İçeriğe atla

Nickar

Nickar Batılı demonoloji geleneğinde bir şeytandır, Dictionnaire Infernal 'de bahsedilir. İskandinav, Töton ve Sakson mitolojilerinde nickarlar şeytanî su ruhanîleri olarak bilinir. İnsanları suda boğarlar, balıkçılara eziyet ederler, tekneleri alabora edip sahillerdeki ağaçların tepesine geçirirler. Hnickarlar olarak da bilinen nickarlar, efsaneye göre İskandinav fiyordlarının sularında dolaşırlar ve boraya, kar veya dolu fırtınalarına, kasırgalara sebep olurlar. Balığın kuyruk yüzgecine benzer kuyrukları vardır. Su kenarlarında oturur ve harp çalarak veya şarkı söyleyerek birbirlerinin yeşil veya sarışın olabilen saçlarını su yosunlarıyla tararlar. Yunan efsanelerindeki sirenlerin yaptığı gibi, kendilerine fazla yaklaşma cüretini gösterenleri denizin derinliklerine çekip götürürler.

Nickar, deniz kızlarıyla deniz adamlarının soyundan gelir. Başka bir rivayete göre nickarların ataları Elbe perileri ve gaallardır (Töton efsánelerinde anlatılan niksler). Niksler iyi kalpli, yardımsever, sevecen su cinleridir, kaza geçiren balıkçıları kurtarırlar. Niksler, ara sıra su kütlelerine yakın kurulu yerleşim yerlerindeki bayramlara, kutlamalara katılmak için sudan bir süreliğine ayrılırlar ve balıkçı ailelerle birlikte dans edip kutlama yaparlar.

İngilizce konuşma dilinde İblis'e atfedilen takma adlardan birisi olan "Old Nick" (Yaşlı Nick) lâkabının kökeninin nickar olduğuna dair bir görüş mevcuttur. Ancak Nick'in kökeninin Nicholas olması daha muhtemel görünüyor.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Online Etymology Dictionary" (HTTP). 5 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ljubljana</span> Slovenyanın başkenti

Ljubljana veya Lübliyana, Slovenya'nın başkenti ve en büyük şehridir. 2013 yılında şehir nüfusu 274.826'dır. Adriyatik Denizi ve Tuna bölgesi arasında ticaret yolu üzerinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Balık</span> solungaç taşıyan, tetrapod olmayan ve suda yaşayan omurgalı hayvan

Balıklar poikloterm olan, neredeyse sadece suda yaşayan ve solungaçları ile solunum yapan, soğuk kanlı, yürekleri çift gözlü, çoğunun vücudu pullu, genellikle yumurta ile üreyen omurgalı hayvanlardır. Bazı türler canlı doğurarak ürer. Mesela tatlı su balıklarından Lepistes'in yumurtaları anne karnında çatlar ve canlı doğum gerçekleşir. Çiklitgillerde ise kuluçka süresi dişinin ağzında gerçekleşir. Ağzında yumurtaları çeviren, mantarlaşmasını engelleyen dişi yumurtalar çatlayana hatta yavrular serbestçe yüzmeye başlayana kadar onları ağzındaki kesesinde korur. Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Nehir, göl, akarsu, okyanus ve denizlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thor</span> İskandinav mitolojisinde bir tanrı

Kuzey Cermenleri'nin teleffuzu ile Thor, diğer Cermen halklarının teleffuzları ile Donar, Donner, Dunor, Thunraz, Thunor; çeşitli Cermen mitolojilerinde yer alan gök gürültüsü tanrısı. Thor hakkındaki bilgilerin çoğu Cermen mitolojilerinde çok önemli bir yeri olan İskandinav mitolojisinde geçmektedir. Megingjord adlı sihirli bir kemeri ve Tanngniost ve Tanngnisrir denilen iki keçisi vardır. Mjölnir adlı efsanevi çekici kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçılık</span>

Balıkçılık; denizlerde, göllerde ve akarsularda balıkların ve diğer deniz ürünlerinin çeşitli yöntemlerle avlanmasıdır. Balığın yanı sıra midye, karides, ıstakoz, pavurya, istiridye ve ahtapotun hatta balina gibi deniz memelilerinin avlanması da balıkçılık kapsamına girer. Gölet, havuz ya da denizlerdeki suni tesislerde balık ve diğer deniz hayvanlarının üretilmesi de balıkçılığın bir parçasıdır. Amatör balıkçılık, ticari balıkçılık, zanaatkar balıkçılık, rekreasyonel balıkçılık, kültür balıkçılığı gibi balıkçılık yöntemleri bulunur.

Midgard, İskandinav mitolojisinde ölümlülerin yaşadığı Dünya'nın adıdır. Eski Nors dilinde özgün adı Miðgarðr idi. Çoğu İskandinav dillerinde benzeşen farklı isimlerle anılmıştır: Midgård ve Mittilagart gibi. Germanik kökenleri araştırıldığında ve Orta İngilizce'de Middellærd veya Middel-erde isimleriyle anıldığı göz önünde tutulursa, etimolojik anlamının "orta-dünya" olduğu söylenebilir. Kimsenin geçemeyeceği bir okyanus ile çevrelenmiş olarak, Yggdrasil'in ortasında bir yerlerde olarak betimlenir. Midgard'ı çevrelen okyanusta Jormungand isimli büyük deniz canavarının yaşadığına inanılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Salmoniformes</span>

Salmoniformes, kemikli balıklar üst sınıfına ait balık takımı. Bu takıma ait balıkların ortak özellikleri erodinamik ve kaslı vücutları ve sırt ile kuyruk yüzgeçlerinin arasında bulunan yağ yüzgecidir. Omurilikleri 50 ila 75 eklemden oluşur ve son üç eklemleri yukarıya dönüktür.

<span class="mw-page-title-main">İskandinav mitolojisi</span> İskandinav kültürü, dinleri

Nors veya İskandinav mitolojisi, İskandinavya'da yaşamış Kuzey Cermen halklarının Hristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleri. Cermen mitolojisinin bir parçası olan İskandinav mitolojisi, Anglosakson mitolojisi ve Kıtasal Cermen mitolojisi ile yakından ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Balıkçı kedi</span>

Balıkçı kedi, kedigiller (Felidae) familyasından Güney Asya'da yaşayan bir yaban kedisi. Yakın akrabası olan bengal kedisine çok benzese de ondan belirgin bir şekilde daha büyüktür.

<span class="mw-page-title-main">Deniz kızı</span> denizlerde ve okyanuslarda yaşadığı inanılan mitolojik varlık

Deniz kızları, belinden yukarısı dişi bir insan görünümünde olan ama aynı zamanda bir balık kuyruğuna sahip efsanevi varlıklardır.

<span class="mw-page-title-main">Melusine</span>

Melusina Avrupa efsanelerinde bir figürdür. Kutsal kaynaklı nehirlerin sularının dişi ruhlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhallebi</span> Türk mutfağından sütlü tatlı

Muhallebi, süt kullanılarak yapılan ve soğuk servis edilen bir çeşit tatlı. Sakızlı muhallebi, su muhallebisi gibi çeşitleri bulunmaktadır. Efsanelerde tatlının kökeni Sasani İmparatorluğu'na dayandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Æsir</span>

Aesir ; İskandinav mitolojisinde başlıca tanrı topluluğunun genel adı. Diğer topluluğun adı Vanir'dir ve Odin'le birlikte ölümlü insanların hayatlarını yönetirler. Asgard'da yaşarlar. Tanrılar güçlü, güzel ve normal insanlardan daha iridirler. İnsanlardan uzun yaşarlar ama ölümsüz değillerdir. Her tanrı değişik alanlarda bilgiye sahiptir. İyi, sıcakkanlı ve yardımseverdirler. Asgard'da çok uzun süreden beri yaşayan Vanir'ler de Æsir tanrıları arasında sayılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı su samuru</span> Su kıyılarında yaşayan etçil memeli hayvan

Bayağı su samuru, sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka bayrağı</span> ulusal bayrak

Danimarka bayrağı, Danimarka Krallığı'nın resmi ve dünyanın en eski bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Poyrazlar Gölü</span> Sakaryada bir göl

Poyrazlar gölü, Sakarya il merkezinin 7–8 km kuzeydoğusunda, Sakarya nehrinin kenarında yer alan alüvyal set gölüdür. Göl kıyısında bulunan Poyrazlar köyünden adını alan gölün diğer bir adı da Teke gölüdür. Göl alanı 67 hektar, kıyılarının uzunluğu 4400 m olan göl 1. derece doğal sit alanıdır.

Cermen mitolojisinde Ren Nehri'nde gemileri kazaya uğratmak için şarkısı ile gemicileri baştan çıkaran bir su tanrıçası ya da deniz kızıdır. Kelime anlamı cezbedicidir. Efsaneye göre âşık olduğu balıkçının kendisini aldatması üzerine gemicilerden öç almak istemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kızkumu Plajı</span> Giriş ücretsiz. Plajda şezlong ücretli.

Kızkumu plajı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde, Orhaniye yolu üzerindeki plajdır. Doğal bir oluşumdur. Orhaniye Köyü’nü çevreleyen kayaların gece ve gündüz sıcaklık farkı, donma ve aşınma gibi sebeplerle parçalanması ve sel suları tarafından çakıl ve kum olarak denize taşınması yoluyla oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vahşi Av</span>

Vahşi Av, Avrasya'daki pek çok kültürde görülen fenomenik bir inanç.

<span class="mw-page-title-main">Umibōzu</span>

Umibōzu denizde yaşayan bir tür yōkai ve deniz canavarıdır. Umihōshi veya Uminyūdō olarak da adlandırılır.