İçeriğe atla

Neşeli Pazar

Neşeli Pazar
Vivement dimanche!
"Neşeli Pazar" (Vivement dimanche!) filminin özgün sinema afişi
YönetmenFrançois Truffaut
YapımcıArmand Barbault
François Truffaut
SenaristFrançois Truffaut
Suzanne Schiffman
Jean Aurel
Charles Williams (roman)
OyuncularFanny Ardant
Jean-Louis Trintignant
MüzikGeorges Delerue
Görüntü yönetmeniNéstor Almendros
KurguMartine Barraqué
StüdyoFilms A2
Les Films du Carrosse
Soprofilms
DağıtıcıAAA (Fransa)
Artificial Eye (İngiltere)
The Criterion Collection (ABD, laserdisc)
CinsiSinema filmi
TürüRomantik komedi, suç, gizem, psikolojik gerilim
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1983, Fransa Fransa
Çıkış tarih(ler)i10 Ağustos 1983, Fransa
5 Ağustos 1991, İstanbul (Moda Sineması)
Süre110 dakika
DilFransızca
Diğer adlarıNeşeli Pazar (Türkiye)
Confidentially Yours (ABD)
Finally, Sunday! (İngiltere)
Finalmente domenica! (İtalya)
Vivamente el domingo (İspanya)
Auf Liebe und Tod (Batı Almanya)

Neşeli Pazar, 1983 Fransa yapımı kara film tarzında bir polisiye komedi filmidir. Özgün adı Vivement dimanche! olan film ABD'de Confidentially Yours, İngiltere'de ise Finally, Sunday! adlarıyla gösterilmiştir. Film Türkiye'de 5-15 Ağustos 1991 tarihleri arasında yönetmenin anısına düzenlenen ve "François Truffaut'ya Özlem" adı verilen özel bir film haftasında yönetmenin diğer birkaç filmiyle beraber gösterime sunulmuştu.[1]

"Neşeli Pazar", kendine özgü melodramatik aşk filmlerinde klasik Fransız sinemasıyla Amerikan kara filmi arasında bir köprü oluşturan, Yeni Dalga sinema akımının öncü yönetmeni auteur sinemacı François Truffaut'nun son filmidir. Truffaut ertesi yıl beyin tümörü nedeniyle 52 yaşındayken ölmüştü.

Amerikalı yazar Charles Williams'ın "The Long Saturday Night" (Tr: Uzun cumartesi gecesi) adlı 1962 tarihli ucuz dedektif romanından senaryosunu bizzat Truffaut'nun, Suzanne Schiffman ve Jean Aurel'le birlikte uyarlayıp yazdığı filmin başrollerini Fanny Ardant ve Jean-Louis Trintignant paylaşmışlardır (O yıllarda sinemaya yeni başlamış olan Ardant ile yönetmen Truffaut film çekildiğinde birlikte yaşıyorlardı). Özgün müziğini Georges Delerue'nun bestelediği filmin siyah beyaz görüntülerini Néstor Almendros çekmiştir. Polisiye bir öyküyü romantik, dramatik ve ironik bir tarzda anlatan "Neşeli Pazar", öykündüğü 1940'ların ve 1950'lerin Amerikan kara filmlerinin havasını yeniden yaratabilmesi için özellikle siyah beyaz çekilmiştir.[1][2]

Bir tür gerilim parodisi de sayılabilecek olan bu film, Truffaut'un hayranı (ve uzmanı) olduğu yönetmen Alfred Hitchcock'a bir saygı duruşudur. Filmde Hitchcock'a olduğu kadar Stanley Kubrick ve hattâ Victor Hugo'ya da bölük pörçük göndermeler vardır.[3]

Karısını ve karısının aşığını öldürmekle suçlanan emlâkçı Julien Vercel (Jean-Louis Trintignant)'in uyanık ve becerikli sekreteri Barbara Becker (Fanny Ardant), gizliden gizliye âşık olduğu patronunun suçsuz olduğundan tamamen emin olmasa da, olayları aydınlatmak için canla başla çalışır.

"Vivement dimanche!", "yabancı dilde en iyi film" dalında BAFTA ödülüne aday gösterilmiş, ayrıca François Truffaut ve Fanny Ardant "en iyi yönetmen" ve "en iyi aktris" dallarında César Ödülleri'ne aday gösterilmişlerdi.[4]

Konusu

Fransa'nın güneyinde küçük bir kentte (filmde adı belirtilmemiştir) emlâk komisyonculuğu yapan Julien Vercel (Jean-Louis Trintignant) her zaman olduğu gibi göl kenarındaki sazlıklarda ördek avındayken, aynı bölgede avlanan Massoulier adlı bir adam başından vurularak öldürülür. Bu cinayetten habersiz olarak ofisine dönen Julien kısa süre sonra iş yerine gelen polislerce sorgulanır. Julian bu sorguda cinayetin baş şüphelisi olduğunu öğrenir, zira avlaktan ayrılırken Massoulier'nin park halindeki arabasını görmüş ve aküsü bitmesin diye çalışan motorunu ve açık kapısını kapatmıştır, haliyle arabada parmak izleri kalmıştır. Üstelik karakolda kendisine ölen Massoulier'yle karısı Marie-Christine (Caroline Sihol)'nin bir ilişkisi olduğu da söylenir. Avukatı Clement (Philippe Laudenbach)'ın yardımıyla karakoldan çıkan Julien eve gelir. Sorduğu zaman karısı çok rahat tavırlarla bu ilişkisini inkâr etmez. Bir süre sonra karısı da eve giren kişilerce vahşice öldürülür. Şimdi şüpheler daha çok üzerinde toplanmaya başlamıştır. Karısının daha önce yaşadığı Nice kentine gitmeyi plânlarken sekreteri Barbara Becker (Fanny Ardant) araya girerek bu araştırmayı onun adına kendisinin yapmasını önerir. Barbara gizliden gizliye patronuna âşıktır, oysa munis bir adam olan ve o taraklarda bezi olmayan Julien ona hep kayıtsız kalmıştır. Üstelik aralarındaki bir didişme sonucunda onu ofisten bile kovmuştur.

Julien polise teslim olmak yerine emlâk ofisinde saklanırken, Nice'e giden Barbara, tam bir dedektif gibi davranarak ölen Marie-Christine'in geçmiş hayatı ile ilgili araştırmalara başlar (üzerine hevesle giydiği Marlowe'vari trençkotu yönetmen Truffaut'nun 1940'ların kara filmlerine bir selam duruşudur). İpuçları onu patronunun ölen karısının karanlık geçmişine götürür. Marie-Christine'in gerçek adının Josiane Kerbel olduğunu, bir kumarbazla evlenmiş olduğunu, kumar borçları yüzünden önce bir estetisyen gibi çalıştığını, sonra da sahte Marie-Christine ismiyle Julien'le evlendiğini öğrenir (bu nedenle evlilik geçersiz olmuştur). Bu arada izler onları önce bir sinema salonuna sonra da bir gece kulübüne, oradan da fuhuş sektörünün karanlık labirentlerine götürür. Bu arada sinema salonunun Julien'i sürekli olarak telefonda tehdit eden gişe memuresi de bıçaklanarak öldürülür. Julien'in etrafındaki polis çemberi daralırken avukatın Julien'i savunmada isteksiz davrandığını hisseden Barbara olayları çözer: Cinayetleri işleyen avukat Clement'dır. Avukatın Julien'in karısıyla bir ilişkisi vardır ve Massoulier'yi Marie-Christine istedi diye, Marie-Christine'i kıskançlık nedeniyle, gişe memuresini ise şantaj yaptığı için öldürmüştür. Uyanık ve becerikli bir kadın olan Barbara ve anlayışlı polis şefi birlikte çalışarak avukata bir tuzak kurarlar. Ses kaydına dayanan tuzağın kokusunu son anda alan Clement yaklaşan polisleri görünce telefonda her şeyi itiraf ederek telefon kulübesinde intihar eder. Julien ve Barbara evlenirler. Onları ölen Massoulier'nin rahip kardeşi (Jean-Pierre Kalfon) evlendirir.

Oyuncu kadrosu

Jean-Louis Trintignant ve Fanny Ardant "Neşeli Pazar" (Vivement dimanche!)'ın bir sahnesinde.
Oyuncu Rolü
Fanny ArdantBarbara Becker
Jean-Louis TrintignantJulien Vercel
Jean-Pierre KalfonMassoulier (rahip)
Philippe LaudenbachAvukat Clement
Philippe Morier-GenoudMüfettiş Santelli
Xavier Saint-MacaryBertrand Fabre
Jean-Louis RichardLouison
Caroline SiholMarie-Christine Vercel

Kaynakça

  1. ^ a b "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 9 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2010. 
  2. ^ "Confidentially Yours/review" (İngilizce). allmovie.com. Erişim tarihi: 19 Haziran 2010. 
  3. ^ "Confidentially Yours/plot synopsis" (İngilizce). allmovie.com. 13 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2010. 
  4. ^ "Confidentially Yours, Vivement dimanche! (original title, 1983)/awards" (İngilizce). IMDb. 23 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">François Truffaut</span> Fransız film yönetmeni (1932 – 1984)

François Roland Truffautsöylenişi 16 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Fransız yönetmen, senarist, oyuncu ve Fransız Yeni Dalga akımının kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Hitchcock</span> İngiliz film yönetmeni (1899 – 1980)

Sir Alfred Joseph Hitchcock CBE, Birleşik Krallık doğumlu Amerikalı gerilim filmleri yönetmenidir. Londra'da dünyaya gelen ve mühendislik eğitimi gören Hitchcock; Psycho, North by Northwest, Vertigo, Rear Window ve The Birds gibi klasikleşmiş filmleriyle tanınır. Tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Gerilim ve cinayet filmleri ustasının 70'e yakın filmi mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Fanny Ardant</span> Fransız oyuncu (d. 1949)

Fanny Marguerite Judith Ardant, Fransız oyuncu.

<i>İdam Sehpası</i> (film) 1958 yapımı Fransız dram ve gerilim filmi

İdam Sehpası 1958 Fransa yapımı dramatik gerilim filmidir. Özgün adı Ascenseur pour l'échafaud olan bu modern kara filmin uluslararası ismi Elevator to the Gallows dur. Sinemalarda "İdam Sehpası" adıyla vizyona giren film, yıllar sonra TRT televizyonunda Ölüm Asansörü adıyla yayına verilmişti.

<i>Son Metro</i> 1980 Fransa yapımı dramatik film

Son Metro 1980 Fransa yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Le Dernier Métro olan film uluslararası gösterimlerde The Last Metro adıyla sunulmuştur.

<i>Muhbir</i> (film, 1935) 1935 filmi

Muhbir 1935 ABD yapımı politik dramatik filmdir. Özgün adı The Informer dır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Decaë</span> Fransız görüntü yönetmeni (1915 – 1987)

Henri Decaë, Fransız görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Maria Schell</span>

Maria Schell, Avusturyalı sinema ve tiyatro oyuncusu. Savaş sonrasında Almanca konuşulan ülkelerin ilk sinema idolü o olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Henri Alekan</span> Fransız görüntü yönetmeni (1909 – 2001)

Henri Alekan, Fransız görüntü yönetmeni.

<span class="mw-page-title-main">Michèle Mercier</span> Fransız sinema oyuncusu (d. 1939)

Michèle Mercier, Fransız sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gabin</span> Fransız oyuncu (1904-1976)

Jean Gabin,, Fransız sinema oyuncusu, Légion d'honneur nişanı sahibi savaş kahramanı.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Trintignant</span> Fransız oyuncu (1930 – 2022)

Jean-Louis Xavier Trintignant, Fransız oyuncudur. İlk tiyatro çıkışını 1951 yılında yaptı ve savaş sonrası dönemin en iyi Fransız dramatik aktörlerinden biri olarak kabul edildi. Avrupa sinemasının birçok klasik filminde rol aldı ve Roger Vadim, Costa-Gavras, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Bernardo Bertolucci, Éric Rohmer, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski ve Michael Haneke dahil olmak üzere birçok önde gelen auteur yönetmenle çalıştı.

<i>Değişen Dünyanın İnsanları</i> 1966 yapımı distopik bilim kurgu filmi

Değişen Dünyanın İnsanları, 1966 Birleşik Krallık-Fransa ortak yapımı distopik bilimkurgu filmdir. Özgün adı Fahrenheit 451 olan film birçok ülkede bu özgün adla gösterildi. İlk gösterimi Venedik Film Festivali'nde yapılan film Türkiye'de ilk kez 5 Mart 1968'de "Değişen Dünyanın İnsanları" adıyla sinemalarda gösterime girdi.

<i>Orfe</i> (film)

Orfe, 1950 Fransa yapımı fantastik dramatik filmdir.

Fransız sineması bir yüzyılı aşkın bir süredir Lumiere Kardeşler'den başlayarak Amélie Poulain'e, yeni dalga akımından avant-garde akıma, Georges Méliès'den Cannes film festivali'ne kadar oluşturduğu kendine özgü kültürüyle başta Avrupa sineması olmak üzere dünya sinemalarını birçok yönden etkilemiştir. Fransız film endüstrisi, 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılda dünyanın en önemli film endüstrisi olmuştur.

Nicole Berger, Fransız oyuncu.

<i>Parlak Günlere Doğru</i> 2013 filmi

Parlak Günlere Doğru, 2013 Fransız yapımı romantik türde çekilmiş Marion Vernoux'un yönettiği bir filmdir. 2013 Toronto Film Festivali açılış bölümünde gösterilmiş beğeni kazanmıştır.

Alex Joffé Fransız yönetmen ve senaristtir. Yönetmen Arthur Joffé'nin babasıdır. Ayrıca Nina (1956) ve Marion (1952) adında iki çocuğu daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Nadine Trintignant</span> Fransız film yönetmeni ve senarist

Nadine Trintignant ,Fransız ünlü film yönetmeni ve senarist. Çekmiş olduğu 1967 yapımı Mon amour, mon amour filmi Cannes Film Festivali'nde gösterilmiştir. Ünlü Fransız oyuncu Jean-Louis Trintignant ilk eşi olup Ağustos 2003'te eşinin darp etmesiyle girdiği koma sonucu ölen aktris Marie Trintignant'ın annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Tom Leeb</span> Fransız şarkıcı, Oyuncu ve Komedyen.

Tom Leeb, Fransız şarkıcı, oyuncu ve komedyen. Leeb, 2020 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa'yı temsil etti.