YunancaΝίκος Καπετανίδης Nikos Kapetanidis, 1889, Rize – 1921, Amasya) Osmanlı Rum gazeteci ve gazete yayıncısıydı. Rum Kırımı kurbanlarındandır.[]

Hayatı

Kaptanidis Osmanlı İmparatorluğu'nun Rize şehrinde doğmuştur. Eğitimini Trabzon'daki Frontistirio Trapezuntas'nde tamamlamıştır. Mezuniyetinden sonra Karadeniz Rum basınının en aktif ve tanınmış üyelerinden biri olmuştur.[1] Kaptanidis, aynı zamanda Epochi (Mevsim) adındaki kendi gazetesini de yayınlamıştır.[1][2][3] Bölgedeki okullarda modern Rumcanın kullanılmasını savunmuştur. Aynı zamanda eğitimin İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi gibi dini kurumlarca kontrol edilmesine karşı çıkmıştır. Evinde bulunan ve Pontus'un bağımsızlığından bahseden bir mektup nedeniyle gözaltına alınmıştır. Sivas İstiklâl Mahkemesindeki duruşmasında ise "Hayır sayın başkan. Ben Pontos’un Yunanistan ile doğrudan birleşmesini istedim" şeklinde bir açıklama yapmış ve 68 Pontuslu ile beraber Amasya'da asılarak idama mahkûm edilmiştir.[4] Ölmeden önceki son sözleri "Yaşasın Helenlerin ülkesi" olmuştur.[5]

Ayrıca bakınız

  • Amasya yargılamaları

Kaynakça

  1. ^ a b "Κοινοτική Δράση" (Yunanca). Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. 5 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  2. ^ Photiadis, Kostas. "Οι Περί Γλώσσης Αντιλήψεις του Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου Φιλιππίδη και ο Εκπαιδευτικός Δημοτικισμός της Εφημερίδας Εποχή (Τραπεζούντα 1920)" (Yunanca). University of Western Macedonia. ss. 1, 7-8. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  3. ^ "Κοινοτική Δράση" (Yunanca). Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2014. 
  4. ^ Tamer Çilingir (17 Şubat 2019). "Pontos'ta gazeteci olmak, gazeteci olarak ölmek". etha15.com. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. []
  5. ^ Tamer Çilingir (28 Ekim 2018). "Pontos'un Korkusuz Gazetecisi: Nikos Kapetanidis". mavrithalassa.com. 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Amasya</span> Amasya ilinin merkezi olan şehir

Amasya, Amasya ilinin merkezi olan şehirdir. 2020 itibarıyla Amasya şehir merkezi 147.266 nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yunanca</span> Hint-Avrupa dili

Yunanca (Yunanca: Ελληνικά Elliniká veya Eλληνική γλώσσα Ellinikí Glóssa

<span class="mw-page-title-main">Rum</span>

Rum, Doğu Roma İmparatorluğu sınırları içinde yaşamış ve Roma yurttaşı haklarına sahip olmuş halk veya kişidir. Bu kimselerin çeşitli etnisiteye sahip bireylerden oluşan bir topluluk olmalarına karşın ilerleyen zamanda bu kimselerin konuştukları Latinceyi bırakarak Yunancayı benimsemeleri ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğu yerlerde yaşamaları nedeniyle daha sonradan bu kelime, Yunanistan dışında Müslüman ülkelerde oturan Yunan asıllı kimseleri ifade etmek için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Merzifon</span> Amasyanın ilçesi

Merzifon, Amasya'nın bir ilçesi.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumcası</span> Helencenin bir lehçesi

Pontus Rumcası, 1923 Türkiye-Yunanistan nüfus mübâdelesine değin Kandıra ile Batum arasında yaşayan Rumlar tarafından konuşulmuş, günümüzde Anadolu'da sadece Trabzon'a ve Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı bazı köylerin yanı sıra, Yunanistan'a gönderilen Ortodoks Hristiyan mübâdillerin yaşadığı kentlerde konuşulmaya devam edilen Rumcanın bir lehçesidir. Pontus Rumcası, Pontiaka ve Karadeniz Rumcası adlarıyla da bilinmektedir. Osmanlı dönemi ve sonrasında Karadenizli Rumların göç ettiği Gürcistan, Kırım ve Stalin döneminde sürüldükleri Rusya ile Kazakistan'da Hristiyan Pontuslular tarafından hâlen konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kandiye</span>

Kandiye, Yunanistan'ın Girit Adası'nın en büyük şehri ve yönetim merkezi. 173.993 kişilik nüfusu ile Girit'in birinci, Yunanistan'ın dördüncü büyük şehridir. Ayrıca Girit'in dört idarî bölümünden biri olan aynı adlı ilin (nomos) merkezidir. Adanın kuzey kıyısında, eski Minos Uygarlığı'nın başkenti olan Knossos'un hemen kuzeydoğusunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus</span> Karadenizin güney kıyısında, günümüz Türkiyesinin Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan bir bölge

Pontus Karadeniz'in güney kıyısında, günümüz Türkiye'sinin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir bölgedir. Bu ad bölgenin kıyıları ve iç kesimlerinde yer alan dağlar için, Arkaik Dönem itibarıyla burayı kolonileştiren Grekler tarafından Karadeniz'in Grekçe ismi olan: Πόντος Εὔξεινος, Pontos Eukseinos 'dan türetilerek verilmiştir. Daha sonra Eshilos'un Persler eseri ve Herodot'un Herodot Tarihi eseri dönemlerinde sadeleşerek Pontos adı kullanılmıştır.

Nikos Sampson, EOKA-B isimli örgütün komutanıdır. Karpaz'ın Vasili (Gelincik) köyünde doğmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yunan İsyanı</span> Yunanların, 1821-1829 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine karşı başlattığı isyan olayı

Rum İsyanı/Yunan İsyanı,, Yunan Bağımsızlık Savaşı, Yunan İhtilali veya Yunan Devrimi, Yunanların Osmanlı egemenliği ve isyan bölgelerindeki Müslüman halka karşı başlattığı, 1821-1829 yılları arası süren ve Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'nden bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanan bağımsızlık savaşı, devrim ve etnik temizliktir. 1832 yılında imzalanan İstanbul Antlaşması ile Yunanistan'ın bağımsız bir ülke olarak tanınmasıyla sonuçlanmış bağımsızlık sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Rumları</span>

Osmanlı Rumları Osmanlı Devletinde yaşayan Rumlara verilen isimdir. Kuruluşundan itibaren pek çok Rum topluluğu Osmanlı sınırları içindeki İç Anadolu (Kapadokya), Ege ve Karadeniz bölgelerinde yaşamıştır ve devletin son dönemlerine kadar önemli rol oynamışlardır. Bugün büyük çoğunluğu Rum Kırımı ve Mübadele'den dolayı Yunanistan'da yaşamaktadır.

Samsun tehcirleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun kuzeyindeki Samsun şehri ve çevresindeki Rum nüfusunu ortadan kaldırmak için Anadolu Hareketi tarafından gerçekleştirilen ölüm yürüyüşleri. Bu yürüyüşler Rumlara yönelik yağma, yerleşim yerlerinin yakılması, tecavüz ve katliam gibi olaylarla desteklendi. Sonuç olarak 1921-1922 yıllarında şehrin yerleşik Rum nüfusu ve daha önceden buraya sığınan yaklaşık 24.500 kişi yerinden edilerek Anadolu içlerine zorla sürüldü. Bölgedeki katliamlar, hem Amerikalı Yakın Doğu Yardım Heyeti misyonerleri tarafından hem de bölgede bulunan donanma görevlileri tarafından gün yüzüne çıkarıldı.

Yunanistan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou ve Mihalis Papathanasiou'nun yazdığı "Oneiro Mou" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkıyı Yianna Terzi seslendirmiştir. Yunan yayıncı Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ERT) tarafından Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan 2018 yarışması'nda Yunanistan'ı temsil eden kişiyi Görevlendirme yöntemi ile seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Hristiyanlık</span> Türkiyede Hristiyanlığa ve kiliselere genel bakış

Hristiyanlığın, Pavlus'un, Timoteos'un, Nikolaos'un, Polikarp'ın ve daha birçok kişinin olduğu çok sayıda Hristiyan havari ve azizlerin doğduğu yer olan Anadolu'da ve bir kısmı Türkiye sınırlarında kalan Ermeni Yaylası'nda uzun bir geçmişi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Rumları</span> Geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz kıyılarında ve Kuzeydoğu Anadolunun Pontus dağlarında yaşayan etnik Yunan grubu

Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları, geleneksel olarak Pontus bölgesinde, Karadeniz'in kıyısında Pontus Alpleri'nde yaşayan etnik Rum grubudur. Daha sonraları 1461'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Trabzon İmparatorluğu'nu fethetmesi ve 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sonucu pek çok Pontuslu Rum Güney Kafkasya'daki Gürcistan'a ve Rus İmparatorluğu'nun Kars Oblastı'na göç etti. Güney Rusya, Ukrayna ve Kırım'dakiler Kuzey Pontus Rumu olarak adlandırılır. Gürcistan, kuzeydoğu Anadolu ve eski Rus bölgesi Güney Kafkasya'dakiler, çağdaş Yunan akademik çevrelerinde sıklıkla Doğu Pontus Rumu ya da Kafkasyalı Rumlar olarak anılır, ama aynı zamanda bu tabirler Rum asıllı olup Türkçe konuşan Urumları da içerir. Pontus Rumları, Çağdaş Yunancadan farklı bir evrim geçirmiş Pontus Rumcasını konuşurlar. Pontus Rumları, Pontus, Gürcistan ve Doğu Anadolu bölgelerinde en az MÖ 700'den 1922'ye kadar sürekli bir mevcudiyete sahiptiler. 1915'ten 1922'ye kadar Pontus Rumlarının bir kısmı Rum Kırımı'nda öldürülmüşlerdir, geri kalanların da büyük bir kısmı ise 1923'te, Yunanistan ile Türkiye arasında Lozan Antlaşması tarafından tanımlanan nüfus değişimi kapsamında Türkiye'den Yunanistan'a gönderilmişlerdir. Daha sonra Pontus Rumları, Yunanistan'da Nea Trapezounda gibi kasabalar kurmuşlardır. Günümüzde Trabzon'un doğusunda Pontus Rumcasını konuşmaya devam eden Müslüman Rumlar bulunmaktadır.

Birleşik Krallık, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Britanyalı yayıncı British Broadcasting Corporation (BBC) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Birleşik Krallık'ı temsil eden katılımcı Eurovision: You Decide 2019 yarışması'nın kazananı "Bigger than Us" adlı şarkısıyla Michael Rice olmuştur.

İtalya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmıştır. İtalyan yayıncı Radiotelevisione Italiana (RAI) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda İtalya'yı temsil eden katılımcı Sanremo 2019 yarışması'nın kazananı "Soldi" adlı şarkısıyla Mahmood yarışmanın kuralı gereği seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sivas İstiklâl Mahkemesi</span>

Sivas İstiklâl Mahkemesi, 20 Ekim 1920 ve 15 Mart 1921 tarihleri arasında faaliyet gösteren istiklâl mahkemesi. Yargılamalar Amasya'da gerçekleştirildiği için karar evraklarında Amasya İstiklâl Mahkemesi olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Matyo Kofidi</span> Osmanlı Rum politikacı ve iş insanı

Matyö Kofidis veya Matyo Kofidi Efendi, Osmanlı Rum iş insanı ve siyasetçi.

Arzuoğlu Todoraki Efendi Osmanlı Rum ve Yunan siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Yunan diasporası</span>

Omogenia olarak da bilinen Yunan diasporası, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi dışında yaşayan Rum topluluklarıdır. Bu yerler Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Balkanlar'ın bazı bölümleri, güney Rusya, Ukrayna, Anadolu, Doğu Karadeniz bölgesi, Doğu Anadolu, Gürcistan, Güney Kafkasya, Mısır, güney İtalya ve Korsika'daki Cargèse'dir. Terim aynı zamanda bu geleneksel alanların dışında Yunan göçüyle Avustralya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan topluluklara da atıfta bulunur.