Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.
Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.
Vefa Lisesi ya da eski adıyla Vefa İdadisi, 1872 yılında İstanbul'da kurulan, günümüzde Anadolu lisesi statüsündeki ortaöğretim kurumu.
Pertevniyal Lisesi, İstanbul’da Fatih ilçesi merkezinde Pertevniyal Valide Sultan Camii yanında “Mahmudiye Mektebi” adıyla 1872’de hizmete giren ve hâlen Anadolu Lisesi olarak eğitime devam eden, Türkiye'nin köklü öğrenim kurumlarından biridir. İstanbul'un ve Türkiye'nin başarılı okullarından biri olarak gösterilen Pertevniyal Lisesi, 2013-2014 öğretim yılında 140 mezunundan 42'sini, 2014-2015 yılında 180 mezunundan 36'sını çeşitli tıp fakültelerine göndererek büyük bir başarıya imza atmıştır.
Bornova Anadolu Lisesi (BAL), Bornova, İzmir'de bulunan, üç dil eğitim yapan bir anadolu lisesidir. İzmir Koleji adıyla bir Maarif Bakanlığı Koleji olarak kurulan okul, önce İzmir Anadolu Lisesi, daha sonra bugünkü adını almıştır.
Acıbadem, İstanbul’un Anadolu yakasında Kadıköy ilçesine bağlı bir mahalledir. Kuzeyinde, Üsküdar ilçesine bağlı Acıbadem Mahallesi bulunur.
Maarif Bakanlığı Kolejleri ya da kısaca Maarif Kolejleri, 1955 yılında dönemin Maarif Vekâleti tarafından yabancı dille eğitim yapmak üzere kurulmuş ve sınavla öğrenci alan yedi yıllık ortaöğretim kurumlarının adıdır. Sayıları altı adet olan bu okullar Eskişehir, İzmir (Bornova), İstanbul (Kadıköy), Konya, Samsun ve Diyarbakır şehirlerinde bulunuyordu.
Samsun Anadolu Lisesi, 8 Aralık 1955 tarihinde Samsun'da kurulan bir lise. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ülke çapında yabancı dille eğitim yapacak Maarif Bakanlığı Kolejleri'nin kurulması kararı doğrultusunda Samsun Koleji adıyla eğitime başladı. 1975'te Anadolu Lisesi adını alan Kolej, Türkiye'nin ilk altı Anadolu Lisesi'nden biridir.
Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi, İstanbul'daki köklü liselerden biridir.
Beyoğlu Anadolu Lisesi, İstanbul Beyoğlu'nda eğitim veren bir Anadolu lisesidir.
Çamlaraltı Koleji bir ilkler okulu olarak bilinmektedir.
- Bünyesinde yabancı dil laboratuvarını ilk kez açan özel öğretim kurumu (1973)
- Karma eğitime geçen ilk özel öğretim kurumu (1978)
- Anadolu Lisesi statüsüne geçen ilk özel öğretim kurumu (1981)
- Kendine özgü İngilizce müfredat programına sahip ilk ve Tek özel öğretim kurumu (1995)
- Yabancı dil seviyelerine göre 15 kişilik sınıflarda eğitim veren ilk özel öğretim kurumu (2000)
- Mobil sınıf sistemini hayata geçiren ilk özel öğretim kurumu (2001)
- Üçüncü kuşakla eğitim vermenin kıvancını yaşayan ilk özel öğretim kurumu (2002)
- İzmir'in Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ne sahip ilk özel öğretim kurumu (2012)
Beyoğlu Fındıklı Lisesi, İstanbul Kabataş'ta bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'dir.
Ankara Atatürk Lisesi, Ankara'nın Sıhhiye semtinde bulunan bir Anadolu lisesidir. Okul, Ankara İdadisi adıyla 1886 yılında kurulmuş, 1908'de ismi Ankara Sultanisi olarak değiştirilmiştir. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte 1924'te Ankara Erkek Lisesi adını almıştır. Türkiye'de Atatürk'ün adını alan ilk lisedir. Mustafa Kemal Atatürk 30 Aralık 1919'da Ankara Sultanisini ziyaret etmiş ve burada bir konuşma yapmıştır. Okul kuruluş tarihi itibarıyla Türkiye'nin ilk on lisesinden biridir.
Maçka Okulları, İstanbul, Maçka 'da bulunan birçok teknik Lise ve Meslek Lisesini barındıran okuldur. Türkiye'deki en eski sanat okullarından biridir.
Nişantaşı Anadolu Lisesi, İstanbul'un Şişli ilçesinin Nişantaşı semtinde Vali Konağı Caddesi'nde bulunan lise. 1905 yılında English High School For Boys adıyla İstanbul'da yaşayan İngiliz topluluklar tarafından, eğitim kadrosunu Londra'dan getirterek kuruldu. 1979 yılında şimdiki adını alarak Türkiye'ye devredilen okul, günümüzde de eğitim vermeye devam etmektedir. Okul binası 2014 yazında restorasyona girmiştir. Restorasyon okul 2016-2017 eğitim öğretim yılına hazır olmak üzere 2016 yazında bitirilmiştir.
Adana Koleji, Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan ortaöğretim kurumu. 23.08.1960 günü, 63 öğrenciyle Adana Şakirpaşa Havaalanı civarındaki bir binada eğitim-öğretimine başlamıştır. Günümüzde Baraj Yolu'ndaki yerleşkesinde eğitim-öğretime devam etmektedir. Adana'nın eğitim-öğretimine devam eden en eski kolejidir.
İstanbul Anadolu Lisesi ya da eski adıyla Kenan Evren Anadolu Lisesi, 1900'da eğitime başlayan ve günümüzde lise düzeyinde eğitim veren okul. 2020'de aynı ilçede Bostancı'daki yeni binasına taşındı. Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nun bitişiğinde eski okul binası ise Fenerbahçe Spor Kulübüne devredildi.
Fatih Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi eski adıyla Fatih Kız Lisesi, İstanbul'un en eski liselerinden olup 1939-1940 yılları arasında Fatih Kız Ortaokulu olarak eğitime başlayıp 1957-1958 öğretim yılında adı Fatih Kız Lisesi olan okul 1959 yılında günümüzdeki binasına taşınmış, 2014 yılında İmam Hatip Lisesi olmuştur.
Denizli Lisesi, 1874'te Rüştiye Mektebi ismiyle kurulan Denizli'nin en eski lisesidir. Denizli'nin Kuşpınar mahallesinde yer almaktadır. Kentin en eski yapılarından birisi olduğu için bulunduğu bölge lise semti olarak geçer. Delikliçınar Meydanı'ndan okula çıkan caddenin adı da Lise Caddesi'dir. Koca Mektep ve Baba Lise olarak da anılmaktadır.