İçeriğe atla

New York Merkez Bankası

New York Federal Rezerv Bankası Binası

New York Merkez Bankası (İngilizceFederal Reserve Bank of New York), Amerika Birleşik Devletleri'nin 12 merkez bankasından biridir. Banka, New York, New Jersey'in 12 kuzey kontluğunu, Connecticut'taki Fairfield County, Porto Riko ve ABD Virgin Adaları'nı kapsayan Federal Rezerv Sistemi İkinci Bölgesi'nden sorumludur. Federal Rezerv Bankası ile birlikte çalışmakta olup görevleri para politikasını uygulamak, finansal kurumları denetlemek[1] ve yönetmek ve ülkenin ödeme sistemlerini korumaya yardımcı olmaktır. Merkezi, New York'ta 33 Liberty Street'te yer almaktadır.[2]

Diğer bölgesel bankalar arasında New York Federal Rezerv Bankası ve başkanı eşit olarak ilk sırada yer almaktadır.[3][4] New York Federal Rezerv Bankası, 12 bölgesel Federal Rezerv Bankası'nın en büyük, en aktif ve en etkili bankasıdır. Bankanın mevcut başkanı William C. Dudley'dir.

Kaynakça

  1. ^ Matt Taibbi (13 Temmuz 2009). "The Great American Bubble Machine". Rolling Stone. s. 6. 6 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2017. 
  2. ^ "About the Fed." 22 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. New York Federal Reserve Web page. Footnote upgraded/confirmed 30 Mart 2010.
  3. ^ Morgenson, Gretchen. "Arşivlenmiş kopya". The New York Times. 10 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası</span> Türkiyenin merkez bankası

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot ihraç eden, Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin para ve kredi politikasını yürüten, veznedarlık görevini üstlenmiş ve devletin iktisadi ve mali danışmanlığını yapan yasal olarak bağımsız bir ekonomik kurumdur. Kâğıt para (banknot) basma tekelini elinde bulundurur ve bu yetkiye istinaden bağımsız olarak para politikasını belirler. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı olan Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce basılan madeni paraların tedavülü de Merkez Bankasınca sağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan doları</span> Amerika Birleşik Devletlerinin para birimi

Amerikan doları veya Birleşik Devletler doları, 1792 Para Yasası ile yürürlüğe girmiş, Amerika Birleşik Devletleri'nin resmî para birimidir. Dünya ticareti üzerinde en yaygın kullanılan para birimi olmasıyla da bilinir. Serbest dalgalanan bir para birimidir.

<span class="mw-page-title-main">HSBC</span> İngiltere merkezli çok uluslu banka

HSBC Holdings plc İngiltere merkezli çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketidir. 1865 yılında Hong Kong'da kurulan bankadır.

<span class="mw-page-title-main">Barclays</span> Londra Merkezli Banka

Barclays, merkezi Londra, İngiltere'de bulunan çok uluslu bir İngiliz evrensel bankasıdır. Barclays, Barclays Execution Services adlı bir hizmet şirketi tarafından desteklenen Barclays UK ve Barclays International olmak üzere iki bölüm olarak faaliyet göstermektedir.

Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir. Fakat merkez bankalarının bunun dışında bankacılık sektörünün son kredi mercii olmak, faiz haddinin kontrolü gibi görevleri de vardır. Bunun yanında merkez bankasının, bankalar ve diğer finansal kurumları, tedbirsizlik ve dolandırıcılığa karşı denetlemek gibi yetkileri de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">BRICS</span> ekonomik birlik

BRICS terimi, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın ekonomilerini kastetmek için kullanılır. BRICS, bu ülkelerin İngilizce isimlerinin baş harflerinden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Para politikası</span>

Para politikası, hükûmetin, merkez bankasının ya da para otoritesinin, ekonomiye, para arzı yönetimi ya da döviz piyasası işlemlerini kullanmak yoluyla yön vermesidir. Para teorisi, ekonomi için en uygun (optimal) para politikasının belirlenmesini sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Cleveland</span> Ohio eyaletine bağlı ABD şehri

Cleveland, resmi olarak Cleveland Şehri, ABD'nin Ohio eyaletine bağlı Cuyahoga ilçesinin merkezi olan şehirdir. ABD deniz sınırı boyunca Erie Gölü güney kıyısında, Kanada ve yaklaşık olarak 60 mil Ohio-Pensilvanya eyalet sınırının batısındadır.

Rezerv para birimi, merkez bankaları veya diğer para otoriteleri tarafından döviz rezervlerinin bir parçası olarak önemli miktarlarda tutulan yabancı bir para birimidir. Rezerv para birimi uluslararası işlemlerde, uluslararası yatırımlarda ve küresel ekonominin tüm yönlerinde kullanılabilir. Genellikle sağlam para veya güvenli liman olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Ben Bernanke</span> Amerikalı ekonomist

Ben Şalom Bernanke, 2006–2014 yılları arası ABD Merkez Bankası olan Federal Reserv'in başkanlığını yapmış Yahudi kökenli Amerikalı ekonomist, finansçı ve politikacı. Görev süresi 2009'da dolmasına karşın ABD Başkanı Barack Obama tarafından görev süresi 5 yıl daha uzatılmıştır. FED Başkanı olarak görev yaptığı süre boyunca, 2000'lerin finansal kriz Fed'in yanıtını yönetti. Amerikan Merkez Bankası (FED) başkanı olmadan önce, Princeton Üniversitesi'nde kadrolu ekonomi profesörüydü. 2002-2005 arasında Federal Reserv Sistemi (FED) yönetim kurulu üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Bankaları Sistemi</span> ABD Merkez Bankası sistemi

Merkez Bankaları Sistemi, 23 Aralık 1913'te kurulan ABD'nin merkez bankasıdır. Zamanla Federal Rezerv Sistemi'nin rolleri ve sorumlulukları genişletilmiş ve yapısında değişiklikler meydana gelmiştir. Merkezi Washington'da olan bankanın başkanı Jerome Powell'dir. Banka, talimatı üzerine Bureau of Engraving and Printing tarafından basılan Amerikan dolarının dağıtımı yetkisini elinde bulundurur.

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır. Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır. Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Merkez Bankası</span> 13 Temmuz 1990da kurulan Rusya Federasyonu merkez bankası

Rusya Federasyonu Merkez Bankası, Rusya'nın merkez bankasıdır. Merkezi Moskova'dadır. 13 Temmuz 1990 tarihinde kuruldu. Bankanın işlevleri Rus anayasası ve özel Federal Kanun'da tarif edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Bankası</span> Japonyanın merkez bankası

Japonya Bankası, Japonya'nın merkez bankasıdır. 1953 yılında kurulmuştur ve 1956'da faaliyete geçmiştir. Merkezi Tokyo'nun Chūō semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Asya Kalkınma Bankası</span>

Asya Kalkınma Bankası veya AKB, 19 Aralık 1966'da kurulmuş olan bölgesel kalkınma bankasıdır. Merkezi Filipinler'in başkenti Manila'da bulunmaktadır. Bankanın aynı zamanda tüm dünya üzerinde 31 saha şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerle yardıma muhtaç insanlara ulaşımın kolay yapılması amaçlanmıştır. Banka üye alımlarını Birleşmiş Milletler Asya-Pasifik Ekonomik ve Sosyal Komisyonu ve bölgede bulunmayan gelişmiş ülkelerden yapmaktadır. Kurulduğu yıldaki 31 üyeden, şu anda 67 üye ülkeye ulaşmış olup, bu ülkelerin 48'i Asya-Pasifik bölgesinde bulunmaktadır. AKB Dünya Bankası'na yakın bir şekilde tasarlanmış olup, ülkelerin oy gücü bankaya yaptığı parasal katkılarla doğru orantılıdır. AKB her sene sonunda yaptığı işlemleri, bütçe bilgilerini ve diğer çeşitli bilgileri içeren yıllık raporunu yayınlar. AKB-Japon Burs Programı her yıl 300 öğrenciye bankanın bünyesindeki 10 ülkeden birinde burs sağlar. Eğitimlerinin bitmesi üzerine, yeni yetişen öğrenciler bulundukları ülkelerin ekonomik ve sosyal sistemlerine katkı yapmaları beklenir. AKB resmi bir şekilde BM gözlemcisidir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere Bankası</span>

İngiltere Bankası, Birleşik Krallık'ın merkez bankasıdır ve çoğu modern merkez bankasının dayandığı modeldir. İngiliz Hükümeti'nin bankeri olarak 1694 yılında kurulan ve halen Birleşik Krallık Hükümeti'nin bankerlerinden biri olan banka, dünyanın en eski sekizinci bankasıdır. Kurulduğu 1694 yılından 1946 yılında Attlee bakanlığı tarafından kamulaştırılana kadar hissedarların özel mülkiyetindeydi.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Bankası</span> İtalya Merkez Bankası

İtalya Bankası, İtalya'nın merkez bankasıdır. 1893 yılında kurulmuş olup Avrupa Merkez Bankaları Sistemi'nin bir parçasıdır. Merkezi Roma'da yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Rezerv Bankası</span> Avustralyanın Merkez Bankası

Avustralya Rezerv Bankası, Avustralya'nın merkez bankasıdır. Banka, 14 Ocak 1960 tarihinde 1959 Merkez Bankası yasası gereği Commonwealth Bank'ın merkez bankası işlevlerinin kaldırılması sonucu kurulmuş olup Avustralya'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Sidney'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda Rezerv Bankası</span>

Yeni Zelanda Rezerv Bankası, Yeni Zelanda'nın merkez bankasıdır. Banka, 1 Ağustos 1934 tarihinde kurulmuş olup Yeni Zelanda'nın para birimi ve işletme para politikasından sorumludur. Merkezi Wellington'da yer almaktadır.

Yaşar Fatih Karahan, Türk ekonomist, akademisyen ve mevcut Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanı. Hafize Gaye Erkan'ın istifa etmesinin ardından 3 Şubat 2024 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla bu göreve atandı.