İçeriğe atla

New Albion

Francis Drake'in bölgeye gelişini gösteren Theodor de Bry'nin 1590'da yayımladığı gravür.

New Albion veya bilinen diğer adı ile Nova Albion, Francis Drake tarafından 1579 yılında İngiltere adına üzerinde hak iddia edilen, Kaliforniya'nın kuzeyinde yer alan bölge. Drake'in karaya çıktığı nokta ile üzerinde hak iddia ettiği bölge kesin olarak bilinmemektedir. Bu bölgede bir yerleşim kurulamadığından bölge tam olarak İngiltere hakimiyetine girememişti.[1]

Kaynakça

  1. ^ Sugden, John (1990). Sir Francis Drake (İngilizce). Barrie & Jenkins. ss. 118. ISBN 0-7126-2038-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Francis Drake</span> Elizabeth Döneminde yaşayan İngiliz denizci, kaşif, köle tüccarı, mühendis ve politikacı

Francis Drake, Elizabeth devrinde yaşamış olan, önemli bir İngiliz korsan, denizci, kâşif, köle taciri, mühendis ve politikacıdır. Dünyanın çevresini dolaşan ilk İngiliz kaptandır. Dünyayı dolaştıktan sonra, 1581'de I. Elizabeth tarafından şövalye unvanıyla ödüllendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Patagonlar</span> Patagonyada yaşadığı iddia edilen mitolojik devler

Patagonlar veya Patagonya devleri, ilk defa zamanın az bilinen bölgesi ve sahili olan Patagonya'da rastlanan efsanevi insan ırkıdır. İlk Avrupalıların kayıtlarına göre, boylarının normal insan boyunun iki katını geçtiği, hatta bazı kayıtlara göre 3,5 - 4,5 metreyi bulduğu söylenir. Yaşamış olması mümkün olmayan bu insanların varlığı, bölgedeki Avrupalıların akıllarında, 18. yüzyılın sonlarında büyük ölçüde çürütülene dek 250 yıl kadar kalmıştır. Ancak Güney Amerika efsaneleri birkaç dev kabile soyundan bahseder. Örneğin, ortalama 7 fit boyunda ve kızıl saçlı oldukları söylenen Peru'nun Çancasları veya Çanakları.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

İrredantizm ya da kurtarımcılık, İtalyanca kökenli bir sözcük olup dil, din, soy ve kültür birlikteliği olduğu hâlde herhangi bir devletin sınırları dışında yer alan halk ile söz konusu devletin birleşmesi fikridir. Ancak köken itibarıyla negatif bir anlam boyutu vardır. Etimoloji sözlüğünde bu kavram, "yabancı ülke topraklarındaki soydaşları gerekçe ederek yayılma siyaseti" olarak belirtilmektedir. Genelde de siyasal alanda bu anlamda kullanılmaktadır. Bir devletin, kendi sınırına yakın yaşayan soydaşlarının oturduğu bölgeleri ilhak etme politikası olarak anlaşılması söz konusudur. Türk Dil Kurumu, bu kavrama Türkçe alternatif olarak "kurtarımcılık" şeklinde bir sözcük önermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sömürgecilik</span> Bir devletin başka toplumları siyasal ve ekonomik olarak egemelik altına alma politikası

Sömürgecilik; kolonicilik, kolonyalizm ya da müstemlekecilik, genellikle bir devletin başka ulusları, devletleri, toplulukları, siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması veya yayılmayı istemesidir.

Berlin Batı Afrika Konferansı, Afrika'nın Kongo Havzası'na ilişkin egemenlik haklarının tartışılması ve bir sonuca bağlanması için düzenlenen uluslararası bir konferanstır. Portekiz’in önerisi üzerine, 15 Kasım 1884-26 Şubat 1885 tarihlerinde düzenlenen konferansa İngiltere, Fransa, Avusturya, Almanya, İtalya, Rusya, Portekiz, İspanya, ABD, İsveç, Norveç, Danimarka, Belçika ve Osmanlı İmparatorluğu katılmıştır. Konferans başkanlığını Almanya Şansölyesi (başbakan) Otto von Bismarck yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Drake Boğazı</span>

Drake Boğazı, Güney Amerika'da Horn Burnu ile Antarktika Kıta'sı arasında yer alan, dünya denizciliğinin en zorlu ve tehlikeli geçitlerinden biridir. Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlayan doğal bir sınır olarak kabul edilir. Genişliği 1.800 km olan Drake Boğazı, batıda Büyük Okyanus'a, doğuda Atlas Okyanusu'na açılır. 1578'de boğazı bulan İngiliz denizcisi Sir Francis Drake, Hindistan'a ulaşan geçidi bulduğunu sanmıştı. 1513'te Piri Reis'in çizdiği dünya haritasında Drake Boğazında bulunan yeraltı dağlarıda belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Savcı</span> İddia makamı olarak adalete hizmet eden kişi

Savcı, ceza yargılamasında iddia makamı olarak adalete hizmet eden kişidir. Savcılık ceza muhakemesinde iddia görevini yaparak devlet adına ceza davası açan makamdır. Bu makamdaki yetkiliye savcı adı verilmiştir. Özetle savcı, suç haberinin kendisine ulaşmasıyla birlikte devlet adına araştırma ve soruşturma faaliyetinde bulunmak, kamu davasının açılmasını gerektiren şartlar oluştuğunda dava açmak ve yürütmek, mahkemelerin verdiği kararları yerine getirmek ve kanunla kendisine verilen diğer görevleri yapmak durumunda olan ve yargı organı içinde yer alan kamu görevlisi olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ogaden Savaşı</span>

Ogaden Savaşı (1977-1978), Etiyopya ile Somali arasında Etiyopya'nın Ogaden denilen bölgesinde meydana gelen savaş.

<span class="mw-page-title-main">Plymouth</span>

Plymouth, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Güney Batı bölgesinde törensel Devon kontluğuna bağlı ama 1998'den itibaren "tek-seviyeli yerel idare" statülü bir idare merkezi ve 1928'de verilen krallık beratı ile şehir niteliği taşıyan bir yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Antarktika Toprakları</span> Birleşik Krallıkın Antarktikada hak sahibi olduğu bölge

Britanya Antarktika Toprakları, Birleşik Krallık'ın Antarktika'da hak iddia ettiği ancak uluslararası alanda kabul görmeyen bölgedir. Ana üssü Rothera olup Birleşik Krallık'ın 14 deniz aşırı toprağından biridir. Bölgede görevli üs personeli hariç yaşam bulunmamaktadır.

1895 FA Cup finali, FA Cup'ın 1894-95 sezonunun şampiyonunu belirlemek için oynanan maç. 20 Nisan 1895'te, Londra'daki Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde oynanan maçta West Bromwich Albion'ı Bob Chatt'ın golüyle 1-0 yenen Aston Villa kupanın sahibi oldu. Maçın 30. saniyesinde gelen bu gol, FA Cup finallerindeki en erken gol olma özelliğini taşımaktaydı. Louis Saha'nın, 2009 finalinde Everton formasıyla Chelsea'ye 25. saniyede attığı golle rekor egale adildi. İlk kez bir FA Cup finalinin oynandığı Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi, sonraki 20 yılın tüm finallerine ev sahipliği yaptı.

1970 Football League Cup finali, 7 Mart 1970 tarihinde Wembley Stadyumu'nda Manchester City ve West Bromwich takımları arasında oynanan EFL Cup'ın 10. finali. Kupayı uzatmalar sonucunda West Bromwich Albion takımını 2-1 mağlup eden Manchester City kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">King-Crane Komisyonu</span>

King-Crane Komisyonu, Paris Barış Konferansı sırasında Türk topraklarının durumunu, Suriyelilerin ve Filistinlilerin I. Dünya Savaşı sonunda belirlenecek yeni sınırlara ilişkin görüşlerini saptamak üzere oluşturulan komisyondur (1919).

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'nin Normanlar tarafından fethi</span>

İngiltere'nin Normanlar tarafından fethi, 28 Eylül 1066 tarihinde İngiltere'nin Normandiya dükü William tarafından işgal edilmesiyle başlar. William 14 Ekim 1066 tarihinde yapılan Hastings Muharebesini kazanınca I. William olarak başa geçer. Yenik İngiltere kralı Harold Godwinson 25 Eylül 1066 tarihindeki Vikinglere karşı Stamford Bridge Muharebesinde zafer kazanmasına rağmen ordusunun oldukça yıpranmış olması muharebede belirleyici olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Wessex Krallığı</span> Büyük Britanyanın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır

Wessex Krallığı Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır. 519 yılından 10. yüzyılın başlarına kadar birleşik İngiliz devleti kuruluncaya kadar hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Orta Afrika Protektorası</span>

Britanya Orta Afrika Protektorası, Afrika kıtasının güney kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1893 ile 1907 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi.

<span class="mw-page-title-main">Mary (Modena)</span>

Modenalı Mary, II ve VII. James’in (1633-1701) ikinci eşi olarak İngiltere, İskoçya ve İrlanda kraliçesiydi. Dindar bir Roma Katoliği olan Mary, o zamanlar II. Charles’ın (1630-1685) varisi ve küçük kardeşi olan dul James ile evlendi. Politikaya karşı ilgisizdi. James ile ve ikisi yetişkinliğe kadar hayatta kalan çocukları ile ilgilenmekten hoşlanıyordu. Bu çocuklar daha sonra taht üzerinde hak iddia eden Jakobitlerin desteklediği James Francis Edward ve Louisa Maria Teresa idi.

<span class="mw-page-title-main">Albion</span>

Albion, Büyük Britanya için kullanılan alternatif bir addır. Terimin en eski kanıtı Yunancadan gelmektedir. Bazen şiirsel olarak ve genel olarak adaya atıfta bulunmak için kullanılır, ancak günümüzde "Britanya" tanımından daha az yaygındır. İskoççada "Alba", İrlandacada "Albain", Mancada "Nalbin" ve "Galce" ve Kernevekçede "Alban" olmak üzere Kelt dillerinin çoğunda İskoçya'nın adı Albion ile ilgilidir. Bu isimler daha sonra Albania olarak Latinleştirildi ve bir zamanlar İskoçya'nın alternatif isimleri olan Albany olarak İngilizceleştirildi.