Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Anadolu topraklarındaki konumunda doğuda yer alması nedeniyle Birinci Coğrafya Kongresi tarafından 1941 yılında böyle isimlendirilmiştir. Ülkenin, nüfus yoğunluğu ve nüfusu en az olan bölgesidir. Bunda bölgenin yüzölçümünün büyük olması başlıca etkilerindendir.
Hamse, bir şâirin beş mesnevisinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan yapıttır.
Beşir Atalay, Türk siyasetçi ve eski içişleri bakanı.
Ferîdüddin Attâr, İranlı mutasavvıf, şair. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attâr (aktar) olarak anılır. Fars edebiyatındaki ilk tezkire olan Tezkiretü'l-evliyâ'nın yazarıdır.
Muhâkemetü'l-Lugateyn, 15. yüzyılın edebî şahsiyetlerinden ünlü Ali Şîr Nevâî tarafından Çağatay Türkçesi ile yazılmış bir dilbilgisi eseridir. Nevâî, edebî dil olarak Türk dilinin Farsçaya nazaran üstün olduğuna inanmış ve Aralık 1499'da tamamlanmış Muhâkemetü’l-Lugateyn'de de iddiasını savunmuştur. Ünlü eserinde iki dilin karşılaştırmasını söz varlığından örneklerle yaparken Farsçaya üstünlüğünü kanıtlamaya çalıştığı kendi dilini Türkî, Türkçe şeklinde beyan etmiştir. Özellikle Türk dilinin hayvan isimleri ve fiil zenginliği yönünden Farsçadan daha üstün olduğunu gösterir.
Nizamüddin Ali Şîr Nevaî veya yaygın adıyla Ali Şîr Nevaî, 15. yüzyıl Türk şairi.
Semerkant,, Özbekistan'da bir vilayettir. 16.400 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve yaklaşık 3.651.700 nüfusa sahiptir. Resmî istatistiklere göre, ilde çoğunlukla Özbekler, Tacikler, Ruslar ve Tatarlar yaşamaktadır. Ayrıca küçük gruplar halinde Türkler (%0,8) ve Ukraynalılar (%0,7) da bulunmaktadır. İl, aynı zamanda eski Sovyetler Birliği'ndeki en eski Yahudi cemaatine de ev sahipliği yapmaktadır. 20. yüzyılın sonunda göç nedeniyle cemaatin üye sayısı büyük ölçüde azalmıştır.
7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 27 Mayıs - 9 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve yurt dışındaki Türk Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin katılarak Türkçe olarak şarkı, şiir, sunum, özel beceriler, dil bilgisi ve genel kültür kategorilerinde yarıştığı olimpiyat. İlki 2003 yılında yapılan organizasyonun yedincisi 2009 yılında düzenlenmektedir. 2009 yılında 115 ülkeden yabancı ve Türk asıllı öğrenciler katılmaktadır. Yabancı ve Türk asıllı öğrencilerin "Ana Dili Türkçe" kategorileri adı altında farklı dallarda yarışmaktadırlar.
Nevai, Özbekistan'ın Nevai ilinde merkezi kent. 1958'de büyük Özbek şair ve devlet adamı Ali Şîr Nevaî adıyla tekrar kurulmuştur.
Zarafşan, Özbekistan'da Nevai ili'nde şehir. Kızılkum Çölü'nde kurulu şehir, su ihtiyacını 200 km. mesafeden borular aracılığıyla karşılar. 65.000'den fazla nüfusu olan şehrin aynı isimli Zarafşan Havaalanı vardır ve başkent Taşkent'e günlük seferler düzenlenir.
Kızıltepe İlçesi ; Özbekistan'ın Nevai ili'indeki ilçe. Merkezi Kızıltepe şehridir.
Kızıltepe Özbekistan Cumhuriyeti'nin Nevai ili'nin Kızıltepe İlçesi'nde bulunan şehirdir. Kızıltepe İlçesinin merkezi'dir.
Üçkuduk ; Özbekistan Cumhuriyeti'nin Nevai ili'nin Üçkuduk İlçesi'nde bulunan şehirdir. Üçkuduk İlçesinin merkezi'dir.
Nürata ; Özbekistan Cumhuriyeti'nin Nevai ili'nin Nürata İlçesi'nde bulunan şehirdir. Nürata İlçesinin merkezi'dir.
İl düzeyi şehir, Çin'in il düzeyi idari bölümleridir. İl düzeyi şehirler genellikle bir şehir merkezi ve bu merkezden çok daha büyük olan çevresindeki kırsal alandan oluşur, dolayısıyla kelimenin tam anlamıyla şehir değildirler.
Timurlu hanedanı, kendini Gürkani, Timur'un soyundan gelen Türk-Moğol kökenli bir Sünni Müslüman hanedanı idi. "Gürkani" kelimesi, Türkçeden Moğolcaya da geçen "damat" anlamına gelen "küḏegü (küregen)" kelimesinin Farsçalaştırılmış şekli olan "Gürkan"dan türemiştir. Gürkan lakabını kullanmasının sebebi ise Cengiz Han'ın soyundan gelen Saray Mülk Hanım ile evlendiğinden, Timurlular Moğol İmparatorluğu'nun kurucusu Cengiz Han'ın soyundan gelen akrabaları olduğundan, bu hanedan tarafından kullanılmıştır. Timurlu hanedanı üyeleri Fars kültüründen güçlü bir şekilde etkilenerek tarihte iki önemli imparatorluk kurmuşlardır:
- İran ve Türkistan merkezli Timur İmparatorluğu (1370-1507)
- Hint alt kıtası merkezli Babür İmparatorluğu (1526-1857)
Türkmenistan Devlet Sanatlar Akademisi, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir sanat üniversitesidir. 1 Ocak 1994 tarihinde kurulmuş olup Türkmenistan Kültür Bakanlığı'na bağlıdır.
Nevai Uluslararası Havalimanı, Nevai, Özbekistan'da bulunan bir uluslararası havalimanıdır. Adı eskiden Ali Şîr Nevaî idi.