İçeriğe atla

Nicolas Lémery

Nicolas Lémery
Nicolas Lémery
Doğum17 Kasım 1645[1]
Rouen, Fransa Fransa
Ölüm19 Haziran 1715[1]
Paris, Fransa Fransa
VatandaşlıkFransız
Kariyeri
DalıKimya
EtkilendikleriChristopher Glaser

Nicolas Lémery (d. 17 Kasım 1645, Rouen, Fransa; ö. 19 Haziran 1715, Paris, Fransa), Fransız kimyagerdir. Asit ve bazların kimyası üzerine teori geliştiren ilk bilim insanlarından birisidir.[1]

Hayatı

Büyüdüğü şehirde eczacılık eğitimi aldıktan sonra Paris'te Christophe Glaser'in öğrencisi oldu ve sonrasında kimya dersleri vermeye başladığı Montpellier'e gitti. Daha sonraları Paris'te bir eczane açtı ve derslerine devam etti. 1683'ten sonra kalvenist olduğu için İngiltere'ye gitmek zorunda kaldı ve sonraki yıl Fransa'ya döndü. 1686'da katolik olması, eczanesini yeniden açmasına ve ders vermeye devam etmesine olanak sağladı. 19 Haziran 1715'te Paris'te öldü.

Çalışmaları

İngilizce yayınlanan "Kimya dersleri" (Cours de chymie) eseri

Lémery, kimyanın kesin olarak ispatlayan bir bilim olarak ele alınması dışında spekülasyonlara pek aldırış etmedi, hakikat ve deneyleri açıksözlülükle yorumlamaya çalıştı. Sonuç olarak ders verdiği sınıfı; simyagerlerin yarattıkları boş ve kısır belirsizliği reddeden, felsefe taşını ve hayat iksirini sorgulamayı umursamayan Lémery'i dinlemek için sabırsızlanan her türlü insanın akınına uğradı. 1675 yılında yayımladığı "Kimya dersleri" (Fransızca: Cours de chymie) adlı eseri, 17. yüzyıl boyunca bir "başyapıt" olarak görüldü.

Nicolas Lémery'nin "asit (uç)-baz (gözenek) bağlanma modeli" (1680)

1680 yılında, ilk olarak Isaac Newton'un ortaya atmış olduğu ışığın parçacık teorisini temel alarak; herhangi bir maddenin asitliğinin, onun moleküllerine bağlı olduğunu ortaya koydu. Ona göre bir molekül, uçlar ve gözeneklerin geometrik olarak kilitlenmesiyle bir araya gelmiş taneciklerdi.

"Evrensel eczacılık" (Fr.: Pharmacopée universelle) (1697), "Basit ilaçların evrensel işlenmişliği" (Fr.: Traité universel des drogues simples) (1698), "Antimonun işlenmişliği" (Fr.: Traité de l'antimoine) (1707) kitapları ile beraber, birisinde yeraltı yangınlarının, fırtınaların, şimşeklerin ve depremlerin kimyasal ve fiziksel açıklamasını yaptığı çeşitli makaleleri Fransız Bilimler Akademisi'nde yayınlandı.

Oğlu Louis Lémery (1677-1743), 1710 yılında Paris'teki "Hôtel-Dieu" hastanesine doktor olarak atandı ve 1731 yılında Paris'teki "Jardin des Plantes" botanik bahçesinde kimya öğretmeni oldu. Kimya üzerine çeşitli makalelerinin yanı sıra "İşlenmiş gıda" (Fr.: Traité des aliments) (1702) ve "Kemiklerin doğası hakkında tez" (Fr.: Dissertation sur la nature des os) (1704) isimli kitapları yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ a b c İngilizce Vikipedi, "Nicolas Lémery" maddesi 25.10.2011 tarihinde erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Galata</span> Geçmişte Pera olarak anılan Haliçin kuzey yakasında yer alan Beyoğlu, İstanbuldaki semt

Galata, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde yer alan bir semttir. Azapkapı, Tophane ve Galata Kulesi'nin arasında kalan bölge olarak tarif edilir. Bölgenin nüfusu artınca özellikle 19. yüzyılda yerleşim yerleri yukarıya doğru yayılmıştır. Yapılan elçilik binaları da yukarı kısmın büyümesinde etkili olmuştur. Galata, uzun yıllar boyunca rıhtımıyla ülkenin dışa açılan bir kapısı olmuştur. Tarihî olarak denizcilerin bir uğrak yeri olma niteliğini taşımıştır. II. Mehmed'in İstanbul'u fethinden önce bir Ceneviz kolonisi olan bölge, Osmanlılara barış ile teslim edildiği için geniş ölçüde ayrıcalıklar tanınmıştır ve bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun sonuna kadar devam etmiştir. Semti çevreleyen surlar 19. yüzyılda yıkılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eczacı</span> ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelleridir

Eczacı, ilaçların bileşenleri, etkileri, etki mekanizmaları, uygun ve etkili kullanımları konusunda uzmanlaşmış sağlık profesyonelidir. Eczacı, ilaçların etki mekanizması hakkındaki bilgilerini kullanarak ilaçlardan maksimum fayda, minimum yan etki elde etmek ve ilaç etkileşimlerinden kaçınmak için nasıl kullanılmaları gerektiğine hakimdir. Eczacılar, ilaçların biyokimyasal mekanizmalarını ve etkilerini, ilaç kullanımlarını, tedavi edici rollerini, yan etkilerini, olası ilaç etkileşimlerini ve izleme parametrelerini öğrenmek için üniversite veya yüksek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Eczacılar bu uzmanlık bilgisini yorumlar ve hastalara, doktorlara ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına iletir.

<span class="mw-page-title-main">Jules Michelet</span> Fransız tarihçi (1798-1874)

Jules Michelet, Fransız tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Jan Ingenhousz</span> Hollandalı fizikçi, fizyolog, biyolog ve kimyager

Jan Ingenhousz ya da Ingen-Housz Hollandalı fizikçi, fizyolog, biyolog ve kimyagerdir. Fotosentez için ışığın gerekli olduğunu, böylece de fotosentez işlemini bulmuştur. Ayrıca "Hücresel Solunum" konusunda önemli adımlar atmıştır. Yaşadığı dönemde, Avrupa ve özellikle Avusturya'nın önemli ailelerinden olan "Habsburg" ailesini (Viyana'da) çiçek hastalığına karşı başarılı bir şekilde aşılamasıyla ve Habsburg hanedanında özel danışman ve fizikçi olmasıyla bilinirdi.

<span class="mw-page-title-main">Gaullizm</span>

Gaullizm, Beşinci Fransa Cumhuriyeti'nin kurucu Başkanı olacak olan II. Dünya Savaşı Fransız Direniş lideri Charles de Gaulle'nin düşünce ve eylemine dayanan bir Fransız siyasi duruşudur.

<span class="mw-page-title-main">Michel Rolle</span> Fransız matematikçi (1652 – 1719)

Michel Rolle bir Fransız matematikçiydi. En çok Rolle teoremi (1691) ile tanınır. Aynı zamanda Avrupa'da Gauss eliminasyon yöntemi'nin (1690) mucitlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Marin Mersenne</span> Fransız filozof (1588-1648)

Marin Mersenne, Marin Mersennus veya le Père Mersenne Fransız teolog, filozof, matematikçi ve akustiğin babası olarak anılan müzik teorisyeni ve rahip.

<span class="mw-page-title-main">François Fénelon</span> Fransız piskopos (1651 – 1715)

François de Salignac de la Mothe-Fénelon, daha çok bilinen adıyla François Fénelon, Fransız Roma Katolik başpiskoposu, ilahiyatçı, klasik şair ve yazar. Bugün çoğunlukla, 1699'da yayınlanan Les Aventures de Télémaque adlı kitabının yazarı olarak anılmaktadır.

II. Nikitas Mountanes, Şubat 1189'dan Şubat 1189'a kadar Rum Ortodoks Patrikhanesi patriği olarak görev yapmıştır. Bizans imparatoru II. İsaakios tarafından atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pierre Vieillot</span> Fransız kuşbilimci  (1748 – 1830)

Louis Pierre Vieillot, Fransız ornitolog.

<span class="mw-page-title-main">Henry Louis Le Chatelier</span> Fransız kimyager (1850 – 1936)

Henry Louis Le Chatelier, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında yaşamış Fransız kimyagerdir. Değişen koşulların kimyasal dengedeki sistemler üzerindeki etkisini tahmin edebilmek için kimyagerler ve kimya mühendisleri tarafından kullanılan Le Chatelier ilkesini geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Eyfel Kulesi'ndeki 72 ismin listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Eyfel Kulesi'ne, katkılarından ötürü 72 Fransız bilim insanı, mühendis ve matematikçinin ismi kazınmıştır. Gustave Eiffel, kuleye karşı protestolardan duyduğu endişeden dolayı bu "bilim çağrısı"nı seçti. Kulenin yanlarında ilk balkonun altında, yaklaşık 60 cm yüksekliğinde harflerle ve orijinal olarak altınla boyanmış olan gravürler bulunur. Gravür 20. yüzyılın başında boyanmış ve 1986–87 yıllarında Paris şehrinin Kule'yi işletmek üzere sözleşme imzaladığı Société Nouvelle d'exploitation de la Tour Eiffel tarafından restore edilmiştir. 2010-11'in yeniden boyanması, harfleri orijinal altın rengine döndürdü. Kule'nin inşasına yardımcı olan ve mimarisini bir laboratuvarın inşa edildiği Kule'nin tepesindeki bir plak üzerinde tasarlayan mühendislerin isimleri de vardır.

Jean-Baptiste Lanoix, Lyon'da bir fabrika kurarak uyguladığı aydınlatma ve gaz ısıtmasının temellerini atan bir manifestonun yazarı Fransız eczacı ve kimyagerdir.

Éditions Gallimard ya da eski adlarıyla Éditions de la Nouvelle Revue Française (1911-1919), Librairie Gallimard, kitap ve dergi yayıncılığı yapan Fransız yayınevidir. Groupe Madrigall'in yan iştiraki olup Antoine Gallimard tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Philippe de La Hire</span> Fransız matematikçi ve astronom (1640-1718)

Philippe de La Hire Fransız ressam, matematikçi, astronom ve mimardır. Bernard le Bovier de Fontenelle'e göre o "kendi başına bir akademi" idi.

Alix veya Adele olarak da bilinen Maurienne'li Adelaide, Kral VI. Louis'nin (1115–1137) ikinci eşi olarak Fransa Kraliçesi idi.

<span class="mw-page-title-main">Jules Jamin</span> Fransız fizikçi (1818 – 1886)

Jules Célestin Jamin Fransız fizikçi. 1852'den 1881'e kadar École Polytechnique'de fizik profesörlüğü yapmıştır. Işık üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı 1858'de Rumford Madalyası aldı. Jamin interferometresini geliştirmesi sayesinde Brewster'ın eğimli girişim plakalarını geliştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Henri Braconnot</span> Fransız kimyager (1780-1855)

Henri Braconnot Fransız kimyager ve eczacı.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Soubeiran</span> Fransız eczacı (1797 – 1859)

Eugène Soubeiran Fransız bir bilim adamıydı. Kloroformu birbirinden bağımsız olarak keşfeden üç araştırmacıdan biriydi. Bulgularını ilk yayınlayan kişi Soubeiran'dı, ancak her biri keşif ile yayın arasında bir zaman aralığının geçmesine izin vermiş olabileceğinden, keşfi gerçekte ilk kimin yaptığını belirlemek zordur.

<span class="mw-page-title-main">Hainaut Kontluğu</span> Roma Germen İmparatorluğu nda bir kontluk

Hainaut Kontluğu, Orta Çağ'da Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun bir parçası olan, günümüzde Belçika ve Fransa sınırında yer alan bölgesel kontluktu. Başkenti, şuan Belçika'da bulunan Mons idi.