İçeriğe atla

Nicola Perscheid

Nicola Perscheid, (3 Aralık 1864 - 12 Mayıs 1930) Alman asıllı fotoğrafçı.[1] Geniş açılı portre çekimler için "Perscheid lensini" geliştirdi.

Nicola Perscheid
DoğumMoselweiß, Almanya
Ölüm12 Mayıs 1930
Berlin, Almanya
MilliyetAlman
VatandaşlıkAlmanya
MeslekFotoğrafçı

Hayatı

Koblenz yakınlarındaki Moselweiß'de doğdu ve bu kentte eğitimini gördükten sonra 15 yaşında bir fotoğrafçının yanında çırak olarak işe başladı. 1 Mart 1887'de Viyana Fotoğraf Derneği'ne (Wiener Photographische Gesellschaft) üye oldu. Almanya'da bilinen bir stüdyo olan Wilhelm Höffert'in stüdyosunda çalıştıktan sonra Saksonya Kralı Albert'in sarayına saray fotoğrafçısı olarak atandı. 1897'de ünlü bir fotoğraf dergisinde kendi fotoğrafını ilk kez yayınladı ve ardından birçok sergiye katıldı ve Max Klinger ile de temasa geçti. 1905'te Berlin'e taşındı.[2]

Perscheid lens ilk defa 1920 civarında icat edildi. Objektif geniş açılı fotoğraf çekimleri için üretilmiştir. 1920 yılında Japonya'da Perscheid lensini tanıtıldı.

1929 sonbaharında felç geçirdi ve 1930 baharında hastaneye kaldırıldı. Bu dönemde maddi sıkıntılar çekmekteydi. Hastanedeyken kameraları ve fotoğraf plakaları dahil tüm eşyaları, borçlarını ödemek için açık artırmaya çıkarıldı. Müzayededen iki hafta sonra, Berlin'deki Charité hastanesinde öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Collections Online | British Museum". www.britishmuseum.org. 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 
  2. ^ Ord och Bild, 1923, s. 492; Sjölin J.-G.'de alıntılanmıştır : İsveç'te Nicola Perscheid - o zaman ve şimdi ; Hartel, B.'de; Lichtnau, B. (ed.): Baltık Denizi Bölgesinde Sanat., Greifswald Sanat Tarihi Çalışmaları, Cilt 1; Frankfurt a. M. 1995, s. 14
  3. ^ NN www.sanke.net adresinde:, 2001. Arşivlenmiş URL en son 2 Nisan 2006'da erişildi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fotoğrafçılık</span> sanat, bilim ve ışık ya da diğer elektromanyetik radyasyonu kaydederek dayanıklı görüntüler yaratma pratiği

Fotoğrafçılık, Kullanılacak düzene göre farklı sistemleri içermekle beraber, görüntü sensörü, film, karanlık oda, lens ve ışık kullanarak, gözle görebildiğimiz cisim ve şekilleri, film ya da dijital ortam üzerine kaydederek görüntü oluşturma işidir. İşlevsel uygulamaları nedeniyle bir zanaat olduğu gibi, estetik yönüyle bir sanat olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Biraderler</span>

Abdullah Biraderler veya "Abdullah Frères" Osmanlı İmparatorluğu'nda fotoğrafçılık sanatının kurucuları olarak tanınan ve her üçü de Ermeni asıllı olan Viçen (1820-1902), Hovsep Abdullahyan (1830-1908) ve Kevork (1839-1918) kardeşlerin ticari adıdır.

Kısa film ya da kısa metrajlı film, uzun metrajlı film kriterlerini karşılayacak uzunlukta olmayan film. Tanımı üzerinde evrensel bir uzlaşma yoktur. Oskar ödüllerini dağıtan Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre kısa filmlerin süresi -jenerik dahil- 40 dakika veya daha kısa olmalıdır. Aynı kuruluşa göre şunlar kısa film sayılmaz:

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<i>Cinayeti Gördüm</i>

Cinayeti Gördüm, Michelangelo Antonioni'nin yönettiği İngiliz-İtalyan ortak yapımı sanat filmidir. Ayrıca İtalyan yönetmenin ilk İngilizce filmi ve ikinci renkli filmi olma özelliğini taşır. Film bir fotoğrafçının meçhul bir cinayetle olan ilişkisini anlatır. Cinayeti Gördüm, Arjantin' li yazar Julio Cortazar'ın "Las Babas del Diablo" adlı kısa hikâyesini temel alır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital fotoğrafçılık</span>

Sayısal Fotoğrafçılık, nesnelerin görüntülerini oluşturmak için sayısal teknolojinin kullanıldığı bir fotoğrafçılık tarzıdır. Sayısal teknolojinin gelişimine kadar fotoğrafçılıkta görüntülerin karta basılması için kimyasal işlemlere ihtiyaç duyulan fotoğraf filmi kullanılmaktaydı. Aksine, sayısal görüntü kimyasal işleme gerek olmaksızın tamamen sayısal teknoloji ve bilgisayar kullanılarak görüntülenebilir, basılabilir, işlenebilir, taşınabilir ya da arşivlenebilir.

Mimari fotoğraf, fotoğrafçılıkta mimari yapıların çekimi ile ilgilenen daldır. Mimari fotoğrafçılıkta kendine has güzelliği olan binalar, sıradan binalardan farklı özelliği fotoğrafa yansıtılarak dış tarafından veya içinden çekilir. Bazen sırf belgelemek için mimari çekim de yapılır. Mimari fotoğrafların çok iyi bir bakış açısı, kendi içinde dinamiği olmalıdır. Simetrik bir fotoğraf çekiliyorsa simetrisi kusursuz olmalıdır. Konu durağan olduğundan aslında çalışmak kolaydır. Mevcut ekipmanlar ve objektifler çekilecek fotoğrafı etkileyen en büyük etmenlerdir. İç mimari çekimlerde çoklukla geniş açılı lensler veya balık göz lensler kullanılır. Dış mekan mimari çekimlerde fiziksel zorluklardan dolayı süper geniş açılı lensler kullanıldığı olur.

<span class="mw-page-title-main">Richard Avedon</span> Amerikalı fotoğrafçı (1923 – 2004)

Richard Avedon, Amerikalı fotoğraf sanatçısı. İlk zamanlarında özellikle moda fotoğrafında çığır açan sanatçı, daha sonraları farklı fotoğraf dallarını deneyimleyip birçok başyapıta imzasını atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Teleobjektif</span>

Teleobjektif lens, fotoğrafçılık ve sinematografide, uzun-odaklı lensin belirli bir türüdür. Bazen bunların fiziksel uzunlukları, odak uzaklıklarından daha kısadır. Bu "telefoto grubu" olarak bilinen özel bir lens grubuyla birleştirilerek elde edilir. Bu lensler, daha kısa bir tasarımla uzun-odak üretmek amacıyla ışık yolunu genişletirler. Uzun-odak uzunluğu halk arasında genellikle telefoto lensler olarak adlandırılsa da bu teknik olarak yanlıştır: bir telefoto lens özellikle telefoto grubu içerir.

<span class="mw-page-title-main">Düğün fotoğrafçılığı</span>

Düğün fotoğrafçılığı, evlenen gelin ve damat çifti için yapılan, düğünü ve düğün ile ilgili diğer aktiviteleri konu alan fotoğraf çekimidir. Çiftin pozlu fotoğrafları, nikâh seremonisi, düğün eğlencesi, hazırlıklar ve benzeri aktivitelerin biri ya da daha fazlasının fotoğraflanmasını kapsar.

Naciye Suman , Türk fotoğrafçı. İlk profesyonel Müslüman Türk kadın fotoğrafçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bernhard Schmidt</span>

Bernhard Woldemar Schmidt Alman optik mühendisi. 1930 yılında Schmidt teleskopu'nu icad etti. Schmidt teleskobu, optik aberasyon ve astigmatlık problemlerini ortadan kaldırdı. Astronomik ve bilimsel araştırma için kullanılan geniş açılı, çok geniş ve kısa flaş süreli fotoğraf makineleri ve dijital teleskopların temelini atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Moran</span> Türk mütercim ve fotoğraf sanatçısı

Yıldız Moran, Türk fotoğrafçı, sözlük yazarı ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Puşkin Müzesi</span>

Puşkin Müzesi ya da tam adıyla Puşkin Devlet Güzel Sanatlar Müzesi, Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan güzel sanatlar müzesi. 1937 yılında bu ismi alan müze, antik Mısır'dan çağdaş Avrupa sanatçılarının eserlerine kadar geniş bir koleksiyona sahiptir. Bunun dışında Batı Anadolu'dan çalınmış Troya hazineleri de müzede sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çıplak fotoğrafçılık</span> Çıplak insan vücudunun fotoğrafı

Çıplak fotoğrafçılık, fotoğrafçılık türlerinden biridir. Çıplak veya yarı çıplak bir kişinin resmini veya çıplaklığı düşündüren bir resim içerir. Çıplak fotoğrafçılık, eğitim amaçlı kullanımlar, ticari uygulamalar ve sanatsal kreasyonlar dahil olmak üzere çeşitli amaçlarla gerçekleştirilmektedir. Çıplak fotoğrafların sergilenmesi veya yayınlanması, bazı kültürlerde veya ülkelerde diğerlerinden daha fazla ve tartışmalı olabilir. Çıplak veya yarı çıplak görüntüler, bazen pornografik dergi, fetiş dergisi, eğlence alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu kartpostallar ve diğer formatlar şeklinde olabilir. Çıplak fotoğraflar, etnografik çalışmalar, insan vücudu veya cinsel eğitim gibi bilimsel ve eğitim amaçlı kullanılabilir. Çıplak görüntüler, tıbbi veya diğer ders kitapları, bilimsel raporlar, makaleler veya araştırma kağıtlarına eşlik etmek için de kullanılabilir.

iPhone SE (2. nesil) Apple tarafından geliştirilen akıllı telefon.

iPhone SE 2. nesil, Apple Inc tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan bir akıllı telefon. 15 Nisan 2020'de duyurulan iPhone SE ön sipariş almaya 17 Nisan 2020'de başladı ve telefon daha sonra 24 Nisan 2020'de 5.299 TL başlangıç fiyatıyla piyasaya sürüldü. iPhone 11 ve iPhone 11 Pro/Pro Max modellerinin yanı sıra iPhone'un 13. neslinin bir parçasıdır. iPhone SE, daha küçük ve daha hafif olan birinci nesil iPhone SE'nin yerini aldı. Mart 2022 yılında yeni nesil iPhone SE tanıtıltı.

<span class="mw-page-title-main">Osep Minasoğlu</span> Türkiye Ermenisi fotoğrafçı

Osep Minasoğlu doğum adıyla Hovsep Minasyan, Türkiye Ermenisi fotoğraf sanatçısı. 1960'lı yıllarda dönemin en büyük fotoğraf stüdyosu Stüdyo Osep'i kuran Minasoğlu, aralarında Zeki Müren, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Feri Cansel ve Yılmaz Güney gibi birçok Yeşilçam oyuncusunun fotoğraflarını çekti. Türkiye'de ilk renkli fotoğrafı çeken ve ilk renkli fotoğraf baskısını yapan Minasoğlu, İstanbul'un en eski stüdyo ve set fotoğrafçılarından birisi olarak kabul edilmektedir.

Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.