İçeriğe atla

Nihat Sorgeç

Nihat Sorgeç

Nihat Sorgeç (d. 1958, Antakya), "mesleki yeterlilik aracılığıyla entegrasyon" sloganı altında yürüttüğü, dört şubesiyle Berlin'de faaliyet gösteren, orijinal adıyla "BWK - Bildungswerk in Kreuzberg"[1] meslek eğitim kurumlarının kurucu ve yöneticisidir.

1972 yılından bu yana Almanya’da ikamet etmekte olan Nihat Sorgeç, makine mühendisliği öğrenimini tamamladıktan sonra serbest ticaret alanında ürün müdürlüğü, diğer adıyla pazarlama mühendisliği gibi pozisyonlarda görev almıştır. 1988 yılından beri eğitim sektöründe faal olan Nihat Sorgeç, 1997 yılı itibarıyla yöneticiliğini yaptığı "BWK"16 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. eğitim merkezlerinin yanı sıra, işsizliğe karşı daha verimli bir mücadele vermek adına 2001 yılında Berlin-Brandenburg İstihdam Ajansını kurmuştur.

2002-2004 yılları arasında Türk-Alman İşadamları Birliği [2] (TDU - Türkisch-Deutsche Unternehmervereinigung Berlin Brandenburg) yönetim kurulunda görev almış, 2004-2006 yılları arasında ise başkan vekilliğini üstlenmiştir. 2005 yılı itibarıyla Berlin Sanayi ve Ticaret Odası (IHK Berlin) Genel Kurul üyesi olmakla beraber, yabancı uyruklu girişimci ve işadamları meslek grubunda aktif olarak görev almaktadır. Kurucu üyesi olduğu Lions Kulübü „Berlin-Cosmopolitan“ın 2004-2005 yılları arasında başkanlığını üstlenmiş, yine kurucu üyesi ve yönetim kurulu başkanı olduğu"Antik Antakya" yı Kalkındırma Derneği[3][4] ile beraber, 2003 yılında kurulan (TD-IHK) Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası'na[5] 2010 yılına kadar kurucu başkan vekili olarak hizmet vermiştir.

Nihat Sorgeç, aynı zamanda, eski Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi William R. Timken Jr.‘ın girişimiyle, Alman Şansölyesinin himayesi altında, göçmen kökenli ailelerin çocuklarının, mevcut beceri ve yeteneklerinin mümkün olan en iyi şekilde değerlendirilmesi hedefiyle kurulmuş olan „Windows on America“18 Aralık 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. derneği yönetim kurulunda görev almıştır.

Alman İslam Konferansı[6] ve Entegrasyon Zirvesinin'de[7] katılımcısı olan Nihat Sorgeç, eğitim ve entegrasyon konularına ilişkin olduğu gibi, türk-alman ticari ilişkilerine de dair sorular için çeşitli parti ve bakanlıklara danışmanlık hizmetlerini sunmaktadır. Körber-Stiftung, Herbert Quandt-Stiftung gibi vakıflarda jüri üyeliği ile beraber, Club Interkulturell adlı derneğin kurucu üyeliğini yapmıştır. 2005 yılında, „Türk-Alman Kulübü“ kendisini, Türk Alman ilişkileri ve dayanışması adına verdiği hizmetlerle beraber göçmen ailelerin çocukları için sunduğu örnek eğitim ve uyum girişimlerden ötürü bir ödüle layık görmüştür.

Sorgeç, 2005 yılından beri, kurucularından olduğu, Berlin Senatosu Göçmen Entegrasyon Vekilinin her yıl Türk Alman ortak dayanışması çerçevesinde verdiği "Berliner Tulpe"[8] ödül dağıtımında jüri üyesidir.

Nihat Sorgeç, sosyal anlamda dezavantajlı insanlar için yarattığı eşit hak, mesleki eğitim ve uyum alanlarındaki girişimlerinden dolayı, 2008 yılında, Almanya’nın resmi düzeyde en değerli madalyası sayılan Federal Liyakat Nişan’ına layık görülmüştür.

2010 Nisan ayında, Sorgeç, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama’nın davetiyle,[9] Amerika ile müslüman dünyası arasındaki sosyal anlayisi, hoşgörüyü ve ticari ilişkileri iyileştirmek ve güçlendirmek amacıyla Washington’da düzenlenmiş olan „Presidential Summit on Entrepreneurship“ (Girişimcilik Zirvesi) konferansına katılmıştır. Bu konferansın devamı niteliğinde Aralık 2011’de Istanbul’da düzenlenen zirvede de hazır bulunmuştur.

Nihat Sorgeç, mesleki eğitim merkezi „BWK – BildungsWerk in Kreuzberg“de sunduğu hizmetlerinden dolayı, Berlin Hükümeti Yerel Göçmenlik ve Uyum Danışmanlık Kurulunca 2010 yılı entegrasyon ödülüne layık görülmüştür.

Sorgeç, ortak kurucularından olduğu, Göçmenler Ekonomi Birliği'nin (VMW)[10][11] yönetim kurulu başkan vekilidir. 2011 yılından bu yana Sorgeç, Sosyal İnsan Hakları ve Katılım Vakfı'nda (Eberhard-Schulz-Vakfı) kuratoryum başkan vekili olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda B.A.T.I. e.V. - Berlin Avrupalı Türkler İnisiyatifi Derneği[12] başkanıdır.

Kaynakça

  1. ^ "BWK hakkında". BWK Bildungswerk in Kreuzberg GmbH. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  2. ^ "TDU". TDU - Türkisch-Deutsche Unternehmervereinigung Berlin Brandenburg. 22 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  3. ^ "Antik Antakya Yönetim Kurulu". Antikes Antiochia e.V. 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  4. ^ Munyar, Vahap (4 Temmuz 2009). "Sorgeç sayesinde Antakya'yı gördüm". Hürriyet. 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  5. ^ "TD-IHK Kurucu Üyeler". TD-IHK. 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  6. ^ "2010 Uyum Ödülünün Verilişi". AİK Yazı İşleri, 12.11.2010. Alman İslam Konferansı. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  7. ^ Özcan, Celal (3 Aralık 2014). "TEMPO YETERSİZ". Hürriyet. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  8. ^ "Berlin Lalesi". Hürriyet. Berlin. 26 Eylül 2010. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  9. ^ Tosun, Murat; Uçar, Derya (13 Mart 2010). "ABD Başkanı Barack Obama'nın davetlisi olarak 26-27 Nisan'da ABD'ye gidecek olan Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası İkinci Başkanı Nihat Sorgeç, Kreuzberg'deki meslek eğitim okulu BWK'da, ABD ve Türk Büyükelçilerini ağırladı". Hürriyet. Berlin. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  10. ^ "Nihat Sorgeç-VMW - BWK". berlinTürk. 17 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  11. ^ "VMW". VMW-Göçmenler Ekonomi Birliği. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 
  12. ^ "B.A.T.I. e.V. hakkında". B.A.T.I. e.V Berlin Avrupalı Türkler Inisiyatifi. 8 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Berlin</span> Almanyanın başkenti

Berlin, Almanya'nın başkenti ve en büyük şehridir, aynı zamanda bir eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Uludağ Üniversitesi</span> Bursada kurulu devlet üniversitesi

Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa’daki ilk üniversite olarak 11 Nisan 1975 tarihinde "Bursa Üniversitesi" adıyla kurulan, 1982 yılında ise "Uludağ Üniversitesi" adını alan, 2018 tarihinde ise "Bursa Uludağ Üniversitesi" ismini alan ve bünyesinde 15 fakülte, 2 yüksekokul, 15 meslek yüksekokulu, 1 konservatuvar, 4 enstitü, 27 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 5 bölümü olan yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Gazi Üniversitesi, Ankara'da bulunan köklü bir devlet üniversitesidir. 1926 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile Ankara'da temelleri atılan Gazi Üniversitesi, cumhuriyetin ilk üniversitesi olma ünvanını da elinde bulundurur.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi</span> Boluda kurulu devlet üniversitesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ), 3 Temmuz 1992'de 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş ilk vakıf destekli devlet üniversitesidir. Üniversite Bolu'nun hayırsever iş insanı İzzet Baysal tarafından kurulan İzzet Baysal Vakfı tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Manisa Celal Bayar Üniversitesi</span> Manisada kurulu devlet üniversitesi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 11 Temmuz 1992 tarihinde Manisa'da kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alman Lisesi</span> Türkiyenin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan özel yabancı lise

Özel Alman Lisesi, diğer bilinen adıyla İstanbul Alman Lisesi veya kısaca Alman Lisesi, Türkiye'nin İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan özel yabancı lise. Hem Almanya'nın Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığına hem de Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini yürütmektedir.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Kreuzberg</span>

Kreuzberg, Berlin'in bir semtidir ve Türkler arasında "Küçük İstanbul" diye de adlandırılır. Kreuzberg Merkezi'ndeki Zentrum Kreuzberg tabelasının Türkçe olarak "Kreuzberg Merkezi" yazılması ve bölgedeki Türk esnaftan anlaşılacağı gibi "Klein Istanbul" 'dur. Semtte Türk nüfusu oldukça fazladır. Ayrıca Kreuzberg gençliğinin üzerinde Afrikalı-Amerikalı ve Hip hop kültüründen kaynaklanan önemli bir etki olmuştur. Berlin içinde rap ve Breakdance'ın merkezi haline gelmiştir. Kreuzberg sakinlerinin çoğunluğu Amerikan ya da Afro-Amerikan kültürü ile Türk kökenlidir. Hip hop büyük ölçüde Almanya'nın birleşmesine kadar Amerikan askerlerin çocukları tarafından Kreuzberg gençliğine tanıtıldı.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg-Wilmersdorf</span>

Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin'in dördüncü ilçesidir. 2001'de eski ilçeler Charlottenburg ve Wilmersdorf'un birleşmesi sonucu oluşan ilçenin yedi semti bulunmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin Duvarı yıkılmadan önce Batı Berlin'in merkeziydi ve bu yüzden City-West olarak da adlandırılır. Önemli fuarlar bu ilçedeki Internationales Congress Centrum Berlin'de gerçekleştirilir, ayrıca Kurfürstendamm (Kudamm), Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis kilisesi, Berliner Funkturm ve Charlottenburg Sarayı gibi önemli yerler ve yapılar da buradadır. İlçede kolay alışveriş imkânları da sunulmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf bu nedenlerle Berlin'in en önemli ilçe ve merkezlerinden biri olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Aydın Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Aydın Üniversitesi, Anadolu Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından İstanbul'da kurulmuş vakıf üniversitesi. YÖK istatistiklerine göre 2007-2016 yılları arasında aday öğrencilerin en çok tercih ettiği vakıf üniversitesi olurken, 2015-2016 yılında da en fazla uluslararası öğrencinin öğrenim gördüğü vakıf üniversitesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Şahin</span> Türk İş İnsanı Metalurji Mühendisi

Kemal Şahin, Türk iş insanıdır.

Alman Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (DIHK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında imzalanan bir protokol gereği, 2004 yılında Köln merkezli Türk-Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) kurulmuştur. Yönetim Kurulunun almış olduğu karar neticesiyle TD-IHK, 2012'nin ilkbaharında Berlin'e taşındı. Almanya'nın başkentine taşınması, Oda'nın tüm Almanya'yı kapsayan faaliyetlerinin altını çizmektedir. Köln Ticaret ve Sanayi Odası'nda bir ofis ile Köln ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti ile kazançlı temaslarını sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Iğdır Üniversitesi</span> Iğdırda kurulu devlet üniversitesi

Iğdır Üniversitesi, 2008 yılında Iğdır'da kurulmuş devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulunda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Necmettin Erbakan Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2010 yılında Konya'da bir devlet üniversitesi olarak 14 Temmuz 2010 tarih ve 6005 sayılı kanun ile "Konya Üniversitesi" adı ile kurulmuş ve kuruluşu 21 Temmuz 2010 tarih ve 27648 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilkay Öney</span> Türk kökenli Almanyalı politikacı

Bilkay Öney, Türk kökenli ve Yeşiller Partisi'nin eski üyesi bir Alman politikacıdır. Baden-Württemberg Eyaleti'nin Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nin 2011-2016 yılları arasında Uyum Bakanlığını yaptı. Daha önce Yeşiller Partisi üyesi ve Eylül 2006'dan Mayıs 2011'e kadar Berlin Temsilciler Meclisi üyesiydi. 2018 sonbaharından bu yana, Berlin'deki Senato Maliye Departmanı'nın bir parçası olan Bina Yönetimi Devlet Ofisi, Bölüm B'nin genel müdürü olarak görev yapmaktadır.

Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ) , Türkiye ve Almanya tarafından ortaklaşa kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kampüsü İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında Beykoz ilçesindedir. 10 Nisan 2010 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan 5979 Sayılı kanunla kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erol Bilecik</span> Türk iş ve spor insanı

Nevres Erol Bilecik Türk iş insanı, eski Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı, Index Grup CEO'su.

<span class="mw-page-title-main">Servet Yardımcı</span> Türk armatör ve spor yöneticisi

Servet Yardımcı Türk armatör ve spor yöneticisi. UEFA Yönetim Kurulu üyesi ve eski geçici Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı.