İçeriğe atla

Nişan Yaubyan

Nişan Yaubyan
Doğum1928, İstanbul
Ölüm9 Ağustos 2022
İstanbul
Mezun olduğu okul(lar)Getronagan Ermeni Lisesi, İstanbul Teknil Üniversitesi, Michigan Üniversitesi
MeslekMimar, mühendis, öğretim görevlisi
ÖdüllerMimar Sinan Büyük Ödülü

Nişan Yaubyan (1928, İstanbul - 9 Ağustos 2022, İstanbul), Türkiye Ermenisi yüksek mimar, mühendis ve öğretim görevlisidir.[1]

Özel Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun olduktan sonra mimarlık eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi'nde 1953 yılında tamamlamış olan Nişan Yaubyan daha sonra Michigan Üniversitesi'nde de eğitim aldı. Amerika Birleşik Devletleri'nde Eero Saarinen ve Minoru Yamasaki'nin ofislerinde çalışan Yaubyan, Washington Dulles Uluslararası Havalimanı, New York'taki Dünya Ticaret Merkezi ve Century Plaza'nın çalışma ekibinde yer aldı.[2] 2000-2011 yılları arasında İstanbul'da yerleşik Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde öğretim görevlisi olarak ders verdi.[3]

SSK Beyoğlu Hastanesi'ni Güntekin Aydoğan ve Osep Sarafoğlu ile tasarlamıştır. Ancak uygulanmış tasarımları arasında en önemlilerinden birisi Avyerinos Andonyadis, Enis Kortan ve Harutyun Vapurciyan'dan oluşan proje grubu ile tasarladığı ve Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olan Sakarya Hükümet Konağı’dır.[4] Enis Kortan, Avyerinos Andonyadis ve Harutyun Vaporciyan ile ortak bir mimarlık bürosunda 1953 ile 1957 yılları arasında çalışmıştır.[5]

24 Mayıs 2003 tarihinde İstanbul Serbest Mimarlar Derneği tarafından Türkiye mimarisine başarılı katkılarından dolayı onur üyeliği verilmiştir.[6] 2020 yılında Mimarlar Odası tarafından Mimar Sinan Büyük Ödülü'ne layık görülmüştür.[7]

Nişan Yaubyan, 9 Ağustos 2022 tarihinde tedavi gördüğü Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi'nde hayatını kaybetti.[8]

Katıldığı yarışmalardan seçmeler

Kaynakça

  1. ^ "Mimarlığa Doymayan Adam: Nişan Yaubyan". Mimarizm Mimarlık ve Tasarım Yayın Platformu. 24 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2017. 
  3. ^ "Nişan Yaubyan". Yeditepe Üniversitesi. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  4. ^ "Türkiye'de Mimari Proje Yarışmaları 1930-2000: Bir Değerlendirme, Yasemin Sayar". Mimarlık Dergisi, Sayı 320. 19 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  5. ^ "Fidüsyer: Bir Kolektif Düşünme Pratiği" (PDF). Elâ Kaçel, Cornell Üniversitesi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. []
  6. ^ "8 Mimar İstanbul Serbest Mimarlar Derneği'nin Onur Üyeliğine Değer Görüldü". Yapi.com,tr. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  7. ^ "YAUBYAN'A MİMAR SİNAN BÜYÜK ÖDÜLÜ". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Mimar Nişan Yaubyan hayatını kaybetti". 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2022. 
  9. ^ a b c d e "TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi - Yarışmalar Dizini". www.mimarlarodasiankara.org. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2022. 
  10. ^ "Yarışmalar Dizini". Mimarlar Odası, Ankara. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2011. 
  11. ^ Mimarlığa Doymayan Adam: Nişan Yaubyan, Yön. Atom Şaşkal (2017)
  12. ^ "XVII. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri'nde Büyük Ödüller ve Ödül Adayları Açıklandı". 14 Temmuz 2020. 15 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de mimarlık</span> Türkiyenin mimari geçmişine genel bir bakış

Türkiye'de mimarlık, Türk mimarisi veya Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarisi 1923'te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin toprakları üzerinde süregelen mimarlık sürecini inceler. Türkiye’deki mimarlık uygulamaları belli dönemlerde yaygın olan mimari akımlardan, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan belli sorunlardan ve çelişkilerden etkilenerek veya onlara tepki olarak oluşmuştur. Bu çelişkilerden başta geleni özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerinde gündeme gelen Doğu-Batı ikilemidir. Buna ek olarak ulusal-evrensel, geleneksel-modern veya dindarlık-laiklik gibi ikilemler ve farklı siyasi görüşler de mimarlık uygulamalarının seyrini etkilemiştir. Bu dönemlerin birbirinden kesin olarak ayrılması pek mümkün değildir. Bazı akımlar diğerleri ile iç içe belirli bir zaman dilimine kadar varlığını sürdümüşler; bir dönemin veya ekolün temsilcisi olarak nitelendirilen bazı Türk mimarlar, kariyerlerinin ileriki dönemlerinde daha farklı stillerde de eserler tasarlamışlardır.

Ömer Çam, Türk karikatürist ve grafikerdir.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Ekinci</span>

Oktay Ekinci, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Behruz Çinici</span> Türk mimar (1932–2011)

Behruz Çinici veya tam ismiyle Veli Behruz Çinici, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Rüknettin Güney</span>

Rüknettin Güney, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Sait Kozacıoğlu</span>

Sait Kozacıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Hayati Tabanlıoğlu</span> Türk mimar

Hayati Tabanlıoğlu, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Hükûmet Konağı</span>

Sakarya Hükûmet Konağı Sakarya’da yer alan ve 1999 Gölcük Depremi’ne kadar hükûmet konağı olarak hizmet veren bir yapıdır. Rasyonalizmin en önemli örneklerinden birisi olması ve bu alanda Sakarya’da inşa edilmiş ilk uygulaması olması nedeniyle Türkiye mimarlık tarihinde oldukça önemli bir yapıdır. 1999 Gölcük Depremi’nden sonra yıkılmıştır.

Enis Kortan, Türk mimar ve akademisyendir.

Avyerinos Andonyadis Rum asıllı Türk mimar.

İlhan Türegün, Türk mimar. En çok Expo 58 için tasarladığı Türkiye Pavyonu ile tanınmıştır. Bu proje Türkiye mimarlık tarihininin 1950’li yıllardaki en önemli uygulamalarından birisi olarak kabul edilmektedir.

Yılmaz Sanlı Türk mimar. Türkiye mimarlık tarihinde oldukça öneme sahip Tekel Genel Müdürlük Binası'nın mimarıdır.

Harutyun Vapurciyan veya Harutyun Vaporciyan Türkiye Ermenisi mimar.

Yüksel Okan Türk mimardır. Türkiye mimarlık tarihinin en önemli örneklerinden kabul edilen Büyük Ankara Oteli’nin mimarıdır.

Ulusal Mimarlık Ödülleri veya Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri 1988 yılında beri Mimarlar Odası tarafından düzenlenen bir sergiler ve ödüller etkinliğidir. 1988 yılında beri her iki yılda bir düzenlene bu etkinliklerin amacı hem Türkiye’de mimarlık mesleğini hem mimarlığı kültürel olarak geliştirme hedefini gütmektedir.

Sinan Ödülü veya Mimar Sinan Büyük Ödülü veya Ulusal Mimarlık Ödülleri Büyük Ödülü Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri kapsamında verilen en önemli mimarlık ödülüne verilen isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Afife Batur</span>

Afife Batur, Türk bir mimar, mimarlık tarihçisi ve eğitimcidir. İTÜ Mimarlık Fakültesinde profesör olarak cumhuriyet dönemi Türkiye mimarisi, geç dönem Osmanlı mimarisi, çağdaş mimarlık, rölöve ve restorasyon alanlarında ders vermiş, sayısız tez danışmanlığı yürütmüştür.

Aşağıdaki liste, kayda değer Türk mimarlarının ismini alfabetik bir sırayla gösteren listedir.

<span class="mw-page-title-main">Sunay Erdem</span> Türk Peyzaj Mimarı

Sunay Erdem, dünyaca ünlü Türk peyzaj mimarı ve kendi kendini yetiştirmiş mimar. Sunay Erdem kardeşi Günay Erdem ile 1998 yılında Erdem Mimarlar firmasını kurdular. İki kardeş 90'lı yıllardan günümüze 40'tan fazla ülkede proje geliştirip, 50'ye yakın ödül almıştır. Günümüzün mimarlık alanında nadir serbest el kullanan tasarımcılardan birisi olan Sunay Erdem'in 1992 yılından bu yana 700'e yakın çizdiği serbest el perspektifleri bulunmaktadır. Amerikan Mimarlık Enstitüsü (AIA) Philadelphia Bölümü tarafından organize edilen 2013 Sketch Showdown Yarışmasında suluboya eskizi birinci oldu. 2014 yılında İtalya'da açılan ve Napolyon'un ünlü La Spezia Limanı cephaneliğin kentsel dönüşümü yarışmasında projesi birinci olmuştur. Aynı yıl İngiltere'de açılan ve Wimbledon Turnuvasının yapıldığı kasabanın kentsel dönüşümü yarışmasında ise projesi finale kalmıştır. Sunay Erdem, TMMOB Mimarlar Odası tarafından iki yılda bir verilen ve 2010 Yılı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, Fikir Sunumu Dalı Başarı Ödülü sahibidir. Ayrıca TMMOB Peyzaj Mimarları Odası tarafından her yıl verilen ve 2009, 2010, 2013 yıllları Ulusal Peyzaj Mimarlığı Ödülleri sahibidir. Ünlü Tasarımcı Turgay Ateş'in yanında yetişen öğrencilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Galatalı</span>

Atilla Galatalı, Türk seramik sanatçısı. Türkiye'de seramik sanatının kurucularından biri olarak kabul edilen Galatalı, 1970'lerde mimari yapılarda ürettiği duvar panolarıyla öne çıkmaktadır. Dengeli yalın anlatım üslubu ve soyut biçim anlayışı ile bilinmektedir.