İçeriğe atla

Night Thoughts of a Classical Physicist

Night Thoughts of a Classical Physicist (Bir Klasik Fizikçinin Gece Düşünceleri), tarih bilimci Russell McCormmach tarafından yazılmış, 1982 yılında Harvard Express tarafından basılmış tarihi bir romandır. Roman 1918 yılında, 20. yüzyılın ilk yarısı sıralarında fizik dünyasında, modern fiziğin I. Dünya Savaşı'na etkilerini, kurmaca bir karakter olan Viktor Jacob üzerinden anlatmaktadır. Jacob kariyerinin çoğunda klasik fiziğe yoğunlaşmış yaşlı bir fizikçidir ve göreceli fiziğin 1900 ve 1910'lardaki hızlı ve kökten değişimiyle bir dizi olayla yüzleşecektir. Bu çelişkinin Jacob üzerindeki derin etkileri, 20. yüzyılın başlarında Alman akademik sistemi ve değişen akademik kültürün, akademik çevresinin Jacob üzerindeki etkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir.

Jacob karakteri küçük bir Alman üniversitesinde bir profesör olması, McCormmach'ın Alman fizikçiler üzerinde yaptığı arşivsel araştırmalardan dolayıdır. Romanda etkileşimleri ve olayları gerçekle bağdaştırarak, kapsamlı bir şekilde dipnotlarla belgelemiştir. Bu dipnotlarda 19 ve 20. yüzyıldan ünlü fizikçiler de bulunmaktadır. Gece Düşünceleri, bazı eleştirmenler tarafından edebi açıdan yoksun olmasından dolayı açıkça eleştirilse de, genel olarak geçişimli dille yazının içine birçok geniş kapsamlı araştırma yerleştirerek tarih ve tarihi kurguya yeni bir bakış açısı getirmeye çalışmasıyla övülmüştür.

Stil

Roman geleneksel kurgu biyografi şeklinde yazılmıştır. Ancak daha inandırıcı olması için Jacob'un yaşamıyla ilgili, tarihi birçok kanıtı dipnot olarak yazmıştır. Ünlü bilim adamlarının yaşantısını tarihi notlar şeklinde yazmasının yanı sıra çalışması bu bilim adamlarının fotoğrafları ile de dekore edilmiştir. Onların yansımasıyla nasıl şekillendiğini göstermek istemiştir.

Tarihi yansımalar ve geri dönüşler – çoğunlukla Franco-Prussian ve Birinci Dünya Savaşına odaklanması- romanın büyük bir kısmını oluşturmaktadır.

George Steiner, McCormmach'ı romancı olarak görmemiştir ve akıllıca diyaloglardan kaçınmasını kanıt olarak göstermiştir. Rüya bölümlerinin çok sıradan ve beceriksizce işlendiğini söylemiştir. Bilim adamlarının bilim hakkında nasıl hissettiğini anlatmakta başarısız olduğunu hissetmiştir. Buna karşılık, Mary Jo Nye, McCormach'ın kitabının, bir bilim insanının hayatını tarif ederken sebep dışında tutku da görmek isteyen Planyi’yi mutlu edeceğini düşünmektedir.

Özet

Viktor Jacob küçük bir Alman üniversitesinde çalışan bir fizik profesörüdür. Bir fizikçi olarak yaşamını yansıtmaktadır, büyük buluşları ve en son on yıl içindeki kendi fikirleri ve klasik fizik dünyasını fikirleriyle kafa tutabilecek seviyedeki kalıcı fizikçilerle olan ilişkisini anlatmaktadır. Birinci Dünya Savaşının Almanya’nın aleyhine dönmesiyle itilaf devletleri Somme İkinci Muharebesinde, İkinci Alman Ordusu'nu 55 kilometre sürmüşlerdir.

Jacob üniversiteye yukarı manzaradan bakmak için bir dağa tırmandığı sırada değişen dünya hakkında kafa yorar. Dağa tırmanırken bir bataklığa saplanıp kalır bu sırada aşağıdan ateş sesleri duyar. Açıkça umutsuz bir durumda olmasından dolayı pistolunu çıkarıp ağzına dayar. (bazılarına göre bu bir intihardır bazılarına göre ise bu açık ölüm bir kazadır. Ludwig Boltzmann ve John Maddox bunun Jacob’un kendini öldürmesinde başarılı olduğunu açık bir şekilde anlatılması olarak yorumlamışlardır.)

Tema

Thomas Kuhn’un bilim tarihi hakkındaki karmaşık, doğrudan olmayan, bilim adamlarının biyografilerinden etkilenen gelişmesinin desteğidir. Jacob’un araştırması romanın merkezi olmaktadır. Yazarın belirttiği üzere Khun’un teorisini güçlendirmek için her durumda gerçek olaylarla ilgili dipnot düşerek Jacob’un yaşantısını tarihi olayların bir yansıması olarak yazmıştır. Jacob bilimsel teorilerini inşa etmede düzenli olarak gelişme gösterememektedir. Geliştirme göstermenin aksine fizik çalışmalarının yol açtığı ‘’ entelektüel gelişimlerle’' başa çıkması gerekmektedir. Alman Üniversitesindeki hiyerarşik sistemi tanınmasındaki yarış, öğrencileri ve kendinin yetersiz olduğunu hissetmesinden dolayı çıkan gerginlik onu daha da geriye çekmektedir. (Knut kitabın yayınlanmasından önce romanı el yazısıyla gözden geçirmiştir.)

Klasik fizikle göreceli fizik arasındaki çekişme, bilime doğrusal olmayan yaklaşımın yansımasından daha fazlasıdır. Daha büyük bir çekişmeyi temsil etmektedir; geçmişteki en iyi bilgiyi yetkin gören bir eğitim konsepti ve eski bilgiyle bağlantısı olmayan yeni öğrenme teknikleridir. Jacob'un yansımaları bu yorumlardaki toplumun sanat ve edebiyat gibi alanlardaki başka bakış açılarının yansımalardır, onları fizik üzerinde klasik ve romantik olarak karşılaştırmak gibi.

Daha geleneksel bir tema olarak, romanın başlığından da tahmin edildiği üzere, ölmek üzere olan yaşlı, dünyası paramparça olan bir adamın kendi hayatı üzerindeki derin düşünceleridir. Jacob'un bildiği fizik dünyası, yeni yetme fizikçilerin bulduğu yeni teoriler ve buluşlarla, çökeltilmiştir. Jacob'un böyle dertleri varken aynı zamanda Almanya, Birinci Dünya Savaşında yenilmek üzeredir. Jacob'un küçük bir üniversitede profesör olması Alman eğitim sistemindeki bu göreceli yavan yeri de Jacob için ayrı bir sorundur. Jacob'un pozisyonu modern fizik dünyasından çok uzaktadır. Jacob'un bu çaresizliği onu tekrar ve tekrar intihar etme düşüncesine yönlendirmektedir.

Araştırmalar

Viktor Jacob karakteri çok geniş kapsamlı bir araştırmanın ve bazı Alman bilim adamları üzerindeki kişisel araştırmaların sonucunda oluşmuştur. Kurgu profesör Jacob, anlaşıldığı üzere romanın sonunda, 1918 yılında, 69 yaşında ölmektedir. McCormmach'ın araştırmaları Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenmiştir.

Victor Weisskopf bu tarihi romanda, genel bağlamda birçok garip atlamalar olduğunu belirtmiş özellikle Rutherford'un gezgin atom ve radyoaktivite buluşu gerçekten de Rutherford, Kazimierz Fajans ve Frederick Soddy'nin buluşudur.

Resepsiyon

Gece Düşünceleri, hem roman hem de derin tarihi bilgi içeriğiyle çok yönlülüğü dolayısıyla çok yankı uyandırması bekleniyordu ve beklentiyi de karşılamıştır. Gece Düşünceleri basımından kısa bir süre sonra beklenmedik bir şekilde başka alanlara da yayılarak herkes tarafından okunmuştur. Özellikle edebiyat eleştirmenleri, bilim tarihçileri ve fizikçiler kitaba büyük ilgi göstermiştir. ‘’Entelektüel tarihi roman’’, ‘’yeni bir sanat formu: Bilimsel tarihi roman’’ gibi kitabı farklı şekillerde tanımlamışlardır. Kitabın romanlık kısmı oldukça geniş bir şekilde fark edilmiştir bazı okuyucular bunu edebiyat alanında ya da tarihi teknik açısından bir deneme olarak bahsetmişlerdir. Genellikle bilim tarihi işi olarak övüldüğü sırada kitap aynı zamanda karışık çevreler tarafından da bir roman olarak dikkat çekmekteydi. Kitabın bilim ve tarih detayları arasındaki karşılaştırmalarıyla kötülenmesi aslında kitabın daha fazla merak uyandırmasına sebep olmuş ve büyük bir başarı yakalamıştır.

Kitabın çeşitli toplantılarda gözden geçirilmesinde farklı yorumlar almıştır, Lewis A. Lawson kitabı hakkında şöyle bir çıkarımda bulunmuştur ‘ bu kitap kötü bir roman. Fakat üniversite derslerinde oldukça yararlı olabilir, özellikle anabilimler dışındaki, farklı disiplinler arasında kalmış konularda oldukça yararlı olacağını düşünüyorum. Bu farklı yaklaşımlar bilgi kazanımları ve tecrübenin geçerliliğine katkı sağlayacaktır.’ George Steiner aynı şekilde tepki vermiştir, kitabın roman kısmını çok zayıf bulmuş, sanatsal olarak başyapıttan çok uzak, ancak hayal gücü çok geniş bir iş çıkardığını söylemiş ve edebiyat idealleri ve tarih bilimi arasında muhteşem bir köprü olduğunu eklemiştir.

Tufts Üniversitesinden Philip Mirowski, bu kitabı bütün tarihçilere tavsiye ederim, tatmin edici bir hava ve yaygın teorik kapsamıyla dolu bir yazı, şeklinde betimlemiştir. Aynı şekilde Laurie Brown, Northwestern Üniversitesinde bir fizikçi, kitabın içindeki fikri bilim tarihinde yeni bir tür olarak değerlendirmiş ve bütün çevresine okumalarını tavsiye edeceğini söylemiştir. Ancak Jacob’ un sosyal dünyada çok gelişmiş bir karakter olmadığından ötürü kitabın roman olarak çok da cezp edici olmadığını belirtmiştir.

Caitlin McKenna, McCormmach'ın Jacob'u gelişmemiş bir karakter olarak yansıtmasının bir hata olduğunu söylemiştir, Jacob ve romanı aşırı övmüştür: ‘ bu kitabı yücelten şey tamamen gerçekçi bir karakter ve bu karakterin tek başına Batılı kafasını, düşük bir modernlikle somutlaştırmasına hayran kaldım. McCormmach bu hayal gücü açısından zengin ve zekice romanı yaratarak, hem bilim insanı hem de bir yazar olarak anılmayı hak etmiştir.’

Miras

1995 yılında Stephen Weinberg, Amerikan Sanat ve Bilim Akademisinde, Bir Klasik Fizikçinin Gece Düşünceleri hakkında bir ders vermiştir. Bu onun yeni fiziğin ‘standart modeli’ tarzının bir değişikliğe ihtiyacı olduğu bakış açısını yansıtmaktadır. Bu aynı şekilde Jacob'un klasik fizikten kuantum mekaniğine geçişte tanık olduğu değişimine benzemektedir.

Kaynakça

  1. Steiner, George (Eylül 1982). "Review:Night Thoughts of a Classical Physicist". Isis. 73 (3). ss. 427-429. doi:10.1086/353047. JSTOR 231449. 
  2. Mirowski, Philip (1983). "Review of Night thoughts of a classical physicist". History of Political Economy. 15 (1). 
  3. Weisskopf, Victor (Kasım 1982). "Review: Night Thoughts of a Classical Physicist". American Journal of Physics. 50 (11). ss. 1053-1054. Bibcode:1982AmJPh..50.1053M. doi:10.1119/1.12948. 
  4. Nye, Mary Jo (1 Haziran 2006). "Scientific Biography: History of Science by Another Means?". Isis. 97 (2). ss. 322-329. doi:10.1086/504738. 
  5. Lawson, Lewis A (1984). "An Academic Novel and its Impact: Night Thoughts of a Classical Physicist". The Journal of General Education. 36 (3). ss. 197-205. ISSN 0021-3667. JSTOR 27796999. 
  6. Brown, Laurie M. (21 Mayıs 1982). "Review: A Portrait". Science, New Series. 216 (4548). ss. 880-881. doi:10.1126/science.216.4548.880. JSTOR 1687544. 
  7. MacLeod, Roy (1982). "Review of Night Thoughts of a Classical Physicist". The Wilson Quarterly (1976–). 6 (5). ss. 140-141. ISSN 0363-3276. JSTOR 40256399. 
  8. McKenna, Caitlin (2007). "First & Second Looks: Night Thoughts of a Classical Physicist". Narrative Magazine. 
  9. Weinburg, Steven (Aralık 1995). "Night Thoughts of a Quantum Physicist". Bulletin of the American Academy of Arts and Sciences. 49 (3). ss. 51-64. JSTOR 3824157. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Albert Einstein</span> Almanya doğumlu fizikçi (1879–1955)

Albert Einstein, Almanya doğumlu teorik fizikçi ve bilim insanı. Tüm zamanların en iyi fizikçilerinden birisi olarak kabul edilen Albert Einstein, en çok görelilik teorisini geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda kuantum mekaniğinin gelişimine önemli ölçüde katkılarda bulunmuştur. Kendisi tarafından bulunan ve bilim dünyasında yeni bir çığır açan kütle-enerji denkliği formülü E = mc2 dünyanın en ünlü denklemi olarak adlandırılmıştır. Fizik ve matematik alanına sağladığı katkılardan dolayı ve fotoelektrik etki yasasının keşfi sebebiyle 1921 yılında Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü. 1999 yılında Time dergisi tarafından yüzyılın en önemli kişisi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik</span> kuvvetlere veya yer değiştirmelere maruz kalan fiziksel cisimlerle ilgilenen bilim

Mekanik, fiziğin fiziksel nesnelerin hareketleriyle, özellikle kuvvet, madde ve hareket arasındaki ilişkilerle ilgili alanıdır. Nesnelere uygulanan kuvvetler yer değiştirmeler veya bir nesnenin çevresine göre konumunda değişikliklerle sonuçlanır. Fizik'in bu dalının kökenleri Antik Yunanistan'da Aristoteles ve Arşimet'in yazılarında bulunur.. Erken modern dönem sırasında, Galileo, Kepler ve Newton gibi bilim adamları şimdiki klasik mekaniğin temellerini attılar. Klasik mekanik, duran veya ışık hızından çok daha düşük hızlarla hareket eden cisimlerle ilgili klasik fizikin bir dalıdır. Kuantum aleminde olmayan cisimlerin hareketini ve üzerindeki kuvvetleri inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Alan bugün kuantum teorisi açısından daha az anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Max Planck</span> Nobel ödüllü Alman fizikçi, kuantum fiziğine katkılarıyla bilinir

Max Karl Ernst Ludwig Planck, Alman fizikçi ve 1918 Nobel Fizik Ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Jacob Jacobi</span> Alman matematikçi (1804-1851)

Carl Gustav Jacob Jacobi, eliptik fonksiyonlara, dinamiklere, diferansiyel denklemlere, determinantlara ve sayı teorisine önemli katkılarda bulunan Yahudi kökenli Alman matematikçi. Jacobi, tarihte bir Alman üniversitesinde profesör olarak atanan ilk Yahudi matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">İbnü'l-Heysem</span> Arap fizikçi, matematikçi ve astonom (965–1040)

İbn-i Heysem, Ḥasan Ibn el-Heysem, Batılıların söyleyişiyle Alhazen veya tam ismiyle Ebū ʿAlī el-Ḥasan ibn el-Ḥasan ibn el-Heysem, Arap matematikçi, astronom, ve İslam'ın Altın Çağının önemli fizikçilerinden biriydi. "Modern optiğin babası" olarak da anılır. Özellikle görsel algı dinamiklerine önemli katkılarda bulunmuştur. En etkili eseri, 1011–21 yılları arasında oluşturduğu ve Latince baskılar sayesinde günümüze kadar gelmiş Kitāb el-Manāzir olmuştur. Polimat, felsefe, teoloji ve tıp üzerine yaptığı birçok çalışmayı da kitaplarına kaydetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Abdüsselam</span> Pakistanlı fizikçi (1926-1996)

Muhammed Abdüsselam, elektrozayıf etkileşim ile ilgili çalışmalara katkılarından dolayı 1979 yılında Nobel Fizik Ödülünü paylaşan kuramsal fizikçidir. Abdüsselam Nobel Ödülü kazanan ilk Pakistanlı ve Mısırlı Enver Sedat'tan sonra Nobel Ödülü kazanan ilk Müslüman olmakla birlikte fen alanında bu ödülü kazanan ilk Müslüman olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Doğa felsefesi</span> doğa ve fiziksel evrenin modern bilimin gelişmesinden önce baskın olan eski felsefi çalışması

Doğa felsefesi fiziğin, yani doğanın ve fiziksel evrenin felsefi çalışmasıdır. Modern bilimin gelişmesinden önce baskın bir alandı.

<span class="mw-page-title-main">Sheldon Glashow</span> Amerikalı teorik fizikçi

Sheldon Lee Glashow "temel parçacıklar arasındaki zayıf ve elektromanyetik etkileşimlerin birleşik kuramına katkıları ve bu çalışmaları kapsamında zayıf nötr akımı öngörmeleri" nedeniyle Steven Weinberg ve Abdus Salam ile birlikte 1979 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Philipp Lenard</span> Alman fizikçi (1862 – 1947)

Philipp Eduard Anton von Lenard, 1905'te katot ışınları ve özellikleri araştırmasıyla Nobel Fizik Ödülü almış Alman fizikçidir. Kendisi milliyetçi ve Yahudi aleyhtarı; aktif bir Nazi ideoloji savunucusudur. 1920'lerde Adolf Hitler'i desteklemiş ve Nazi döneminde “Deutsche Physik” hareketinde önemli bir rol-model olmuştur.

<i>Bilim Kurgudaki Bilim: İmkânsızın Ardındaki Fizik</i>

Bilim Kurgudaki Bilim: Olanaksız Fizik ilk olarak 1 Aralık 2009'da Amerika Birleşik Devletleri'nde Science Channel'da yayınlanan bir Amerikan belgeseli televizyon dizisidir. Türkiye'de Dsmart platformunda 18. kanalda yayın yapan Discovery Science kanalında yayınlanmaktadır. Dizi kuramsal fizikçi Michio Kaku ve onun kitabı "İmkansız Fizik"i barındırıyor. Her bölümde Dr. Kaku, bilimkurgu teknolojilerini yapmanın yollarını arar ve şu an kullanılan teknlojiyle kendi tasarımlarını yapar. Ayrıca bölümde işlediği konuyla ilgilenen bilim adamlarını da ziyaret eder.

<span class="mw-page-title-main">Matematik mühendisliği</span> matematik disiplini

Matematik mühendisliği, iyi derecede matematik bilgisine sahip, mühendislik eğitimi almış, endüstriyel problemleri modelleyerek çözebilen mühendisler yetiştirmeyi amaçlayan mühendislik dalı. Matematik mühendisleri mühendislik, ekonomi ve hizmet sektöründe ortaya çıkan problemlerin çözümünde önemli rol oynar. Günümüz koşullarında bu mühendislik dalından mezun olan mühendisler genellikle yazılım sektöründe çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Carl Wieman</span>

Carl Edwin Wieman, 1995 yılında Eric Allin Cornell ile ilk doğru Bose-Einstein Yoğuşmasını ürettiği için 2001 Nobel Fizik Ödülünü kazanan, günümüzde Colombia Üniversitesinde profesörlük yapan Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Lev Landau</span> Sovyet teorik fizikçi (1908-1968)

Lev Davidovich Landau teorik fizik alanında pek çok katkı ve araştırma yapmış Bakü doğumlu Yahudi asıllı, Sovyet-Azerbaycanlı fizikçidir. Yoğun maddenin kuantum mekaniği hakkında çalışan Landau, süperakışkanlığı öngörmüş ve 1962 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanmıştır. Evgeny Mikhailowich Lifschitz ile çeşitli dillere çevirilen ve klasikleşen fizik kitapları serisini oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Willard Boyle</span> Kanadalı fizikçi ve mucit (1924 – 2011)

Willard Boyle, 19 Ağustos 1924 doğumlu Kanadalı Fizikçi. CCD kamera'nın mucidi olarak tanınmaktaydı. 2009 yılında Nobel Fizik ödülünü meslektaşları George E. Smith ve Charles K. Kao'ile paylaşmıştır. 7 Mayıs 2011 yılında 86 yaşında ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Fizik tarihi</span> fizik biliminin tarihi

Fizik, felsefe ürünü bir çalışma alanıdır ve bu yüzden 19. yüzyıla kadar doğa felsefesi diye adlandırıldı. Ünlü fizik bilgini Isaac Newton (1642-1726) bile temel yapıtını "Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri" olarak adlandırmış ve kendisini de bir doğa filozofu olarak görmüştür. Günümüzde ise fizik; madde, enerji ve bunların birbiri arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalı olarak tanımlanır. Fizik bir bakıma en eski ve en temel kuramsal bilimdir; onun keşifleri doğa bilimleri'nin her alanı hakkındadır çünkü madde ve enerji; doğanın temel ögeleridir. Diğer bilim dalları genellikle kendi alanlarıyla sınırlıdır ve fizikten sonradan ayrılıp bir bilim dalı olmaya hak kazanmış diye düşünülebilinir. 16. yüzyılda fizik doğa bilimlerinden ayrılmış, Rönesans dönemi sonrasında hızla artan bilgi birikimi ile mekanik, optik, akustik, elektrik gibi alt bilim dalları ortaya çıkmıştır. Fizik günümüzde klasik fizik ve modern fizik olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Chien-Shiung Wu</span>

Chien-Shiung Wu, , Radyoaktivite alanında önemli katkıları olan Çin kökenli Amerikalı bir deneysel fizikçidir. Manhattan Projesi'nde çalışmış, gaz yayınımıyla (difüzyon) uranyum metalini U-235 ve U-238 izotoplarına ayrıştıran bir yöntem geliştirmiştir. Eşlem korunumu çürüten ve Wu'nun önderliğinde yapılan Wu Deneyi en önemli çalışmalarından birisidir. Bu çalışması çalışma arkadaşları Tsung-Dao Lee ve Chen-Ning Yang’a 1957 Nobel Fizik Ödülünü kazandırmış, ayrıca Wu’ya da 1978 yılında Wolf Fizik Ödülünü kazandırmıştır. Deneysel fizikteki ustalığı sık sık Marie Curie ile karşılaştırılmasına neden olmuş, ayrıca ‘Fiziğin Leydisi’, ‘Çinli Madam Curie’, ‘Nükleer Araştırmanın Kraliçesi’ gibi saygın takma isimler kazandırmıştır.

Alman fiziği ya da ari fizik, 1930'ların başında Alman fizik topluluğunda görülen ve "Yahudi fiziği" şeklinde etiketlenen, Albert Einstein’ın çalışmalarına ve diğer modern teorik fizik öğretisine muhalif milliyetçi bir akım. Terim, 1930’larda Philipp Lenard tarafından yazılan dört ciltlik fizik ders kitabının başlığından alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bilim tarihi</span> bilimin ve bilimsel bilginin tarihsel gelişiminin incelenmesi

Bilim tarihi, hem doğa hem de toplumsal bilimler dahil olmak üzere bilimsel bilgi ve bilimin gelişiminin incelenmesidir. 18. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası dönemde, öteden beri yanlış bilindiği düşünülen olguların bilimsel gerçeklerle değiştirilmesi yolunu izlemiştir.