İçeriğe atla

Newfoundland

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kanada</span> Kuzey Amerikada yer alan bir ülke

Kanada, Kuzey Amerika'da bir ülkedir. On eyalet ve üç bölgeden oluşan ülke, Büyük Okyanus'tan Atlas Okyanusu'na ve kuzeyde Arktik Okyanusu'na kadar 9,98 milyon km²'lik bir alanı kaplar. Bu özelliğiyle yüzölçümü bakımından dünyanın Rusya'dan sonra en büyük 2. ülkesidir. Kanada, sınırları içinde en çok göl bulunduran ülkedir, bir milyondan fazla göl bulunmaktadır. Kanada'nın güney ve batıda Birleşik Devletler ile olan sınırı 8.891 km ile dünyanın en uzun kara sınırıdır. Ayrıca Kanada, 200.000 km den fazla bir mesafe ile dünyanın en uzun sahil şeridine sahiptir. Kanada'nın topraklarında çoğunlukla ormanlar ve bunun yanı sıra Rocky Dağları'ndaki tundra hakimdir. Nüfusun beşte dördü güney sınırına yakın yaşamaktadır. Kanada'nın başkenti Ottawa; en büyük üç şehri Toronto, Montreal ve Vancouver'dır.

<span class="mw-page-title-main">Landseer</span>

Landseer, Kanada'nın Newfoundland bölgesi kökenli, arama ve kurtarma çalışmalarında da kullanılan bir köpek ırkı.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland ve Labrador</span>

Newfoundland ve Labrador, Kanada'nın Doğu Kanada bölgesinde yer alan, Konfederasyon'a katılan en son eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Dominyon</span>

Dominyon, eskiden Britanya İmparatorluğu'na ya da İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı ülkeleri belirten terim.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland (köpek)</span>

Newfoundland, genellikle siyah ve büyükçe köpek ırkı.

<span class="mw-page-title-main">St. John's, Newfoundland ve Labrador</span> Kanadada belediye

St. John's, Kanada'nın en doğudaki eyâleti olan Newfoundland ve Labrador'un başkenti ve en büyük kentidir. Kent, Kuzey Amerika'da İngilizler tarafından kurulan en eski kent olma unvanını taşımaktadır. St John's kent merkezinde 110.525, tüm yerleşim bölgesinde ise 205.955'in üzerinde bir nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Labrador Denizi</span> deniz

Labrador denizi Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde bir deniz. Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti ve Grönland arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint Pierre ve Miquelon</span> Fransada il (département)

Saint Pierre ve Miquelon, Atlas Okyanusu'nda, Kanada'nın doğu kıyılarında, Newfoundland'e oldukça yakın bir noktada bulunan adalar grubudur. En önemli iki ada Saint Pierre ve Miquelon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland (ada)</span> Kanadada bulunan ada

Newfoundland, Kuzey Amerika'nın doğu kıyısında yer alan Kanada'ya bağlı adadır. 2001 yılına kadar adı yalnızca Newfoundland olan Newfoundland ve Labrador eyaletinin en kalabalık bölümüdür. Adadaki en yüksek nüfuslu şehir St. John's'tur.

İşçi köpekler veya iş köpekleri; çok çeşitli ve zaman zaman ince detaylı işlerde insanlara yardımcı olmak üzere yetiştirilmiş köpekler. Bekçilik, rehberlik, yakın koruma, yük çekme ve arama-kurtarma gibi işlerde kullanılırlar. Cüsseleri genelde orta boy ile büyük boy arasında değişir. Hemen hemen hepsi sağlam yapılı, kaslı köpeklerdir. İşçi köpekleri güçleri, dikkatleri, zekaları ve sadakatleri ile meşhurdurlar.

<span class="mw-page-title-main">John Cabot</span>

John Cabot ya da Giovanni Caboto İtalyan seyrüseferci ve kâşif. 1497'de Kuzey Amerika'nın çeşitli bölgelerini keşfinin, Vikinglerin on birinci yüzyılda ulaşmalarından sonra Avrupalıların Kuzey Amerika kıtasıyla ilk karşılaşmaları olduğu kabul edilir. Birleşik Krallık ve Kanada devletleri Newfoundland Adasına ayak bastığını resmen kabul eder.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Kuzey Amerikası</span> Kuzey Amerika kıtasında Britanya İmparatorluğunun kolonilerini ve yönettiği toprakları ifade etmek için kullanılır

Britanya Kuzey Amerikası, Kuzey Amerika kıtasında Britanya İmparatorluğu'nun kolonilerini ve yönettiği toprakları ifade etmek için kullanılır. Bu terim ilk kez resmi olarak 1783'te kullanıldı, ancak 1839'daki "Durham Raporu" olarak bilinen "Britanya Kuzey Amerika Olayları Raporu"'na kadar yoğun olarak kullanılmadı.

<span class="mw-page-title-main">UTC-02.30</span>

UTC−02:30, UTC'den 2 saat 30 dakika geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC-03.30</span>

UTC−03:30, UTC'den 3 saat 30 dakika geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">UTC-04.00</span>

UTC−04:00, UTC'den 4 saat geri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Amerika su samuru</span> Yarı sucul memeli türü

Kuzey Amerika su samuru ya da Kanada su samuru, sansargiller familyasından, Kuzey Amerika'da yaşayan, yarı sucul, 5.0–14 kg ağırlığında, etçil bir memeli türüdür. Kalın kürkü su geçirmezdir. Balıklar ana besini olsa da amfibiler, kaplumbağalar ve kerevitler de besinleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Kanada</span>

Doğu Kanada, Kanada'nın coğrafi ve siyasi olarak farklı tanımlanan doğu bölgesi. Siyasi olarak, Kanada'nın güneydoğusuna denk düşen ya da bir başka deyişle Manitoba'nın doğusunda kalan Ontario, Québec, Newfoundland ve Labrador, New Brunswick, Prens Edward Adası ve Yeni İskoçya eyaletleri olmak üzere altı eyaletten oluşan bölgedir. Coğrafi olarak, Kanada'nın doğusuna verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Dominyonu</span> 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallıka bağlı bir dominyon olmuş bölge

Newfoundland Dominyonu 1907 ile 1949 arası Birleşik Krallık'a bağlı bir dominyon olmuş bölge. Daha önceleri Birleşik Krallık kolonisi olan Newfoundland 1855 yılından beri kendi kendini yönetmekteydi. Kuzey Amerika'nın kuzeydoğusunda Atlantik kıyısındaki Newfoundland Adası ile kıtadaki Labrador'u kapsayan dominyon 11 Aralık 1931 günü imzalanan Westminster'in Statüsü yasası ile İngiliz Milletler Topluluğu içinde bağımsızlık kazanmış olsa da 1933'te neredeyse iflas aşamasına gelinmesiyle 16 Şubat 1934'te Newfoundland Parlamentosunun toplanmasıyla özyönetiminden vazgeçti. Newfoundland'dan sorumlu hükûmet Londra'nın direkt sorumluluğu altına girdi ve bu şekilde kendi özyönetim haklarından gönüllü olarak vazgeçen az ülkeden biri oldu. 1934 ile 1949 arası Newfoundland, Londra'daki Dominyon Ofisi'ne bağlı 6 üyeli Hükümet Komisyonu ve bir valinin yönetiminde kaldı. Newfoundland 1949'da Kanada'ya bağlanıp ülkenin 10. eyaleti olana kadar de jure olarak dominyon olarak kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Mistaken Point Ekolojik Rezervi</span>

Mistaken Point Ekolojik Rezervi, Kanada'daki Newfoundland ve Labrador Eyaletindeki Avalon Yarımadası'nın güneydoğu ucunda bulunan ve Mistaken Point Oluşumunu içeren koruma alanı, dünyadaki en eski çok hücreli yaşamı temsil eden Ediacaran fosillerinin bulunduğu bir vahşi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">Newfoundland Kolonisi</span> günümüzde, Kanadanın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi

Newfoundland Kolonisi, günümüzde, Kanada'nın Newfoundland ve Labrador eyaleti topraklarında olan bölgede var olan Britanya sömürgesiydi. 1610 yılında, aynı adlı adaya İngilizlerin yerleşmesiyle kuruldu. 1854'te kraliyet kolonisi oldu. 1907'de ise Newfoundland Dominyonu'nun kurulmasıyla varlığı sona erdi.