
Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

Bergama Müzesi, İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan ve 1936 yılından beri Kültür bağlı olarak hizmet veren bir arkeoloji ve etnografya müzesidir.

İzmir Arkeoloji Müzesi, İzmir ili ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.
Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu ve Çankırı çevresinden toplanan arkeolojik eserlerin sergilendiği müzedir.

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi, mevcut eserlerin 1948 yılında toplanmaya başlanması ile birlikte ilk olarak 1969 yılında açılmıştır. Şanlıurfa Müzesi, Türkiye’nin en büyük kapalı alan ve sergi salonuna, Türkiye’nin en büyük canlandırma sayısına ve gezi güzergahı olarak 4.5 km ile Türkiye’nin en uzun gezi güzergahına sahiptir.

Akhisar Müzesi, Türkiye'nin Manisa ilinin Akhisar ilçesinde bulunan arkeoloji ve etnografya müzesi. Thiatira örenyeri yanında bulunan müze, 2012 yılında ziyarete açılmıştır. Akhisar ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği müze, aynı zamanda Akhisar'ın kent belleğine ait etnografik eserleri de bünyesinde barındırmaktadır.

Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Samsun'un Bafra ilçesinde yer alan müze.

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.
Anamur Müzesi Mersin ili Anamur ilçesinde kurulmuş olan arkeoloji ve etnografya müzesidir.

Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır'da 1934 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesidir.

Çankırı Müzesi, Türkiye'nin Çankırı ilinde yer alan bir müzedir.

Kocaeli Arkeoloji Müzesi, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan, arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir. İzmit'in tarihi tren garı binasının yanında yer almaktadır. Müzenin adı 2022 yılında Kocaeli Arkeoloji Müzesi olarak değiştirilmiştir. Etnografya kısmı ise Atatürk ve Redif Müzesi'ne taşınmıştır.
Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.

Kırklareli Müzesi, Türkiye'nin Kırklareli kentinde bulunan bir müzedir. Müze, 1993 yılında kurulmuş olup doğal tarih örnekleri, bölgenin kültürel yaşam tarihi ile ilgili etnografik öğeler, kent ve çevresinde bulunan arkeolojik eserler sergilenmektedir.
Erzincan Müzesi, yöreden toplanmış arkeolojik ve etnografik eserleri sergilemek üzere Erzincan'da 1986 yılında kurulmuş müzedir.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türkiye'nin Tekirdağ kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 1967 yılında kurulmuş olup il ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin yanı sıra bölgenin kültürel tarihine ilişkin etnografik eserler de sergilenmektedir.

Nasreddin Hoca Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi veya kısaca Akşehir Müzesi, Türkiye'nin Akşehir kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 2007 yılında kurulmuş olup Ulucami Caddesi üzerinde yer almaktadır ve türbesi Akşehir'de bulunan, Türk tarihi ve folklorunun hiciv figürü Nasrettin Hoca'ya ithaf edilmiştir.

Burhaniye Kuvâ-yi Milliye Kültür Müzesi, Türkiye'nin Burhaniye kentinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müze, 24 Kasım 2008 tarihinde yılında kurulmuş olup Kocacamii karşısında yer almaktadır.