İçeriğe atla

Nida (Talmud)

Nida (נִדָּה‎) ("Periodik aylık kanama kirliliği"), Mişna'nın Tohorot faslının yedinci bölümü.[1] İlk on bölümü, bir kadının adet dönemi boyunca ve ondan sonrası ile ilgili durumunu (Levililer, 15:19-30) ele alır.[1] İncelenen konular arrasında regl dönemi; bakirelik; kirliliğin intikali; kendini muayene etme; düşük veya kürtaj; adet gören Yahudi olmayan kadınlar; kızların ergenlik çağı ile ilgili tanımlamalar bulunur.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c The new encyclopedia of Judaism. New York: New York University Press. 2002. ss. 137. ISBN 978-0814793886. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mario Puzo</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1920 – 1999)

Mario Gianluigi Puzo,. Amerikalı romancı ve senaristtir. Özellikle Baba adlı romanı ve filmiyle tanındı, suç ve mafya filmleri tarihine damgasını vurdu.

<span class="mw-page-title-main">Konçerto</span>

Konçerto, sanatçının bir veya birkaç müzik çalgısıyla virtüözitesini ve müzikal yeteneklerini dinleyiciye sunmak amacıyla icra edilen müzik parçasının genel adıdır.

National Basketball Association veya kısaca NBA, ABD'de kurulmuş profesyonel basketbol ligi organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Afrodisias</span> Aydındaki antik kent

Afrodisias veya Afrodisyas, Tanrıça Afrodit'e adanmış birçok eski çağ kentinin ortak adı. Afrodisyas adlı kentlerin en ünlüsü, Anadolu'nun güneybatısında, eski Karia bölgesinde, günümüzde Aydın ilinin Karacasu ilçesine bağlı Geyre mahallesinin bulunduğu yerde bulunan Antik Yunan kentidir. Arkeolojik kazılar başladıktan sonra Geyre taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Meriç</span> Balkanlarda nehir

Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">New York (eyalet)</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

New York, ABD'nin Orta Atlantik ve Kuzeydoğu bölgesinde bulunan eyaletlerinden birisidir. Başkenti Albany, en büyük şehri New York'tur. 62 vilayete sahiptir. 20,2 milyon kişilik nüfusu ile ülkenin nüfusu en yüksek dördüncü eyaletidir. Nüfusun üçte ikisi New York metropoliten alanında yaşamaktadır. Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey ve Pensilvanya ile karadan, Rhode Island ile de sudan komşudur. Ayrıca Kanada'nın Québec ve Ontario bölgelerine uluslararası sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Manhattan</span> New York şehrinin bir bölgesi

Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island ile birlikte New York şehrini oluşturan 5 ana bölgeden biridir.

<span class="mw-page-title-main">New York</span> ABDnin en kalabalık şehri

New York, Amerika Birleşik Devletleri'nin en kalabalık şehri ve dünyanın en kalabalık metropolitan alanlarından New York metropolitan bölgesinin merkezidir. Şehir bir parçası olduğu New York eyaleti ile karıştırıldığı için İngilizcede New York City (kısaca NYC) olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Like a Virgin (şarkı)</span> Madonna şarkısı

Like a Virgin, Amerikalı pop müzik sanatçısı Madonna'nın ikinci albümü Like a Virgin'den çıkan ilk "single". Şarkı ABD'de haftalarca 1 numarada kalarak Madonna'nın ilk 1 numara şarkısı olmuştur. Madonna'nın bugüne kadar çıkardığı şarkılar arasında en uzun süre 1 numarada kalan şarkısıdır.

<i>Variety</i> haftalık eğlence-ticaret dergisi

Variety, 1905'te New York'ta Sime Silverman tarafından kurulan bir haftalık eğlence-ticaret dergisidir. Film sanayisinin öneminin artmasıyla, 1933'te Los Angeles'ta Silverman tarafından Daily Variety adında günlük baskı çıkmaya başladı. 1998'de Daily Variety Gotham baskısı New York City'ye eklendi. Her üç derginin basımına da devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bank of America Kulesi (New York)</span>

Bank of America Kulesi, Manhattan’ın ortasındaki Midtown bölgesinde ve Bryant Park’ın hemen karşısında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Makşirin, Mişna'nın Tohorot faslının sekizinci bölümü. Altı kısmı gıda ile temas edince onu kirli halen getiren sıvılar ile ilgilidir. Bu bölümde bu durum için gerekli şartlar, umumi banyolar, Yahudi olmayan kişilerin ürettiği gıdaların ritüel kirliliği, suyla temasın yarattığı kirlilik, kaptan kaba iletilen kirlilik, vb. anlatılır.

Oholot ("Çadırlar"), Mişna'nın Tohorot faslının ikinci bölümü. 18 kısmı özellikle bir cesetle fiziki temasın sebep olduğu kirlenme ve bir ceset ihtiva eden bir çadıra veya eve girerken uğranılan manevi kirlenme ile ilgilenir. Mişna, kan, saç, dişler ve tırnaklar nedeniyle oluşan kirliliği, evin ve içindeki cisimlerin yarattığı kirliliği; ölü doğan bir çocuğun ve işaretlenmemiş bir mezarın üstünden geçmenin yaratacağı kirliliği ele alır.

Tohorot (Temizlikler), Mişna'nın altıncı ve sonuncu faslı. 12 bölümü, ritüel kirliliğe ilişkin şüpheler, bu kirliliğin iletilmesi ve arındırılması ile ilgili konuları ele alır. Faslın gidişatı dahilinde insanların ifrazatları, adet dönemi ve doğum ile ilgili olanlar; yiyecek ve içecekle ilgili olanlar; hastalık (cüzzam) ile ilgili olanlar; cesetle temas haline oluşanlarla birlikte dört tür ritüel kirlilik tartışılmaktadır.

Tohorot, Mişna'nın Tohorot faslının beşinci bölümü. 1 Bu bölümün on kısmı, meydana geldikleri günün gün batımına dek geçerli olan daha düşük derecedeki ritüel kirlilikleri konu eder. Mişna; kuşların ve sığırların pislikleri ile bulaşan kirlilikleri, yiyecek ve içecek ile ilgili kirliliği, yiyecek hazırlayan insanların ve yiyecek ihtiva eden kapların kirliliği hakkında bilgiler verir.

'Tevul Yom ', Mişna'nın Tohorot faslının onuncu bölümü. Dört kısmı, kirli olup da aynı gün günbatımından önce ritüel bir banyoda (mikve) yıkanan bir kişinin konumu ile ilgilenir. Böyle bir kişi, gün batımına dek "şeni le-turna" adını taşırdı ve fizik temas sonucunda da üçüncü derecede bir kirlilik kazanabilirdi.

Yadayim ("Eller"), Mişna'nın Tohorot faslının onbirinci bölümü. Dört kısmı, ellerin kirliliği ve arındırılması ile ilgilidir. Mişna ellerin temizlenmesi için gerekli su miktarını, kullanılabilecek kapların türünü ve temizliğinden şüphe edilen ellere nasıl su döküleceğini açıklar.

Uktsin, Mişna'nın Tohorot faslının onikinci ve son bölümü. Bu bölümün üç kısmı; daha önceki Kelim, Tohorot, Makşirin gibi bölümlerde gıda ile ilgili kirlilikler için duyulan kuşkular hakkında yeni ayrıntılar sunar. Mişna, özel olarak bir meyvenin veya sebzenin parçaları ile ilgili olarak ne gibi unsurların ritüel açıdan kirlilik getirebileceğini tartışır.

Roş Aşana, Mişna'nın Moed faslının sekizinci bölümü. Dört kısmı Bet Din tarafından yeni ayın saptanması ile ilgili kaideler ve Roş Aşana'da Şofar çalınmasıyla ilgili yasalar ve buna iştirak eden kutsamalar, ayrıca Yeni Yıl'ın Bet Amikdaş dönemi ve sonrası arasındaki kutlama farkları da ele alınır.