İçeriğe atla

Nicolò Donato

Nicolò Donato
Nicolò Donato portresi (1616)
Venedik Cumhuriyeti Doçesi (93.)
Doge di Venezia
Hüküm süresi4 Nisan 1618 - 9 Mayıs 1618
1 ay 5 gün.
Önce gelenGiovanni Bembo
Sonra gelenAntonio Priuli
Doğum28 Ocak 1539
Venedik
Ölüm9 Mayıs 1618 (yaş: 78)
Venedik
DefinSanta Chiara Kilisesi, Murano Adası, Venedik
Eş(ler)iHiç evlenmemiş
BabasıGiovanni Donà
AnnesiElisabetta Morosini
Donato sülalesi'nin ve Nicolò Donato'nun arması

Nicolò Donato veya Nicoló Doná (d. 28 Ocak 1539, Venedik – ö. 9 Mayıs 1618, Venedik). 4 Nisan 1618 - 9 Mayıs 1618 arasında 1 ay 5 gün süren gayet kısa bir zaman aralığında Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 93'üncü dükadır.

Hayatı

Doçe olmadan önce

'Nicolò Donato 28 Ocak 1539'da Venedik'te Giovanni Donà (veya Donato) ve karısı Elisabetta di Cristoforo Morosini'nun üç erkek çocuğundan sonucusu olarak doğdu. Babası Giovanni Donà (veya Donato) Venedik'in gayet iyi tanınmış zengin asıl patrisiyen ailesi olan "Dona (veya Donato)" sülalesinin "Tresse d'Oro (Altından Bükleler)" adı ile bilinen dalına mensuptu. Nicolò'nun annesi Elisabetta di Cristoforo Morosini de "Morosini Sülalesi" olarak Venedik'in tanınmış, gayet zengin ve birçok Venedik Cumhuriyeti için doçe, devlet adamı, genaral ve amiral görevleri yapan ve Katolik kilisesi için kardinal olmuş olan mensupları bulanan patrisiyen bir ailesinden gelmekte idi.

Nicolò genç yaşta Padova Üniversitesi'ne girmek için amcası Girolamo Donato ve kardinal Agostino Valier tarafından bir devlet adamı olmak hedefi ile yetiştirildi. Gayet iyi bir Latince öğrendi ve Latince edebiyat ve kültür kitap kaynaklarını ayrıntılı olarak inceleyip öğrendi. Padova Üniversitesi'nde büyük olasıkla hukuk okudu ve diploma üstü hukuk derecesi de aldı. Bu onun sonradan büyük bir belagat (retorik) sahibi konuşmacı ve yazar olmasına yol açtı.

Üniversite'den mezun olduktan sonra ticaret işlerine kendini verdi ve büyük bir servet yaptı. Bu servet Doçe iken ölünce kardeşi Francesco'ya miras kaldı. 1560'ta epeyce yüklü bir altından servet sarf ederek Venedik Cumhuriyeti'nde sadece patrisiyen sınıfı üyelerinin katılabileceği devlet yöneticiliği görevi olan "Maggior Consiglio" yani "Venedik Büyük Konseyi" üyesi olarak zengin asiller arasindaki seçimle atandı. Bu yüksek devlet yöneticiliği konseyinin en yüksek seviyesi "Savio (Akiller)" konseyleri idi ve bunlardan 5 tanesi "savii ai ordini" adı ile donanma, ticaret ve denizaşırı araziler işlerine bakmakla görevlendirilmekte idiler. Nicolò Donato 1564'te bu "savii ai ordini" akiller konseyinin üyesi olarak atandı. Bundan sonra Nicolò Donato bu politika-yöneticilik görevlerini üzerine almakta devam etti.

1566'dan itibaren Venedik şehrinin dışında Venedik'e bağlı "terrafirma" adı verilen İtalya ana kara arazilerinde bu politik-yönetim görevleri yüklendi. Önce Udine şehir valisi oldu. 1566'da tüm Dalmaçya kıyıları için "avogador" unvanlı genel devlet işleri müfettişlik görevine atandı. 1570'te Osmanlı Devleti'ne karşı gönderilen büyük Haçlı donanmasına katılan Venedik filosunda göreve alındı ve İnebahtı Savaşı'nda Osmanlı donanmasına karşı galip gelen Haçlı donanmasi mensubu olarak savaş tecrübesi gördü. 1574'te; Koper şehrinin "podesta" unvanlı valisi oldu. Aynı rütbe ve benzer görevle 1575'te Vicenza şehrinin "kaptan-general" unvanlı valisi; ve tekrar Koper şehrinin "podesta" unvanlı valisi yapıldı. Bu görevde iken komşu komün olan Trieste ile tuzlaların ve tuz üretiminin idaresi için anlaşmazlık çıktı ve Venedikli askerî birlikler ile Nicolò Donato tuzlaların idaresini ele almayı denedi ve Rosandra'da bulunan tuzla ve tuz üretim tesisleri bu askerî harekât sırasında tahrip edildi. Bu görevlerden sonra devlet işlerinde ilerleme ancak Venedik şehirdeki bulunan yüksek yönetim mevkilerine atanması ile olmakta idi; ama Nicolo Donato bu görevlere yükseltilmedi.

1618'de İspanya'nın Venedik elçisi "1. Bedmar Markizi Alfonso de la Cueva" İspanyollara bağlı gizli casuslar kullanarak Venedik'te Doçe Giovanni Bembo aleyhtarı olan bazı kesimlerle gizli görüşmelere başlayıp bir komplo planlayıp uygulamaya geçirmeye çalışmakta idi ve Doçe Bembo buna karşı tedbirler almaya başlamıştı. Fakat 16 Mart 1618'de 74 yaşında iken Doçe Giovanni Bembo öldü.

Kısa Doçelik donemi

Nicolò Donato'nun Docelik döneminde bastırılmış Venedik altını

Yeni doçe seçmek için 41 seçmenden oluşan Venedik Cumhuriyeti "Doçe Seçmenler Konseyi" toplandı. Bu konseyde Doçe seçilmek için önemli "eski zenginler (vecchei) kliği" adayı Nicolo Donato oldu. Konsey bir secim yapamadan 34 defa oylama yaptı. 4 Nisan 1618'de yapılan oylama sonucunda Nicolo Donato bu konseyin ekseriyet oylarını alıp Venedik Cumhuriyeti 93'üncü Doçesi seçildi. O gün Doçe tahtına çıkartıldı. Bu sonucu almasında seçmen üyelere rüşvet gibi hediyeler vermesinin neden olduğu söylenmektedir. Diğer taraftan daha güçlü bir aday olan Giambattista Nani'nin seçilmemesine Donato kliğinin Nano'nun Protestanlara sempati duyduğu söylentilerinin yayılmasına atfedilmektedir. Doçe olduğu zaman Nicolo Donato 79 yaşında olup gayet yaşlı idi. Bir başka açıklamaya göre ise bu seçim sonucu, aralarında uzlaşamayan "Seçmenler Konseyi" üyelerinin bir ihtiyar adayı biran evvel doçe seçerek İspanyol elçisinin gizli komplosunun işlemesini önlemeye çalıştıkları için ortaya çıkmıştır.

Yeni doçe olarak geleneksel olarak kendi kesesinden finansman sağlayarak Venedik halkına şehir sokak eğlenceleri ve etkinlikleri organize etmesi gerekmekteydi. Nicolo Donato bunu vesile bilerek gayet bonkör olarak para sarf ederek eskiden beri kendinin eli sıkı "cimri" olarak bilinmesinin doğru olmadığını göstermek istedi. Fakat yakın ailesi ve akrabaları kendinden daha eli sıkı olarak isim yaptılar. Verilen bir örneğe göre akrabaları fazla yemek hazırlama masrafları olmasın diye bazı asıl hanımların verilen bir dans partisinden sonra verilen genel ziyafet sofrasına katılmalarını önlemeye çalışmışlardı.

Nicolo Donato'nun doçelik dönemi 4 Nisan'dan 9 Mayıs'a kadar sadece 35 gün sürdü. Bu dönemde İspanyol elçisini komplosu krizinin biraz daha şiddetlenmesi haricinde önemli bir olay olmadı. Nicolo Donato 9 Mayıs 1618'de 79 yaşında iken Venedik'te öldü. Bazı kaynaklara Donato'nun ölümünün nedenini çok sevdiği yeğeni Pietro Donato'yu tayin ettiği yüksek devlet idareciliği görevine getirilmesinin Venedik Senatosu tarafından kabul edilmemesinin verdiği üzüntü ile açıklamaktadırlar. Senatonun bu red hareketinin Nicolo Donato'nun Docelik itibarını sarsacağını düşünmesine ve hatta bir hakaret olarak anlaşılacağını kabul edip bu hakaretten büyük etkilenmesine bağlamaktadırlar. Bunun doğru bir gerçek olduğu genel olarak tarihçilerin hepsi tarafından kabul edilmemektedir.

Defin yeri Murano adasında Santa Chiara Kilisesi içindedir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Bu madde kısmen İtalyanca Wikipedia "Nicolò Donà" maddesi kaynaklıdır. Online: [1]3 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İtalyanca)

Dış kaynaklar

  • Norwich, John Julius (1999) A History of Venice. New York: Vintage Books, ISBN 0-679-72197-5 (İngilizce)
  • da Mosto, Andrea (2003), I Dogi di Venezia. Floransa: Giunti editore ISBN 978-8809028814. (İtalyanca)
  • Dumler, Helmut (2001), Venedig und die Dogen. Düsseldorf:Artemis & Winkler ISBN 978-3538071162 (Almanca)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Giovanni Bembo
Venedik Doçesi
1618
Sonra gelen:
Antonio Priuli


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Paolo Renier</span>

Paolo Renier, 1779-1789 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan sondan bir önceki dükadir.

<span class="mw-page-title-main">Paolo Lucio Anafesto</span>

Paolo Lucio Anafesto. Geleneksel iddialara göre 697-717 döneminde Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanı seçilen ve Venedik Dukası unvanını ilk taşıyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Donato</span> Venedik dükası

Francesco Donato, [24 Kasım 1545 – 9 Mayıs 1553 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 79. dükadır. 9 Kasım 1545'te Doçe Pietro Lando'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 24 Kasım 1545'te tahta çıktı. 7 yıl 5 ay 29 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lük saltanatından sonra 23 Mayıs 1553'da 84 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Francesco Venier</span> Venedik Cumhuriyeti devlet başkanlığı yapmış bir siyasetçi

Francesco Venier, 11 Haziran 1554-2 Haziran 1556 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 81'inci dükadır. Doçe Marcantonio Trevisan'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 11 Haziran 1554'te tahta çıktı. 1 yıl 11 ay 22 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 2 Haziran 1556'de 66 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Lorenzo Priuli</span>

Lorenzo Priuli. 11 Haziran 1554 – 17 Ağustos 1559 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 82'nci dükadır. Doçe Francesco Venier'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 14 Haziran 1556 'da tahta çıktı. 3 yıl 2 ay 2 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 2 Haziran 1559'da 69 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Pietro Loredan (doçe)</span> Siyasi Kişi

Pietro Loredan, 26 Kasım 1567–3 Mayıs 1570 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 84'üncü dükadır. Doçe Francesco Venier'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 26 Kasım 1567'da tahta çıktı. 3 yıl 2 ay 2 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"lik saltanatından sonra 3 Mayıs 1570'te 87 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Grimani</span>

Antonio Grimani. 6 Temmuz 1521 – 7 Mayıs 1523 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 76'ncı dükadır. Doçe Leonardo Loredan'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 6 Temmuz 1521'de tahta çıktı. 1 yıl 10 ay 1 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 7 Mayıs 1523'te 88 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sebastiano Venier</span>

Sebastiano Venier. 11 Haziran 1577 – 3 Mart 1578 döneminde Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 86'ncı dükadır. Doçe I. Alvise Mocenigo'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 11 Haziran 1577'de tahta çıktı. 1 yıl 10 ay 1 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 3 Mart 1578'de 88 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Niccolò da Ponte</span>

Niccolò da Ponte. 11 Mart 1578 – 30 Temmuz 1585 dōneminde Venedik Cumhuriyetinde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 87'ıncı dükadır. Doçe Sebastiano Venier'in ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 11 Mart 1578'de tahta çıktı. 7 yıl 4 ay 18 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 30 Temmuz 1585'te 94 yaşında Venedik'te öldü. Doçelik donemi Venedik için gayet barışçıl ve sakin gecen bir dönem olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Pasquale Cicogna</span> Venedik Cumhuriyeti doçesi

Pasquale Cicogna, 18 Ağustos 1585 – 2 Nisan 1595 döneminde Venedik Cumhuriyeti'nde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 88'inci dükadır. Doçe Niccolò da Ponte'nin ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 18 Ağustos 1585'te tahta çıktı. 9 yıl 7 ay 15 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 2 Nisan 1595'te 85 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Marino Grimani</span>

Marino Grimani. 26 Nisan 1595 – 25 Aralık 1605 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 89'uncu dükadır. Doçe Pasquale Cicogna'nun 2 Nisan 1595'te ölümünden sonra Venedik Cumhuriyeti "Doçe Seçmenler Konseyi" yapılan 70 oylamadan sonra Venedik Doçesi seçildi ve 26 Nisan 1595'te tahta çıktı. 10 yıl 7 ay 29 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 25 Aralık 1605'te 73 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Leonardo Donato</span>

Leonardo Donato, 26 Nisan 1595 – 16 Temmuz 1612 döneminde Venedik Cumhuriyeti'nde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 90'ıncı dükadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Giovanni Cornaro</span>

II. Giovanni Cornaro, 22 Mayıs 1709 – 12 Ağustos 1722 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 111'inci dükadır. Doçe I. Alvise Mocenigo'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 22 Mayıs 1709'da tahta çıktı. 13 yıl 2 ay 21 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 12 Ağustos 1722'de 75 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Marco Foscarini</span>

Marco Foscarini (d. 4 Şubat 1696, Venedik - ö. 31 Mart 1763, Pontelongo, Venedik Cumhuriyeti. 4 Haziran 1553 - 31 Mart 1763 döneminde Venedik Cumhuriyeti "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 117'nci düktür. Doçe Francesco Loredan'nun ölümünden sonra yapılan seçimden sonra 31 Mayıs 1762'de tahta çıktı. Sağlığının gittikçe kötüleşmesi nedeni ile gayet kısa olan 10 ay süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 31 Mart 1763'te 67 yaşında iken öldü.

<span class="mw-page-title-main">Sebastiano Mocenigo</span>

.

<span class="mw-page-title-main">II. Alvise Mocenigo</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Silvestro Valiero</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Marcantonio Memmo</span>

Marcantonio Memmo. 24 Temmuz 1612 – 31 Ekim 1615 döneminde Venedik Cumhuriyeti'ne "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 91'inci dükadır. Doçe Leonardo Donato'nun 16 Temmuz 1612'de ölmesinden sonra Venedik Cumhuriyeti "Doçe Seçmenler Konseyi" yapılan ilk oylamada 38 oy aldıktan sonra Venedik Doçesi seçildi ve 24 Temmuz 1612'de tahta çıktı. Doçe olmadan sağlığı iyi değildi. Doçe olduğu zaman 75 yaşını aşkındı ve sağlığı devamlı olarak kötü olarak devam etmekte idi. Bu nedenle Doçe olduğu üç kusur yıllık dönemde hem yaşlığı hem de kötü sağlığı dolayısıyla devlet idaresini hiç ekstradan sorunlar çıkartmadan devam ettirmeye koyuldu. 3 yıl 3 ay 7 gün süren Venedik Cumhuriyeti "Doçe"'lik saltanatından sonra 31 Ekim 1615'te 78 yaşında Venedik'te öldü.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Bembo</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Antonio Priuli</span> venedik dükası

Antonio Priuli, 17 Mayıs 1618 – 12 Ağustos 1623 tarihleri arasında, 5 yıl 2 ay 26 gün süren dönemde, Venedik Cumhuriyeti'nde "Doçe" unvanı ile devlet başkanlığı yapan 94'üncü dükadır.