İçeriğe atla

Nieuve Cumhuriyeti

Nieuve
Nieuwe Republiek
Nieuve Cumhuriyeti
16 Ağustos 1884
-22 Temmuz 1888
Nieuve bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
BaşkentVryheid
Yaygın dil(ler)Felemenkçe
HükûmetCumhuriyet
• Devlet Başkanı
Lucas Johannes Meyer
Tarihçe 
• Kuruluşu
16 Ağustos 1884
• Bağımsızlık
16 Ağustos 1884
• Birleşme
22 Temmuz 1888
• Dağılışı
22 Temmuz 1888
Para birimiGüney Afrika Poundu
Ardıllar
Transvaal Cumhuriyeti

Nieuve Cumhuriyeti (Türkçe: Yeni Cumhuriyeti), Afrika kıtasının güneyinde Boer Cumhuriyetleri olarak adlandırılan ülkelerden biri olarak kurulan, 1884 ile 1888 yılları arasında bağımsız kalan kısa ömürlü devlet.

Nieuve Cumhuriyeti bağımsızlığın ilan edildiği 16 Ağustos 1884 tarihinden, ülkenin Transvaal Cumhuriyeti ile birleşme kararı aldığı 20 Temmuz 1888 tarihine kadar bağımsız kalmıştır.

Tarih

Boerler ve Britanyalı askerler Zulu lideri Dinuzulu'nun düşman rakibine karşı savaşmasında yardım etmesinden dolayı, Zulu lideri tarafından kendilerine teşekkür olarak toprak ve bu toprağı işletme hakkı verilmiştir. Kendilerine tahsis edilen bu bölgeye zaman içerisinde yerleşen Boerler, kendi kendine yönetebilecekleri konuma geldiklerinde ve büyük bir topluluk olduklarında parlamentolarını oluşturarak 16 Ağustos 1884 tarihinde Nieuve Cumhuriyeti'ni ilan etmişler, aynı zamanda bu tarihte Zulu lideri ile bölgenin tamamının kendilerine bırakıldığına dair anlaşmayı imzalamışlardır. Ülkenin başkenti olarak belirlenen bölgeye oluşturulan şehre Vryheid (Türkçe:Özgürlük) adı verilmiş ve şehir ülkenin başkenti yapılmıştır.

Ülkenin ilk ve tek devlet başkanı olarak göreve Boer komutanı Lucas Johannes Meyer getirilmiş, ülkenin tüm hükûmet sistemi komşu Boer cumhuriyeti Transvaal Cumhuriyeti'nden alınmış, yasalarda yine aynı şekilde bu ülkeden esinlenerek oluşturulmuştur. Ülkeye kısa sürede Transvaal Cumhuriyeti'nden de birçok göçmenin gelmesi ile birlikte ülkede, komşu ile birleşme gündeme gelmiş, bunun neticesinde de 20 Temmuz 1888 yılında yapılan anlaşma ile Nieuve komşu ülkenin egemenliği altına girerek mevcudiyetine son vermiştir.

Ülkenin egemen olduğu bölgeler konum olarak günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin vilayeti olan KwaZulu-Natal bölgesinin kuzey bölgesinde bulunmaktadır.

Kaynakça

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Cumhuriyeti</span> Güney Afrikada bir ülke

Güney Afrika Cumhuriyeti ya da daha yaygın kullanımı ile Güney Afrika, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını Namibya, Botsvana, Zimbabve, Mozambik ve Esvatini oluştururken ülkenin güneydoğusunda Hint Okyanusu, güney ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunmaktadır. Bu ülkelerin haricinde Lesotho'da da tamamen Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları içinde yer alan bir ülke olarak Güney Afrika ile tüm sınırlarını paylaşmaktadır. Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lesotho</span> Afrikada bir ülke

Lesotho ya da resmî adı ile Lesotho Krallığı, Afrika kıtasının güneyinde yer alan bir ülkedir. Ülke topraklarının tamamı Güney Afrika Cumhuriyeti toprakları ile çevrilidir. 1868 yılından Birleşik Krallık'tan bağımsızlığın kazanıldığı 1966 yılına kadar Basutoland olarak adlandırılan ve parlamenter monarşi ile yönetilen ülkenin başkenti Maseru'dur.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland</span> Somaliden tek taraflı bağımsızlık ilan eden ancak bağımsızlığı hiçbir ülke tarafından tanınmayan ülke

Somaliland, resmî olarak Somaliland Cumhuriyeti, Afrika Boynuzu'nda tanınmayan fiili bir egemen devlettir. Kuzeybatıda Cibuti, güneyde ve batıda Etiyopya ve doğuda Somali ile sınır komşusudur. İddia edilen bölgesi, 2021 itibarıyla yaklaşık 5,7 milyon sakinle 176.120 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Hargeisa'dır. Somaliland hükûmeti, kısa bir süre bağımsız olan Somaliland Devleti olarak 1960'tan 1991'e kadar Somali Vesayet Bölgesi ile birleşerek Somali Cumhuriyeti'ni oluşturan İngiliz Somaliland'ın halefi devlettir.

Boer Savaşı, Birleşik Krallık ile Boerler arasında günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulu olduğu topraklarda gerçekleştirilen askeri çatışmalara verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Pretoria</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin idari başkenti

Pretorya ya da Pretoria, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin yönetsel başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika Birliği</span> Birlik

Güney Afrika Birliği, Afrika kıtasının güneyinde Britanya İmparatorluğu'na bağlı sömürge bölgeleri olan Cape Kolonisi, Natal Kolonisi, Transvaal Kolonisi ve Oranj Nehri Kolonisi bölgelerinin birleştirilmesi ile meydana gelen ve varlığını 1910–1961 yılları arasında sürdüren ülke. Ülke 1961 yılında ardılı olan ve günümüzde de varlığını sürdüren Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kurulması ile varlığını sonlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Transvaal (il)</span>

26°12′13″G 28°2′43″D

<span class="mw-page-title-main">Transvaal Cumhuriyeti</span> 1857 ile 1902 yılları arasında hüküm süren Afrika devleti

Transvaal Cumhuriyeti veya Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasında kurulan ve varlığını 1857 ile 1902 yılları arasında sürdüren devlet.

<span class="mw-page-title-main">Natalia Cumhuriyeti</span> Afrika kıtasının güneyinde 1839-1843 arasında var olmuş bir devlet

Natalia Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde, günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan bölgede kurulan kısa ömürlü devlet.

<span class="mw-page-title-main">Goshen Cumhuriyeti</span> Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulan kısa süre bağımsız kalmış devlet

Goshen Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulan kısa süre bağımsız kalmış devlet.

<span class="mw-page-title-main">Utrecht Cumhuriyeti</span>

Utrecht Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulmuş olan ve çok kısa bir süre bağımsız kalan şehir devleti.

<span class="mw-page-title-main">Stellaland</span>

Stellaland, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulan kuzeyde ve batıda İngiliz hakimiyet bölgesi Bechuanaland'a, güneyde ve doğuda ise Transvaal Cumhuriyeti'ne komşu olan kısa süre bağımsız kalan Boer Cumhuriyeti.

<span class="mw-page-title-main">Klein Vrystaat</span> Afrika kıtasında eski bir devlet

Klein Vrystaat, Afrika kıtasında Boerler tarafından kurulan kısa süre bağımsız kalmış devlet.

<span class="mw-page-title-main">Lydenburg Cumhuriyeti</span>

Lydenburg Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneyinde Boer Cumhuriyetleri olarak adlandırılan ülkelerden biri olarak kurulan, 1856 ile 1857 yılları arasında bağımsız kalan kısa ömürlü devlet.

<span class="mw-page-title-main">Transvaal Kolonisi</span> Afrika kıtasının güneyinde 1902 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi

Transvaal Kolonisi, Afrika kıtasının güneyinde 1902 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Natal Kolonisi</span> Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi

Natal Kolonisi, Afrika kıtasının güneyinde 1843 ile 1910 yılları arasında Büyük Britanya idaresinde kurulan sömürge bölgesi.

Boer Cumhuriyetleri, Afrika kıtasının güneyinde günümüzde Güney Afrika Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan bölgelerde 18. yüzyıl sonu ile 19. yüzyılda Afrikanerler (Boerler) tarafından kurulan ülkelerin tamamına verilen ad. Bu cumhuriyetlerin birçoğu kısa ömürlü olmuş, sadece Transvaal Cumhuriyeti ile Özgür Orange Devleti elli yılı aşkın bir süre varlıklarını sürdürebilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Basutoland</span> Afrika kıtasının güneyinde Büyük Britanyanın 1868 yılından itibaren himaye bölgesi olarak bulunduğu, 1884 yılından itibaren de direkt olarak Kraliyete bağlı koloni bölgesi olarak ilan ettiği ülke

Basutoland, Afrika kıtasının güneyinde Büyük Britanya'nın 1868 yılından itibaren himaye bölgesi olarak bulunduğu, 1884 yılından itibaren de direkt olarak Kraliyete bağlı koloni bölgesi olarak ilan ettiği ülke. Günümüzde aynı sınırlar içerisinde Lesotho bulunmaktadır.