İçeriğe atla

Nextcloud

Nextcloud
Geliştirici(ler) Nextcloud GmbH.,[1] Topluluk
Kararlı sürüm
Sunucu 27.1.3 / 28 Ekim 2023
Android 3.26.0 / 26 Eylül 2023
iOS 4.9.1 / 6 Ekim 2023
Masaüstü 3.10.1 / 26 Ekim 2023
Kod deposu
Yazıldığı dil PHP, JavaScript
İşletim sistemi Sunucu: Linux

İstemci: Windows, macOS, Linux, Android, iOS
Tür Dosya barındırma hizmeti, veri senkronizasyonu
Lisans AGPL-3.0 veya üstü
Website nextcloud.com

Nextcloud, dosya barındırma hizmetleri oluşturmak ve kullanmak için hazırlanmış bir istemci-sunucu yazılımı paketidir. Kapsamlı destek seçenekleriyle kurumsal kullanıma hazırdır. Özgür ve açık kaynaklı bir yazılım olduğundan herkesin kendi özel sunucu cihazlarına kurmasına ve çalıştırmasına olanak sağlar.

Nextcloud, entegre ofis paketi çözümleri Collabora Online veya OnlyOffice ile kullanıldığında, Dropbox, Office 365 veya Google Drive'a işlevsel olarak benzer. Bulutta veya şirket içinde barındırılabilir. Düşük maliyetli Raspberry Pi'ye dayalı ev ofis çözümlerinden milyonlarca kullanıcıyı destekleyen tam boyutlu veri merkezi çözümlerine kadar ölçeklenebilir.[2]

Orijinal ownCloud geliştiricisi Frank Karlitschek, ownCloud'u çatalladı ve Karlitschek ve orijinal ownCloud ekibinin diğer üyeleri tarafından aktif olarak geliştirilmeye devam eden Nextcloud'u tasarlamıştır.

Özellikler

Nextcloud dosyaları, gerekirse WebDAV aracılığıyla erişilebilen geleneksel dizin yapılarında saklanır. Kullanıcı dosyaları, aktarım sırasında ve isteğe bağlı olarak beklemedeyken şifrelenir. Nextcloud, Windows (Windows 7, 8 ve 10),[3] macOS (10.6 veya üstü) veya çeşitli Linux dağıtımları çalıştıran yerel istemcilerle senkronize edilebilir.

Nextcloud, kullanıcı ve grup yönetimine izin verir (OpenID veya LDAP aracılığıyla). Kullanıcılar ve gruplar arasında ayrıntılı okuma/yazma izinleri tanımlanarak içerik paylaşılabilir. Alternatif olarak, Nextcloud kullanıcıları dosya paylaşırken genel URL'ler oluşturabilir. Dosyayla ilgili eylemlerin günlüğe kaydedilmesi ve dosya erişim kurallarına dayalı olarak erişime izin verilmemesi de mevcuttur.[4]

Nextcloud, izleme yetenekleri, tam metin arama ve Kerberos kimlik doğrulamasının yanı sıra sesli/ görüntülü konferans, genişletilmiş federasyon ve daha küçük kullanıcı arabirimi iyileştirmeleri gibi yeni özellikler planladı.[5]

Yazılım modüler olduğundan, ekstra işlevsellik için eklentilerle genişletilebilir. Geliştiriciler, üretici tarafından işletilen bir platform aracılığıyla kurulum için uzantılarını diğer kullanıcılara sunabilir. Bu platform, açık bir protokol aracılığıyla Nextcloud örnekleriyle iletişim kurar. App Store [6] 200'den fazla uzantı içerir. Bu uzantıların yardımıyla, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok işlev eklenebilir:

17 Ocak 2020'de sürüm 18, Berlin'de Nextcloud Hub ürün adı altında sunuldu. İlk kez, bir ofis paketi (burada OnlyOffice) doğrudan buraya entegre edildi ve Nextcloud, hedefi olarak Microsoft Office 365 ve Google Dokümanlar ile doğrudan rekabeti duyurdu. Ayrıca bu tarihte Ionos ile bir ortaklık da duyuruldu. Office işlevselliği Collabora Online ile x86/x64 ve ARM64 tabanlı sunucularla çalışır, OnlyOffice şu anda ARM'yi desteklememektedir. Tescilli hizmetlerin aksine açık mimari, kullanıcıların verileri üzerinde tam kontrole sahip olmalarını sağlar.

Mimari

Masaüstü makinelerin dosyaları Nextcloud sunucularıyla senkronize edebilmesi amacıyla Windows, macOS, FreeBSD veya Linux çalıştıran PC'ler için masaüstü istemcileri mevcuttur. Mobil istemciler, iOS ve Android cihazlar için mevcuttur. Dosyalara ve diğer verilere (takvimler, kişiler veya yer imleri gibi) herhangi bir ek yazılım olmadan bir web tarayıcısı kullanılarak erişilebilir, yönetilebilir ve yüklenebilir. Dosya sistemindeki tüm güncellemeler, bir kullanıcının hesabına bağlı tüm bilgisayarlara ve mobil cihazlara gönderilir.

Nextcloud sunucusu PHP ve JavaScript komut dosyası dillerinde yazılmıştır. Uzaktan erişim için açık kaynaklı bir WebDAV sunucusu olan sabre/dav kullanır.[7] Nextcloud, SQLite, MariaDB, MySQL, Oracle Database ve PostgreSQL dahil olmak üzere çeşitli veritabanı yönetim sistemleriyle çalışmak üzere tasarlanmıştır.[8]

Nextcloud 12 ile yüz milyonlarca kullanıcıya ölçekleme hedefiyle Global Scale adıyla yeni bir mimari geliştirildi. Kullanıcıları ayrı düğümlere böler ve aralarındaki etkileşimi yönetmek için bileşenler sunar.[9]

Nextcloud Box

Nextcloud Box paketi

Eylül 2016'da Nextcloud, Western Digital Labs ve Canonical (Ubuntu'nun arkasındaki şirket) ile işbirliği içinde Nextcloud Box'ı piyasaya sürdü.[10] Nextcloud kutusu, Snappy ile Ubuntu Core çalıştıran bir Raspberry Pi'ye dayanıyordu; diğer satıcılar için bir referans cihazı olarak hizmet etmesi amaçlanmıştır.[11] Haziran 2017'de Western Digital, Western Digital Labs'ı [12] kapattı ve bu da Box'ın üretiminin sona ermesine neden oldu.[13]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Official Company Website" 10 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Canonical, Collabora, and Nextcloud Deliver Work From Home Solution to Raspberry Pi Users". 9to5Linux. 25 Mart 2021. 15 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Nisan 2021. ...fully pre-configured and automatically updated in time so you won’t have to do any manual maintenance on it  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "Installing the Desktop Synchronization Client — Nextcloud Client Manual 2.4.0 documentation". 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "File Access Control – A firewall for your private files in Nextcloud". 25 Ağustos 2016. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 
  5. ^ Steven J. Vaughan-Nichols (14 Aralık 2016). "Nextcloud adds security and scalability to its private cloud offering". ZDNet. 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2017. 
  6. ^ "Nextcloud App Store". 29 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "ownCloud and sabre/dav". owncloud.org. 6 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 
  8. ^ "Database Configuration - Nextcloud 12 Server Administration Manual 12 documentation". 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Nextcloud announces Global Scale architecture as part of Nextcloud 12". nextcloud.com. 22 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2017. 
  10. ^ "Nextcloud Box – a private cloud and IoT solution for home users – from Nextcloud, Canonical and WDLabs Box". Nextcloud. 16 Eylül 2016. 24 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 
  11. ^ Swapnil Bhartiya (16 Eylül 2016). "Everything you need to know about Nextcloud Box". CIO.com. 21 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2016. 
  12. ^ Kevin Parrish (22 Haziran 2017). "Source confirms Western Digital is closing WDLabs and canceling projects". Digital Trends. 26 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2018. 
  13. ^ "Nextcloud box updates: Raspberry Pi 3, Nextcloud 12 and looking for a new provider". Nextcloud. 4 Ağustos 2017. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Dosya aktarım iletişim kuralı</span> Bilgisayarcılık terimi

Dosya aktarım iletişim kuralı,, bir veri yığınının - ASCII, EBCDIC ve binary- bir uç aygıttan diğerine iletimi için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstemci-sunucu</span>

İstemci-sunucu, istemciyi sunucudan ayıran bir ağ mimarisidir. Her bir istemci yazılımı, sunucuya ya da uygulama sunucusuna isteklerini (request) gönderir.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu One</span>

Ubuntu One, Canonical Ltd. tarafından geliştirilmiş bir dosya depolama ve eşitleme servisi olup servisin faaliyetleri 1 Haziran 2014 itibarıyla sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">OneDrive</span> Microsoftun sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmeti

OneDrive, Microsoft'un sunduğu bir çevrimiçi dosya depolama ve paylaşma hizmetidir. Kullanıcılar, Microsoft Account hesapları ile bağlanabildikleri OneDrive hesaplarına tarayıcılarını kullanarak dosya gönderip, internet erişimi olan her yerden bağlanabilmektedirler. Halka açık olarak paylaşılan OneDrive dosyalarına erişim için üyelik gerekmemektedir. 2014 yılının ocak ayında Microsoft'un İngiliz medya kuruluşu BSkyB ile olan isim hakkı davasını İngiliz yüksek mahkemesini kararı sonucu BSkyB'nin kazanmasıyla Microsoft bu hizmetin adını 19 Şubat 2014 yılından Microsoft OneDrive olarak değiştirmiştir. OneDrive eskiden Windows Live olarak bilinen çevrimiçi hizmet paketinde bulunur.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice</span> açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti

LibreOffice, The Document Foundation tarafından geliştirilen açık kaynaklı ve ücretsiz bir ofis yazılımı seti. 2010 yılında, StarOffice'in açık kaynaklı bir türevi olan OpenOffice.org'dan çatallanmıştır. LibreOffice paketi; kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir. 100'den fazla sayıda dilde kullanılabilir. LibreOffice bir özgür yazılım olup adındaki Libre sözcüğü İspanyolca ve Fransızcada "özgür" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Bulut bilişim</span> internet tabanlı bilişim hizmeti

Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır. Bulut bilişim bu yönüyle bir ürün değil, hizmettir; temel kaynaktaki yazılım ve bilgilerin paylaşımı sağlanarak, mevcut bilişim hizmetinin; bilgisayarlar ve diğer aygıtlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir biçimde bilişim ağı üzerinden kullanılmasıdır.

iCloud Appleın sunduğu bulut depolama ve bulut bilişim servisi

iCloud, Apple tarafından 6 Haziran 2011 WWDC'de tanıtılan bulut depolama ve bulut bilişim servisidir. Şubat 2016 itibarıyla, hizmetin 782 milyon kullanıcısı vardır. Hizmet, kullanıcılarına, dokümanlar, fotoğraflar ve müzik gibi verileri uzaktaki sunucularında iOS, Macintosh veya Windows cihazlarına indirmek, paylaşmak, diğer kullanıcılara veri göndermek ve kaybedilen veya çalınan Apple cihazlarını yönetmek özellikleri verir. Hizmet aynı zamanda iTunes kullanan bir ana Mac veya Windows bilgisayarına manuel yedeklemelere güvenmek yerine, iOS cihazlarını kablosuz olarak iCloud'a yedeklemeye izin verir. Servis kullanıcıları hesapları AirDrop kablosuz ile bağlayarak anında fotoğraf, müzik ve oyunları paylaşabiliyorlar. Apple, e-posta, kişiler, takvim, yer imleri, notlar, hatırlatıcılar, iWork dokümanları, fotoğraflar ve diğer veriler için veri senkronizasyon merkezi olarak hareket eden Apple'ın MobileMe hizmetinin yerini aldı. 2011'den başlayarak, iCloud Microsoft Azure ve Amazon Web Servislerine dayanıyor. Apple iOS Security beyaz kağıdı 2014'te yayınlandı, Apple, şifrelenmiş iOS dosyalarının Amazon S3 ve Microsoft Azure'de depolandığını onayladı. Apple, 2016 yılında Google ile bazı iCloud hizmetleri için Google Cloud Platform'nu kullanmak için bir anlaşma imzaladı. Ekim 2016'da Bloomberg, Apple tarafından daha doğrudan çalıştırılarak Apple'ın çevrimiçi hizmetlerinin Hız ve Deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan Pie projesi üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca, Apple'ın tüm çalışanlarını Apple Kampüs'e taşıdığı bildirildi, diğer çalışanların çoğu Apple Park'a geçecekti.

Diyaloguer (ingilizce) olarak da bilinen, ağ işletim sistemi, bir sunucu üzerinde çalışan ve verileri, kullanıcıları,grupları, güvenliği, uygulamaları ve ağ üzerinde koşan diğer çoğu ağ işlevlerinin yönetilmesine olanak sağlayan bir yazılımdır. Ağ işletim sistemleri, bir ağ içerisinde bulunan bilgisayarların ağ içerisindeki diğer bilgisayarlarla yazıcı paylaşımı, ortak dosya sisteminin ve veritabanının paylaşımı, uygulama paylaşımı gibi işlevleri yerine getirmek için tasarlanmıştır. En popüler olanları Novell NetWare, Linux, Windows Server 2003, Mac OS X tir.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

Google Cloud, Google firmasının Google arama motoru ve Youtube gibi sitelerin de kullandığı sunucu altyapı hizmetlerini son kullanıcıya sunduğu bir bulut bilgi platformudur.

<span class="mw-page-title-main">MacOS Server</span>

macOS Server, Apple tarafından üretilen ve ayrı piyasaya çıkarılan add-on bir işletim ve sunucu sistemidir, macOS işletim sistemi için ek sunucu programları, idaresi ve yönetimi araçları sağlar. Mac OS X Server İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, Basitleştirilmiş Çince, Hollandaca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca ve Geleneksel Çince mevcuttur.

iWork

iWork Apple tarafından macOS ve iOS işletim sistemleri için oluşturulan ve ayrıca çapraz platformda iCloud web sitesi aracılığıyla sunulan bir ofis uygulamaları paketidir. Bu, Apple Keynote sunum programı; Kelime işlemci ve masaüstü yayıncılık uygulaması Apple Pages; ve Apple Numbers elektronik Hesap tablosu uygulaması içerir.

Dosya paylaşımı; bilgisayar programları, çoklu ortam, belgeler veya e-kitaplar gibi dijital ortamlara dijital dağıtım veya sunma uygulamasıdır. Dosya paylaşımı çeşitli şekillerde başarılabilir. Depolama, Veri iletimi ve dağıtımı, çıkarılabilir medyayı kullanarak elle paylaşmayı, Bilgisayar ağılarında merkezi sunucuları, World Wide Web tabanlı Hyperlink belgeler ve dağıtılmış peer-to-peer ağ kullanımı yoluyla oluyor.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Entourage</span>

Microsoft Entourage, Microsoft tarafından Mac OS 8.5 ve daha üstü için geliştirilmiş bir e-posta istemcisi ve kişisel bilgi yöneticisi idi. Microsoft, Entourage'ni Ekim 2000'de Microsoft Office 2001 ofis paketinin bir parçası olarak ilk kez piyasaya sürdü. Klasik Mac OS için Microsoft Office'in önceki sürümü olan Office 98, Outlook Express 5'i içeriyordu. En son sürüm Mac için Microsoft Office 2008'in bir parçası olan Mac 2008 Entourage, 15 Ocak 2008'de piyasaya sürüldü. Entourage, 26 Ekim 2010'da piyasaya sürülen Mac için Microsoft Office 2011'de Macintosh için Outlook ile değiştirildi.

Çevrimiçi ofis paketi bir hizmet olarak yazılım biçiminde web siteleri tarafından sunulan bir ofis paketi türüdür. Herhangi bir işletim sistemini çalıştıran herhangi bir İnternet uyumlu cihazdan çevrimiçi erişilebilirler. Bu, insanların dünya çapında ve her zaman birlikte çalışmasını sağlar ve böylece uluslararası web tabanlı işbirliği ve sanal ekip çalışmasına yol açar. Genellikle, temel sürümler ücretsiz olarak sunulur ve daha gelişmiş sürümler için nominal bir abonelik ücreti ödemek zorunludur.

Microsoft Office Live Meeting Microsoft tarafından işletilen ve durdurulan bir ticari aboneliğe dayalı web konferans hizmetidir. Live Meeting, istemci bilgisayarlara yüklenmiş olan yazılımları içerir ve tüm istemcilerin bağlanmak için merkezi bir sunucu kullanır. Microsoft, kurum içi veya bulut ortamında kullanılabilen bir Kurumsal Birleşik İletişim ürünü olan Skype for Business'ı üretiyor.

<span class="mw-page-title-main">Mailfence</span>

Mailfence, uctan uca şifreleme ve dijital imzalarla esaslı, OpenPGP sunan şifreli E-posta servisidir. Kasım 2013 tarihinde ContactOffice Group tarafından sunulmuştur. 1999 senesinden beri ContactOffice Group universiteler ve diğer kuruluşlar için çevrimiçi işbirligi yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Steam Link</span>

Steam Link, kişisel bir bilgisayardan veya Steam Machine'den kablosuz olarak bir mobil cihaza veya başka bir monitöre Steam içeriği akışı sağlamak için Valve Corporation tarafından yapılmış bir donanım ve yazılım çözümüdür. Steam Link, ilk olarak Kasım 2015'te Steam Makinelerinin çıkışıyla birlikte bir donanım aygıtı olarak piyasaya sürüldü. Valve, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar için yazılım tabanlı Steam Link uygulamasını desteklemek ve Raspberry Pi mikro bilgisayarı için bir yazılım paketi olarak Steam Link sağlamak adına Kasım 2018'de Steam Link donanım cihazını durdurdu.