İçeriğe atla

Nikaia (mitoloji)

İznik
Astacia'nın avcısı ve naiad perisi
Yeri Bithynia'da İznik veya Ascanius Gölü
Kişisel bilgi Ebeveynler Sangarius ve Kibele
Eşi Dionysos
Çocuklar Telete, Satyros, diğer oğulları

Yunan mitolojisinde, Nicaea veya Nikaia (Eski Yunanca : Νίκαια) bir Naiad nympha (Nonnus tarafından ifade edildiği şekilde "Astacid perisi"), Bithynia (Kuzeybatı Anadolu)'da Yunan Kolonisi Nikaia'da bir pınar ya da kaynak veya bitişik göl Ascanius'un tanrıçasıdır. Nehir tanrısı Sangarius ve Kibele'nin kızıydı.[1] Şarap tanrısı Dionysos'tan,Telete (kutsama) ve Satyros isimli çocukları olmıştur.

Mitoloji

Nonnus'un anlatımı

Nicaea, aşk tanrıçası Afrodit'i tanımayan, tanrıça Artemis'e kendini adamış bir yeminli bir bakire ve avcıydı.[2] Eros, Hymnus ("ilahi") adlı genç bir çobanı tek bir okla Nicaea'ya aşık etti.[3] Bir gün Hymnus, Nicaea'nın av teçhizatını, oklarını, ağlarını, mızrağını ve sadağını çaldı ve talihsizliğine ağıt yaktı. Nicaea onu buldu ve Hymnus, karşılıksız aşkın acısından kurtulmak için kendisini kalbinden vurması için Nicaea'ya baskı yaptı. Öfkelenen Nicaea, Hymnus'un isteğini yerine getirdi ve vurdu.[4]

Hymnus için büyük ölçüde yas tuttu; Adrasteia, Afrodit ve Eros'u Nicaea'nın yaptıkları konusunda bilgilendirdi.[5] Eros daha sonra Dionysos'u bulur ve onu aşk oklarından biriyle vurur; Dionysos, Nicaea'nın yıkandığını gördüğü anda hemen aşık oldu ve aklında ondan başka bir şey yoktu.[6] Ona kur yapmaya çalıştı, ama boşuna:

Cronion'un babacığına bile demeye hiç niyetim yok, başka birini ara, Bacchos, isteksiz olmayan başka bir gelini. Bütün bu acele neden? Bu yarış senin kazanman için değil; Apollon bir zamanlar Daphne'yi takip etti, bu yüzden Hephaistos da Athena'yı. Bu acele neden? bu yarış boşuna; çünkü kayaların arasında, botlar terliklerden çok daha iyidir.

— Nonnus

Bir gün Nicaea, susuz, tatlı bir pınardan su içti; Dionysos'un pınarı daha önce şarapla doldurduğunu bilmediğinden anında sarhoş oldu. Bulanık gören Nicaea dinlenmek için uzandı. Eros, Nicaea'nın nerede olduğunu Dionysos'a gösterdi ve böylece Dionysos bilinçsiz haldeki nympha'ya tecavüz etti.[7] Nicaea uyandığında ve ne olduğunu anladığında, perişan oldu; ağlayarak intiharı düşündü ve ona zarar vermek için Dionysos'u aradı, ama onu asla bulamadı.[8]

Nicaea, Telete'yi bu birlikten doğurdu;[9] kızının doğumundan sonra Nicaea kendini asmaya çalıştı. Onun kurtulduğunu anlatan hikâyeler, Nicaea'nın başka bir şekilde intihar etmeye çalışıp çalışmadığını söylememesine rağmen; Nonnus 'ın Dionysiaka'da anlattığı gibi, Dionysos tarafından benzer bir şekilde tecavüz uğramış ve hamile bırakılmış; sonra da Iacchus'u doğurmuş nympha Aura'yı görmek için hayatta kalmıştır. Dionysos, Aura'ya tecavüz ettikten sonra, Nikaea, kendisi de aynı acıyı çeken talihsiz tanrıçaya taziyelerini iletti ve kötü kaderi nedeniyle artık ormanda yayı ve oklarıyla dolaşamayacak olmasından yakındı.[10]

Aura ikiz doğurduktan sonra, çılgınlık içinde bir bebeği öldürdü; Artemis Iacchus'u kurtardı ve Dionysos bakması için Iacchus'u Nicaea'ya verdi.[11]

Dionysos, şehre Nicaea(İznik) adını verdi.[12]

Memnon'un anlatımı

Herakleialı Memnon'a göre, Nicaea, Kibele'nin ve nehir tanrısı Sangarius'un Naiad perisi kızıydı ve bekaretini erkeklerle birlikte olmaya tercih ediyordu. Dionysos ona kur yaptı, ama Nicaea tarıyı reddetmeye devam etti; Böylece Dionysos, Nicaea'nın içtiği pınardaki suyu şarapla değiştirdi. Nicaea, hiçbir şeyden şüphelenmeden pınardan içti. Böylece sarhoşluk ile uyku onu ele geçirdi ve Dionysos iradesi dışında Nicaea ile beraber oldu. Dionysos'tan Satyrus ve diğer oğulları oldu. Günümüzde Türkiye'de İznik olarak bilinen kente onun adı (Nicaea) verilmiştir.[13]

Notlar

  1. ^ William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology Nicaea 1 8 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Nonnus, Dionysiaca 15.169-172
  3. ^ Nonnus, Dionysiaca 15.202-229
  4. ^ Nonnus, Dionysiaca 15.290-369
  5. ^ Nonnus, Dionysiaca 15.393-395
  6. ^ Nonnus, Dionysiaca 16.1–21
  7. ^ Nonnus, Dionysiaca 16.244–280
  8. ^ Nonnus, Dionysiaca 16.354–383
  9. ^ Nonnus, Dionysiaca 16.395–402
  10. ^ Nonnus, Dionysiaca 48.814–826
  11. ^ Nonnus, Dionysiaca 48.948–9451
  12. ^ Nonnus, Dionysiaca 16.403–405
  13. ^ Memnon of Heraclea, History of Heraclea book 15, as epitomized by Photius in his Myriobiblon 223.28 1 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça

Şablon:SmithDGRBM

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunan mitolojisi</span> Antik Yunanların oluşturduğu mitlerden oluşan mitoloji

Yunan mitolojisi, Antik Yunanistan'da dünyanın yaratılışı, tanrı, tanrıça ve kahramanların hayatı hakkındaki söylence ve öğretileri içermekle kalmayıp aynı zamanda Eski Yunan dininin gövdesini oluşturmaktadır. Günümüzde, bu mitoloji hakkındaki bilgilerimizi bu sözlü edebiyatın yazılı hâllerinden alıyoruz. Tarihçiler, mitoloji hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için o dönemin sanatındaki ipuçlarını bile toplar.

<span class="mw-page-title-main">Hefaistos</span> Yunan Mitolojisi - Tanrıların Demircisi

Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Aşk</span> aşırı sevgi ve bağlılık duygusu

Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır. Bunun umutsuz, güçlü ve insanı hasta edecek derecede saplantılı haline ise "kara sevda" adı verilmektedir. Çeşitli kültürlerde aşk, en yüce erdem veya iyi alışkanlıktan, en derin kişiler arası sevgiden en basit zevke kadar bir dizi güçlü, olumlu duygusal ve zihinsel durumları kapsar. Cinsel veya romantik bir ilişki olursa, partnerlere aşıklar/sevgililer de denir. Bununla birlikte aşk ile ilgili tam bir evrensel tanıma kültürel farklılıklar nedeniyle ulaşılamakta zorlanılmaktadır. En yaygın olarak aşk, güçlü bir çekim ve duygusal bağlanma hissi anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eroteler</span>

Eroteler ( ) içerisinde aşk ve cinsel ilişki ile ilgili unsurları içeren Yunan mitolojisindeki kanatlı tanrılardır. Afrodit'in maiyetinin bir parçası olarak bilinirler. Eroteler, tekil bir tanrı olarak daha karmaşık bir mitolojiye sahip olan Eros'un çoğuludur.

Miletos, Milet şehrine kendi adını veren (eponi)) ve efsanevi kurucusu olan Yunan mitolojisinde bir karakterdi.

<span class="mw-page-title-main">Dionysiaka</span>

Dionysiaka (Dionysiaca) eski bir Yunan epik şiiridir ve Nonnus'un en önemli eserlerinden biridir. Dionysiaka, 48 kitaptan ve 20.426 satırdan oluşan bir destandır. Homeros lehçesi ve dactylic hexameters ile yazılmış günümüze ulaşan en uzun Grek-Roman şiiridir. Ana konusu Dionysos'un hayatı, Hindistan'a yaptığı sefer ve onun muzaffer dönüşüdür.

Yunan mitolojisinde, Tros Truva'nın kurucusudur. Erichthonius ve nehir tanrısı Simoeis'in kızı Astyoche oğludur. Tros İlos, Assaracus ve Ganymedes isimli üç oğlanın ve Kleopatra ve Cleomestra iki kızın babasıdır. Eponim olarak ismini Truva şehrine vermiştir ve aynı şehir oğlu İlos'un ardından Ilion olarak da anılmaktadır. Tros'un eşinin nehir tanrısı Skamandros'un kızı Callirrhoe, veya Eumedes'in kızı Acallaris olduğu söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Maenad</span>

Yunan mitolojisinde, Manead veya Maneads, Dionysos'un kadın takipçileri ve tanrının maiyeti olan Thiasus'un en önemli üyeleriydi. İsimleri kelimenin tam anlamıyla "çılgın olanlar" olarak tercüme edilir. Maenadlar, Bassarids, Bacchae, Bakkha, Bakkhalar veya Roma Mitolojisinde Bacchantes olarak bilinir.

Lelantos veya Lelantus, MS 5. yüzyılın başlarında Panopolisli Nonnus tarafından yazılan geç dönem destanı Dionysiaka'da görünen küçük bir mitolojik figürdür.