İçeriğe atla

Nibelungenwerk

Nibelungenwerk (veya Ni-Werk), Avusturya'nın St. Valentin kasabası yakınlarında bulunan, Nazi Almanyası'nın en büyük ve en modern tank montaj fabrikasıydı. İyi yapılandırılmış bir üretim hattına sahip tek Alman tank üretim tesisi olan Nibelungenwerk, Nazi Almanyası'nın Panzer IV tanklarının yarısından fazlasını üretmiştir.

Tarihi

Tesisin 1943 tarihli genişleme planı (mevcut binalar taralı olarak gösterilmiştir)

Nibelungenwerk, Anschluss'tan sonra Dört Yıllık Plan'ın bir parçası olarak, Eisenwerke Oberdonau ile birlikte bir silahlanma merkezinin parçası olarak inşa edilmiştir. Herzograd Ormanı, Aşağı Avusturya'da bulunan Sankt Valentin kasabası yakınında demiryolu kesişimine yakın bir konumda bulunan bir silah fabrikası inşa etmek için 1939'a dayanan planlar vardı. 65 milyon Reichsmark'lık inşaat maliyeti Reichswerke Hermann Göring tarafından karşılanmıştır. Silah endüstrisi için yeni inşaat projelerinin büyük kısmının dondurulmuş veya ertelenmiş olması, dört yıllık planın temsilcisi Hermann Göring'in projeyi desteklemesi nedeniyle Nibelungenwerk'i etkilememiştir.

Resmi açılış 1942'de gerçekleşmiş, aylık üretim kapasitesinin 320 tank olması planlanmış, ancak bu asla sağlanamamıştır.

Genişleme aşamaları

Nibelungenwerk'in inşası ve genişlemesi dört aşamada sürmüştür:

  • İlk aşamada çoğunlukla, 1940 ortalarında Steyr-Daimler-Puch'un Steyr kentindeki ana fabrikasında kurulacak bir yedek parça üretim atölyesi kurulumuna odaklanılmıştır.[1]
  • İkinci aşama, Magdeburg-Buckau'daki Krupp-Gruson-Werke fabrikasıyla 5400 adetlik tekerlek üretimini kapsayan parça üretimi için 23 Aralık 1940'ta başlayan tedarik sözleşmeleri yer almıştır.
  • 1942'deki genişlemenin üçüncü aşamasının tamamlanmasıyla Tiger I ve Panzer IV'ün seri üretimi başlamıştır.
  • 1943 yılındaki son genişleme aşaması ile de üretim kapasitesi artırılmıştır.

1943 itibarıyla fabrika toplam dokuz salondan oluşuyordu. Yedi adet betonarme salon 120 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde, diğer iki salon ise çelik konstrüksiyon olup 120 metre uzunluğunda ve 120 metre genişliğindeydi. Bombardımanlardan sonra da üretimin devam etmesi için tesise bir yeraltı sistemi ile elektrik, basınçlı hava, ısıtma ve su sağlanmıştır. Fabrikada ayrıca, her salonun kendi dış cephesine bağlanan iki adet demiryolu hattı yer alıyordu.

İş gücü

1941 sonbaharının sonlarında işgücü, çoğunlukla Avusturya ve Almanya'dan olmak üzere 4800 kişiye ulaşmıştır. Savaş sırasında, birçok Avusturyalı ve Alman işçinin askere alınmasıyla yerlerine yabancı sayısal sırasıyla Fransızlar, İtalyanlar, Yunanlar, Yugoslavlar, Ruslar ve son olarak 600 toplama kampı mahkûmu yabancı işçi getirilmiştir. 1944 sonunda işçi sayısı yaklaşık 8500 kişiydi. Kalifiye işçi sıkıntısının artması ve yabancı işçilerin zaman alıcı eğitim ve öğretimi nedeniyle, önemi giderek artan yabancı işçilere nispeten büyük ölçekli tavizler verildi. Böylece, kamp yerleşimindeki bir genelev hoşgörüsüne ek olarak, kalifiye işçilere tatil izinleri verildi, bu da Müttefiklerin Normandiya'yı başarılı bir şekilde işgalinden sonra birçok Fransız'ın geri dönmemesine neden oldu. Ağustos 1944'te, fabrika yerleşkesi içerisinde zorunlu çalışma için tutulan 1500 savaş esirinin barındırıldığı Mauthausen-Gusen toplama kampı kompleksine bağlı ek bir kamp inşa edildi.

Üretim

Üretilen toplam 8500 adet Panzer IV'ün yaklaşık 4800'ü Nibelungenwerk'te üretilmiştir.

Dört genişleme aşamasının da tamamlanmasının ardından tesis, Mihver devletleri kontrolündeki en büyük tank fabrikası olmuştur. Panzer IV'lere ek olarak 576 adet Panzer IV şasili kundağı motorlu top ve tank avcısı (Sturmgeschütz IV ve Jagdpanzer IV) üretilmiş ve fabrika ayrıca Porsche tarafından geliştirilen VK 45.01 (P)'leri Elefant (Ferdinand)'lara dönüştürmüştür.

Nibelungenwerk, ana ve ikincil hatları olan iyi yapılandırılmış bir montaj hattına sahip tek Alman tank fabrikasıydı. Üretim hatları, çubuklarla birleştirilmiş ve bir kablo ile ilerleyen basit yük taşıyıcılardan oluşuyordu. Üretim istasyonu süreleri, süspansiyon sistemi için dört dakika ile son montaj için birkaç saat arasında değişiyordu. Gerekli parçaların yalnızca üçte biri fabrika bünyesinde üretildiğinden, üretim hattı kesintisiz bir tedarik zincirine bağlıydı. 17 Ekim 1944'te tesis bir hava saldırısında ağır hasar gördü. Sonuç olarak, üretimin neredeyse tamamı dış kaynaklarla gerçekleşebilmiştir.

Bununla birlikte, 1944'te üretilen 3125 adet Panzer IV'ten 2845'i Nibelungenwerk'te üretilmiştir. 1944'ün sonunda ağır tank avcısıJagdtiger'ın üretimi başlamıştır. Tesisteki vinçler ve diğer teknik donanımlardan gereğinden fazla kurulduğu için üretimin dönüştürülmesi sorunsuz gerçekleşmiştir. Savaşın son günlerinde tesiste 65 adet Panther ve Tiger tankı tamir edilmiştir.

8 Mayıs 1945'te Tümgeneral Stanley Eric Reinhart'ın komutasındaki 65. Piyade Tümeni'nin 259. Piyade Alayı'na bağlı Amerikan birlikleri, şehri işgal ederken Nibelungenwerk'teki Fransız ve Sovyet savaş esirlerini ve Çek zorunlu işçileri de kurtarmıştır.

Kızıl Ordu, 9 Mayıs 1945'te fabrikayı işgal ettikten sonra, üretim küçük ölçekte devam etti, böylece Moskova'daki zafer geçit töreni için bazı Panzer IV'ler hazır hale getirilebilmiştir.

Üretilen araçlar

Savaştan sonra Nibelungenwerk

Eski tedarikçi firma Eisenwerke Oberdonau Avusturya'nın en önemli çelik fabrikasıydı ve Voestalpine'e aitti.

1955'teki Devlet Antlaşması'ndan sonra, Avusturya Cumhuriyeti Nibelungenwerk'i devraldı. 1957'de tesis Steyr-Daimler-Puch'a verildi ve 1974'te Steyr grubunun tüm traktör üretim hattı tesise taşındı.

Bugün, eski Nibelungenwerk ve ilgili alanları Kanadalı otomotiv tedarikçi firması Magna International, tarım makineleri üreticisi CNH Industrial ve madeni yağ üreticisi Petronas'ın Avrupa genel merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Avrupa'daki merkezi Sankt Valentin'de yer alan CNH Industrial, Steyr markalı traktörlerin ve traktör kabinlerinin üretimi için Nibelungenwerk'in üç eski salonunu kullanmaktadır. Eski Nibelungenwerk'in giriş binası ve yemekhanesi halen kullanımdadır ve doğuda yer alan salonda da Magna International tarafından otomotiv aktarma organı bileşenlerinin üretimi yapılmaktadır. Ayrıca eski tank test sahası da Magna International'a aittir.

Notlar

Kaynakça

  1. ^ Winninger, p. 174
  • Panzer Production From 1933 to 1945. Panzer Tracts. 23. Boyds, Maryland: Panzer Tracts. 2011. 
  • Panzerfertigung im Zweiten Weltkrieg: Industrieproduktion für die deutsche Wehrmacht. Wehrtechnik und wissenschaftliche Waffenkunde. 2. Herford: E.S. Mittler. 1988. ISBN 3-8132-0291-7. 
  • Steyr im Nationalsozialismus. 1: politische, militärische und soziale Strukturen. Gnas, Austria: Weishaupt. 2003. ISBN 978-3-7059-0178-0. 
  • Codename: Spielwarenfabrik: die Nibelungenwerke in St. Valentin und die deutsche Panzerfertigung. Wien: Edition Mauthausen. 2010. ISBN 978-3-902605-15-3. 
  • OKH Toy Factory: The Nibelungenwerk: Tank Production in St. Valentin. Andelfingen, Switzerland: Müller History Facts. 2013. ISBN 978-3-905944-05-1. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer IV</span> Alman Orta Sınıf Tank

Panzerkampfwagen IV, yaygın olarak bilinen adıyla Panzer IV, Nazi Almanyası tarafından 1930'ların sonlarında geliştirilen ve II. Dünya Savaşı sırasında yaygın olarak kullanılan orta sınıf tank. Tankın ordu envanter numarası Sd.Kfz. 161'dir.

<span class="mw-page-title-main">Panther (tank)</span> Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı

Panzerkampfwagen V, Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı. Doğu cephesinde Almanların Pzkpfw III ve ilk nesil Pzkpfw IV tanklarının Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır. Panther, zırh, ateş gücü ve hareketlilik faktörlerinin hepsine sahip bir tanktır. Bundan dolayı birçok otorite tarafından II. Dünya savaşı'nın en iyi tankı olarak kabul edilirler. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 171'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tiger II</span> II. Dünya Savaşında kullanılmış Alman ağır tankı

Tiger II veya tam adıyla Panzerkampfwagen Tiger Ausf. B, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış bir Alman ağır tankıdır. Tiger I'in halefi olan Tiger II'nin tasarımı, ağır tank Tiger I'de kullanılan kalın zırhı orta tank Panther'de kullanılan eğimli zırh ile birleştirmişti. Tank yaklaşık 70 ton ağırlığındaydı ve 100 ile 185 milimetre kalınlığında ön zırh ile korunuyordu. Ana silah olarak uzun namlulu 8,8 cm KwK 43 L/71 tanksavar topuna sahipti. Şasi tasarımı aynı zamanda Jagdtiger tanksavar aracında da kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya tank üretimi</span> Vikimedya madde listesi

Aşağıdaki tablolarda Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, seri üretilmiş modelleri ve varyantları da dahil olmak üzere tam paletli zırhlı savaş araçlarının üretim adetleri, Kasım 1939 başlangıç tarihi olmak üzere gösterilmektedir. 1943 Cassibile ateşkes antlaşması sonrası Wehrmacht için üretilen İtalyan zırhlı araçları ve prototipler dahil edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hetzer</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan tank avcısı

Jagdpanzer 38(t) (Sd.Kfz. 138/2), diğer adıyla Hetzer (Türkçe "tahrikçi"/"arabozan"), Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve Çek yapımı Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tür tank imha ediciydi.

<span class="mw-page-title-main">Elefant</span>

Elefant, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir Panzerjäger serisi tank imha edici araçtı. Ferdinand adını aracı çizen Ferdinand Porsche'den almıştır.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Möbelwagen</span>

3.7 cm FlaK auf Fahrgestell Panzerkampfwagen IV (sf), kısa adı Möbelwagen, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Panzer IV şasesi üzerine kurulu üstü açık kutu şeklinde taretli bir uçaksavar silahıydı. Wehrmacht bu silahı Avrupa Cephesi'nde kullandı.

<span class="mw-page-title-main">Fabrika</span>

Fabrika veya üretimevi, içerisinde işlenmemiş veya yarı işlenmiş ürünün işçiler tarafından, makine, araç ve aygıtlar yardımıyla işlenerek tüketime hazır duruma getirildiği sanayi kuruluşu. Fabrika terimi, söz konusu işlemlerin gerçekleştirildiği, belli bir büyüklüğe sahip endüstriyel yapılar için de kullanılmaktadır. Fabrikalar gerekli işgücü, ana para ve tesis kaynaklarının bir araya gelmesi ile oluşur ve etkinlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 9</span> topçu traktörü

Sd.Kfz. 9 veya Schwerer Zugkraftwagen 18t, II. Dünya Savaşı boyunca Mihver güçlerince kullanılan bir Alman ağır yarı paletli topçu traktörüdür. Genellikle 24 cm Kanone 3 gibi çekili ağır top ve obüsleri çekme ve tank kurtarma çalışmalarında kullanılmıştır. 1938-1945 yılları arasında yaklaşık 2500 adet üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Putilov Fabrikası</span>

Putilov Fabrikası, Leningrad Kirov Fabrikası veya Kirov Fabrikası, Rusya'da Sankt-Peterburg’da yer alan makine fabrikasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Traktör</span> Türk traktör üreticisi

Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

New Holland Agriculture, CNH Industrial tarafından üretilen dünya çapında bir tarım makineleri markasıdır. New Holland tarım ürünleri arasında traktörler, biçerdöverler, balya makineleri, yem biçerdöverler, hasat, kendinden itmeli pülverizatörler, biçerdöver araçları, tohum ekme ekipmanları, hobi traktörleri, yardımcı araçlar ve aletler ve üzüm biçerdöverler bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maybach HL230</span>

Maybach HL230, Maybach tarafından tasarlanan su soğutmalı 60° V12 23 litre hacminde benzinli motor. Bu motor II. Dünya Savaşı sırasında ağır Alman tankları Panther, Jagdpanther, Tiger II, Jagdtiger ve sonraki sürümlerinde Tiger I ve Sturmtiger modellerinde kullanıldı.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın savaş araçları listesi</span>

Wehrmacht, 2. Dünya Savaşı sırasında geniş çeşitlilikte savaş araçları kullanmıştır.