İçeriğe atla

Niş, Sırbistan

Kontrol Edilmiş
Niş
Şehir
Ниш
Niş bayrağı
Bayrak
Niş arması
Arma
Sırbistan üzerinde Niş
Niş
Niş
Niş’in Sırbistan'daki konumu
ÜlkeSırbistan Sırbistan
BölgeGüney ve Doğu Sırbistan
İlçeNişava
BelediyeNiş Şehri
İdare
 • Belediye başkanıDragana Sotirovski
Yüzölçümü
 • Şehir597 km²
Rakım192 m
Nüfus
 (2011[2])
 • Kent
190.230
 • Metropol
260.237[1]
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Posta kodu
18003
18008
Alan kodu(+381) 18
Plaka koduNI
Resmî site
Niş Belediyesi

Niş (Sırpça: Ниш / Niš), Sırbistan'ın güneyinde yer alan bir şehirdir. Sırbistan'ın Belgrad ve Novi Sad'dan sonraki üçüncü büyük şehridir. Nişava İlçesi sınırları içindedir ve bu ilçenin merkezidir. Şehrin nüfusu 190 bin civarındadır (2011). Konum olarak ülkenin Bulgaristan sınırına yakın bir kesiminde yer alan Niş, Balkanlar'ın tarihî ve büyük şehirlerindendir.

Konum

Sırbistan içinde, uluslararası kara yolu güzergâhı üzerinde yer alır. Doğuda Bulgaristan'dan gelen kara yolu Niş'te kesişir ve güney veya kuzey yönünde buradan ayrılır.

Sırbistan'ın üçüncü büyük şehri olan Niş'te Büyük Konstantin Uluslararası Havaalanı ile Niş Üniversitesi bulunmaktadır. 13 fakülteden oluşan Niş Üniversitesinde yaklaşık 28.000 öğrencisi eğitim görmektedir. Niş aynı zamanda Sırbistan'ın önemli bir sanayi merkezidir.

Tarih

Osmanlı dönemi yapılarından Bali Bey Camii’nin bugünkü durumu
Osmanlı döneminde yapılan hamam

Niş, tarihi oldukça eskiye uzanan bir şehirdir. Burası, 5. yüzyıl ve civar yüzyıllarda Türk boylarının yayılım alanı içinde yer almıştır. MS 441 yılında Türk boylarından Hunlar tarafından kuşatma altına alınmıştır. Sonrasında yine 448 ve 480 yıllarında kuşatılmış ve bu kuşatmalarda şehir hasarlar almıştır. Doğu Roma imparatoru Justinian I sonraki dönemde şehirde bazı düzenlemeler yapmış ancak şehir bu kez başka bir Türk boyu Avarların saldırı ve yayılım alanında olmuştur.

Türk boylarının Doğu Roma ile mücadelesi dönemi sonrasında, 540 yılında bölgeye Slavlar gelmiştir. 987 yılında Niş, Bulgar imparatoru Simeon I tarafından ele geçirilmiştir. 11 yüzyılda Doğu Roma yönetimi Niş'te tekrar hüküm kurmuş, 1072'de ise şehir Macarlar (Ugri) saldırmıştır.

Birinci Haçlı Seferi döneminde 3 Temmuz 1096 tarihinde, Pierre L'Ermite komutasındaki ordu Doğu Roma ordusu ile çarpışmıştır. 1185 yılında şehir kısa süreli Sırp kontrolünde olmuş, 1196'da bu egemenlik bitmiş. Sırp egemenliğinin yeniden kurulması 1241 yılında yaşanmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu Dönemi

Balkanlar'da Osmanlı İmparatorluğu yayılışı ile 1385 yılında Orta Çağ Sırp devleti yıkılmıştır. Bu dönem birçok şehir ve yerleşim birimi gibi, Niş'in de Türklerin egemenliğine giriş tarihidir. 25 gün sürdüğü belirtilen kuşatma sonunda şehir, Osmanlı Türkleri tarafından ele geçirilmiştir.

1385 civarı sonrasında bölgede Osmanlı idaresine karşı bazı saldırılar yaşanmıştır. Bu süreç sonunda şehir 1448 yılında tekrar tam olarak Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Bu dönem sonrasında şehir 19. yüzyıl sonuna kadar Osmanlı-Türk idaresi altında kalmıştır.

Osmanlı döneminde Niş, askerî ve sivil bir merkez olmuştur. Şehirde birçok açıdan büyük gelişmeler yaşanmıştır. 1737 yılında şehre Avusturya ordusu tarafından bir saldırı yapılmış ve şehirde kısa bir süre Osmanlı idaresi kalkmıştır. Osmanlı ordusunun karşı saldırısı ile şehir tekrar kontrol altına alınmış, Avusturya ordusu yenilmiştir.

Yakın Dönem

Niş Bombardımanı

NATO'nun 7 ve 12 Mayıs 1999'da Niş'te 36 misket bombası attığı bildiriliyor. 28 Haziran 2000'de (Vidovdan), Niş'te Hollanda ve ABD savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırısında hayatını kaybeden 134 kişi anısına bir anıt inşa edilmiştir.

Niş panoraması

Turizm

Turistik Yerleri

  • Crveni Krst Toplama Kampı – 2'inci Dünya Savaşı sırasında Alman gizli polisleri tarafından Sırpları, Yahudileri ve Romanları tutmak için kullanılmıştır.
  • Niş Kalesi – Kale 18. yüzyılın ilk yıllarından (1719-23) Osmanlı döneminde Türkler tarafından inşa edilmiştir. Şehir merkezinde bulunmaktadır.
  • Kral Milan Meydanı – Kral Milan Heykelinin bulunduğu meydandır. Niş'in en işlek meydanıdır.

Resimler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 23 Temmuz 2014. 
  2. ^ 2011 Sırbistan Genel Nüfus Sayımı İlk Sonuçları 25 Nisan 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sırpça) (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan</span> Güneydoğu Avrupa ve kısmen Orta Avrupada yer alan ülke

Sırbistan, resmî adıyla Sırbistan Cumhuriyeti (

<span class="mw-page-title-main">İştip</span>

İştip, Kuzey Makedonya'nın orta kesiminin doğusunda bulunan bir kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar</span> Avrupanın güneydoğusunda kalan bölge

Balkanlar veya Balkan Yarımadası, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge için bazı yayınlarda Güneydoğu Avrupa terimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü, Kuzey Makedonya</span> Makedonyada şehir

Köprülü, Vardar Nehri üzerinde Kuzey Makedonya'nın orta kısmında bulunan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Priştine</span> Kosovanın başkenti ve en büyük şehri

Priştine Kosova'nın başkenti ve en büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Prizren</span> Kosovada kent

Prizren, eskiden Pürzerrin, Kosova'nın güneybatısında bir şehir ve belediye merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Jajce</span> Bosna-Hersekte kent

Yayça veya Yayçe, Bosna-Hersek'in merkezinde Vrbas Nehrinin kenarında; Banya Luka, Mrkonjiç Grad ve Donji Vakuf yollarının kesişim noktasında yer alır. Adını etrafında bulunan ve yumurtaya (jaja) benzeyen irili ufaklı tepelerden almıştır. Travnik'in 45 km kuzeyindedir. Dik çatılı tipik evleri ile dikkat çeker. Kalesi adeta zamana meydan okumaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kosova</span> Güneydoğu Avrupada bir ülke

Kosova, resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti, Balkanlar'da bulunan ve dünyada sınırlı tanınırlığa sahip denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Kuzey Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999'da Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008'de Sırbistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Mart 2020 itibarıyla 97 ülke tarafından tanınmaktadır. Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Sırbistan, bölgeyi kendisine bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kalemegdan</span>

Kalemegdan Parkı, Türkçe söylenişiyle Kalemeydan Parkı veya kısaca Kalemegdan, Belgrad’ın en büyük parkı ve en önemli tarihi yapısıdır. Belgrad'ın Stari Grad ilçesinde, Sava ile Tuna Nehirlerinin kesişiminde, 125 metrelik bir tepede yer alır.

Sırbistan tarihi, bugünkü Sırbistan topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Mitroviça</span> Kosovada kent

Mitroviça, Kosova'nın kuzeyinde bir şehir ve belediye merkezi. Şehir, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonra bölünmüştür ve iki farklı belediye idaresinin kontrolündedir. Belediyenin kuzey kısmı, 1998-1999 Kosova Savaşı'ndan sonraki süreçte Sırpların; güney kısmı Arnavut, Türk ve Boşnakların beraber yaşadığı Müslüman kontrolündedir.

<span class="mw-page-title-main">Nobırda</span> Kosovada köy

Nobırda, Kosova’nın doğusunda bir kasaba ve belediye merkezi. Bazı tarih çalışmalarında kasabanın adı için Novaberde, Novaborda gibi şekillerde okunmalara rastlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kavadar</span>

Kavadar, Kuzey Makedonya'nın orta kesiminde, şarabıyla ünlü kasabalarından biridir. Ülkenin Tikveş bölgesinde bulunur. Doğu Avrupa'da şarap ihtiyacının büyük bir kısmı burada üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Çegar Muharebesi</span>

Çegar Muharebesi 31 Mayıs 1809 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu ile Sırp isyancılar arasında yaşanmış muharebedir. Birinci Sırp Ayaklanması döneminde Sırplar ile Osmanlılar arasında Niş Kalesi yakınlarında meydana geldi. Günümüzde tam olarak Sırbistan topraklarının güneydoğu bölgesinde yer alan Niş şehrinin Donji Matejevac ve Kamenica köylerini arasında bulunan Čegar tepesinde gerçekleşen muharebe, Osmanlı kuvvetlerinin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır. Osmanlılar, Sırp siperlerini ele geçirdiği sırada Sırp Komutan Stevan Sinđelić tüfeklerde yer alan şarjördeki barutların toplatıp havaya uçurmasıyla beraberindeki Sırp askerlerle beraber yakınlarındaki Osmanlı askerlerine zarar verebilmek uğruna tepeyi havaya uçurmuş, yakındaki birçok Sırp ve Osmanlı askerini öldürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Balkanlar tarihi</span> Balkanlar Bölgesinin Tarihi

Balkanlar, Avrupa kıtasının güneydoğu kesiminde, İtalya Yarımadası'nın doğusu, Anadolu'nun batısı ve kuzeybatısında yer alan coğrafi ve kültürel bölgedir. Bölge, sarsıntılı ve hareketli bir tarihe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Zayeçar</span> Sırbistanın doğu kesiminde bir şehir

Zayecar, Türkçe: Saticar, Sırbistan'ın doğu kesiminde bir şehir. 2011 nüfus sayımına göre şehir, 59.461 kişilik bir nüfusa sahiptir ve koordinatları 43.91 ° Kuzey, 22.30 ° Doğu'dur. Zaječar, ilköğretim ve ortaöğretim okullarının yanı sıra Sırbistan'da kurulan ilk özel üniversite olan Megatrend Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bulunmaktadır. Zaječar, 1969 yılından beri var olan Gitarijada rock müzik festivali ile bilinir. Şehir, Zayeçar İlçesi'nin idari merkezidir ve Timočka Krajina bölgesinin ana şehridir.

Niş Sancağı, Osmanlı Devleti'nde başkenti Niş şehri olan bir sancaktır. Niş Sancağının kazaları Niş, Pirot (Şehirköy), Leskovac (Leskofça), Vranje (İvranye), Kuršumlija (Kurşunlu), Prokuplje (Ürgüp) ve Tran (Turan)'dır.

Avrupa'da Osmanlı savaşları Osmanlı İmparatorluğu ile eski Orta Çağ'dan 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan çeşitli Avrupa devletleri arasındaki bir dizi askeri çatışma idi. İlk çatışmalar 13. yüzyılda Bizans-Osmanlı savaşları, ardından da 14. yüzyılda Bulgar-Osmanlı savaşları ve Sırp-Osmanlı Savaşları başlamıştır. Bu devrin büyük bölümü, Osmanlı'nın Balkanlara açılmasıyla karakterize edildi. Osmanlı İmparatorluğu, 15. ve 16. yüzyıllarda Orta Avrupa'ya daha fazla girdi ve Avrupa'daki toprak taleplerinin zirvesinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Vıçıtırın</span> Kosovada kent

Vıçıtırın Kosova'nın kuzeyinde, Mitroviça’nın hemen güneyinde bir şehir ve belediye merkezi.