İçeriğe atla

Nihat Sargın

Nihat Sargın
Doğum26 Nisan 1927(1927-04-26)
İstanbul
Ölüm17 Kasım 2010 (83 yaşında)
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
MeslekSiyasetçi

Ahmet Nihat Sargın (26 Nisan 1927, İstanbul - 17 Kasım 2010), Türk komünist, tarihsel Türkiye İşçi Partisi genel sekreteri, Türkiye İşçi Partisi ile tarihsel Türkiye Komünist Partisi'nin birleşmesi ile kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin genel başkanı, politikacı, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı Başkanı.

Öğrencilik yıllarında sol görüşlere ilgi duyan Sargın, 1948 yılında Türkiye Komünist Partisi'ne girdi. 1950 yılında tutuklanarak dört yıl cezaevinde kaldı. 6-7 Eylül Olayları'nda yargılandı. 1962 yılında kurulan Türkiye İşçi Partisi'ne katılarak Genel Sekreterlik görevini yürüttü. Politik yaşamında üçüncü tutukluluğunu 12 Mart Muhtırası ile yaşadı. 1975 yılında yeniden kurulan TİP içinde aynı görev ve etkinliklerini sürdürdü. Daha sonra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Türkiye'nin temel ve en önemli sorunu olan Kürt meselesini parti programına aldığı için kapatılmıştır. 12 Eylül Darbesi sonucunda yurtdışına kaçıp giderek yedi yıl kaldı. 1987'de Nabi Yağcı ile birlikte Türkiye'ye dönerek, TKP ile TİP birleşmesinden doğan Türkiye Birleşik Komünist Partisi kurucusu oldu. TBKP'nin kapatılmasından sonra Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) kuruluş sürecine katıldı. Daha sonra ÖDP'yi ağır bir şekilde eleştirdiği söylenir. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı yöneticiliği görevini yürütüp, TİP'li Yıllar (1961 - 1971) Anılar - Belgeler adlı bir kitap yazmıştır. Akciğer ve beyin iltihabı nedeniyle yaşamını yitirmiştir.

Bibliyografya

  • Behice Boran; Haydar Kutlu; Nihat Sargın (1988), Niye birleşiyoruz? Ne istiyoruz? Niye dönüyoruz?, İstanbul: Yeni Açılım Yayınları.
  • Haydar Kutlu; Nihat Sargın (1988), Sorgu, İstanbul: Amaç Yayıncılık
  • Haydar Kutlu; Nihat Sargın (1989), Demokrasi davası sürüyor: Haydar Kutlu ve Nihat Sargın'ın 2 ve 25 Ağustos '89 tarihli duruşmalarındaki konuşmaları, İstanbul: Yeni Açılım Yayınları.
  • Nihat Sargın (1991), Türkiye Birleşik Komünist Partisi Büyük Kongre tutanağı: 13-15 Ocak 1991, Ankara, İstanbul: Su Basın Yayın.
  • Nihat Sargın (2001), TİP'li yıllar, 1961-1971: Anılar-Belgeler, İstanbul: Felis Yayınevi.
  • Nihat Sargın (2005), Davalar, savunmalar, cezaevi anıları, İstanbul: Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı.
  • Nihat Sargın (2006), Dönüşten özgürlüğe 900 gün: Türkiye Birleşik Komünist Partisi "TBKP" davası,İstanbul: Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Atılım</i> (gazete) dergi

Atılım, tarihsel Türkiye Komünist Partisinin (TKP) 1 Ocak 1974 tarihinde yayımlamaya başladığı Merkez Komitesi yayın organı. 15 Mart 1984 tarihine kadar aylık, bu tarih itibarıyla ise on beş günlük olarak çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Sol Parti (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Sol Parti, Türkiye'de faaliyet gösteren sosyalist siyasi parti. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "SOL Parti" şeklindedir. Özgürlük ve Dayanışma Partisinin (ÖDP) 22 Aralık 2019 tarihinde Ankara'da düzenlenen 8. Olağanüstü Kongresi'nde partinin isminin Sol Parti olarak değiştirilmesine dair alınan tüzük değişikliği kararıyla kurulmuştur. Genel başkanı Önder İşleyen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (1920)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1920–1987)

Türkiye Komünist Partisi, 1920 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyet göstermiş komünist siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası (THİF), Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'da komünist faaliyet yürüten bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Sadun Aren</span> Türk politikacı

İbrahim Sadun Aren, Türk iktisat profesörü ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Halit Çelenk</span> Türk avukat

Halit Çelenk Türk avukattır.

Mîna Urgan, Türk İngiliz edebiyatı profesörü, yazar, filolog, çevirmen ve sosyalist siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de komünizm</span>

Türkiye'de komünizm, 1920 yılında Türkiye Komünist Partisi ile partileşme sürecine giren ve günümüzde devam eden siyasi hareket.

Güney Dinç, hukukçu, yazar, insan hakları savunucusu.

Metin Çulhaoğlu, Türk Marksist yazar, siyasetçi ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Birlik Partisi (Türkiye)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1991–1995)

Sosyalist Birlik Partisi (SBP) 15 Ocak 1991'de TBKP, TSİP, Sosyalist Parti'den kopan bir grup ve bazı bağımsız sosyalist aydınlar tarafından kurulan siyasi parti.

Türkiye Birleşik Komünist Partisi (TBKP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Komünist Partisinin (TKP) birleşmesiyle kurulmuş bir siyasi parti.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Sülker</span>

Kemal Okur Sülker, Türk sendikacı, gazeteci, araştırmacı ve yazardır. Türkiye'de sendikacılık alanındaki araştırmalarıyla bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nabi Yağcı</span> Türk siyasetçi

Nabi Yağcı ya da takma adıyla Haydar Kutlu, Türk siyasetçi. Türkiye Komünist Partisinin son genel sekreteri, TKP'nin Türkiye İşçi Partisi ile birleşmesiyle kurulan Türkiye Birleşik Komünist Partisinin ilk ve son genel sekreteridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (2017)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye İşçi Partisi, 7 Kasım 2017 tarihinde Erkan Baş ve Barış Atay liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TİP" şeklindedir. Simgesi iç içe geçmiş çark, başak ve yıldızdır. TBMM'de 3 milletvekili bulunmaktadır. Genel başkanı Erkan Baş'tır. 25 Ağustos 2022 tarihinden beri Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenidir.

Oğuzhan Müftüoğlu, Türk Marksist-Leninist aktivist, gençlik lideri ve siyasetçidir. Türkiye Devrimci Gençlik Federasyonu Merkez Yürütme Kurulu Üyesi-Basın Sekreteri, THKP-C üyesi, Devrimci Yol kurucusu, Özgürlük ve Dayanışma Partisi Kurucusu, Sol Parti üyesi. Devrimci Gençlik Dergisi (1975-1980), Devrimci Yol Dergisi (1977-1980), Yeniden Dergisi (1995-1998), BirAdım Dergisi (1999-2001), BirGün Gazetesi yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bilge Seçkin Çetinkaya</span> Türk siyasetçi ve yazar

Bilge Seçkin Çetinkaya, yazar, araştırmacı ve siyasetçi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK ve PM üyesi. Özgürlük ve Dayanışma Partisi eski Eş Genel Başkanı (2012-2016).

Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı veya kısaca TÜSTAV, Türkiye'nin yakın sosyal tarihinin aydınlatılmasına yarayacak belgelerin gün ışığına çıkarılması; toplanması; arşiv olarak düzenlenmesi; araştırma faaliyetlerine açılması ve yayınlanması amacıyla kurulmuş bir tarih ve arşiv kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Hüsamettin Güven</span>

Hüsamettin Güven, Türk siyasetçi ve gazeteci. Zonguldak'taki işçi hareketinin kurucularından biri olarak kabul edilmektedir.