İçeriğe atla

Nicu Popescu

Nicu Popescu
Moldova Başbakan Yardımcısı
Görevde
Makama geliş
6 Ağustos 2021
Başbakan Maia Sandu
Yerine geldiğiNatalia Gavrilița
Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanı
Görevde
Makama geliş
6 Ağustos 2021
Yerine geldiğiAureliu Ciocoi
Görev süresi
11 Haziran 2019 - 14 Kasım 2019
Yerine geldiğiTudor Ulianovschi
Yerine gelenAureliu Ciocoi
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Nisan 1981 (43 yaşında)
Kişinev, Moldova SSC, Sovyetler Birliği
Partisi Bağımsız
Çocuk(lar) 2
Bitirdiği okul Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü
Orta Avrupa Üniversitesi

Nicolae "Nicu" Popescu (d. 25 Nisan 1981) Haziran-Kasım 2019 arasında Sandu Kabinesinde Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu bakanı olarak görev yapan bir Moldovalı yazar ve diplomattır.[1][2] Göreve atanana kadar ve sonrasında, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin[3] Geniş Avrupa programının direktörü ve Fransa'nın en iyi siyaset bilimi üniversitesi olan Paris Siyasi Bilimler Akademisi'nde misafir profesör olarak görev yaptı.[4]

Biyografi

2002 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden mezun oldu ve eğitimine Orta Avrupa Üniversitesi'nde devam etti ve burada Uluslararası İlişkiler alanında yüksek lisans ve doktora derecesi aldı.[5]

Federica Mogherini ve Nicu Popescu.

2005'ten 2007'ye kadar Belçika'nın Brüksel kentindeki Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi'nde (CEPS) araştırmacı olarak çalıştı. 2007-2009 ve 2011-2012 yılları arasında iki dönem boyunca Londra'daki Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) ofisinde program başkanı ve kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı.[6] 2010 ve 2012-2013 yıllarında Moldova başbakanının dış politika danışmanıydı. Diğer şeylerin yanı sıra, AB-Moldova vize serbestleştirme süreci ve Moldova'nın Avrupa Ortak Havacılık Alanı'na katılımıyla ilgilendi. 2013-2018 yılları arasında AB'nin resmi dış politika düşünce kuruluşu olan Avrupa Birliği Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde kıdemli analist olarak çalıştı.[7][8][9]

Halen evli ve iki çocuk babasıdır. Ana dili olan Rumence'nin yanı sıra İngilizce, Rusça ve Fransızca bilmektedir.

Üç kitabı ve 60'ın üzerinde akademik ya da politik yayını bulunmaktadır. Makaleleri Financial Times, New York Times, The Guardian, Foreign Policy, Le Monde, Le Soir ve Euractiv'de yayınlandı ve EUobserver'da bir blogu vardı.[10]

Görev süresinin ilk haftalarında Moldova'nın Avrupa Birliği'ne katılımı için çağrıda bulundu. Başlıca öncelikleri arasında şunlar vardı: Romanya ve AB'nin geri kalanıyla ortak altyapı projelerinin oluşturulması. Bakan, Moldova'yı Romanya'ya bağlayan yeni bir gaz boru hattının inşasını, Romanya ve AB'nin geri kalanıyla dolaşım maliyetlerinin kaldırılmasını ve Romanya'ya yeni köprülerin inşasını hızlandırmayı amaçladı. Ayrıca Moldova'nın Rusya ile ilişkilerinin normalleştirilmesi çağrısında bulundu.[11][12]

Kaynakça

  1. ^ "'Moldova government unwilling to leave': Foreign minister-designate". 10 Haziran 2019. 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Игорь Додон провел встречу с новым министром иностранных дел Николаем Попеску". 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Nicu Popescu". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Nicu Popescu | Russia Direct". 7 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Nicu Popescu - Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene | GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA". 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  6. ^ "Nicu Popescu | European Union Institute for Security Studies". 5 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  7. ^ "| Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova". 8 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  8. ^ "Nicu Popescu | Joint Research Centre - Academia.edu". 26 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  9. ^ "Nicu Popescu – European Council on Foreign Relations". 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  10. ^ "Nicu Popescu | the Guardian". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  11. ^ "Вступительное слово Министра иностранных дел России С.В.Лаврова в ходе переговоров с Министром иностранных дел и европейской интеграции Республики Молдова Н.Попеску, Москва, 11 сентября 2019 года". 24 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2022. 
  12. ^ "Вступительное слово Министра иностранных дел России С.В.Лаврова в ходе переговоров с Министром иностранных дел и европейской интеграции Республики Молдова Н.Попеску, Москва, 11 сентября 2019 года". www.mid.ru (Rusça). 15 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Romanya</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Romanya (Rumence: România

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin genişlemesi</span> Avrupa Birliğine zaman içinde olan değişimleri ele alan madde.

Avrupa Birliği'nin genişlemesi, Avrupa Birliği'nin yeni üye devletleri kabul etme sürecidir. Bu süreç ilke defa altı ülkenin Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu adı altında 1952'de başladı. Genişleme sürecinde AB, 2007'de Bulgaristan ve Romanya'nın da katılımı ile 27 ülkeye çıktı. 1 Temmuz 2013'te Hırvatistan birliğin 28. üyesi olmuştur. 2020'de Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılmasıyla üye sayısı tekrar 27'ye düşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Moldova</span> Doğu Avrupada bir ülke

Moldova veya resmî adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa'da yer alan Ukrayna ile Romanya arasında kalan bir ülkedir. Başkenti Kişinev'dir ve 1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanmıştır. İçinden Prut ve Dinyester nehirleri geçmektedir. Dinyester Nehri'nin doğu kıyısını bir şerit hâlinde kapsayan bölgede tek taraflı bağımsızlığını ilan eden de facto bir cumhuriyet olan Transdinyester bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Güneydoğu Avrupa</span> Avrupadaki coğrafi bölge

Güneydoğu Avrupa, büyük bir kısmını Balkan Yarımadası'nın oluşturduğu Avrupa'da yer alan bir coğrafi bölgedir. Güneydoğu Avrupa'nın tam olarak nerede başladığı veya bittiği ya da kıtanın diğer bölgeleriyle nasıl ilişkili olduğu konusunda birbiriyle örtüşen ve çelişen tanımlar bulunmaktadır. Bölgedeki egemen devlet ve bölgeler alfabetik sıraya göre şunlardır: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Doğu Trakya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan. Bazen Moldova ve Slovenya da dahil edilebilmektedir. Bölgenin en büyük şehri Güneydoğu Avrupa ile Batı Asya arasındaki boğazda yer alan İstanbul, ardından Bükreş, Sofya, Belgrad ve Atina'dır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği müktesebatı</span> Avrupa Birliği hukukunun temeli

Avrupa Birliği Müktesebatı, temel Avrupa Birliği anlaşmalarında ve diğer yardımcı hukuk kaynaklarında yer alan kural ve kurumlar bütününü ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Transdinyester</span>

Transdinyester Moldova Cumhuriyeti, Moldova içinde tek taraflı bağımsızlığını ilan eden De facto bir cumhuriyettir. Ülkenin ismi Rumencede “Dinyester Nehrinin Ötesi” anlamına gelir. Kendi siyasi yapısı, meclisi, ordusu, polisi ve posta sistemi olan bölge, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir devlet tarafından tanınmamaktadır. Avrupa'daki son sosyalist cumhuriyettir. Güney Osetya ve Abhazya tarafından tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortaklığı</span>

Doğu Ortaklığı, Avrupa Birliği'nin Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna ile akdettiği bir ortaklık anlaşmasıdır. Ortaklık, Polonya Dış İşleri Bakanı Radoslaw Sikorski'nin önerisi ve İsveç desteğiyle 26 Mayıs 2008 tarihinde Brüksel'deki Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nde akdedilmiştir. Kuruluşun zirvesi 7 Mayıs 2009 tarihinde Prag'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi</span>

Avrupa Birliği'nin gelecekteki genişlemesi, demokratik olan, serbest piyasaya sahip olan ve Avrupa Birliği hukukuna uygun seviyeye gelebilecek olan her Avrupa ülkesine açıktır. Geçmişteki genişleme Avrupa Birliği'ne üye ülke sayısını kurulduğundan beridir altıdan yirmi yediye çıkarmıştır.. Giriş kriterleri 1993'te kabul edilen Kopenhag Kriterleri ve Maastricht Anlaşması'nın 49. maddesinde belirtilir. Bir ülkenin Avrupalı olup olmadığı Avrupa Birliği kurumları tarafından yapılan siyasi değerlendirmeyle ortaya çıkar.

<span class="mw-page-title-main">Schengen Bölgesi</span> karşılıklı sınır kontrollerinin olmadığı 29 Avrupa devletinin bulunduğu alan

Schengen Bölgesi, Lüksemburg'un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan 29 Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Schengen bölgesi, alan içinde ve dışında seyahat edenler için sınır kontrolleri ile uluslararası seyahat edenler için tek bir devlet gibi ancak herhangi bir iç sınır kontrolü olmadan çalışır. Schengen Bölgesi şu anda 423 milyon kişilik bir nüfusa sahip ve 4.368.693 kilometrekare bir alanı kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Donetsk Halk Cumhuriyeti</span> Ukraynadan ayrılarak kurulan eski bir devlet

Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC), Donbass Savaşı'nda Ukrayna'dan ayrılarak kurulan de facto devlet. DHC, Ukrayna yönetimini sivilleri katletmek ve savaş suçu işlemekle itham edip bağımsızlığını gerekçe olarak göstermiştir. Donbass Savaşı sırasında 7 Mayıs 2014'te Ukrayna'da özerk, egemen bir cumhuriyet olarak kuruldu. 11 Mayıs'ta bağımsızlık referandumu yapıldı ve bağımsızlığı halk tarafından onaylandı. 12 Mayıs'ta resmen bağımsızlığını ilan etti. 24 Mayıs 2014'te ise Lugansk Halk Cumhuriyeti ile Novorossiya Federal Devleti adında bir konfederasyon oluşturmuştu ancak 1 Ocak 2015'te bu konfederasyonu feshettiler ve rafa kaldırdılar. 21 Şubat 2022'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hem Luhansk hem de Donetsk Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanıdığını açıkladı. 27 Eylül 2022 tarihinde yapılan referandum sonucunda 30 Eylül 2022 tarihinde Rusya tarafından ilhak edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2017 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2017 Avrupa Güreş Şampiyonası, 2-7 Mayıs 2017 tarihleri arasında Sırbistan'ın Novi Sad kentinde düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Komşuluk Politikası</span> Avrupa Birliğinin dış ilişkiler politikası

Avrupa Komşuluk Politikası - ENP, Avrupa Birliği'nin (AB) dış politika programı olarak Avrupa Komisyonu tarafından 12 Mayıs 2004'te strateji belgesinde takdim edilmiştir. Bu programın stratejik hedefi Avrupa'nın sınırlarında olan ülkelerle dostluk ilişkileri kurmak ve bu ülkelerde istikrarın oluşturulmasına destek vermektir.

<span class="mw-page-title-main">Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı (Moldova)</span>

Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı (MDAEB) Moldova Hükûmeti'nin dokuz bakanlığından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri</span> Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği kurulduktan bir yıl sonra, 1959'da Türkiye'nin başvurusu ile başlamıştır. Bu başvuru, Demokrat Parti lideri Adnan Menderes tarafından yapılmıştır.

Romanya, 2022 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Rumen yayıncı Societatea Română de Televiziune (TVR) tarafından İtalya'nın Torino kentinde yapılacak 2022 yarışması'nda Romanya'yı temsil eden katılımcı Selecția Națională 2022 yarışmasının kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2022 Avrupa Güreş Şampiyonası</span>

2022 Avrupa Güreş Şampiyonası, 28 Mart - 3 Nisan 2022 tarihlerinde Macaristan'ın Budapeşte kentinde düzenlenen bir güreş yarışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yerlan İdrisov</span> Kazak siyasetçi

Yerlan Abilfayizuli İdrisov, Kazak siyasetçi. 1999-2002 ve 2012-2016 yılları arasında Kazakistan dışişleri bakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında siyasi, sosyo-ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda ikili ilişkiler mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Siyasi Topluluğu</span>

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST), Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından önerilen, AB ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri, Batı Balkan ülkeleri, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, birlikten ayrılan Birleşik Krallık ve AB katılım müzakereleri dondurulan Türkiye'nin dahil olduğu ülkeleri içeren yeni bir siyasi gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Petru Pascari</span>

Petru Pascari Sovyet ve Moldovalı siyasetçi. Pascari, iki farklı dönemde Moldova SSC'de başbakanlık görevlerini üstlenen bakanlar kurulu başkanı olarak görev yapmıştır.