İçeriğe atla

Niki de Saint Phalle

Niki de Saint Phalle
Phalle'nin Erling Mandelmann tarafından çekilmiş bir portresi, 1964
Genel bilgiler
Doğum adıCatherine-Marie-Agnès Fal de Saint Phalle
Doğum29 Ekim 1930(1930-10-29)
Neuilly-sur-Seine, Hauts-de-Seine, Fransa
Ölüm21 Mayıs 2002 (71 yaşında)
San Diego, Kaliforniya, ABD
UyrukFransız
AlanıResim, heykel, film yapımı
Ödüller
Praemium Imperiale

Niki de Saint Phalle, doğum adıyla Catherine-Marie-Agnès Fal de Saint Phalle (d. 29 Ekim 1930 - ö. 21 Mayıs 2002), Fransız ressam, görsel sanatçı, heykeltıraş.[1]

Sanat alanında herhangi bir akademik eğitime sahip olmayan Niki de Saint Phalle, temasta bulunduğu çağdaşı ve öncüsü sanatçılardan beslenerek, kendini bu alanda yetiştirmiştir. Ham sanat gibi akımlardan ilham alan sanatçı 1952 yılında resim çalışmalarına başladı. 1961'de Gérard Deschamps, César, Mimmo Rotella, Christo ve Yves Klein'ın da yer aldığı Yeni Gerçekçilik grubuna katıldı. İki çocuğunun babası Harry Mathews'dan ayrıldıktan sonra, 1971 yılında sanatçı Jean Tinguely ile evlendi ve ikili, çok sayıda mimari heykele imza attı. Niki'nin Fransa'da devlet siparişi üzerine gerçekleştirdiği Stravinsky Çeşmesi ile Jean'ın yapım izni olmaksızın hayata geçirdiği Le Cyclop, bu çalışmalar arasında sayılabilir.

1960'larda kendilerini uluslararası üne kavuşturan 'Tirs' adlı performansın yanı sıra, Niki çeşitli heykel parklarında çok sayıda anıtsal heykele imza atmıştır. Sanatçının kendi inisiyatifi ve mütevazı maddi birikimi ile gerçekleştirdiği çalışmalar arasında; Toskana'daki Tarot bahçesi ve Kaliforniya'daki Kit Carson Parkı'nda yer alan Kraliçe Califia'nın Sihirli Çemberi sayılabilir. Diğer yapıtlarını ise kamu ve yerel kuruluşların siparişi üzerine gerçekleştirmiştir. 1971 yılında Kudüs belediyesi kendisine çocuklar için bir canavar heykeli siparişi eder. Rabinovitch Parkı'nda 1972 yılında açılışı yapılan Le Golem, parkın bundan böyle "The Monster Park" olarak anılmasını sağlar.

1987 yılında Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand'ın isteği üzerine Château-Chinon çeşmesini tasarlar.

Kaynakça

  1. ^ "Niki Charitable Art Foundation: Biography". Niki Charitable Art Foundation. 4 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pierre Auguste Renoir</span> Fransız heykeltıraş ve ressam (1841 – 1919)

Pierre Auguste Renoir, İzlenimcilik akımının başta gelenlerinden Fransız ressam.

<span class="mw-page-title-main">Avni Arbaş</span> Türk ressam

Avni Arbaş, Türk ressamdır.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Canonica</span> İtalyan heykeltıraş (1869-1959)

Pietro Canonica, İtalyan heykeltıraş, ressam ve besteci.

<span class="mw-page-title-main">Taras Şevçenko</span>

Taras Hrıhorovıç Şevçenko, Ukraynalı hümanist şair ve ressam. Geride bıraktığı eserleri ile modern Ukrayna dili ve edebiyatının temeli olarak gösterilir. Şevçenko Rusça eserler de vermiş ve başyapıt olarak nitelendirilebilen resimler yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Prado Müzesi</span>

Prado Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan bir müze ve sanat galerisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

Selim Turan, Azerbaycan kökenli Türk ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Kuzgun Acar</span> Türk heykeltıraş

Abdülahet Kuzgun Çetin Acar, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">André Le Nôtre</span> Fransız peyzaj mimarı (1613-1700)

Andre Le Notre, 1645 ile 1700 yılları arasında Kral Louis XIV'in peyzaj ve bahçe mimarlığını yapmıştır.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Charles Le Brun</span>

Charles Le Brun, Fransız ressam, Fransa Kralı XIV. Louis'nin saray ressamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musée National d'Art Moderne</span>

Musée National d'Art Moderne Fransa'daki bir modern sanat müzesidir. Müze Paris'teki Centre Pompidou'da, 4.arrondissement'ında bulunur. 1947 yılında aslen Palais de Tokyo'da kurulmuştur ama 1977 yılında müze şu anki yerine taşınmıştır. Müze dünyadaki çağdaş ve modern sanat müzelerindeki ikinci en büyük koleksiyona sahiptir. En büyük modern ve çağdaş sanat koleksiyonu ise New York'ta bulunan MoMa'dadır. Müzenin koleksiyonunda 70,000'den fazla sanat eseri vardır. Bu koleksiyon resim, mimari, fotoğrafçılık, sinema, yeni medya, heykel ve tasarım gibi birçok alandaki eserlerin derlenmesi sonucu oluşmuştur. Bu koleksiyonun bir kısmı iki kattan oluşan 14,000 metre karelik bir alanda sergilenmektedir. Bu sergi alanı Centre Pompidou'nun 4. ve 5. katlarında bulunur. Bu iki kattan biri modern sanat(1905'ten 1960'a kadar, 5. kat)'a ayrılmıştır. Diğerinde ise çağdaş sanat(1960'tan beri, 4.kat) eserleri yer alır. Koleksiyonda yer alan daha değerli çağdaş ve modern sanat eserleri ise binanın 6.katında sergilenir.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Albert Bitran</span> Fransız ressam (1931 – 2018)

Albert Bitran ressam ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sarkis Zabunyan</span> Türkiye Ermenisi sanatçı

Sarkis Zabunyan, kavramsal sanatçı, ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kinetik sanat</span>

Kinetik sanat, izleyici tarafından algılanabilen hareketi içeren veya etkisi için harekete bağlı olan bir sanat türüdür. İzleyicinin sanat eserine bakış açısını genişleten ve çok boyutlu hareketi içeren kanvas tablolar, kinetik sanatın en eski örnekleridir. Daha yerinde bir ifadeyle, kinetik sanat, günümüzde en sık üç boyutlu heykellere ve doğal olarak hareket eden veya makineyle çalıştırılan cep telefonları gibi figürlere atıfta bulunan bir terimdir. Hareketli parçalara genellikle rüzgar, motor veya gözlemci tarafından güç verilir. Kinetik sanat, çok çeşitli birbiriyle örtüşen teknikleri ve stilleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tinguely Müzesi</span>

Tinguely Müzesi, İsviçre'nin Basel kentinde, İsviçreli ressam ve heykeltıraş Jean Tinguely'nin eserlerinin kalıcı bir sergisini içeren bir sanat müzesidir. Ren Nehri kıyısındaki Solitudepark'ta yer alan müze, Ticinli mimar Mario Botta tarafından tasarlanmış ve 3 Ekim 1996'da ziyarete açılmıştır. Ulusal öneme sahip İsviçre kültür varlığı olarak listelenmiştir.