İskenderiye Kütüphanesi, MÖ 3. yüzyılın başlarında Mısır'ın İskenderiye kentinde Yunan Hellenistik Kralı I. Ptolemaios Soter tarafından kurulmuş olan antik kütüphanedir. İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edildi. İnsanlık tarihinde meydana getirilmiş önemli eserlerden biridir. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eserin toplandığını kaydeder.
Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi, ABD'nin ulusal kütüphanesidir. Dünyanın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan kongre kütüphanesi Washington'da bulunmaktadır. Ayrıca ABD'de yer alan en eski federal kültür yapısıdır.
Columbia Üniversitesi ABD'nin New York şehrinde bulunan özel bir Amerikan araştırma üniversitesidir. New York eyaletinin en eski, Amerika'nın ise beşinci eski üniversitesidir. Amerikan Devrimi'nden önce kurulan 9 üniversiteden biri ve Sarmaşık Ligi'ni oluşturan 8 üniversiteden biridir. Umman, Pekin, İstanbul, Paris, Mumbai, Santiago ve Nairobi'de bulunan, Columbia Küresel Merkezi adında 7 adet merkezi bulunmaktadır.
Dünya Dijital Kütüphanesi (İngilizce: World Digital Library (WDL)), ABD Kongre Kütüphanesi, UNESCO ve Cornell Üniversitesi tarafından işletilen uluslararası dijital kütüphane.
ABD Ulusal Film Arşivi, Amerika Birleşik Devletleri'nde National Film Preservation Board'un Kongre Kütüphanesinde saklanmak üzere seçtiği filmlerden oluşur. 1988'de National Film Preservation Act ile kurulan Heyet, 1992, 1996, 2005 ve yine Ekim 2008'de Congress Yasası hâkimiyetine girdi. 1996 yasasıyla ayrıca kâr amacı gütmeyen ve National Film Preservation Board'a bağlı olmasına rağmen özel sektöre de yatırım yapan National Film Preservation Foundation kuruldu.
Seattle Merkez Kütüphanesi Seattle Halk Kütüphanesi sisteminin ana kütüphanesidir. 11 katlı ve 56 metreye yükselen bu cam ve çelikten inşa edilmiş bu yapı Washington eyaletinin Seattle şehrinin merkezinde yer almaktadır.
Dewey Readmore Books dünya çapında ünlü olmuş ve Iowa, Spencer Halk Kütüphanesi'nde yaşamış bir kedidir. 2008 yılında yayımlanan ve Dewey Readmore Books'u konu alan Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World, Vicki Myron tarafından yazılmıştır.
Rusya Devlet Kütüphanesi, Moskova'da bulunan bir ulusal kütüphanedir. 17,5 milyonu aşkın kitaba sahip olan yapı dünyanın en büyük dördüncü kütüphanesidir. 1925-1992 yılları arasında V. I. Lenin SSCB Devlet Kütüphanesi adıyla anılmıştır.
Alman Ulusal Kütüphanesi, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi arşividir. 1913'ten sonra basılmış tüm Almanca yayınları barındıran yapı Dünyanın en büyük kütüphaneleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 25,4 milyon kayıt içermektedir. 1938'den bu yana Almanya'da ISBN numarası verilen tüm basılı malzemelerin bir örneği bu kütüphanede bulunur. Kütüphane ziyareti esnasında günlük 10 kitap sınırlaması bulunmakta, bu kitapların bina dışına çıkarılması olanaklı değildir ve günlük kütüphane kullanımı 6 Euro olarak hesaplanmaktadır.
Japonya Millet Meclisi Kütüphanesi, Japonya'nın millî kütüphanesidir. Kütüphane, 1948 yılında Millet Meclisi tarafından toplumsal sorunlara çözüm arayışına yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Kütüphane, dünyanın en büyük altıncı kütüphanesidir.
Vatikan Apostolik Kütüphanesi daha yaygın olarak sadece Vatikan Kütüphanesi denilir, Vatikan'da Kutsal Makam'da bulunan kütüphanedir. Dünyanın en eski kütüphanelerin biridir ve tarihi metinlerin en önemli koleksiyonlarından birini içerir. 1475 yılında kurulan kütüphanede 75.000'den fazla tarihi elyazması kitap bulunur. Temmuz 2007'de yenileme çalışmaları nedeniyle halkın kullanımına kapatılan kütüphane 2010 yılı Eylül ayında yeniden açılmıştır.
Carnegie Kütüphanesi, İskoç iş adamı ve hayırsever Andrew Carnegie tarafından yapılan bağışlarla kurulan bir kütüphanedir. 1883 ile 1929 arasında toplamda 2,509 Carnegie kütüphanesi yapılmıştır ve bunların arasında kamu veya üniversite kütüphaneleri sistemine bağlı olanlar da vardır. Rakamsal olarak açıklamak gerekirse; ABD'de 1689, İngiltere ve İrlanda'da 660, Kanada'da 125 ve Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Belçika ve Fransa'da birçok kütüphane yaptırmıştır.
Çek Cumhuriyeti Millî Kütüphanesi Çek Cumhuriyeti'nin merkez kütüphanesidir. Çek Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından yönetilmektedir. Kütüphanenin ana binası ve kitaplarının yaklaşık yarısı Prag'ın merkezindeki tarihi Clementinum binasındadır. Koleksiyonun diğer yarısı Hostivař bölgesinde bulunuyor. Millî Kütüphane, yaklaşık 6 milyon belgeye ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ndeki en büyük kütüphanedir. Kütüphanenin şu anda yaklaşık 20.000 kayıtlı okuyucusu bulunmaktadır. Çoğunlukla Çekçe metinlerden oluşmasına rağmen kütüphane, Türkiye, İran ve Hindistan'dan daha eski materyalleri de saklamaktadır. Kütüphane Prag'daki Charles Üniversitesi için de kitaplar barındırıyor.
WorldCat, OCLC küresel kooperatifine katılım sağlayan 123 ülke ve bölgeden 17.900 kütüphanenin arşivini listeleyen bir toplu katalogdur. OCLC, Inc. tarafından işletilmektedir. Dünyanın en büyük bibliyografik veritabanıdır ve üye olan kütüphaneler toplu olarak bu veritabanının bakımını üstlenmektedir.
Hollanda Kraliyet Kütüphanesi, 1798 yılında kurulan Hollanda'nın Lahey merkezli ulusal kütüphanesidir. KB, Orta Çağ edebiyatından günümüz yayınlarına kadar Hollanda içinde yayımlanan ve hakkında olan her yayını koleksiyonunda toplamaktadır. Deposunda kitaplar, gazeteler ve dergiler dahil olmak üzere yaklaşık 7 milyon yayın saklanmaktadır. KB ayrıca ulusal çevrimiçi kütüphane ve Delpher gibi birçok dijital hizmet sunmaktadır. KB, 2015'ten bu yana halk kütüphanesinin ağının koordinasyonunu üstlenmektedir.
Haberler, James L. Brooks tarafından yazılan, yapımcılığı yapılan ve yönetilen 1987 yapımı bir Amerikan romantik komedi-drama filmidir. Film, günlük duygusal çöküntüleri yaşayan virtüöz bir televizyon haber yapımcısı, parlak ama huysuz bir muhabir ve ikincisinin karizmatik ama çok daha az tecrübeli rakibini konu edindi. Ayrıca akşam haber sunucusu olarak Robert Prosky, Lois Chiles, Joan Cusack ve Jack Nicholson rol alıyor.
Jerome Alexander (1876–1959), kolloidal kimya konusunda önde gelen bir uzman ve bir ultramikroskop kullanan ilk Amerikalı araştırmacı ve kimyagerdir.
Çimenler: Bir Halkın Yaşam Mücadelesi, İran'daki Lurlar'dan Bahtiyari aşiretinin bir kolunun daha iyi otlaklar bulmak için kendileri ve sürüleriyle beraber yaptıkları mevsimsel göçü anlatan 1925 yapımı bir belgesel filmdir. İlk etnografik belgesel filmlerden biri kabul edilir. Çimenler filmi 1997 yılında ABD Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak kayda değer" görülerek Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Film Arşivinde korunmak üzere seçilen filmler arasında yer almaktadır.
Winnipeg Halk Kütüphanesi, Winnipeg, Manitoba'da bulunan bir halk kütüphanesi sistemidir. Şubeler çocuklar, gençler ve yetişkinler için programlar sunmaktadır. Kütüphanede ayrıca toplumla ve kütüphaneyi doğrudan ziyaret edemeyen kişilerle çalışan bir Sosyal Yardım Departmanı da bulunmaktadır. Sosyal Yardım Departmanı, kütüphanede yeterince temsil edilmeyen topluluklara da kütüphaneyi tanıtır.