İçeriğe atla

Nick Land

Nick Land
Doğumu17 Ocak 1962 (62 yaşında)
MilliyetiBritanyalı
ÇağıÇağdaş felsefe
BölgesiBatı felsefesi
OkuluKıta felsefesi[1]
İvmecilik
Spekülatif gerçekçilik
Karanlık Aydınlanma
İlgi alanları
Önemli fikirleriİvmecilik
Capitalism as AI
Hyperstition
Horrorism
Teleoplexy
Templexity
Etkilendikleri
Etkiledikleri
    • Fisher
    • Grant
    • Jorjani
    • Kode9
    • Negarestani

Nick Land (17 Ocak 1962) İngiliz filozof, teorisyen, kısa öykü yazarı ve blog yazarıdır.

"İvmeciliğin babası" olarak tanımlandı ve çalışmaları spekülatif realizmin gelişimine bağlandı. Orijinal kurucusu siber-feminist teorisyen Sadie Plant'in ayrılmasının ardından 1990'ların "teori-kurgu" kolektifi Sibernetik Kültür Araştırma Birimi'nin (CCRU) lideriydi.Çalışmaları, akademik yazının resmi geleneklerinden ayrılıyor ve çok çeşitli etkileri kucaklıyor, ayrıca alışılmışın dışında ve "karanlık" felsefi ilgi alanlarını keşfediyor. Land, daha sonra neo-egaliteryen ve Karanlık Aydınlanma'nın ardındaki eşitlikçilik karşıtı ve anti-demokratik fikirleri geliştirmesiyle de tanınır.

Kaynakça

  1. ^ Fisher, Mark (2014) [2012]. "Terminator vs Avatar". Mackay, Robin; Avanessian, Armen (Ed.). #Accelerate: The Accelerationist Reader. ss. 341-2. 
  2. ^ Nick Land, The Thirst for Annihilation, Routledge, 1992, pp. 90, 99, 100, 101, 182, 183.

İlgili Araştırma Makaleleri

Astrofizik, gök fiziği ya da yıldız fiziği, gök cisimlerinin, uzaydaki konumu ile devinimlerindense yapılarını saptamak adına fizik ve kimya ilkelerini kullanan gökbilim dalı. Bu incelemeler için tek bilgi kaynağı gök cisimlerinden yayılan ışık ve diğer elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgaları tespit eden aletler vasıtasıyla toplanan bilgiler, fizik ve kimya bilimlerinde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak değerlendirilir ve yorumlanır.

Yunan alfabesi, tarihî dönemden çağdaş döneme kadar çeşitli değişikliklerle aslen Yunancanın yazımında kullanılan alfabedir. Aslen Fenike alfabesinden türetilmiş ve ilk olarak MÖ 9. yüzyıl sonlarında ya da MÖ 8. yüzyıl başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Latin ve Kiril alfabelerinin atasıdır. Günümüzde Yunanca yazmak dışında matematikte, temel bilim ve mühendislik bilimlerinde bilimsel gösterimler olarak kullanılır. Alfabe, yedisi ünlü, on dördü ünsüz, üçü ise birleşik yirmi dört harften oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Nick Cave</span> Avustralyalı müzisyen (d. 1957)

Nicholas Edward Cave, Avustralyalı bir rock müzisyeni, şarkı yazarı, kitap yazarı, senaryo yazarıdır; çok yoğun olmasa da bir aktörlük kariyeri de vardır. Nick Cave, en çok rock'n'roll grubu Nick Cave and the Bad Seeds ile ve Amerikan müziğine ve onun köklerine duyduğu büyük ilgiyle tanınır. Şu an Birleşik Krallık'ta ikamet etmektedir.

<i>Zabriskie Point</i> (albüm)

Zabriskie Point, İtalyan yönetmen Michelangelo Antonioni'nin aynı adlı filmi için yapılmış bir film müziği çalışmasıdır. Çeşitli sanatçıların çalışmalarını içeren albüm ilk olarak Ocak 1970'te yayımlanmıştır. 1997 yılında genişletilerek tekrar yayımlanan albüm, Jerry Garcia ve Pink Floyd'un filmde kullanılan ama ilk sürümde yer almayan çalışmaları eklenerek genişletilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Pontoppidan</span>

Henrik Pontoppidan Danimarkalı yazardır. J. P. Jacobsen, Holger Drachmann ve Herman Bang ile birlikte doğalcılık akımının önde gelen yazarları arasında yer aldı; "Çağdaş Çıkış" grubuyla birlikte hareket etti. 1917'de Karl Gjellerup ile birlikte edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Peter Shaffer</span>

Peter Levin Shaffer, İngiliz oyun yazarı ve senaristtir. Yazarın ikiz kardeşi Anthony Shaffer de kendi gibi oyun yazarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Woody Guthrie</span> Amerikalı şarkıcı (1912 – 1967)

Woodrow Wilson "Woody" Guthrie, Amerikalı şarkı sözü yazarı ve folk müzik sanatçısı. Guthrie müzik kariyerinde yüzlerce şarkıya, balata imza atmış, siyasi temalar içeren şarkılardan geleneksel şarkılara, geleneksel şarkılardan çocuk şarkılarına kadar birçok farklı dalda doğaçlama çalışmaları olmuştur. Hayatı boyunca canlı performanslarını sürdüren sanatçı sıklıkla gitarıyla, This Machine Kills Fascists yani "Bu Makine Faşistleri Öldürür" sloganıyla seyirci karşısına çıkmıştır. Amerikan okullarında sıklıkla söylenen "This Land Is Your Land" şarkısıyla da tanınır. Kaydettiği şarkıların birçoğu Kongre Kütüphanesi'nde arşivlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nick Jonas</span> Amerikalı oyuncu ve Jonas Brothersın vokalist, davulcu ve gitarist

Nicholas Jerry Jonas ya da bilinen adıyla Nick Jonas,, Amerikalı şarkıcı söz yazarı ve oyuncu. Amerikalı pop rock grubu Jonas Brothers'ın bir üyesidir.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

<span class="mw-page-title-main">Kathryn Bigelow</span> Amerikalı film yönetmeni

Kathryn Bigelow, bilimkurgu, aksiyon ve korku türlerinde çalışan Amerikalı film yönetmenidir. En bilinen çalışmaları 1987 yapımı korku filmi Karanlık Bastığında ve 2009 yapımı savaş filmi Ölümcül Tuzak'tır. Ölümcül Tuzak filmi ile Amerikan Yönetmenler Birliği'nin En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazanarak bu ödülü alan ilk kadın yönetmen oldu. Ayrıca aynı film ile 2009'da Altın Küre ve Oscar'a da aday oldu ve Oscar'da birçok ödül kazandı. 2010'da En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilerek Lina Wertmüller, Jane Campion ve Sofia Coppola'nın ardından bu kategoride aday gösterilen dördüncü kadın ve Oscar tarihinde En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ilk kadın oldu. 2012 yılında Zero Dark Thirty adlı ve ABD'nin Afganistan'a saldırısını konu eden filmi yönetti.

Aşağıdaki karakterler Harry Potter serisindeki Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun çalışanları, sakinleri ve kurucularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eleştirel teori</span>

Eleştirel teori; Immanuel Kant, Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Max Weber, Karl Marx ve Sigmund Freud'un düşüncelerinin etkisi temelinde; sosyal ve beşeri bilimler bilgisiyle toplum ile kültür inceleme ve eleştirisine dayanan sosyal teori. Eleştirel teori, epistemolojik olarak; nesnelleştirici değil, düşünsel olduğu için doğabilimsel teorilerden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

<i>Kiss Land</i>

Kiss Land, Kanadalı şarkıcı The Weeknd'in ilk stüdyo albümü. 10 Eylül 2013'te XO ve Republic Records etiketiyle yayınlandı. Prodüktörlüğünü Danny Boy Styles, The Weeknd ve Jason "DaHeala" Quenneville'in üstlendiği albüme Drake konuk oldu. Eleştirmenlerin beğenisini kazanan Kiss Land, yayınlandığı hafta Amerika Birleşik Devletleri'nde 96 bin kopya satarak Billboard 200 listesine ikinci sıradan girdi. Albümden altı single piyasaya çıktı: "Kiss Land", "Belong to the World", "Love in the Sky", "Live For", "Pretty" ve "Wanderlust".

<i>Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology</i>

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, Türkçe: Yunan ve Roma Biyografi ve Mitoloji Sözlüğü, bir ansiklopedidir. William Smith tarafından düzenlenen bu sözlük 3 cilt 3,700 sayfadan oluşmaktadır. 19. yüzyılın klasik sözlükbilim çalışmalarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Justin Hurwitz</span>

Justin Gabriel Hurwitz Amerikalı film müziği bestecesi ve televizyon programı yazarı. 2016 yapımı La La Land filminin müzikleriyle tanındı. Bunun dışında Damien Chazelle'nin diğer üç filmi First Man, Whiplash ve Guy and Madeline on a Park Bench'in de müziklerini hazırlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran felsefesi</span> Doğu felsefesinin bir kolu

İran felsefesi veya Fars felsefesi, Doğu felsefesinin bir parçası olup, oldukça zengin ve eski bir tarihe sahiptir. İran felsefesi'nin kökeni eski İran'da Hint-İran kökleriyle ortaya çıkan ve Zerdüşt öğretilerinden büyük ölçüde etkilenen, felsefi gelenek ve düşünceler zamanına kadar uzanmaktadır. Pers bölgesinde bağımsız felsefi düşüncenin ortaya çıkışını, M.Ö. 1500’ler de Avesta metinleri aracılığı ile tarihleyen Hint-İranlılar’dan öğrenmekteyiz. Zerdüşt'ün görüşlerinin, Yahudilik ve Orta Platonizm dönemi fikirleri aracılığıyla, Batı Avrupa kültürlerini de etkilediğini görmekteyiz.

<span class="mw-page-title-main">Leslie Bricusse</span>

Leslie Bricusse, OBE, İngiliz söz yazarı, besteci ve oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Nick Sagan</span> Amerikalı yazar

Nicholas Julian Zapata Sagan Amerikalı Roman yazarı, senarist. Idlewild, Edenborn ve Everfree bilimkurgu romanlarının yazarıdır ve ayrıca Uzay Yolu: Yeni Nesil ve Uzay Yolu: Voyager bölümleri için senaryolar yazmıştır. Astronom Carl Sagan ile sanatçı ve yazar Linda Salzman'ın oğludur. İki ağabeyinden Dorion bilim yazarıdır.

Soğuk ve Karanlık: Nükleer savaş sonrası Dünya Carl Sagan, Donald Kennedy ve Walter Orr Roberts tarafından 1984'te yazılmış kitaptır.