İçeriğe atla

Niamey

Niamey
Niamey şehir merkezi
Niamey'in haritadaki konumu
Ülke
- Bölge
NijerNijer
Niamey
Yüzölçümü
- Şehir
- Metropol

239,30 km²
+250 km²
Rakım[1]207 m
Nüfus[2]
- Şehir
- Yoğunluk

1,302,910
5444,672/km²
Saat dilimiBAZD (UTC+1)

Niamey, Afrika'da bulunan Nijer'in başkentidir. Nüfusu 2011 yılına göre 1.302.910'dur. Ülkenin batısında, Nijer ırmağı'nın yakınında yer alır. Niamey, beş (5) ilçeden oluşan bir Büyükşehirdir. Şehirde büyükbaş hayvancılık ve et ticareti önemli yer tutar.

Niamey Büyük Kapalı Pazarı
Nijer Dışişleri Bakanlığı'nın Bınası

Kaynakça

  1. ^ "FallingRain Harita - rakım=207m". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Afrikalı araştırmacının Oklahoma ziyareti" (PDF). 17 Şubat 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Nijer</span> Batı Afrikada bulunan bir ülke

Nijer, resmî adıyla Nijer Cumhuriyeti, Afrika kıtasının batısında denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke adını büyük bir Afrika nehri olan Nijer Nehri'nden almıştır. Kuzeybatıda Cezayir, kuzeydoğuda Libya, doğuda Çad, güneyde Nijerya güneybatıda Benin ve Burkina Faso, batıda ise Mali ile komşudur. Nijer yaklaşık 1,27 milyon km²'lik alanıyla Batı Afrika'nın en büyük ülkesidir. Bu alanın %80'i Sahra'dadır. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu yaklaşık 22 milyon nüfus ülkenin güney ve batısındaki kırsal bölgelere yoğunlaşmıştır. Başkent ve en büyük şehir Niamey de ülkenin güneybatı köşesindedir.

Keita Krallığı 1200-1670 yılları arasında bugünkü Nijer ve Mali topraklarında hüküm sürmüş siyah Afrikalıların kurmuş olduğu devlet.

<span class="mw-page-title-main">Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu</span>

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (CEDEAO/ECOWAS), onbeş Batı Afrika ülkesinin oluşturduğu bölgesel bir gruptur. Lagos Antlaşması'nın imzalanması ile 28 Mayıs 1975 tarihinde kurulan bu kuruluşun misyonu bölgede ekonomik entegrasyonu teşvik etmektir.

<span class="mw-page-title-main">Äänekoski</span>

Äänekoski, Finlandiya'nın Orta Finlandiya bölgesinde bulunan bir şehirdir. Yüzölçümü 1.138,38 km² olan şehrin nüfusu 31 Ağustos 2017 tarihi itibari ile 19.186'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nijer pasaportu</span>

Nijer pasaportu Nijer vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Brigi Rafini</span>

Brigi Rafini ,7 Nisan 2011 tarihinden itibaren Nijer Başbakanı olmuş bir Nijerli politikacı. Agadez Bölgesi'nde Iférouane'nin yerlisi ve etnik bir Tuareg olan Rafini, 1980'lerin sonlarında ve 2004 ila 2009 yılları arasında Nijer Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Dördüncü Tarım Bakanı idi.

<span class="mw-page-title-main">Nijer bayrağı</span> Ulusal bayrak

Nijer bayrağı günümüzde kullanılan hâli 23 Kasım 1959 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlayan Nijer devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Nijer'in bölgeleri</span> Nijerin yönetim birimleri

Nijer, coğrafi ve idari şartlar göz önünde bulundurularak en üst idari birim olarak yedi bölgeye ve Niamey başkent belediyesi birimlerine ayrılmıştır. Yedi bölge ise kendi içerisinde toplamda 63 ile, iller ise 254 belediyeye ayrılmış konumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Tillabéri (bölge)</span> Nijerde bölge

Tillabéri, Afrika ülkesi Nijer'in yedi bölgesinden bir tanesidir.

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kurulu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun önerisiyle, üyeleri arasındaki ekonomik işbirliğini teşvik etmek amacıyla Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi tarafından 1958'de kuruldu.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Nijer ziyaretçileri Nijer'in diplomatik temsilciliklerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hamani Diori</span> Nijerli siyasetçi (1916-1989)

Hamani Diori, Nijerli öğretim görevlisi ve siyasetçi. Diori, Afrika ülkesi Nijer'in ilk devlet başkanı olarak 1960 ile 1974 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mamadou Tandja</span>

Mamadou Tandja, Nijerli asker ve siyasetçi. Tandja, Afrika ülkesi Nijer'de 1999 ile 2010 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nijer Havzası Otoritesi</span>

Nijer Havzası Otoritesi, Afrika'da ilk olarak 1964'te kurulan, 1980 yılında da bugünkü halini alan uluslararası örgüt.

Mohamed Ben Omar, Nijerli politikacı. Birkaç kabinede hükûmet bakanı olarak görev yaptı, son olarak Nisan 2017'den 3 Mayıs 2020'deki ölümüne kadar İstihdam, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanı olarak görev yapmaktaydı. Ayrıca 2015 yılında Nijer Sosyal Demokrat Partisi'ni (PSD) de kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

Nijer'de COVID-19 pandemisi, devam eden küresel koronavirüs hastalığı 2019 (COVID-19) viral pandemisinin bir parçasıdır. Nijer'deki ilk vaka başkent Niamey'de 36 yaşındaki bir erkek olarak doğrulandı.

<span class="mw-page-title-main">Nijer demografisi</span>

Nijer'in nüfusu, 2018 yılı tahminine göre 22,81 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Djibo Bakary</span>

Djibo Bakary,, sosyalist siyasetçi ve Afrika ülkesi Nijer'in bağımsızlık hareketinde önemli bir devlet adamıydı. Bakary, Fransız sömürgeciliğinin başlangıcından bu yana yerel yürütme gücünü elinde tutan ilk Nijerli oldu. Bakary, 20 Mayıs 1957'den 14 Aralık 1958'e kadar hükûmet konseyi başkan yardımcısı ve 26 Temmuz 1958'den 10 Ekim 1958'e kadar hükûmet konseyi başkanı olarak görev yaptı. Bakary'nin ardından görevi Nijer'i 1960'ta bağımsızlığa götüren kuzeni Hamani Diori aldı.