İçeriğe atla

Niki Gulandris

Niki Gulandris (YunancaΝίκη Γουλανδρή; 1925 - 9 Şubat 2019[1]) Yunan hayırsever[2] ve botanik ressam.[3]

İlk yılları

Kephala'da doğdu. 1965'te Gulandris Doğa Tarihi Müzesi'ni kuran Gulandris ailesinden Angelos Gulandris ile evlendi.[4][5] Atina Alman Okulu'ndan mezun olduktan sonra Niki, Atina Üniversitesi'nde siyaset bilimi ve ekonomi okudu. Frankfurt Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Felsefe bölümünde Theodor W. Adorno ve Max Horkheimer ile öğrenimine devam etti.

Gulandris, K. Gulimis ve W.T. Stearn tarafından yazılan[6] Wild Flowers of Greece ile Stearn ve P.H. Davies tarafından yazılan Peonies of Greece gibi birkaç botanik kitabının hazırlanmasında yardımcı oldu.[7][5]

Gulandris Doğa Tarihi Müzesi ve Gulandris Kiklad Sanatı Müzesi başkan yardımcısı, Sosyal Hizmetler eski bakan yardımcısı (1974-75), eski Sağlık Bakanı (1974), Yunan Radyo Televizyonu fahri başkan yardımcısı (1975–80) ve UNESCO Dünya Kültür ve Kalkınma Komisyonu üyesidir. 1990'da Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Global 500 Ödülü'nü kazandı ve 1991'de Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Hareketi tarafından "Avrupa'nın Kadını" seçildi.[5]

Fransızca, Almanca ve İngilizceyi akıcı bir şekilde konuşabilen Niki, 9 Şubat 2019'da 94. yaş gününde öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Εφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή | Kathimerini". www.kathimerini.gr. 9 Şubat 2019. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  2. ^ "Niki Goulandris honored in Uppsala". Kathimerini. 25 Ocak 2003. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  3. ^ Klemesrud, Judy (3 Haziran 1984). "Greek Artist Shows Passion for Peonies". Sarasota Herald-Tribune. New York Times News Service. s. 14C. 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Şubat 2021. 
  4. ^ Haines, Catherine (2001). International Women in Science. 130 Cremona Drive, P.O. Box 1911: ABC-CLIO. ss. 116. ISBN 1-57607-090-5. 
  5. ^ a b c Haines 2001.
  6. ^ Gulimis & Stearn 1968.
  7. ^ Stearn & Davis 1984.

Ek kaynaklar

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Atina</span> Yunanistanın başkenti

Atina, Yunanistan'ın başkenti ve yaklaşık 4 milyon kişilik nüfusuyla en büyük, Avrupa Birliği'nin yedinci büyük şehri. Attika'ya hakim bir konumda olan Atina, aynı zamanda bu idari birimin yönetim merkezidir. 3.400 yıllık yazılı tarihi ve MÖ 7. ile 11. arasındaki binyıllara uzanan insan varlığıyla dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Şehir adını Antik Yunan bilgelik tanrıçasından almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Midilli (ada)</span> Ege Denizinin kuzeydoğusunda bulunan dağlık bir Yunan adası

Midilli, Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'ın, 1821'de bağımsızlığını kazanmasından itibaren Türk-Yunan ilişkileri kısa dönemli uzlaşmalar hariç, genellikle gerginlikler ve savaşlarla belirlenmiştir. Bu savaşlar sırasıyla 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı, I. Balkan Savaşı, I. Dünya Savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile birlikte doğrudan olmasa da dolaylı olarak 1974 Kıbrıs Harekâtı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Aleksis Çipras</span> Yunanistan eski başbakanı

Aleksis Çipras, Yunan siyasetçi. 2015-2019 yılları arasında Yunanistan başbakanlığı görevini yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Butaris</span> Yunan politikacı

Yannis Butaris, Yunan iş insanı, Politikacı ve eski Selanik Belediye Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Tim Flowers</span>

Timothy David "Tim" Flowers, İngiliz futbolcu ve teknik direktördür. Kaleci pozisyonunda görev aldığı futbolculuk kariyerini sonlandırmış olup, Solihull Moors'un teknik direktörlüğünü yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Miçotakis</span> Yunanistan başbakanı

Kiryakos Miçotakis, Yunan siyasetçi ve bankacıdır. Haziran 2023'ten bu yana ve Temmuz 2019'dan Mayıs 2023'e kadar Yunanistan başbakanı olarak görev yapmaktadır. Kendisi 2016 yılından bu yana Yeni Demokrasi Partisi'nin başkanıdır. Miçotakis, 26 Haziran 2023'te Yunanistan yasama seçimlerini kazanarak ikinci dönem başbakanlık görevini üstlendi. Miçotakis daha önce 2016-2019 yılları arasında Muhalefet Lideri ve 2013-2015 yılları arasında İdari Reform Bakanı olarak görev yaptı. Miçotakis, 1990-1993 yılları arasında Yunanistan Başbakanı olan merhum Konstandinos Miçotakis'in oğludur. İlk kez 2004 yılında Atina B seçim bölgesi için Yunan Parlamentosu'na seçildi. Yeni Demokrasi'nin 2015'te iki seçim yenilgisi almasının ardından, Ocak 2016'da partinin lideri seçildi. Üç yıl sonra, 2019 Yunanistan yasama seçimlerinde partisini çoğunluğa taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Akdeniz doğalgaz anlaşmazlığı</span> Kıbrıs çevresinde doğalgaz anlaşmazlığı

Doğu Akdeniz Doğal Gaz Anlaşmazlığı, 6 Şubat 2018'de başlayan ve Doğu Akdeniz'de Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan ve Mısır ile ortaklaşa yürüttüğü münhasır ekonomik bölgesini (MEB) kapsayan diplomatik bir anlaşmazlıktır. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Şubat 2018'de 2003 Kıbrıs-Mısır MEB anlaşmasının uluslararası geçerliliğinin olmadığını ve antlaşmanın reddi için BM'ye başvurduklarını ve Türkiye'nin bölgede gaz araştırmaları yapma niyetinin olduğunu açıklamasıyla başlamıştır. 9 Şubat'ta, Türk Donanması'nın Kıbrıs tarafından arama ruhsatı verilen İtalyan petrol şirketi ENI'ye ait bir sondaj gemisini, 3 numaralı parselde doğal gaz aramasını engellediğinde bölgedeki gerginlik daha da artmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da turizm</span>

Yunanistan'da turizm, ülkedeki ekonomik faaliyetlerin kilit unsurlarından biri olmuş ve ülkenin en önemli sektörlerinden biridir. Yunanistan, antik çağlardan beri, büyük kısmı Avrupa’nın ve dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 18 UNESCO Dünya Mirası Alanı’nın da yansıttığı zengin kültürü ve tarihiyle, uzun kıyı şeridi, birçok ada ve plajları ile Avrupa’nın en önemli turizm merkezi ve cazibe merkezi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">MeRA25</span> Yunan siyasi parti

Avrupa Gerçekçi İtaatsizlik Cephesi veya MeRA25, 2018'de kurulan sol görüşlü Yunan siyasi partisidir. Kurucusu ve sekreteri eski Syriza Milletvekili ve Maliye Bakanı Yanis Varufakis'tir. MeRa25, Avrupa Baharı, İlerici Enternasyonal (DiEM25) ve 2025 Avrupa'da Demokrasi Hareketi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katerina Sakelaropulu</span> 8. Yunanistan cumhurbaşkanı

Katerina Sakelaropulu, Yunan hukukçu ve siyasetçi. 13 Mart 2020'den beri Yunanistan Cumhurbaşkanı olarak görev almaktadır. Bundan önce, 2018-2020 yılları arasında Yunanistan'ın en yüksek idare mahkemesi olan Danıştay başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'da İslam</span>

Yunanistan'da İslam, iki ayrı topluluk tarafından temsil edilmektedir; Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Yunanistan'da yaşayan Müslümanlar ve 20. yüzyılın son çeyreğinde, özellikle Atina ve Selanik'e gelmeye başlayan Müslüman göçmenler.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Yunanistan ilişkileri</span> İki Taraflı Slav Birlikteliği

Yunanistan-Rusya ilişkileri, Yunanistan ile Rusya ve selefi devletler arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Rus İmparatorluğu ile Yunan devleti arasındaki diplomatik ilişkiler Eylül 1828'de kuruldu. Hem Yunanistan hem de Rusya, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İş birliği Teşkilatı ve Karadeniz Ekonomik İş birliği Teşkilatı gibi bazı uluslararası kuruluşların tam üyesidir. Yunanistan'ın NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, ilişkileri oldukça güçlüydü.

Atina Alman Okulu ayrıca bilinen adıyla Dörpfeld Gymnasium Yunanistan'ın Marusi, Atina şehrinde karma eğitim veren bağımsız bir anaokulu, ilkokul ve lisedir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunanistan'daki Arnavut göçmenlerin ve Arnavutluk'taki Yunan azınlığın varlığı, tarihi ve kültürel bağlar ve ayrıca Arnavutluk ve Yunanistan hükûmetleri arasındaki sık sık üst düzey temaslar nedeniyle, iki ülkenin bugün güçlü, ancak zaman zaman karmaşık diplomatik ilişkileri devam ediyor.

Demokratik Sosyalistler Hareketi, Yunanistan'da 3 Ocak 2015'te Panhelenik Sosyalist Hareket'inden (PASOK) ayrılan Yorgo Papandreu tarafından kurulan bir siyasi partidir. Parti, resmi olarak To Kinima'yı parti adının kısaltması olarak kullanıyor, ancak birçok medya kuruluşu ve kamuoyu anketçisi KIDISO (ΚΙΔΗΣΟ) kısaltmasını kullanarak bu kısaltmaya atıfta bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">Moses Elisaf</span> araştırmacı

Moisis Elisaf, Yunan hekim, siyasetçi ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Kiryakos Pierrakakis</span>

Kiryakos Pierrakakis , Yunan bilgisayar bilimcisi, siyaset bilimci, Yeni Demokrasi Partisi milletvekili siyasetçi.