İçeriğe atla

Nice Denizoğlu

Nice Denizoğlu
Doğum05 Mart 1960 (64 yaşında)
Köfünye
Ölüm11 Şubat 2021 (60 yaşında)
Lefkoşa
MeslekŞair
DilTürkçe
VatandaşlıkKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kıbrıs Türkü

Nice Denizoğlu, gerçek adıyla Keriman C. Denizoğlu (5 Mart 1960, Köfünye - 11 Şubat 2021, Lefkoşa), Kıbrıslı Türk şairdir.

Yaşamı

Keriman C. Denizoğlu 1960'ta Köfünye'de doğdu.[1] Anne ve babasının dokuz çocuğu vardı. İlkokul yıllarını Köfünye'de geçirdi, bu dönemde "Keriman Cemali" olarak bilindi.[2] Ortaokul eğitimini Geçitkale'de tamamladı.[1] 1978'de İskele'deki Bekirpaşa Ticaret Kolejini bitirdikten sonra, 1979-1981 yıllarında Hemşirelik-Ebe Okulunda eğitim gördü, sonrasında hemşire olarak Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde işe girdi. 1985 yılında ebelik üzerine aldığı ek eğitimin ardından hastanenin doğum servisinde çalışmaya başladı.[3] Lise yıllarında yayımladığı ilk şiirlerinde imza olarak gerçek ismini kullandı.[1] 1985 yılında şiirlerinden bazılarını Zeytin Dalı isimli bir kitapta yayımladı.[4]

Şubat 1986'da verdiği röportajda, şiir çalışmalarına "aralıksız" devam ettiğini, ancak "her yazdığı şiiri yetersiz gördüğü" için gazetelere vermek istemediğini belirtti. Bu dönemde Çağdaş Yazarlar Birliğine üyeydi.[5] Evlendikten sonra yazdığı şiirleri yayımlamayı bıraktı ve başka bir kitap yayımlamadı.[6]

İki çocuk sahibi olan Denizoğlu, ailesiyle önceleri Köşklüçiftlik'te, daha sonra Hamitköy'de yaşam sürdü. Devlet hastanesinde ayrılıp bir süre özel bir hastanede çalıştı, sonrasında hemşirelik mesleğinden emekli oldu. 11 Şubat 2021'de, geçirdiği anjiyodan iki gün sonra öldü.[2][7]

Edebiyatı

Sana
çok çocuklar doğurabilirdim
savaşa durmasa dünya
yanmasa evlerimiz
ışınlardan kara göle
dönmese dişiliğim

Denizoğlu'nun Zeytin Dalı kitabında yayımladığı "Sana" şiirinden bir kesit

1985'te yayımladığı Zeytin Dalı kitabıyla Türk Bankası tarafından verilen Türk Bankası Kültür Sanat Ödülü'nü kazanan Denizoğlu, bu ödülü almayı reddetti.[6] Verdiği röportajda, bankaların kültür-sanat yaşamına el atmasının "reklamdan başka bir şey" olmadığını ifade eden Denizoğlu, bunun "işte biz toplumun ilerici sanatçısını da tutuyoruz gibi bir çeşit sömürü" olduğunu düşünmekteydi. Bunun yanı sıra, Denizoğlu ödülün verilmesi sürecinde resimlerle şiirin kıyaslanmasını tutarsız bulmakta, ödül miktarı olan 100 bin TL'yi de "madde açıdan gülünç" olarak değerlendirmekteydi. Şiir yazma konusunda zaten yazdığından teşviğe ihtiyacı olmadığını belirten Denizoğlu, kitabının baskısına 300 bin TL verdiğini açıkladı.[5]

1987'de yer aldığı, kadın şairleri bir araya getiren bir gecede, 74 Kuşağı'nın takipçisi olduğunu ifade eden Denizoğlu, "milliyetçi ve Türkiye özenticisi şiire" tepkili olduğunu ifade etti. Mehmet Yaşın'a göre, Kıbrıs dışına hiç gitmeden, Kıbrıslı Türkler dışındaki toplumlarla karışmadan "kendi yolunu bulmaya çalışan bir genç" olan Denizoğlu, Kıbrıs Türk edebiyatında "taşra ve azınlık zaafları" olması nedeniyle şair kimliğini geliştrime imkânını bulamadı.[8]

Ali Nesim'in incelemesine göre, Denizoğlu'nun şiiri hem Akdenizli hem de evrensel bir kimlik taşımakta olup; sevgi, barış, kardeşlik ve eşitlik temel ögeler olarak işlenmektedir. Zeytin Dalı kitabı Nesim'e göre "toplumsal-lirik-duygusal" şiirler barındırmakta olup, "herhangi bir öğeye takılıp kalma olmadığı için 1974 sonrasının tüm yeniliği" şiirlere yansımaktadır.[9]

Kaynakça

  1. ^ a b c Hakeri, Bener Hakkı (2006). Kültürümüzde Sanatçılar ve Yazarlar İsimler Sözlüğü (3. bas.). Lefkoşa: Hakeri Yayınları. s. 28. 
  2. ^ a b Tümen, Bülent (24 Şubat 2021). "Keriman hemşire..." (PDF). Avrupa. s. 11. 30 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  3. ^ Demirağ, Fikret; Azgın, Bekir (15 Aralık 1995). "Antoloji: Nice Denizoğlu" (PDF). Kıbrıs Gazetesi. []
  4. ^ Cahit, Neriman (2008). Tarihsel Süreçte Kıbrıs Türk Edebiyatında Kadın Şair ve Yazarlar. Lefkoşa: Kıbrıs Türk Eğitim Vakfı Yayınları. s. 130. 
  5. ^ a b "Nice Denizoğlu: 'Tutarsız bir ödüldü bu'". Söz, 18. 14 Şubat 1986.  Röportajın KerPiç dergisinin Aralık 2015 tarihli beşinci sayısında yayımlanan tekrar basımından faydalanılmıştır.
  6. ^ a b Yaşın, Neşe (21 Şubat 2021). "KENDİNE AİT ODASI OLAMAYAN BİR ŞAİR KADIN: NİCE DENİZOĞLU". Yenidüzen. 21 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mart 2021. 
  7. ^ "Keriman hemşire hayata veda etti". Haber Kıbrıs. 12 Şubat 2021. 12 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2021. 
  8. ^ Mehmet, Yaşın (2019). Cyprianka: Kıbrıs Şiirinin 8000 Yılı, Diller ve Kültürler Arası Bir Edebiyat İncelemesi. İstanbul: Yitik Ülke Yayınları. ss. 348-349. 
  9. ^ Nesim, Ali (1986). Kıbrıs Türk Edebiyatında Sosyal Konular. Lefkoşa. s. 160. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Rauf Denktaş</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Rauf Raif Denktaş, Kıbrıs Türkü siyasetçi ve yazardır. Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. 1983'ten 2005'e kadar toplamda 21 yıl 5 ay 9 gün cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Nihat Asya</span> Türk şair

Mehmet Arif Nihat Asya, Türk şair, öğretmen ve siyasetçidir.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

Abdülkadir Budak, Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Hüsnü Dağlarca</span> Türk şair

Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şair. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Rifat</span> Türk şair, romancı ve oyun yazarı

Ali Oktay Rifat, Türk şair, oyun yazarı ve roman yazarı. Türk şiirinin en büyük isimlerinden birisi kabul edilir. Orhan Veli ve Melih Cevdet'le birlikte Garip Akımı'nın kurucularındandır. 1955 yılından itibaren İkinci Yeni adlı şiir akımına yönlenmiştir. Şiir dışında roman ve oyun türlerinde de eserler vermiştir. Şair Nazım Hikmet'in kuzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaytazzade Mehmed Nazım</span>

Kaytazzade Mehmet Nazım,, Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Bener Hakkı Hakeri</span>

Bener Hakkı Hakeri, Kıbrıslı Türk gazeteci, araştırmacı, tarihçi, şair ve yazar.

Öztekin Öztekiner, Kıbrıslı Türk hekim ve müzisyen.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Taner Baybars,, Kıbrıs Türkü şair, yazar. Tam ismi Taner Halil Fikret Baybars'tır.

Türkan Aziz, İlk Kıbrıslı Türk başhemşire, Ebeler ve Hastabakıcılar ilk müdiresi. Babası Ronald Ross ve Dr. Barber gibi isimlerle çalışan doktor Mehmet Aziz, kardeşi ise Kıbrıs Türk halkının ilk kadın bestecisi ve ilk kadın eczacısı olan Kamran Aziz'di. Lefkoşa Genel Hastanesi’nde ilk Kıbrıslı Türk başhemşire olarak görev yapan Türkan Aziz Lefkoşa Amerikan mektebinde dikkat çeken başarılı bir öğrenci idi. Hemşirelik tahsili alması için Beyrut Amerikan Üniversitesi'ne gönderildi. Kıbrıs'a dönünce Limasol hastanesinde görev yaptı. Ardından daha iyi bir eğitim almak ve mesleğinde yetkin birisi olmak adına Londra'ya gitti. Ülkesine geri döndüğünde Giberun’daki Lefkoşa Genel Hastanesi’nde göğüs ve tüberküloz hastalıklarıyla ilgili çalışma ve araştırmalar yaptı. Londra'daki üst düzey sınavlara da katılarak başarı gösterdi.

Urkiye Mine Balman Lefke doğumlu, Kıbrıs Türkü şair, yazar ve öğretmen. 1946 yılında Kıbrıs Türk öğretmen kolejinden mezun oldu. Kıbrıs adasında çeşitli okullarda öğretmenlik yaptı. Kıbrıs Türk edebiyatının ilk kadın şairidir. Adada Çağdaş ve Yeşilada, Türkiye'de ise Yedigün ve Türk Dili gibi dergilerde etkin oldu. Yedigün'de Nihad Sâmi Banarlı'nın desteğini aldı. 1952 yılında Türkiye'ye ve Türk milletine adadığı Yurduma Giden Yollar adlı bir şiir kitabı çıkarmıştır. Kıbrıs yaşamına dair içerikler kaleme alsa bile bu kitap onun düşünsel olarak Türkiye'den ayrılamamasına bir örnek olarak görüldü. Genel olarak serbest türde şiirler kaleme aldı. 2017 Ali Nesim Edebiyat Ödülleri'nde Öncü Şair Ödülü'ne layık görüldü.

Filiz Naldöven, Kıbrıslı Türk şair, yazar ve öğretmendir.

Feride M. Hikmet, Kıbrıslı Türk şair.

Nevzat Yalçın, Kıbrıslı Türk yazar ve şair.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Ayşen Dağlı, Kıbrıslı Türk şair ve yazar.

Ejdan Sadrazam, Kıbrıslı Türk şair, yazar, bürokrat ve akademisyen.

Kâmil Özay, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.