İçeriğe atla

Nikel sülfür

Nikel sülfür
Adlandırmalar
Nikel(II) sülfür
nikel monosülfür
Tanımlayıcılar
CAS numarası
3D model (JSmol)
ChemSpider
ECHA InfoCard100.037.113 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
EC Numarası
  • 234-349-7
RTECS numarası
  • QR9705000
UNII
CompTox Bilgi Panosu (EPA)
  • [Ni]=S
  • [Ni+2].[S-2]
Özellikler
Molekül formülüNiS
Molekül kütlesi90.7584 g mol−1
Görünüm siyah renkli katı
KokuKokusuz
Yoğunluk5.87 g/cm3
Erime noktası797
Kaynama noktası1388
Çözünürlük (su içinde) çözünmez
Çözünürlüknitrik asitle bozunur
+190.0·10−6 cm3/mol
Yapı
hekzagonal
Tehlikeler
İş sağlığı ve güvenliği (OHS/OSH):
Ana tehlikeler may cause cancer by inhalation
GHS etiketleme sistemi:
Piktogramlar GHS07: Zararlı
Aksi belirtilmediği sürece madde verileri, Standart sıcaklık ve basınç koşullarında belirtilir (25 °C [77 °F], 100 kPa).
 doğrula (bu nedir? )

Nikel sülfür, NiSx formülüne sahip herhangi bir inorganik bileşiğe verilen addır. Renkleri bronzdan (Ni3S2 ) siyaha (NiS2) kadar değişir. En basit stokiyometriye sahip nikel sülfür, milerit minerali olarak da bilinen NiS'dir. Ekonomik açıdan, Ni9S8 formülüyle gösterilen pentlandit minerali, madenlerden çıkarılan nikelin ana kaynağıdır. Diğer mineraller arasında hezlewoodit (Ni3S2) ve polidimit (Ni3S4) bulunur. Vaezit minerali ise NiS2'dir.[1] Bazı nikel sülfürler ticari birer katalizör olarak kullanılır.

Yapı

Benzer birçok madde gibi, nikel sülfür de nikel arsenit motifindedir. Nikel elementi bu yapıdayken oktahedraldir ve sülfür merkezleri trigonal prizmatik merkezlerdedir.[2]

Nikel sülfürde koordinasyon ortamları
Nikel Kükürt
oktahedral üçgen prizmatik

NiS'nin iki polimorfu vardır. α fazı altıgen birim hücreye sahipken, β fazı eşkenar dörtgen hücreye sahiptir. α-fazı, 379 °C (714 °F) üzerindeki sıcaklıklarda kararlıdır ve daha düşük sıcaklıklarda β-fazına dönüşür. Bu faz geçişi hacimde %2-4 oranında bir artışa neden olur.[3][4][5]

Kaynakça

  1. ^ Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry. Weinheim: Wiley-VCH. doi:10.1002/14356007.a17_157. 
  2. ^ Wells, A.F. (1984) Structural Inorganic Chemistry, Oxford: Clarendon Press. 0-19-855370-6.
  3. ^ Bishop, D.W.; Thomas, P.S.; Ray, A.S. (1998). "Raman spectra of nickel(II) sulfide". Materials Research Bulletin. 33 (9). s. 1303. doi:10.1016/S0025-5408(98)00121-4. 
  4. ^ "NiS and Spontaneous Breakage". Glass on Web. Nov 2012. 12 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Bonati, Antonio; Pisano, Gabriele; Royer Carfagni, Gianni (12 Ekim 2018). "A statistical model for the failure of glass plates due to nickel sulfide inclusions". Journal of the American Ceramic Society. doi:10.1111/jace.16106. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakır</span> Atom numarası 29 olan, 1B geçiş grubundaki metalik element

Bakır, Cu sembollü ve 29 atom sayılı bir kimyasal elementtir. Çok yüksek termal ve elektrik iletkenliği olan yumuşak, dövülebilir ve sünek bir metaldir. Yeni açığa çıkmış saf bakır yüzeyi pembemsi-turuncu renklidir. Bakır, ısı ve elektrik iletkeni olarak yapı malzemelerinde, çeşitli metal alaşımların bileşiminde, som gümüş gibi kuyumculukta, kupronikel denizcilik donanımı ve madenî para yapımında ve konstantan yük ölçerlerde ve sıcaklık ölçen termokupllarda kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Mineral</span> inorganik kristalleşmiş katı madde

Mineral, doğal şekilde oluşan, homojen, belirli kimyasal bileşime sahip inorganik kristalleşmiş katı bir maddedir. Buna göre minerallerin özellikleri şöyledir; doğal olarak oluşur, herhangi bir parçası bütününün özelliklerini taşır, belirli bir kimyasal formülü vardır, katı hâlde olup nadiren sıvıdır ve inorganiktir.

Kimyada, sülfür terimi -2 yükseltgenme seviyesinde kükürt içeren kimyasal bileşiklerin birkaç tipi için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kükürt</span> atom numarası 16, atom ağırlığı 32,06 olan, 119 °Cde eriyen ve 444 °Cde kaynayan, doğada saf veya başka cisimlerle birleşik olarak bulunan, sarı renkli element, sülf (simgesi S)

Kükürt, simgesi S, atom numarası 16 olan, limon sarısında ametal, yalın katı bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Nikel</span> atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir element

Nikel, atom numarası 28 olan ve simgesi Ni olan kimyasal bir elementtir.

<span class="mw-page-title-main">Molibden</span>

Molibden, periyodik cetvelde atom numarası 42 ve simgesi Mo olan elementtir..

<span class="mw-page-title-main">Manganez</span> atom numarası 25, simgesi Mn olan element

Mangan veya Manganez kimyasal bir elementtir. Simgesi Mn ve atom numarası 25'tir.

<span class="mw-page-title-main">Kobalt</span> atom numarası 27 olan kimyasal bir element

Kobalt kimyasal bir element'tir. Sembol'ü Co ve atom numarası 27'dir. Nikel gibi kobalt da, doğal meteorik demir alaşımlarında bulunan küçük birikintiler dışında, yer kabuğunda yalnızca kimyasal olarak birleşik formda bulunur. İndirgeyici eritme yoluyla üretilen serbest element sert, parlak, gümüş rengi bir metal'dir.

<span class="mw-page-title-main">Antimon</span> sembolü Sb ve atom numarası 51 olan kimyasal element

Antimon, sembolü Sb (Latince: stibiumʼdan) ve atom numarası 51 olan kimyasal elementtir. Parlak gri bir metaloid, doğada esas olarak bir kükürt minerali olan stibnit (Sb2S3) olarak bulunur. Antimon bileşikleri eski zamanlardan beri bilinmektedir ve genellikle ilaç ve kozmetik olarak kullanılmak üzere toz haline getirilmiştir. Metalik antimon da biliniyordu, ancak keşfinde yanlış olarak kurşun olarak tanımlandı. Batıda metalin bilinen en eski açıklaması 1540 yılında Vannoccio Biringuccio tarafından yazılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hidrojen sülfür</span> Zehirli, aşındırıcı ve yanıcı gaz

Hidrojen sülfür, renksiz, çürük yumurta kokusunda zehirleyici bir gazdır. 1796'da C. Louis Berthallet tarafından bileşiği meydana getiren elementler tâyin edildi. Formülü H2S şeklindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bor</span> sembolü B ve atom numarası 5 olan kimyasal element

Bor simgesi B ve atom numarası 5 olan kimyasal elementtir. Kristal formunda kırılgan, koyu, parlak bir metaloid; amorf formunda kahverengi bir tozdur. Bor grubunun en hafif elementidir, kovalent bağlar oluşturan üç değerlik elektronuna sahiptir, bu da borik asit, mineral sodyum borat, bor karbür ve bor nitrür gibi ultra sert bor kristallerini açıklar.

<span class="mw-page-title-main">Siklohekzan</span>

Siklohekzan; molekül formülü C6H12 olan, bir tane halka bulunduran sikloalkanlara dâhil olan bir bileşiktir. Siklohekzan renksiz, yanıcı bir sıvıdır. Çeşitli yollardan eldesi mümkündür. Siklohekzanın erime sıcaklığı 6,47 °C, kaynama sıcaklığı ise 80,74 °C'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kobaltit</span> sülfür minerali

Kobaltit, kobalt, arsenik ile kükürtten oluşan bir sülfür mineralidir. Formülü CoAsS biçimindedir. Yüzde 10 kadar demir ve değişken çoklukta nikel içerir.

<span class="mw-page-title-main">Polisülfür</span>

Polisülfürler kükürt atom zincirleri içeren bir sınıf kimyasal bileşiklerdir. Polisülfürler iki ana sınıfa ayrılır: anyonlar ve organik polisülfürler. Anyonlar S2−ngenel formülüne sahiptir. Bu anyonlar hidrojen polisülfürlerin H2Skonjüge bazlarıdır. Organik polisülfürler genellikle RSnR formülüne sahiptir, burada R = alkil veya arildir.

Disülfür diklorür S
2
Cl
2
formüllü kükürt ve Klor bileşiğidir.

<span class="mw-page-title-main">Potasyum sülfür</span> kimyasal birleşik

Potasyum sülfür K2S formülüne sahip inorganik bileşiktir. Potasyum sülfür suyla kolayca reaksiyona girip potasyum hidrosülfür (KHS) ve potasyum hidroksit (KOH) verdiğinden dolayı renksiz katı nadiren görülür. Yaygın olarak, potasyum sülfür ifadesi susuz katıyı değil de genel olarak bu karışımı ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun(IV) sülfür</span> kimyasal birleşik

Kurşun(IV) sülfür PbS2 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu madde daha yaygın, kurşun(II) sülfür (PbS)’ün, >600 °C’de ve yüksek basınçlarda kükürt ile reaksiyonu sonucu üretilir. PbS2, ilgili kalay(IV) sülfür SnS2 gibi, kadmiyum iyodür motifinde kristalleşir, bu da Pb’nin 4+ resmi yükseltgenme basamağı olarak atanması gerektiğini gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun(II) oksit</span>

Kurşun monoksit olarak da adlandırılan kurşun(II) oksit, PbO moleküler formülüne sahip inorganik bileşiktir. PbO iki polimorfda oluşur: tetragonal kristal yapıya sahip litarj ve ortorombik kristal yapıya sahip massikot. PbO için modern uygulamalar çoğunlukla kurşun bazlı endüstriyel cam ve, bilgisayar bileşenlerini de kapsayan endüstriyel seramiklerdir. Amfoterik bir oksittir.

<span class="mw-page-title-main">Gümüş iyodür</span>

Gümüş iyodür, AgI formülüne sahip bir inorganik bileşiktir. Bileşik parlak sarı bir katıdır, ancak numuneler neredeyse her zaman gri bir renk veren metalik gümüş safsızlıkları içerir. Gümüş bulaşması, AgI'nin yüksek düzeyde ışığa duyarlı olması nedeniyle ortaya çıkar. Bu özellik gümüş esaslı fotoğrafçılık'ta kullanılır. Gümüş iyodür ayrıca antiseptik olarak ve bulut tohumlama için de kullanılır.

Lityum nikel manganez kobalt oksitler (Li-NMC, LNMC veya NMC ), lityum, nikel, manganez ve kobaltın karışık metal oksitleridir. LiNixMnyCozO2 genel formülüne sahiptirler. En önemli temsilcileri, x + y + z'den oluşan geçiş metali sitesinde az miktarda 1'e yakın lityum bulunan bir bileşime sahiptir. Ticari NMC numunelerinde, bileşim tipik olarak < %5 fazladan lityum içerir. Bu gruptaki malzemeler yapısal olarak lityum kobalt(III) oksit (LiCoO2) ile yakından ilişkili katmanlı bir yapıya sahiptir ancak stokiyometride ideal bir Mn(IV), Co(III) ve Ni(II) 1:1:1 yük dağılımına sahiptir.