İçeriğe atla

Nijat Sirel

Nijat Sirel
Doğum1898
Amasya
Ölüm18 Haziran 1959
İstanbul
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MilliyetTürk
MeslekHeykeltıraş

Ali Nijat Sirel (1898, Amasya - 18 Haziran 1959, İstanbul), Türk heykeltıraştır.

Cumhuriyet öncesinde Sanayi-i Nefise Mektebi'nde yetişen ve Türk heykelciliğinin öncüleri arasında yer alan sanatçılardandır. Cumhuriyet döneminin ilk anıt heykellerini yapan heykeltıraşlardan birisidir. Bursa, İzmit ve Çanakkale'de yaptığı Atatürk anıtlarıyla anılmaktadır.

Yaşamı

Bursa Atatürk Anıtı
Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri

İbrahim Şazi Bey ve Yennevveva'nın çocukları olarak Amasya'da doğdu.[1] Kardeşi ressam Harika (Sirel) Lifij'dir.

İstanbul Sultanisi'ni bitirdi. 1915 yılında heykel eğitimi için Almanya'ya gönderildi. Münih Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü. Profesör Hermann Kahhn atölyesinde çalıştı. Kısa süre bağımsız çalıştıktan sonra 1922'de yurda döndü ve İzmir Lisesi'nde resim öğretmenliğine başladı. Daha sonra İstanbul'da Vefa Lisesi ve Gaziosmanpaşa okullarında da öğretmenlik yaptı.[1]

1927 yılında Güzel Sanatlar Akademisi'ne atandı. 1932'de okul müdürü Burhan Toprak ile ters düşmesi nedeniyle okuldan ayrıldı.[1] 1937 yılında da okula tekrar döndü. Akademide Mahir Tomruk'un öğrencisi oldu.[1] 1952 yılında Akademi müdürlüğüne atandı. 1959 yılında İstanbul'da kalp krizinden ölünceye dek bu görevini sürdürdü.[2]

Eserleri

Sanatçı, ünlü isimleri yaptığı büstlerle ölümsüzleştirmiştir. Bronzdan "Şair Abdülhak Hamit başı", alçıdan "Mithat Paşa büstü", alçıdan "Kadın başı", alçıdan "Şair Ahmet Haşim maskı", alçıdan "Ressam Avni Lifij başı", İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde bulunan eserlerindendir. Büstünü yaptığı kişiler arasında ressam Avni Lifij, Sanayi-i Nefise Mektebi'nin müdürlerinden Cemil Cem Bey, dostu heykeltıraş Nermin Farukî de vardır.

Nü çalışmalar yapmanın hayli sıkıntılı olduğu bir dönemde Nermin Farukî ile birlikte yaptığı çıplak kadın heykeli, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ndedir.[1]

Gazi Mustafa Kemal'i kimi zaman üniformasıyla, kimi zaman da sivil kıyafetler içerisinde veren anıt heykeller yapmıştır. "Çanakkale Atatürk Anıtı" (1972- 1973), Mahir Tomruk'la beraber yaptığı "Bursa Atlı Atatürk Anıtı", 1944'te Hakkı Atamulu ile birlikte yaptığı "Malatya Atatürk Anıtı" ve Hakkı Atamulu ile yaptığı "Malatya İnönü anıtı" sanatçının anıt yapıtları arasında olan heykellerindendir.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e Uzun Aydın, Derya. "Cumhuriyet Dönemine Işık Tutan İki Heykeltıraş; Mahir Tomruk ve Ali Nijat Sirel" (PDF). istjss.org. İstanbul Sosyal Bilimler Dergisi, 2013, Bahar. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. 
  2. ^ "Sanatçı Biyografileri". sanalmuze.org. sanalmuze.org sitesi. 1 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2017. 
  3. ^ Çetin, Nuray. "Hakkı Atamulu Heykelleri ve Bu Bağlamda Uygulamalar". acikbilim.yok.gov.tr. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü yüksek lisans tezi, Temmuz 2015. 24 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zühtü Müridoğlu</span> Türk heykeltıraş

Zühtü Müridoğlu, Türk heykeltıraş.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Avni Lifij</span> Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam

Hüseyin Avni Lifij, Çerkes asıllı Türk vatandaşı ressam.

<span class="mw-page-title-main">Tankut Öktem</span> Türk heykeltıraş

Tankut Öktem, Türk heykeltıraştır.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Tezonar</span> Türk heykeltıraş

Haluk Tezonar, Türk heykeltıraş. En çok Atatürk anıtı yapan heykeltıraşlar arasında yer alır.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

Hakkı Atamulu, Türk heykeltıraş.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

Yavuz Görey, Türk heykeltıraş.

Turgut Pura, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Gürdal Duyar</span> Türk heykeltıraş

Gürdal Duyar, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Anka Özkan</span> Türk heykeltıraş

Hüseyin Anka Özkan,, Türk heykeltıraş.

Ratip Aşir Acudoğu,, Türk heykeltıraş. Serbest figüratif heykelleri ve anıt çalışmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de heykel</span>

Türkiye'de heykelcilik 19. yüzyılın ilk yıllarına dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kenan Yontunç</span> Türk heykeltıraş

Prof. Ahmet Kenan Yontunç, Türk heykeltıraş.

Nermin Farukî (1904-1991), heykeltıraş, Türkiye'nin ilk kadın heykeltıraşlarından. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünde ve daha sonra Berlin Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitim gördü. Heykelle birlikte resim yapmayı da sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Atatürk Anıtı</span>

Bursa Atatürk Anıtı, Bursa valiliği tarafından heykeltıraş Nijat Sirel'e yaptırılmış ve Bursa Hükûmet Meydanı'na 1931 yılında dikilmiş anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi heykel koleksiyonu</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM) heykel koleksiyonu, geç Osmanlı döneminden 1980’lere kadar çağdaş Türk heykel sanatına yön vermiş olan önemli heykel sanatçılarının eserlerini içeren sanat koleksiyondur.

Mehmet Mahir Tomruk (1885-1949), Cumhuriyet öncesi heykel sanatının önde gelen isimlerinden biri olan Türk heykeltıraştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan önceki dönemde Sanayi-i Nefise'de yetişen heykeltıraşlardan sonraları birçok ünlü heykeltıraş yetiştirmiştir. Güzel sanatlar alanında güçlü eserler olarak kabul edilen büstleri, tarzıyla Alman Neo-klasizminin etkilerini anımsatır.